Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hjälpsamma herrn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-03-10

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt
Carl-Gustaf Lindstedt, Hjälpsamma herrn

Britta Holmberg
Elisabeth, Carl-Gustafs fru

Douglas Håge
direktör Enolksson

Arne Källerud
Erik Blomgren, granne

Ulf Johanson
kamrer Larsson

Eric Gustafson
direktör Fackman

Visa alla medverkande

Handling

På Carl-Gustaf Lindstedts kontor har kamrer Larsson en dålig dag. Direktören, Fackman, frågar honom om rummet till direktör Enoksson, en av firmans viktigaste kunder. Larsson måste...

Visa hela handlingen

Press

Carl-Gustaf Lindstedt förmår inte hålla ihop en hel långfilm -- i varje fall inte med ett sådant manus som till Hjälpsamma herrn. Det var en representativ uppfattning bland kritikerna....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
B-ljud

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt Carl-Gustaf Lindstedt, Hjälpsamma herrn
Britta Holmberg Elisabeth, Carl-Gustafs fru
Douglas Håge direktör Enolksson
Arne Källerud Erik Blomgren, granne
Ulf Johanson kamrer Larsson
Eric Gustafson direktör Fackman
Sif Ruud fru Elsa Blomgren
Curt "Minimal" Åström Nisse Karlsson, medarbetare på kontoret
Bibi Nyström sångerskan på restaurangen
Bo Hammargren Pelle, Carl-Gustaf och Elisabeths tioårige son
Inger Nyström Lillan, Carl-Gustaf och Elisabeths sexåriga dotter
- Ej krediterade:
Rune Stylander polisman Svensson
Carin Swensson hans fru
Mille Schmidt dykaren
Aurore Palmgren damen med fällstolen
Börje Nyberg ledamot av styrelsen
Olle Ekbladh polis på polisstationen
Malou Fredén grannflickan med schäfern
Veronika Almén Veronika Almén, den gråtande flickan med hopprepet
Roland Bengtsson kontrabasisten i orkestern på restaurangen

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På Carl-Gustaf Lindstedts kontor har kamrer Larsson en dålig dag. Direktören, Fackman, frågar honom om rummet till direktör Enoksson, en av firmans viktigaste kunder. Larsson måste erkänna att han glömt att beställa rum, och han tvingas en stund senare meddela att det inte finns ett enda ledigt rum i hela stan. Fackman beslutar då härbärgera Enoksson hemma hos sig.

Fackman har tagit sig till Stockholms Central för att möta Enoksson, men där går direktörerna förbi varandra, och Enoksson bestämmer sig för att åka till Fackmans firma på egen hand.

På firman tar herr Lindstedt emot. Han erbjuder också Enoksson rum hemma i sin egen bostad. Han ska bara ringa sin fru om saken.

När Fackman anländer en stund senare och får höra hur rumsproblemet lösts, blir han mycket belåten. Kamrer Larsson säger något om att herr Lindstedt nu kanske kan få kontraktet påskrivet också.

Larsson ringer ett telefonsamtal. Det är till herr Blomgren. Larsson har ett förslag att göra.

Elisabeth Lindstedt, Carl-Gustafs fru, bjuder sina grannar, Blomgrens, att titta in på kvällen. Carl-Gustaf har med sig en viktig kund. Blomgrens lovar komma.

Under tiden går det upp för direktör Fackman något han inte tänkt på förut: Granne med herr Lindstedt bor herr Blomgren, Teknikbolagets stjärnförsäljare.

Hos Lindstedts har värdfolk och gäster en trivsam afton. Carl-Gustaf har fått visa upp ett par av sina uppfinningar för Enoksson och känner sig nöjd. När han nu går för att natta sina barn, försöker dock Blomgren övertyga Enoksson om att det är hos Teknikbolaget han får de bästa villkoren. Enoksson vill dock avvakta.

Morgonen därpå kommer direktör Fackman förbi hos Lindstedts för att ta över ansvaret för Enoksson. Denne vill dock inte skiljas från familjen just nu, när allt är klart för fisketur. Men Enoksson kan i stället acceptera en middag klockan sex.

Blomgren får några intressanta upplysningar i telefon. Det viktiga mötet blir klockan sex på Badrestaurangen. Lindstedt har kontraktet. Men Lindstedt ska inte komma i tid, lovar Blomgren, lita på mig, kamrern.

Lindstedt och Enoksson fiskar. Lindstedt får det första nappet. Han vever in och finner -- en dykare.

Lindstedt leker indianer med ett gäng barn. Han står bunden vid påle. Blomgren kommer smygande i buskarna, lockar till sig barnen och ger dem pengar till glass. När barnen försvunnit, sätter han munkavle på Lindstedt och binder fast honom extra hårt vid pålen.

Lindstedt befrias till sist av några barn med sonen Pelle i spetsen -- mot löfte att denne ska få åka vattenskidor.

På Badrestaurangen träffas direktör Fackman, kamrer Larsson och direktör Enoksson. Det är utsatt tid. Nu fattas bara herr Lindstedt -- och kontraktet. Det gav jag till herr Lindstedt, säger Larsson.

Lindstedt förbereder sonens vattenskidåkning. Han står själv i skidorna och förklarar -- när Larsson kommer smygande. Oförmärkt startar Larsson en motorbåt, just den dragande båten, som herrelös rycker ut Carl-Gustaf på sjön.

Larsson tassar belåten i väg men fångas strax i en indianfälla gillrad av ungarna. Omsluten av ett nät hissas han upp i ett träd.

Vid bordet på Badrestaurangen har herr Blomgren dykt upp med ett nytt, ännu förmånligare kontrakt. Enoksson är berdd att skriva på, eftersom herr Lindstedt dröjer.

Just då glider herr Lindstedts vattenskidor uppför en ramp, han fortsätter i fria luften och landar sedan med ett brak mitt på restaurangbordet.

Nu ägnar Enoksson inte längre en tanke åt Blomgrens kontrakt. Nu kommer bara Fackmans kontrakt i fråga. Och därtill en uppfinning, säger Enoksson, av din kompanjon herr Lindstedt. Han är inte min kompanjon, säger Fackman. Han kan bli, Enoksson.

Herr Lindstedt har avancerat till chef. Fru Lindstedt är stolt över honom. Han har t o m egen chaufför -- herr Larsson, tidigare kamrer.

Censur / granskning

Censurnummer 83940
Datum 1954-03-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2255 meter
Kommentar Annan längduppgift: 2205 m. Denna längd anges på censurkortet fr.o.m den åttonde kopian. Någon kommentar till den ändrade längden finns ej på kortet. Aktlängder: 480-530-560-510-175 = 2255 m - 82 minuter (lång version), 480-525-555-475-170 = 2205 m - 81 minuter (kort version). Aktlängder: 480, 530, 560, 510, 175.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2255 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Carl-Gustaf Lindstedt förmår inte hålla ihop en hel långfilm -- i varje fall inte med ett sådant manus som till Hjälpsamma herrn. Det var en representativ uppfattning bland kritikerna.

Endast Movie i StT hade lite roligare:

"Hjälpsamma herr Carl-Gustaf Lindstedt blev en mycket populär radiofigur, men det är onekligen ett djärvt experiment att överföra hans fatala bravader på film. Han och radions Roland Eiworth har emellertid vågat sig på att snickra ihop ett manuskript, och även om det här och var glappar en del i fogarna, så är det i stort sett en skojig historia. Och den hade blivit ännu bättre, om man sluppit några uttjatade slapstickstricks, t ex scenen med pannkakan och de nedsotade middagsgästerna. Och Eiworth -- som också regisserat, med Robert Brandt som medhjälpare -- har inte riktigt lyckats hålla den rätta farstakten i filmens slutetapp, men det går nog att ordna med litet försiktig nedklippning. (-)

Lindstedt är riktigt bra, och kring honom grupperar sig en rad säkra lustspelsaktörer: Arne Källerud, Douglas Håge, Eric Gustafsson, Ulf Johansson, intrigant kamrer, och Rune Stylander som rolig polis. Lindstedt och Eiworth är välkomna igen. De kan säkert hitta på något riktigt, helfullt muntert, när de tränat upp sig litet mer i farsgenren."

DN (Jerome): "Svensk film har knappast fått någon ny komiker i Hjälpsamma herrn, alias Carl-Gustaf Lindstedt. I korta sketcher kan Lindstedt vara rolig, i en hel film blir han tjatig. Att bygga ett filmmanus på idén att trassla till enkla saker så mycket som möjligt, att ställa varje situation på huvudet i stället för på fötter, att vända avigsidan utåt i stället för rätan, det kan inte vara lätt, och det har inte heller lyckats för Roland Eiworth."

SvD (Zack): "Vad man saknar i Eiworths film är det rätta tempot. Det går inte att göra en sådan här crazybetonad, infallsrik fars i ett tempo som tycks vara avpassat för en bred episk bondefilm. Man skulle vilja råda både Eiworth och en rad andra komediregissörer att studera de amerikanska förebilderna: varken Bob Hopes, Danny Kayes eller bröderna Marx filmer är några stora filmatiska mästerverk, men de äger i stället ett fantastiskt tempo, som är fullständigt avpassat till handlingsschemat och filmens figurer. Det är helt enkelt fråga om ett tekniskt handlag som ingen svensk regissör för närvarande besitter. Men i de amerikanska filmerna är det också fråga om en noggrannhet i detaljerna och i förberedelserna, något som man förgäves efterlyser i många av våra egna filmer. Här lämnas alltför mycket åt slumpen, det slarvas med onödiga småsaker och mycket tycks vara farligt improviserat."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen Hjälpsamma herrn bygger på radioserien med samma namn av Roland Eiworth (f 1919) och Carl-Gustaf Lindstedt (f 1921) med Lindstedt i titelrollen. Eiworth var seriens producent och medförfattare till första avsnittet; i övrigt skrev Lindstedt själv. Serien började sändas i september 1951 och fortsatte varannan vecka fram till i april 1952. Serien återupptogs i oktober 1952 för att definitivt läggas ned 21.12.1952.

Det var från början meningen att filmen skulle regisseras av Göran Gentele, men andra uppgifter hindrade honom.

Förlaga

Originaltitel Hjälpsamma herrn (Radioprogram)
Författare Carl-Gustaf Lindstedt
Roland Eiworth


Inspelning

(inspelningen avslutades senhösten 1953) 1953-08-24 1953
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Bromma Sverige (exteriörer)
Centralstationen Stockholm Sverige (m.fl. platser i Stockholm)

Visningar

Sverigepremiär 1954-03-10 Anglais Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1985-02-03 TV2 Sverige 79 min
1991-03-05 TV2 Sverige 79 min
1998-02-24 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1954-03-10 Anglais Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1994-04-26 TV2 Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Bumbelibum
Kompositör Eve (1954)
Textförfattare Eve (1954)
Sångare Carl-Gustaf Lindstedt
Britta Holmberg
Douglas Håge
Bo Hammargren
Inger Nyström


Originaltitel Farväl
Kompositör Eve (1954)
Textförfattare Eve (1954)
Sångare Bibi Nyström


Ämnesord

Chaufförer
Direktörer
Dykare
Fiske
Försäljare
Kamrerer
Kontor
Kontrakt
Socialt avancemang
Sportfiske
Stockholms Central
Uppfinnare
Vattenskidåkning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2209


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HJÄLPSAMMA HERRN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign [?] Wingstedt


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HJÄLPSAMMA HERRN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjälpsamma herrn
Omfång Ca 200 s. + 30 s. exteriörmanus. Anteckningar och skisser över kameravinklar mm ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?