Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Storm över Tjurö
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-07-19

Medverkande

Adolf Jahr
Karl Oskar Bohm, hemmansägare på Tjurö

Sigge Fürst
Gottfrid Johansson, Bohms systerson

Gunnel Broström
Tekla Bladh, Bohms f.d. piga

Margaretha Krook
Augusta, Bohms dotter

Märta Dorff
Sofia, Bohms hustru

Nils Hallberg
Nicklas Boutkiewics, Augustas man

Visa alla medverkande

Handling

På Tjurö Kalv i yttre skärgården har Karl Oskar Bohms hustru Sofia dött. Begravningen förbereds. Bohm -- känd som en förmögen man -- tänker tillbaka på den tid som varit: ...

Visa hela handlingen

Press

Enligt Karl Ekwall i AT var Storm över Tjurö en av de bästa och mustigaste skärgårdsfilmer som gjorts. De flesta kritikerna såg dock filmen som ett misslyckande och, exempelvis, "en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dialog
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
B-ljud
Mixning
Förtexter
Speaker

Medverkande

Adolf Jahr Karl Oskar Bohm, hemmansägare på Tjurö
Sigge Fürst Gottfrid Johansson, Bohms systerson
Gunnel Broström Tekla Bladh, Bohms f.d. piga
Margaretha Krook Augusta, Bohms dotter
Märta Dorff Sofia, Bohms hustru
Nils Hallberg Nicklas Boutkiewics, Augustas man
Åke Grönberg Reinhold Karlsson, handelsman på Tjurö
Georg Rydeberg sekreterare Gustafson, sakförare
Gösta Gustafson kyrkvaktmästare Sjöholm
Sif Ruud Alma Persson, Bohms nya hushållerska
Erik Hell prästen
Lissi Alandh Lisa, servitris på skärgårdsbåten Östanå I
John Norrman länsman
Axel Högel domaren
John Melin Tjuröbo (rollnamnet Zachrisson förekommer ej i filmen)
Svea Holst barnmorskan
- Ej krediterade:
Hedvig Lindby Reinholds mor (rollnamnet Klara förekommer ej i filmen)
Stig Johanson Tjuröbo (rollnamnet Zachrisson förekommer ej i filmen)
Elsa Ebbesen-Thornblad Maria, prästens hushållerska
Georg Skarstedt Johansson, fiskare, Sofias far
Brita Öberg Johanssons hustru, Sofias mor
Lars-Erik Lundberg Augustas och Nicklas ena son
Bengt Lindström Augustas och Nicklas andra son
Wilma Malmlöf nyfiken kvinna i handelsboden
Astrid Bodin kvinna på Tjurö
Birger Åsander kaptenen på skärgårdsbåten Östanå I
Sten Mattsson uppnosig ung man på Nybrokajen
Mauritz Strömbom en man i gränden i Gamla Stan
Olle Ekbladh taxichauffören på Nybrokajen
Peder Dam en pojke på Nybrokajen
Brigitte Ornstein expedit på Systembolaget
Åke Lindström flottist, Teklas danspartner på bryggan
Carl Skylling man som tränger sig före i kön på Systembolaget
Greta Stave nyfiken kvinna i handelsboden
Sixten Nilsson protokollförare i rätten
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Anna-Lisa Fröberg kvinna på Bohms båtbrygga (bortklippt) (medverkade 5 oktober 1953)
Carl-Uno Classon pojke vid badvik (bortklippt) (medverkade 4 november 1953)
Gösta Nilsson pojke vid badvik (bortklippt) (medverkade 4 november 1953)
Rudolf Wendbladh tingsvaktmästare (bortklippt) (medverkade 29 oktober 1953)

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På Tjurö Kalv i yttre skärgården har Karl Oskar Bohms hustru Sofia dött. Begravningen förbereds. Bohm -- känd som en förmögen man -- tänker tillbaka på den tid som varit:

Sofia föder en flicka. Bohm är far till barnet men vill inte veta av det. Han är beredd att gifta sig med Sofia, men då får hennes föräldrar ta hand om ungen.

Bohm städslar en ung kvinna, Tekla, att hjälpa till med sysslorna. Snart skvallras det allmänt om vad Bohm har för sig med henne. Skvallret når också Sofias öron.

Bohms dotter Augusta har vuxit upp och ska gifta sig med Nicklas Boutkiewics. Sofia vill gå på bröllopet, men det sätter sig Bohm emot. Hittills har hon inte trott på talet om att Bohm tog livet av far sin, säger Sofia, men nu börjar hon tro annorlunda.

Tekla bryter upp från Bohm. Femton år utan lön, det får räcka. Hon flyttar ihop med Gottfrid Johansson, Bohms systerson. Och Sofia övertalar till och med Bohm att lösa deras bostadsproblem. De får flytta in i den tomma stugan på Lillkalven.

Augusta sitter vid sin döende mors säng. Utanför stugan står Bohm med bössa och spanar efter älgar. Nu dör hon! skriker Augusta. Ja, nu har jag henne på kornet! svarar Bohm triumferande.

Bohms tankar återvänder till nuet.

Begravningskalaset urartar till en vild tillställning, där Bohm retar sig på Nicklas, Augustas man, och börjar slåss med honom. Nicklas ska inte inbilla sig att han genom Augusta kommer att få något av Bohms pengar.

Augusta tar reda på att hon har rättighet att närvara vid bouppteckningen efter sin mor. Hon får också en skriftlig kallelse -- men denna når henne först när bouppteckningen redan har ägt rum. Då stämmer hon sin far.

Augusta och Bohm möts inför rätta. Hon hävdar genom sitt ombud, sekreterare Gustafson, att bouppteckningen är ofullständig -- och det är ett välgrundat påstående. Bohms talan ska föras av Gottfrid -- som dock inte säger någonting. Han har drabbats av tunghäfta. Bohm får själv rycka in för att rädda sig tillfälligt. Han begär uppskov, vilket domaren beviljar. Målet förklaras vilande till nästa ting.

Bohm annonserar efter en hushållerska. Han förespeglar "ev äktenskap" och får många svar. Han fastnar för Alma Persson.

Under tiden har Gottfrid fått en idé. Liksom Augusta konsulterar han sekreterare Gustafson som ger hans tankar juridiskt stöd. Resultatet blir ännu en stämning till Bohm -- krav på innestående lön till Tekla för hennes sista tio år i Bohms tjänst à 40 kr/månad, tillsammans 4 800 kr, samt ränta.

Alma aktualiserar det förespeglade eventuella äktenskapet, men när detta tycks förbli en eventualitet, begär hon sin lön och lämnar Bohm.

Vid tinget förlorar Bohm mot Tekla. Hon kommer till honom för att hämta sina pengar. Hon tänker lämna Gottfrid, berättar hon. Då gifter vi oss, föreslår Bohm, men hon avvisar honom. Du äger ju ingenting, säger hon, allt du har kvar är intecknat. Hon är färdig med honom och hela Tjurö. Nu vill hon komma in till staden.

Jag skulle vilja tycka synd om dig, säger hon, men det kan jag inte.

Det är dans på en brygga insvept i dimma. Tekla dansar med en sjöman. I en eka ute i vattnet sitter Bohm och tittar på. Efter en stund ror han bort.

Censur / granskning

Censurnummer 84447
Datum 1954-07-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2995 meter
Kommentar Aktlängder: 505-545-520-485-530-410 = 2995 meter - 99 minuter. Aktlängder: 505, 545, 520, 485, 530, 410.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2995 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enligt Karl Ekwall i AT var Storm över Tjurö en av de bästa och mustigaste skärgårdsfilmer som gjorts. De flesta kritikerna såg dock filmen som ett misslyckande och, exempelvis, "en vulgarisering" av Gustaf Hellströms roman (C B-n i DN).

AT (Karl Ekwall): "Tiden löper fort ute i havsbandet och det var länge sedan stormen över Tjurö stillnade. Gustaf Hellströms Bohm betraktas nu med ett roat småleende, även av dem som en gång i tiden kände sig träffade. Kvar är bara romanfiguren Bohm -- ett av de bästa och rikaste porträtt, som kanske tecknats i svensk litteratur.

Så mycket av Hellströms Bohm har Arne Mattsson visserligen inte fått med men han skjuter ändå ingen bom med sin Jahr. Tvärtom har filmen Storm över Tjurö blivit en av de bästa och mustigaste skärgårdsfilmer som gjorts. Han trampar ogenerat rakt igenom gamla klichéer och han gör det ärligt. (-)

Mest av allt kanske ändå Adolf Jahr imponerade. Hans gubbar är inte längre några struttande pajasar, som sneglar åt flatskrattet, utan han har fått ett imponerande djup och dimension på sina figurer. Hur lätt hade hans Bohm inte kunnat bli en Åsa-Nisse. Nu var han i varje tum kungen på Tjurö kalv, en listig gammal gubbstrutt som förstår att flyta högt på en flat omgivning, en människa som faller hårt när motståndet kommer. Denna storvulenhet och ynkedom fick Jahr fram i en sällsamt fin rollprestation."

AB (Herje): "Har man inte läst Gustaf Hellströms roman blir i varje fall spelöppningen i filmversionen av Storm över Tjurö rätt svårförståelig. På åtskilliga håll är handlingen i fortsättningen ryckig, staccatobetonad, det blir glapprum mellan bildmosaikens rutor. Man gör nog klokast i att inte göra alltför långtgående jämförelser mellan romanen och filmen, även om Gustaf Hellström själv godkänt det ursprungliga filmmanuskriptet. Nu får man ett intryck att det är flera kockar än scenariomakaren Ivar Ahlstedt som varit med om att koka den filmiska soppan på romanen i den slutliga versionen.

Regissören Arne Mattsson förtjänar mycket beröm för enstaka partier i filmen, men han borde haft en fastare hand över manuskriptet i dess helhet och slipat bort ryckigheterna. Man hade dessutom gärna sett att han slösat med lite mer skärgårdsnatur i filmen. Nu dominerar stugorna, bryggan, handelsboden och skärgårdsbåten helt medan miljön i övrigt saknas."

DN (C B-n): "Filmatiseringen av Gustaf Hellströms 'Storm över Tjurö' är en vulgarisering. Denna film -- i Arne Mattssons regi -- har missat en lång rad av de finaste värdena i Gustaf Hellströms skärgårdsroman, i långa stycken är den rent grov och tarvlig, dess filosofiska budskap är alldeles bortopererat, allt som i romanen finns av samhällspsykologi är försvunnet. Man kan peka på effekt efter effekt i romanen -- en av Gustaf Hellströms tre bästa -- och fråga sig: men vart i herrans namn har dessa finesser tagit vägen? Intelligenta reflexioner har fallit bort, typer och gestalter i romanens periferi som Gustaf Hellström ägnat särskild kärlek och analys har i filmen banaliserats. I 'Storm över Tjurö' har ju Gustaf Hellström berättat om hur livet i ytterskärgården kan förvandlas till en tragikomedi av stora mått. Filmen vet -- naturligtvis! -- ingenting om tragiken, och om den också har några skickligt omhändertagna komiska scener, så har dock det allra mesta av komiken förvandlats till fars. Då och då den allra tarvligaste fars med enkla skämt som naturalia. Här och var tror man sig, med förlov sagt, bevittna inte en pilsnerfilm utan en pissfilm.

Den som i denna film är totalt bortglömd är Gustaf Hellström själv, trots att filmen bevarat en hel del av romanens dialog. I stället har det blivit en Albert Engströmfilm igen -- nota bene en film om skärgården på det sätt folk i gemen t r o r att Albert Engström uppfattade den, en film om skärgården utan Albert Engströms demoni, utan det visionära i hans syn på skärgårdens befolkning."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Storm över Tjurö påbörjades 3.9.1953 och avslutades 3.11.1953.

Gustaf Hellströms (1882--1953) roman "Storm över Tjurö" utkom 1935.

I den första av en serie artiklar om inspelningen av filmen berättar Staffan Tjerneld om hur det kom sig att det dröjde nästan 20 år innan romanen blev film (Expressen 30.1.1954):

"'Storm över Tjurö' blev något av en succès, men filmbolagen lät inte höra av sig. Först efter några år blev Gustaf Hellström uppsökt av skådespelaren Sigurd Wallén som hade filmplaner. Men Wallén tyckte mycket i boken var för hemskt och makabert, och han ville förvandla det hela till en mer solig skärgårdshistoria. Författaren blev arg, och herrarna skildes utan hedersbetygelser.

Så hände just ingenting förrän omkring 1950 då en ung filmregissör under sin jakt efter manuskript började intressera sig för boken. Han hette Arne Mattsson. Han arbetade för det nya bolaget Nordisk Tonefilm, och han lämnade 'Storm över Tjurö' till bolagets ledare, Karl Kilbom, för genomläsning. Kilbom tyckte det var en dum bok. Han kunde inte alls inse att det var något för film.

Mattsson gick vidare till Europa Film, som tackade nej utan att titta närmare på romanen. Och så kom han till slut till produktionschefen Rune Waldekranz i Sandrew-Produktion. Denne blev mycket intresserad och lyckades snart omvända författaren, som först inte var så hågad. Men nu var det meningen att göra en film, som skulle ligga så nära boken som möjligt. Gustaf Hellström fick 7 000 för filmrätten, och författaren Ivar Ahlstedt lovade att skriva scenario.

Det tog ett par år innan Arne Mattsson kunde göra sig fri för att spela in filmen och innan manuskriptet var klart. Fem olika manuskriptversioner avverkades. Gustaf Hellström bearbetade och skrev själv dialogen. I mitten av februari 1953 tyckte alla parter att manuskriptet verkade färdigt. Bara ett par veckor senare dog Gustaf Hellström."

Förlaga

Originaltitel Storm över Tjurö (Roman)
Författare Gustaf Hellström


Inspelning

AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-11-10 1953-11-10
Boo Nacka kommun Sverige (brygga) 1953-11-04 1953-11-04
Räfsnäs Norrtälje Sverige (dansbryggan) 1953-11-03 1953-11-03
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla, Djurgården) Stockholm Sverige 1953-11-02 1953-11-02
AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-10-29 1953-11-02
Nybrokajen Stockholm Sverige 1953-10-27 1953-10-28
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla, Djurgården) Stockholm Sverige 1953-10-26 1953-10-26
AB Sandrew-Ateljéerna (Lästmakargatan) Stockholm Sverige 1953-10-20 1953-10-21
AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-10-14 1953-10-19
Räfsnäs Norrtälje Sverige (dansbryggan) 1953-10-13 1953-10-13
AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-10-08 1953-10-12
Berga gård Danderyds kommun Sverige (baracken) 1953-10-07 1953-10-07
AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-10-06 1953-10-06
Värmdö Värmdö kommun Sverige (Bohms båtbrygga) 1953-10-05 1953-10-05
Baggensgatan, Gamla Stan Stockholm Sverige (utanför sekreterare Gustafsons bostad) 1953-09-29 1953-09-29
AB Sandrew-Ateljéerna (A-hallen) Stockholm Sverige 1953-09-29 1953-10-03
Trångsund, Gamla Stan Stockholm Sverige (Systembolaget) 1953-09-28 1953-09-28
Boo Nacka kommun Sverige (brygga) 1953-09-28 1953-09-28
Viby Sigtuna kommun Sverige (Bohms ladugård) 1953-09-25 1953-09-25
Mosebacke Torg Stockholm Sverige 1953-09-24 1953-09-26
Gräsö kyrka Östhammars kommun Sverige (Tjurö kyrka) 1953-09-21 1953-09-22
Fågelsundets fiskeläge Tierps kommun Sverige (Tjurö) 1953-09-09 1953-09-18
Nybrokajen Stockholm Sverige 1953-09-04 1953-09-04
Ignatiigränd, Gamla Stan Stockholm Sverige 1953-09-03 1953-09-03
(47 inspelningsdagar) 1953-09-03 1953-11-10
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-07-19 Astoria Stockholm Sverige 109 min
TV-visning 1991-05-19 TV3 Sverige 105 min
1996-04-14 TV4 Sverige 105 min
1997-06-15 TV4 Sverige 105 min
1998-08-05 SVT1 Sverige 105 min
2005-09-27 SVT1 Sverige 105 min
Urpremiär 1954-07-19 Astoria Stockholm Sverige 109 min
TV-visning 2007-06-04 SVT1 Sverige 105 min
2011-04-03 SVT1 Sverige
2013-12-02 SVT1 Sverige
2018-02-20 SVT1 Sverige
2018-02-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Folklig vals nr 2
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1954)
Textförfattare Rune Lindström (1955)


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Sångare Adolf Jahr


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)
Sångare Adolf Jahr


Originaltitel Av förgängelsen är färgad
Textförfattare Natan Söderberg (1917)
Sångare kör


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Åke Grönberg
Nils Hallberg
Gösta Gustafson
John Melin
Stig Johanson
John Norrman (m.fl.)


Originaltitel Celle que j'aime est parmi vous
Kompositör Vincent Scotto (1914)
Textförfattare Ernst Rolf (svensk text 1917)
Henri Christiné (fransk text 1914)
Sångare Adolf Jahr


Originaltitel Kväsarvalsen
Textförfattare Emil Norlander (1899)
Arthur Högstedt (1898)
Bearbetning Arthur Högstedt (musikbearbetning 1898)
Sångare Adolf Jahr


Ämnesord

Barnmorska
Bouppteckning
Dansbanor
Domare
Domstolar
Dödgrävare
Dödsfall
Expediter
Fiskare
Fjärdingsmän
Fågelsundets fiskeläge i Uppland
Förlossningar
Handelsmän
Hushållerskor
Kapten
Kyrkvaktmästare
Matros
Piga
Portierer
Präst
Rättegångar
Sakförare
Servitris
Sjöman
Skärgård
Springpojke
Stockholm
Stockholm Skeppsbron
Stämning
Taxichaufförer
Vaktmästare
Ångbåt/Prins Gustaf

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORM ÖVER TJURÖ
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel STORM ÖVER TJURÖ Efter Gustaf Hellströms roman
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Storm över Tjurö. Svensk dialoglista.
Omfång 43 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gustaf Hellströms roman Storm över Tjurö berättad av Ivar Ahlstedt.
Omfång 196 s. Miljölista och rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gustaf Hellströms roman Storm över Tjurö berättad av Ivar Ahlstedt.
Omfång 191 s. + telefonlista över medv. mm.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Storm över Tjurö.
Omfång 180 s.


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Sturm über Tjurö.
Omfång 42 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?