Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel 1954 års vinter-VM i Sverige
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-03-15

Handling

Ett reportage om och kring 1954 års VM-tävlingar på skidor (i Falun och Åre) och i ishockey (i Stockholm). Från Falun redovisas herrarnas 15 km, 5 mil, stafett och nordisk...

Visa hela handlingen

Press

Skildringen av alpina skid-VM i Åre gav mest. Skildringen av ishockey-VM i Stockholm gav minst. Och filmen som helhet var i längsta laget. Detta var majoritetsuppfattningarna i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

- VM i skidor, alpina grenar:
Stein Eriksen (specialslalom, storslalom, störtlopp)
Stig Sollander (specialslalom, storslalom, störtlopp)
Beni Obermüller (specialslalom)
Katy Rodolph (publik)
Toni Spiß (storslalom)
Andreas Molterer (storslalom)
Margaretha Olsson (specialslalom)
Sarah Thomasson (specialslalom)
prins av Sverige Bertil (publik)
Christian Pravda (störtlopp)
Martin Strolz (störtlopp)
Ernst Oberaigner (störtlopp)
- VM i skidor, nordiska grenar:
Sverre Stenersen (backhoppning, kombination)
Vladimir Kuzin (15 km, stafett 4x10 km, 50 km)
Per-Erik Larsson (15 km, stafett 4x10 km)
Sixten Jernberg (15 km, stafett 4x10 km, 50 km)
Veikko Hakulinen (15 km, stafett 4x10 km, 50 km)
Mora-Nisse (publik)
Lennart Hyland (intervjuare)
Anna-Lisa Eriksson (stafett 4x5 km)
Simon Brehm (publik)
Sonja Edström (stafett 4x5 km)
Sune Larsson (stafett 4x10 km)
Arthur Olsson (stafett 4x10 km)
- VM i ishockey:
prins av Sverige Bertil
Erik Eklöv
Tjeckoslovakiska ishockeylandslaget 1954
Schweiziska ishockeylandslaget 1954
kung av Sverige Gustaf VI Adolf
kronprins av Sverige Carl Gustaf
Kanadensiska ishockeylandslaget 1954
Svenska ishockeylandslaget 1954
Sovjetiska ishockeylandslaget 1954
Västtyska ishockeylandslaget 1954
Sven "Tumba" Johansson
Helge Berglund
Bunny Ahearne
Carl Albert Anderson
Plutten Andersson
Åke Lassas

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1954

Handling

Ett reportage om och kring 1954 års VM-tävlingar på skidor (i Falun och Åre) och i ishockey (i Stockholm).

Från Falun redovisas herrarnas 15 km, 5 mil, stafett och nordisk kombination, backmomentet, samt damernas stafett.

Från Åre redovisas herrarnas slalom, storslalom och störtlopp samt damernas störtlopp.

Från Stockholm redovisas elva ishockeymatcher. Till deltagarna hör landslag från Sovjetunionen, Kanada, Tjeckoslovakien och Sverige.

Filmen skildrar också idrottsmäns och -kvinnors möte med Sverige utöver själva tävlandet. (Bearbetning av recensioner och reklammaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 83969
Datum 1954-03-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2380 meter
Kommentar Speltid: 87 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2380 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Skildringen av alpina skid-VM i Åre gav mest. Skildringen av ishockey-VM i Stockholm gav minst. Och filmen som helhet var i längsta laget. Detta var majoritetsuppfattningarna i Stockholms-pressen om 1954 års vinter-VM i Sverige.

StT (Glokar Well): "Filmreportaget från våra VM-tävlingar på skidor och i ishockey har skötts av Nor!disk Tonefilm och rullar nu på Olympia, där publiken får se mängder av intressanta glimtar. Åretävlingarna följer man utmärkt, ty de på olika punkter utposterade fotograferna ser mer av loppen än den enskilde åskådaren. Men reportaget från Falun är ojämnt och ofullständigt; där finns t ex inte en bild från specialtävlingen i backe.

Huvudvikten är lagd på ishockeyturneringen, som är utförligt och bra skildrad, så att man får på nytt uppleva de mest spännande situationerna, inte minst i svenskarnas matcher. Ishockey är tacksamt att fotografera, men man hade gärna kunnat lägga in litet ultrarapid vid målen, och åskådaren förvånas över det stora utrymme som givits åt privatbilderna av tjeckerna och Zabrodsky i synnerhet."

Arbetaren (Gripen): "Först som sist ska konstateras att en och en halv timmes sportjournal blir i längsta laget när regin undviker att dröja vid någon särskild händelse. Dramatiken utspädd på många detaljer bildar ett förvirrande intryck. (-)

Till de betydande bristerna hör: inte en filmruta om 3-milen och specialbacken (där dock Sverige vann sin enda individuella framgång genom Bror Östmans brons) och tämligen lite om skidans maraton 5-milen. Medan däremot kombinerad och damstafetten mutat in ett väl stort område.

I hockeyavsnittet hördes inte ett skvatt om tingens rätta ordning. Det framgick att Sovjet vann guldet och det (kvällen före finalen) utfestade Kanada silvret. Men Sveriges och Tjeckoslovakiens relationer till tredje och fjärde plats föll i glömska och Norge och Finland förekom endast vid defileringen vilket var journalfilmiskt svagt eftersom broderländerna sportsligt levererade några pangsaker.

Bra gjort, mycket bra: Damstafetten i Falun med smidigt åkande finska och ryska skidamasoner samt årebilderna med en Stein Eriksens och en Christian Pravdas svindlande flykt nedför Mörvikshummeln. På sina ställen i över 100 km:s fart. Där firade Nordisk Tonefilms påpassliga kameror stora triumfer.

Slutligt: Ännu är vi inte mogna för idrottsliga långfilmer av journalfilmskaraktär. Det blir gäspigt i längden och det blir virrvarrigt i stället för medryckande. Enskilda punkter må berömmas, men helheten blir lidande."

Ny Dag (Dark H): "Tyvärr måste vi konstatera att filmen om 1954 års vinter-VM i Sverige är en skandal! Är den då så illa fotograferad och klippt? Inte alls. Kameramän och klippare har i stort sett gjort ett mycket gott arbete, och t.ex. vissa bildsvep från slalom- och störtloppstävlingarna i Åre står på höjden av det bästa vi sett i sportfilmsväg. Det är således inte där det skandalösa ligger.

Nej, det som måste uppröra varje vän av gott sportmanship, och av regeln att låta detta vara detta, är speakerpratet. (-)

Det börjar med bilderna från Falun, där speakern fräckt och lögnaktigt påstår att ryssarna hade 'order' att icke låta fotografera sig, varefter detta omtjatades i femtielva variationer, den ena dummare än vad den andra är försåtlig. Sedan blir dessa försök att komma ryssarna till livs den genomgående linjen i speakertexten, till vilken de pratande ständigt söker sig tillbaka sedan de gjort en del mera idrottsliga utvikningar, där det f.ö. också brister i sakkunskap."

Kommentar Svensk filmografi

1954 års vinter-VM i Sverige var resultatet av en kraft!samling inom Nordisk Tonefilms journalfilmsproduktion. Den fortlöpande producerade journalen bar titeln Nuet.

Tillägg till kommentar (2003-09-24): Nordisk Tonefilm gjorde en film, "1954 års vinter-VM i Sverige". Från samma material sammanställdes även journaler som visades som förfilmer och vid andra tillfällen på biograferna. Under årens lopp "försvann" långfilmen, och dök upp bara som enskilda journaler som sperds under olika titlar. Så småningom hamnade de enskilda delarna i Svenska Filminstitutets filmarkiv och det dröjde fram till år 2000 då Stefan Sommehag vid filmarkivet genom en del detektivarbete återfann de olika delarna och kunde sammanställa den till den ursprungligt gjorda långfilmen.

Inspelning

Rosenbad Stockholm Sverige (avslutningsfesten) 1954-03-07 1954-03-07
Stadion Stockholm Sverige (VM i ishockey) 1954-02-26 1954-03-07
1954-02-14 1954-03-07
Falun Sverige (VM i skidor, de nordiska grenarna) 1954-02-14 1954-02-21
Åre Sverige (VM i skidor, de alpina grenarna) 1954-02-14 1954-02-21
Hotel Malmen Stockholm Sverige
Skansen Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-03-15 Olympia Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1954-03-15 Olympia Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1954-03-15 Victoria Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1954-03-15 Victoria Stockholm Sverige 87 min

Ämnesord

Backhoppning
Dokumentärfilm
Falun
Ishockey
Reportage
Skidåkning
Sport
Stockholm
Världsmästerskap
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2330


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?