Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Taxi 13
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-08-02

Medverkande

Elof Ahrle
Johan Alm, taxichaufför

Signe Hasso
Agneta, överklasskvinna

Birgitta Valberg
Britt-Marie

Bengt Blomgren
Fredrik, Britt-Maries man, taxichaufför

Sten Gester
mannen i trenchcoat

Visa alla medverkande

Handling

Taxichauffören Johan Alm får vid Stockholms Central en körning till Söder. Kunden är en ung flicka, Vera, som ska till sin fästman. När Johan lämnat av flickan, går han själv in i en...

Visa hela handlingen

Press

Kritikernas omdömen pendlade mellan "i klass med internationell elit" (Filmson i AB) och "rätt och slätt ointressant" (Jurgen Schildt i MT). AB (Filmson): "Börje Larsson har lyckats...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Elof Ahrle Johan Alm, taxichaufför
Signe Hasso Agneta, överklasskvinna
Birgitta Valberg Britt-Marie
Margit Carlqvist Vera
Bengt Blomgren Fredrik, Britt-Maries man, taxichaufför
Sten Gester mannen i trenchcoat
Hjördis Petterson Mia Lundgren, föreståndarinna för Auto Natt-Café
Ulf Johanson grälande herre
Nancy Dalunde den grälande herrens fru
Ninni Löfberg fru Vestman, barnaföderskan
Arthur Hultling Victor Nilsson, hallick
Sif Ruud fröken Haglund i tobaksaffären
Ingvar Kjellson konstnären, taxikund
Siegfried Fischer Axel kallad "Solstrålen", taxichaufför
Alf Östlund "Tysta Marie", taxichaufför
Sven Holmberg taxichaufför
Arvid Richter taxichauffören som fått en viss 50-öring i betalning
Sture Djerf Hermansson
Brigitte Ornstein kontorsflickan
Lennart Almkvist taxichaufför
Karl Erik Flens upprymd herre
Olle Teimert ung man som försöker smita från betalningen
Kjell Nordenskiöld den unge mannen som försöker få Agneta att stanna kvar på festen
Birger Åsander herr Vestman, barnaföderskans man
Rolf Tourd Veras gatubekantskap
Märta Dorff föreståndarinnan för Taxis växel
Svea Holst cyklisten som upptäcker den döde
Wiange Törnkvist lastbilschaufför vid taxiförlossningen
Pelle Svedlund förskingraren i Johans taxi
Elsa Winge fru Lindblad
Alva Berggren servitrisen på kaféet som säger upp sig
Arthur Fischer droskägaren
Claes Esphagen tvättare i garaget
Bo Gunnar Eriksson Tommy, Britt-Maries och Fredriks son
- Ej krediterade:
Lissi Alandh Hermanssons kvinna
Torsten Lilliecrona kriminalkommissarie Johansson
Lillemor Biörnstad en prostituerad
Eric Fahlén hennes kund
Otto Scheutz kontorschefen
Erik Lilja taxipassageraren till Bromma flygplats
Per Appelberg cyklisten utanför biografen
Peder Dam pojken untanför biografen
Vivi Olsson telefonist hos Taxi
Gösta Ganner Karl
Ulla-Bella Fridh Karls flicka
Erik Hellqvist prästen vid jordfästningen
Vilhelm Jonsson ombudsmannen som håller tal vid jordfästningen
Otto Malmberg passageraren i Tysta Maries taxi
P.O. Johansson radiopolis som griper förskingraren
Karl Erik Larsson radiopolis som griper förskingraren
(konstapel) Berner polisen vid polisradion
Sture Fröberg taxichaufför
- Bortklippt i den slutliga filmen men krediterad i filmens förtexter:
Sven Bergvall professorn, taxikund (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Centrumateljéerna
Börje Larsson-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Taxichauffören Johan Alm får vid Stockholms Central en körning till Söder. Kunden är en ung flicka, Vera, som ska till sin fästman. När Johan lämnat av flickan, går han själv in i en tobakshandel. Han kommer tillbaka till bilen -- och finner flickan där igen. Fästmannen hade en annan flicka hos sig, berättar hon. Nu vill hon bli körd till Brahegatan 74 där hon ska börja en hembiträdesplats.

Johan bor i ett rum i en villa hos sin kollega Fredrik och dennes fru Britt-Marie. När Johan kommer hem, berättar hon att hon funderar på att söka jobb i Taxis växel.

En natt får Johan köra en olycklig kvinna, Agneta, som förgäves gör sitt bästa för att förföra honom. Efter att ha åkt runt i staden utan mål får han till sist sätta av henne vid ett hus på Strandvägen. Hon glömmer att betala.

Samma natt får Fredrik en körning till Tullinge. Efter det är han försvunnen. Han återvänder inte hem, när passet är slut. Så småningom hittas han mördad. Det blir Johan som får framföra beskedet till Britt-Marie.

Samma dag som Fredrik begravts hejdas Johans bil av en havande kvinna som har bråttom till BB. Johan sätter rasande fart, men hinner inte i tid. Han måste stanna på vägen och hjälpa barnet till världen.

Johan har då och då undrat vad det blivit av Vera. En kväll får han svaret. Hon är prostituerad. När hon tillsammans med en man råkar ta hans bil, vägrar Johan att köra. Mannen lämnar bilen, och Johan tar Vera med sig hem till Britt-Marie.

Britt-Marie och Johan tar hand om Vera och hjälper henne till ett jobb på ett taxicafé.

Johan hejdas en dag av en kollega som ger honom en deformerad 50-öring. Det är Johans lyckoslant, välkänd för många inom Taxi -- som Johan nyligen gav till Fredrik.

Johan lyckas spåra slanten tillbaka till en tobakshandel, vars innehavarinna, fru Haglund, minns den mycket väl. Hon fick den av en barhuvad man i trenchcoat. Han bröt förresten på något främmande språk. Med dessa upplysningar vänder sig Johan till polisen.

Än en gång får Johan köra Agneta, den olyckliga kvinnan. Hon tackar honom och säger att hon är glad över att det var han och ingen annan som körde henne förra gången. Sedan betalar hon för båda körningarna.

En kväll får Johan en kund som vill komma till Värtahamnen. När passageraren tänder en cigarrett och ansiktet syns tydligt, blir Johan övertygad om att detta är mördaren. Om vi skulle ta en liten pratstund, säger han. Kör! säger mannen och riktar en pistol mot honom.

Johan signalerar med strålkastarna till andra taxibilar. En kollega förstår budskapet och kontaktar Taxis växel. Där jobbar nu Britt-Marie. Hon tar emot meddelandet och för det vidare.

I Värtahamnen försvinner mannen från Johans bil. Men snart anländer en massa taxibilar, och chaufförerna lyckas ringa in mannen. När polisen lite senare kommer till platsen, har den bara att föra mannen vidare till fängsligt förvar.

Johan hämtar Britt-Marie och kör henne hem. Sedan kör han vidare för att fortsätta sitt pass.

Censur / granskning

Censurnummer 84490
Datum 1954-07-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2855 meter
Kommentar Aktlängder: 545-520-480-555-550-205 = 2855 meter - 104 minuter. Aktlängder: 545, 520, 480, 555, 550, 205.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2855 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikernas omdömen pendlade mellan "i klass med internationell elit" (Filmson i AB) och "rätt och slätt ointressant" (Jurgen Schildt i MT).

AB (Filmson): "Börje Larsson har lyckats förträffligt i sin tredubbla uppgift som scenartist, regissör och producent. Tekniskt, och märk väl även f i l m a t i s k t, står hans film i klass med internationell elit. Det inte särskilt originella och utomlands skickligare utnyttjade temat har många utsökta och ofta överraskande poänger. Och när Börje Larsson släpper sina en smula krampaktiga ansträngningar att binda ihop de olika avsnitten och koncentrerar spänningen i dramat kring taximordet och gärningsmannens dramatiska infångande är man helt med i hans fantasifulla kurvtagningar. Aldrig mer ska vi klaga över att man inte kan få en taxi om natten.

Börje Larsson liksom Schamyl Bauman är väl inte direkt personinstruktör -- vem vet? -- men han har samma skicklighet att välja rätt person i rätt roll och samma säkra sinne för just det lagoma i en säljbar scen. Lugnt och stilla utnyttjar han sina utsökta sujetter på ett icke-banalt sätt i de banalaste situationer."

Ny Dag (B Ehrén): "Det vore lätt nog att ta sikte på alla svagheter och tekniska missgrepp som förekommer i Börje Larssons manus och regiarbete och med dessa som utgångspunkt avfärda eller sabla ner hans Taxi-film. Idén att låta en droskchaufför berätta om sitt jobb, om världen och människorna så som han glimtvis skymtar det i backspegeln är inte oprövad men så pass bra att den skulle kunna resultera i en riktigt fin svensk vardagsskildring. Börje Larsson försöker hinna med allt och missar därför åtskilligt av dramatisk konflikt och psykologisk skärpa. Alltför många, alltför likgiltigt suddiga episoder har fogats samman i ett alltför omständligt långsamt tempo. Vardagsreplikerna är tafatt hopkomna och ligger illa till för yrkesskådespelares välmodulerande röster. Persongalleriet är övervägande stereotypt och bildväxlingarna är irriterande enformiga.

Ja, så kan man gå på, och den som på detta sätt granskat filmen utan att samtidigt ha öra för publi!kens reaktioner skulle säkert stanna vid ovanstående omdömen. Men nu var det så att publiken tyckte om filmen; man applåderade sin 'Loffe', den gamle präktige husassistenten, Ekens redliga Ivar i taxiuniform; man uttryckte sitt gillande över hans behjärtade ingripanden i vilsegångna människors öden och man accepterade honom som en hygglig och duktig grabb, som symbolen för en hårt och riskabelt arbetande yrkeskår."

Arbetaren (Gunnar Oldin): "Taxi 13 är en saga i gråaste grusgrått. Det är drömmen om en realistisk film som inte blev realistisk; tron på det verklighetens underbara mönster som visar sig ha en annan mönstring än ett filmmanuskript.

Börje Larssons uppsåt var gott: han ville skissa upp människoöden i en storstad och använda en helt vanlig taxibil som förbindelselänk mellan dem. Men en skiss är en teckning, inte ett konturskarpt filmavsnitt; en skiss har en början och ett slut, en högerkant och en vänsterkant, som inte återfinns i ett stycke storstadsverklighet. Där skissens linjer slutar och den flyter ut i antydningar måste regissören Börje Larsson bygga på manusförfattaren Börje Larssons arbete, och han har valt det enklaste sättet: genom schablonerna. Där finns fnaskschablonen, mördarschablonen, tomteboschablonen.

Men helt har inte ambitionen växlats ut i misslyckanden -- det finns briljanta avsnitt i filmen, avsnitt där vardagen är vardag och skådespelaren människa. Främst minns man en sekvens med Ingvar Kjellson i en glädjerusig konstnärs skepnad, några bilder av Signe Hasso som desperat neurotika, en scen med Sigge Fischer som yrkesgrånad taxiägare och ett slut!avsnitt med en jagad man i många taxibilars strålkastarsken -- det är lysande stycken film.

Man minns också Elof Ahrle, taxichauffören (socialvårdaren, amatördetektiven, barnmorskan, jultomten) resonanslös i sin fläckfria renhårighet, men ändå mänsklig i sin upplevda uppriktighet. Minnesvärt är också Kurt Jonssons foto med sina gråa dagrar och sina neonlysande, strålkastarutskurna nattbilder."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Taxi 13 påbörjades 16.9.1953 och avslutades 30.12.1953.

Inspelning

1953-12-03 1953-12-30
1953-09-16 1953-10-16
AB Sandrew-Ateljéerna (Centrumateljéernas A-hall, Lästmakargatan, Novilla) Stockholm Sverige
Karlbergsvägen Stockholm Sverige
Sveavägen Stockholm Sverige
Norr Mälarstrand Stockholm Sverige
Blockhusudden, Djurgården Stockholm Sverige
Östra Station Stockholm Sverige
Ropsten Stockholm Sverige
Valhallavägen Stockholm Sverige
Strandvägen Stockholm Sverige
Kummelvägen, Bromma Stockholm Sverige
Kungsgatan Stockholm Sverige
Stigbergsgatan 3 Stockholm Sverige
Värtahamnen Stockholm Sverige
Kungstensgatan 12 Stockholm Sverige
Bromma, taxistation Stockholm Sverige
Gärdet Stockholm Sverige
Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige
Grev Turegatan Stockholm Sverige
Utanför Operan Stockholm Sverige
Regeringsgatan, utanför Nalen Stockholm Sverige
Birger Jarlsgatan, utanför biografen Olympia Stockholm Sverige
Taxis växel Stockholm Sverige
Centralen Stockholm Sverige
Fjällgatan Stockholm Sverige
Gåsgränd 4, Gamla Stan Stockholm Sverige
Philipsons garage Stockholm Sverige
Bergsgatan, Polishuset Stockholm Sverige
Värmdö kyrka Värmdö Sverige
Nackanäsvägen, Nysätra Nacka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-08-02 Olympia Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 2000-12-22 SVT1 Sverige 100 min
2006-05-09 SVT1 Sverige 100 min
Urpremiär 1954-08-02 Olympia Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 2010-04-13 SVT1 Sverige 100 min
2012-08-14 SVT1 Sverige
2014-01-01 SVT1 Sverige
2018-05-01 SVT1 Sverige
2018-05-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Intermezzo (Sylvain)
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel Sju vackra flickor i en ring
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Gardar (1953)


Originaltitel Det sitter en flicka och väntar
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1953)


Originaltitel Improvisation (Rundqvist)
Kompositör Oscar Rundqvist


Originaltitel Meditation in Blue
Kompositör Jules Sylvain (1953)


Originaltitel Ankaret opp
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Åke Söderblom (1953)


Originaltitel Du är underbar
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Gösta Rybrant (1953)


Originaltitel Chanson. Ur Zorina
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Ragnar Hyltén-Cavallius (1943)


Originaltitel Sjömanshjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Åke Söderblom (1953)


Originaltitel La Maroccana
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Gardar (1953)


Originaltitel Du-de-li-dej-valsen
Kompositör Jules Sylvain (1953)
Textförfattare Harry Iseborg (1953)


Ämnesord

Begravning
Caféföreståndare
Förlossningar
Hallickar
Hembiträden
Konstnär
Kontorschefer
Mord
Polis
Poliskommissarier
Prostitution
Stockholm
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Kungsgatan
Stockholm/Strandvägen
Stockholm/Värtahamnen
Stockholms Central
Taxicafé
Taxichaufförer
Telefonister
Tobaksaffärer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2840


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2855


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TAXI 13
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TAXI 13
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Taxi 13. Scenario av Börje Larsson.
Omfång 157 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Taxi 13.
Omfång 181 s. Rollista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Taxi 13.
Omfång 187 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Taxi 13. Deutsche Dialogliste.
Omfång 37 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till trailern till Taxi 13.
Omfång 1 s.


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?