Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Vingar av glas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-10-27

Handling

Nazli Kashani är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Mamman är död. Nazli som vill smälta in i det svenska samhället...

Visa hela handlingen

Press

Filmen gavs av flera kritiker näst intill högsta betyg. Särskilt uppskattades Baghers samhällsengagemang med denna skildring av en relationskonflikt med allmängiltiga drag placerad i det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Catering
Mixning
Praktikant

Medverkande

Alexander Skarsgård Johan
Sara Sommerfeld Nazli
Said Oveissi Abbas
Rafael Edholm Hamid
Aminah Al Fakir Mahin
Josephine Bornebusch Lotta
Sunil Munshi Hassan
Lena-Pia Bernhardsson Ulla-Britt, församlingsassistent
Tomas Laustiola Bengt, bilskoleägare
Jan Mybrand prästen
Mina Azarin Pari
Mahmood Davoodi Abdollah
Hugo Emretsson Cesar
Martin Sundbom Peter
Margit Schiött dagisfröken
Linda Olsson tatuerare
Anders Englund prövare
Marianne Asplund mc-stunt

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Sonet Film AB
Filmpool Nord AB
Persson-Mothander Film AB
The Chimney Pot AB
Mac Support AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2000
Distributör i Sverige (DVD) Sandrews Video AB 2001
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag The Chimney Pot AB (video till film)
Stockholm Records AB (musikurval)

Handling

Nazli Kashani är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Mamman är död. Nazli som vill smälta in i det svenska samhället kallar sig Sara, något som sårar pappan.

En dag berättar Abbas hur han ser på sina döttrars framtid. Han planerar att ha en fest för sina vänner och släktingar och vill bl a bjuda två iranska män som han ser som potentiella makar till sina döttrar. Nazli, som har ett mycket bra förhållande till sin pappa, blir bestört: "vi lever inte i Iran". Pappan försvarar sig med att döttrarna alls inte behöver gifta sig med dessa män.

Männen är den blyge Hassan, ämnad åt Mahin, och kvinnokarlen Hamid, ämnad åt Nazli. Hamid erbjuder den arbetslösa Nazli arbete i sin videobutik. Där hjälper hon den smått förvirrade kunden Johan att välja en film. Nästa dag kommer han tillbaka och anmärker på att det låg fel film i videofodralet och Hamid ger Nazli en tillrättavisning. Nazlis bästa väninna Lotta kommer till butiken och på kvällen går de ut tillsammans. Det blir sent och Nazli klättrar upp till systern för att komma in den vägen eftersom pappan sitter där nere och väntar.

Nästa dag går Nazli till körskolan för hon drömmer om att ta mc-körkort. Abbas köper Hamids gamla bil på avbetalning.

Johan gör maskerad ett misslyckat rån i videobutiken. När Nazli stänger butiken förföljs hon av Johan som förstår att hon känt igen honom. Han ber henne att inte skvallra på honom. Nazli träffar Lotta på krogen dit också Johan kommer. Nazli sätter sig bredvid Johan vid bardisken medan Lotta något förnärmad går hem. De båda tar en öl och vandrar sedan hem tillsammans i regnet. När de skiljs utanför Nazlis hus får hon hans telefonnummer. Hon har ett gräl med pappan som sett vem hon kommit tillsammans med.

Nazli, som egentligen vill ha ett nytt jobb, låter tatuera sig. Johan söker Sara hos Abbas som förklarar att det inte finns någon Sara i detta hus. Nazli följer dock efter honom. Nästa dag ska Abbas underhålla barn på dagis och Nazli vill ge honom rosor efter föreställningen men har inga pengar. Johan kommer till videobutiken med ett fång rosor till Nazli vilket naturligtvis uppmärksammas av Hamid. Abbas gör dock fiasko med sin föreställning, eftersom barnen har svårt att förstå vad han säger. Nazli kommer dit med sitt fång rosor till pappan och de går och fikar. Abbas berättar om kärleken till hustrun som dog i cancer och hans karriär på nationalteaterscenen i Teheran. Allt lämnade han för att ge Mahin och Nazli en bättre uppväxt i Sverige.

Hamid och Nazli är ensamma i butiken. Han vill ge henne juveler som hon vägrar att ta emot. Han bjuder henne på whisky som hon motvilligt dricker, samtidigt som hon berättar för Hamid att hon inte känner någonting för honom. Hamid får ett utbrott som slutar i ett försök till våldtäkt.

Nazli berättar för Mahin vad som hänt och anklagar sig själv för att vara för utmanande klädd. Johan dyker upp utanför fönstret. Nazli, som fått husarrest och är inlåst, smiter ut genom fönstret. De tillbringar en stund tillsammans nere vid vattnet. När Nazli kommer hem, har hon glömt köpa hårnålar till Mahin vilket upprör henne. De blir dock snart sams.

Mahin gifter sig med Hassan och vid den efterföljande festen dyker Hamid oinbjuden upp. Nazli slänger ett glas vin i ansiktet på honom och försvinner in på rummet. Abbas följer efter och ger henne en örfil. Nazli berättar om våldtäktsförsöket som den skakade pappan inte vill tro på. Även Mahin försöker förgäves övertyga honom. Nazli lämnar då hemmet och besöker först Lotta som hon ber att få bo hos en tid men får nej. Hon beger sig då hem till Johan som säger ja. Nazli hämtar sedan sina saker i hemmet.

Efter det att Nazli fått ett brev från Mahin letar Johan upp Abbas på föreningsgården. Pappan vill egentligen inte prata men Johan talar om att han älskar Nazli. Abbas berättar att han offrat sin karriär för barnen.

Nazli beger sig till körskolan och ber chefen Bengt om arbete. Lönen vill hon ta ut i körlektioner. Abbas besöker Nazli och Johan. Johan lämnar diskret lägenheten. Abbas berättar att han för första gången besökt moskén bara för att få mod att besöka Nazli. Han talar också om att han tagit avstånd från Hamid och hans släkt. Abbas och Nazli omfamnar varandra. Hon beslutar sig för att flytta hem och Johan går ifrån henne.

Nazli fortsätter med sitt arbete på körskolan och får sina körlektioner. När det gäller teorin så förhör pappan henne. Hon klarar sitt uppkörningsprov. Johan dyker upp och återförenas med Nazli. Det hela slutar med en middag hos Abbas för Mahin med maken Hassan, Nazli och Johan.

Nazli och Johan ger sig av på motorcykel med Nazli som förare.

Censur / granskning

Censurnummer 137205
Datum 2000-10-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2994 meter
Kommentar Aktlängder: 430-484-530-520-499-531


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen gavs av flera kritiker näst intill högsta betyg. Särskilt uppskattades Baghers samhällsengagemang med denna skildring av en relationskonflikt med allmängiltiga drag placerad i det mångkulturella Sverige.Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Miljöerna lever, musiken agerar, tempot är drivet och det goda spelet säger någonting om Baghers förmåga att ge personregi. Said Oveissis pappa Abbas är oemotståndlig i sin gränslösa kärlek till döttrarna, i sin uppfostrarnit och ängslan och omsorg. (-) Den fyrtioårige iranfödde Reza Bagher har bott i Sverige sedan 1975 och det är tydligt att han vet vad han berättar om, intellektuellt och känslomässigt. Manus, som han skrivit tillsammans med Nathalie Drago, ger filmen en mycket god grund. Han ser både utifrån och inifrån och det är väl det som ger närheten och nyanserna.Bagher har enbart gjort kortfilmer förut, men det finns inget debutantmässigt öer 'Vingar av glas'. Filmen tar sig förbi klichéernas alla blindskär och sådana finns ofta i filmer som spelar på klyftorna i ett samhälle och mellan äldre och ung.Tidigare i höst kom Reza Parsas 'Före stormen' och nu alltså 'Vingar av glas'. Båda för in en ny ton av värme och samhällsengagemang. Det nya Sverige håller på att ta form och plats. Så blir landet och filmen rikare."Jeanette Gentele, SvD: "'Vingar av glas' är ingen 'Fucking Åmål' men en överraskande mogen och välspelad film om en ung människas drömmar och svårigheter. (-)Konflikten mellan rågblonda teens och ungdomar med invandrarbakgrund har varit stapelvara i 90-talets ungdomsfilmer som '30:e november', '9 millimeter', 'Nattbuss 807', gärna kompletterad med en kärlekshistoria i Romeo och Julia-tappning. 'Vingar av glas' avstår djärvt från dessa schabloner för att skildra en enskild flickas tvåfrontskrig mot pappas traditionella kvinnosyn och svenskars misstänksamhet mot invandrare. (-)Det känns härligt uppfriskande, efter raden av tuffa killar i ledande roller och flickorna som deras moraliska påhäng, att se Sara Sommerfeld spela upp hela registret från vrede till sorg i bataljerna med omgivningen. Hon är enastående bra. (-)'Vingar av glas' lyfter långt över sina ramar om invandrare kontra svenskar och blir en allmängiltig historia om självförverkligande och framtidsdrömmar som många unga människor kan känna igen sig i. Reza Bagher är att gratulera till denna långfilmsdebut."Mats Bråstedt, Expr: "'Vingar av glas' är riktigt bra, men sensationell på en punkt ? Sara Sommerfeld.Denna 23-åring, som fortfarande går kvar på scenskolan, agerar med en självklarhet som är alldeles betagande. Hon far mellan känslolägena: skrattar och gråter, förbannar och gläds, men blir inte för en sekund konstlad eller onaturlig. Jag tror hela tiden på Sara när jag ser henne ? varje ord, varje gest.En stjärna är född. (-)'Vingar av glas' bär (-) på nästan alla håll. Någon scen hade kunnat strykas, och låt oss säga att en timme och 40 minuter hade gett historien ännu mera spänst.Men sammantaget: Så här glad över en svensk film har jag inte blivit sedan 'Fucking Åmål'."Annika Gustafsson, SDS: "Reza Parsa har i 'Före stormen' full kontroll över sin historia och den rena, lågmälda stil som han valt att berätta den på.'Vingar av glas' saknar den säkerheten.Bagher vrålstartar med ett par häftiga inzoomningar mot Nazli på cykel i en stadsmiljö på landsorten ackompanjerad av rockmusik. (-) Det anger visserligen tonen då den unga huvudpersonen presenteras men har lite med den egentliga, starka och engagerande, relationsproblematiken att göra.Pappan betonar gång på gång att familjen inte är som andra. Nazlis dröm är däremot att vara precis som andra, att smälta in, få ha utmanande kläder utan att bli betraktad som fnask, att få jobb och att få gå ut med vilken kille hon har lust med utan att pappan lägger sig i. Här ligger tyngdpunkten i historien och Reza Bagher ger oss nyanser genom det porträtt som tonar fram av pappan Abbas. (-)Said Oveissi är lysande i pappans svåra roll och porträttet skulle lätt kunna byggas ut till en självständig berättelse. (-)Reza Bagher och medmanusförfattaren Nathalie Drago har tonsäkert, ofta humoristiskt, avlyssnat unga människors, särskilt unga tjejers, dialog.Problemet med 'Vingar av glas' ligger på det formella planet. Det mesta ser ut som om det hade gjorts slentrianmässigt för TV men historien innehåller en betydligt viktigare dramatik.Den kräver en annan, betydligt mer medveten, stilistisk skärpa."

Kommentar Svensk filmografi

Reza Bagher, född i Iran, kom till Sverige 1976. Han är utbildad ingenjör. Efter studier i film- och teatervetenskap gjorde han kortfilmer, bl a "Strax före gryningen" (1989), "Gorbatjov" (1992), "Jag heter Mitra" (1994), "Kul turk rock" och "Ett liv i backspegeln" (båda 1999). "Vingar av glas" var hans långfilmsdebut. Said Oveissi tilldelades årets Guldbagge för bästa manliga biroll.

Visningar

Sverigepremiär 2000-10-27 Filmstaden 1 Göteborg Sverige 109 min
2000-10-27 Filmstaden 4 Malmö Sverige 109 min
2000-10-27 Filmstaden Sergel 6 Stockholm Sverige 109 min
2000-10-27 Filmstaden Söder 2+4 Stockholm Sverige 109 min
2000-10-27 Saga 1 Stockholm Sverige 109 min (samt ytterligare 31 platser)
TV-visning 2003-03-02 TV3 Sverige 105 min
2004-04-24 TV3 Sverige 105 min
2005-01-29 TV3 Sverige 105 min
2008-01-22 SVT1 Sverige 105 min
2008-02-15 SVT1 Sverige 105 min
Dvd-release 2001-06-06 Sverige
TV-visning 2019-06-11 TV4 Film Sverige
2019-06-19 TV4 Film Sverige
2019-06-28 TV4 Film Sverige
2019-07-06 TV4 Film Sverige
2019-07-07 TV4 Film Sverige
2019-07-11 TV4 Film Sverige
2019-07-16 TV4 Film Sverige
2019-07-17 TV4 Film Sverige
2019-07-23 TV4 Film Sverige
2019-08-01 TV4 Film Sverige
2019-08-02 TV4 Film Sverige
2019-08-06 TV4 Film Sverige
2019-08-13 TV4 Film Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Laon 2002 (Laon-priset)
Laon 2002 (CIFEJ-priset)
Istanbul 2002 (juryns specialpris)
Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Sandnes 2001 (bästa nordiska film)
Guldbagge Stockholm 2001 Bästa manliga biroll Said Oveissi
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa film
Stockholm 2001 Bästa skådespelerska Sara Sommerfeld
Stockholm 2001 Bästa kvinnliga biroll Aminah Al Fakir
Festivalpris Haugesund 2001 Sara Sommerfeld (bästa skådespelerska)
Moskva 2001 (publikpris)
Lûbeck 2001 (Kinderpreis der Nordischen Filminstitute)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar. Version 2000-01-24. Regi Reza Bagher. Manus Reza Bagher och Nathalie Drago. Manusbearbetning Fredrik Lindqvist.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar av glas. Ett filmmanus av Reza Bagher och Fredrik Lindqvist. Manusbearbetning Nathalie Drago.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar av glas. Ett filmmanus av Reza Bagher och Fredrik Lindqvist. Manusbearbetning Natalie Drago.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar av glas. Ett filmmanus av Reza Bagher och Fredrik Lindqvist. Manusbearbetning Natalie Drago.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "?". Ett filmmanus av: Reza Bagher och Fredrik Lindqvist.
Omfång 115 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar av glas. F.d. Jag heter Sara! Manus R. Bagher och F. Lindqvist.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vingar av glas. Ett filmmanuskript av Reza Bagher och Fredrik Lindqvist.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Wings of glass
Omfång 63 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Vingar av glas. Fransk text.
Omfång 24 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 110 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?