Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En lektion i kärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-10-04

Medverkande

Eva Dahlbeck
Marianne Erneman

Gunnar Björnstrand
David Erneman, Mariannes man, kvinnoläkare

Yvonne Lombard
Suzanne Verin, David älskarinna

Harriet Andersson
Nix, Mariannes och Davids dotter

Åke Grönberg
Carl-Adam, skulptör, Mariannes älskare

Olof Winnerstrand
Henrik Erneman, professor, Davids far

Visa alla medverkande

Om filmen

En romantisk äktenskapskomedi signerad Ingmar Bergman där det njutbara samarbetet mellan skådespelarna Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand får den kvicka dialogen att...

Visa hela texten

Handling

Gynekologen David Erneman grälar med sin älskarinna Suzanne. De befinner sig på hans mottagning. David vill avbryta deras förhållande, och innan Suzanne går,...

Visa hela handlingen

Press

Robin Hood i StT kallade En lektion i kärlek en förtjusande film, och majoriteten kritiker hade snarlika uppfattningar. Men Harry Schein i BLM var likgiltig inför filmen, och inte heller han...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

En romantisk äktenskapskomedi signerad Ingmar Bergman där det njutbara samarbetet mellan skådespelarna Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand får den kvicka dialogen att spraka.

David (Gunnar Björnstrand) och Marianne (Eva Dahlbeck) är gifta sedan 15 år tillbaka, men sedan gynekologen David låtit sig förföras av en patient (Yvonne Lombard) är äktenskapet i upplösning. När David inser att han älskar sin hustru iscensätter han ett raffinerat spel för att vinna henne tillbaka. Han överraskar Marianne på tåget på väg till Köpenhamn där hon ska möta sin älskare Carl-Adam (Åke Grönberg), som är en vidlyftig skulptör och ungdomsvän till dem båda. Väl framme i Köpenhamn övergår filmen i ett spritdränkt triangeldrama med oväntade vändningar.

En lektion i kärlek fick ett blandat mottagande och lämnade bland annat Harry Schein i BLM likgiltig, medan signaturen Robin Hood i Stockholms-Tidningen skrev: "Jag tycker Ingmar Bergman gjort en förtjusande film. Den är ingenting för avantgardister och litterära djupingar. Den är en 'vanlig' film, men sådana vanliga filmer är ovanliga." I Arbetaren skrev Mauritz Edström i samma tonläge: "Det beundransvärda i En lektion i kärlek är hur Ingmar Bergman lyckats samla alla disparata element i sin komedi, sina frågor, glåpord och ironier i en fast filmatisk form".

Bergman var själv förvånad över filmens mottagande och skriver i "Bilder": "Jag bevistade premiären på En lektion i kärlek. Jag vankade olycklig, osalig i Röda Kvarns foajé. Plötsligt hörde jag inifrån salongen den ena skrattsalvan efter den andra. Jag tänkte: Det är inte möjligt! De skrattar. De skrattar åt någonting som jag har gjort."

Samspelet mellan Dahlbeck och Björnstrand hade inletts redan i Bergmans Kvinnors väntan (1952) och kom att upprepas och förfinas ytterligare i Sommarnattens leende (1955). De syrliga sarkasmerna känns också igen från Bergmans senare verk som Scener ur ett äktenskap (1972). Utöver detta könsmaktspel finns här karaktärer som parets ångestridna tonårsdotter Nix, spelad av Harriet Andersson. Det är ett för tiden okonventionellt porträtt av en ung queer kvinna som skyr äktenskapet och kvinnorollen. Även Yvonne Lombards sexuellt utlevande Suzanne, Davids älskarinna, är en kvinna som tar för sig. Men båda överträffas av Eva Dahlbecks imposanta Marianne, sofistikerad och kvicktungad. Ett "Pansarskeppet kvinnligheten", vilket också var Bergmans epitet för Dahlbeck själv.

En lektion i kärlek utmärks av sin intelligenta och lättsinniga dialog där både äktenskapets och könsrollernas konventioner skärskådas. Det lätta handlaget och skådespeleriets lediga skicklighet skänker filmen en modern känsla, där dagens romcoms står sig slätt i jämförelse.

Anna Håkansson (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
Chaufför

Medverkande

Eva Dahlbeck Marianne Erneman
Gunnar Björnstrand David Erneman, Mariannes man, kvinnoläkare
Yvonne Lombard Suzanne Verin, David älskarinna
Harriet Andersson Nix, Mariannes och Davids dotter
Åke Grönberg Carl-Adam, skulptör, Mariannes älskare
Olof Winnerstrand Henrik Erneman, professor, Davids far
Birgitte Reimer Lise, flickan på krogen i Nyhavn
John Elfström Sam, professor Ernemans chaufför
Renée Björling Svea Erneman, Davids mor
Dagmar Ebbesen syster Lisa, Davids mottagningssköterska
Sigge Fürst prästen
- Ej krediterade:
Carl Ström farbror Axel, krukmakare
Siv Ericks patient hos David
Helge Hagerman handelsresanden på tåget
Gösta Prüzelius tågkonduktören
Torsten Lilliecrona Jönsson, portiern på Hotell Havsvik
Arne Lindblad hotelldirektören i Köpenhamn
Georg Adelly bartender på krogen i Nyhavn
Julie Bernby bröllopsgäst
Henning Blanck bröllopsgäst
Olle Ekbladh bröllopsgäst
Gustaf Färingborg bröllopsgäst
Kaj Hjelm bröllopsgäst (OBS! Ej Keve Hjelm!)
Vincent Jonasson bröllopsgäst
Wera Lindby bröllopsgäst
Georg Skarstedt bröllopsgäst
Bengt Thörnhammar bröllopsgäst
Ingmar Bergman tidningsläsande tågpassagerare
Yvonne Brosset dansös på krogen i Nyhavn
Göran Lundqvist Pelle, Mariannes och David son
Margareta Öhman hotelluppasserska
John Starck mannen som letar efter sin fru på krogen i Nyhavn
Kjell Nordenskiöld ung man på krogen i Nyhavn
Tor Åhman ung man på krogen i Nyhavn
Torbjörn "Tompa" Jahn klarinettist på krogen i Nyhavn
Mats Olsson pianist på krogen i Nyhavn
Tor Borong taxichauffören i Köpenhamn
Björn Näslund en pojke
- Bortklippt i den slutliga filmen:
John Melin bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Gynekologen David Erneman grälar med sin älskarinna Suzanne. De befinner sig på hans mottagning. David vill avbryta deras förhållande, och innan Suzanne går, får hon sin portnyckel tillbaka.
David skjutsas i bil. Chauffören Sam kör. David somnar. I en återblick skildras Davids första möte med Suzanne:
Det är på Davids mottagning. Suzanne bekänner sin kärlek till honom. Han svarar först med att tala om äktenskaplig trohet -- men erkänner sedan att han vill ha henne. De kysser varandra.
David vaknar till i bilen. Sedan följer en återblick till:
David och Suzanne sitter i en segelbåt. Sommaren har de ägnat åt varandra. Nu är han trött på deras enahanda samvaro; det får hon honom att erkänna.
David säger till Sam att möta honom med bilen i Köpenhamn. Sedan lämnar David bilen och rusar in på en järnvägsstation. Mjölby står det på stationsskylten.
David tar plats i en tågkupé där det redan sitter en man och en kvinna, som uppenbarligen inte har sällskap. När kvinnan efter en stund lämnar kupén, föreslår den upprymde mannen David ett vad. Före Tranås ska han ha fått kyssa henne. David antar vadet som gäller en femma.
Ett par foton inlagda i en bok får David att minnas:
Han har hustru och barn på sommarställe utanför Helsingborg och är nu själv på väg dit, när han möter sin dotter Nix. Hon är olycklig, och David lovar henne att de ska tillbringa hela dagen tillsammans. De åker på besök till farbror Axel och tant Stina som har krukmakeri. Här berättar Nix att hon tycker att kärleken är äcklig. Hon vill aldrig älska någon, aldrig en man i varje fall. Hon berättar också att mamma har en älskare i Köpenhamn. Det är Carl-Adam, skulptören.
Kvinnan kommer tillbaka till tågkupén. Efter henne kommer mannen som håller handen för kinden. Han ger David en femma.
David inleder ett samtal med kvinnan som också är på väg till Köpenhamn. Så småningom avslöjar samtalet att kvinnan är Davids hustru Marianne.
På väg till restaurangvagnen för att skaffa Marianne cigarretter träffar David i kupén intill mannen som nyss förlorat en femma. David föreslår ett nytt vad, om en tia. Före Älmhult ska han ha kysst kvinnan.
I kupén minns Marianne:
Av en händelse upptäcker hon att David ljuger för henne. Han säger att han en viss dag ska vara på konferens i Uppsala -- medan en undangömd lapp i stället talar om rumsbeställning på hotell Havsvik. Marianne åker till Havsvik och kan där med egna ögon konstatera Davids kärleksaffär med Suzanne.
I kupén säger David till Marianne att han vill ha henne tillbaka. Han ber om en chans till. Hon säger nej. Det är mycket möjligt att hon snart gifter sig med Carl-Adam. Men David ska ändå få kyssa henne -- ute i korridoren. Hon har hört att han slagit vad och vill ha hälften av tian.
David minns hur det var i Köpenhamn för 15 år sedan:
Marianne och Carl-Adam ska just till att gifta sig. Carl-Adam väntar nervöst, men ingen Marianne dyker upp. Han skickar David efter henne, och denne finner henne hemma i sängen, förtvivlad. Hon vill inte gifta sig med Carl-Adam. Hon älskar David. Och David erkänner att han älskar henne. Tillsammans åker de till Carl-Adam där strax ett vilt och handgripligt gräl bryter ut inför bröllopsgäster och präst. Våldsamheterna tar dock slut lika snabbt som de börjat, och Carl-Adam bjuder till bords.
I tågkupén talar David och Marianne om den förestående skilsmässan. Det blir värst att berätta för dina föräldrar, säger hon, de som varit ihop i 50 år. Hon påminner om svärfaderns födelsedag för ett år sedan: professor Henrik Ernemans 73-årsdag är en idyllisk familjehögtid i högsommartid. Davids och Mariannes äktenskap framstår denna dag som ett unikum av lycka och harmoni.

David och Marianne stiger av tåget vid Malmö Central där Carl-Adam möter. Tillsammans åker de färja över till Köpenhamn där de tar sig till en krog i Nyhavn för att slutgiltigt ta farväl.
På krogen bjuder David upp Marianne. Medan de dansar, beställer Carl-Adam drinkar -- en hela whisky till sig själv och Den galopperande vulkanen till herrn i glasögon. Sedan får han syn på en gammal bekant, Lise, som han ber om hjälp att ta hand om honom i glasögonen.
Påtagligt stärkt av Den galopperande vulkanen dansar David så eldigt med Lise att Marianne rusar ut på dansgolvet och rycker David till sig. Oro sprider sig bland gästerna som i hast lämnar lokalen.
Medan tutande polisbilar kör i närheten, går David och Marianne längs en av Nyhavns kajer. De grälar högljutt, när en bil stannar intill dem. Det är Sam som meddelar att han letat efter herrskapet över hela stan.
Omgivna av manstark uppassning förs David och Marianne till en lyxigt uppdukad hotellsvit med inbjudande dubbelsäng. David, din skurk, säger Marianne, var du så säker.
På dörren till sviten hänger en skylt, "Maa ikke forstyrres!"
En amorin går genom hotellkorridoren fram till dörren, vänder på skylten och öppnar. Genom öppningen ses David och Marianne sitta på sängkanten och skåla i champagne. När dörren stängs, går det att läsa på den vända skylten:
"Tystnad! En lektion i kärlek."

Censur / granskning

Censurnummer 84690
Datum 1954-08-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2620 meter
Kommentar Visningskopiornas aktindelning: 535-585-470-435-595 = 2620 m - 96 minuter. Aktlängder: 535, 705, 350, 435, 595.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2620 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Robin Hood i StT kallade En lektion i kärlek en förtjusande film, och majoriteten kritiker hade snarlika uppfattningar. Men Harry Schein i BLM var likgiltig inför filmen, och inte heller han var ensam om sin känsla.

DN (C B-n): "Ingmar Bergmans debut som filmatisk komediförfattare -- en lysande debut! Vad han åstadkommit med sin lektion i kärlek är helt enkelt en utomordentlig lektion i hur en svensk filmkomedi ska tillredas. Utan att ett ögonblick snegla åt slentrianen gör han obarmhärtigt rent hus med allt det som brukar 'gå hem' i svensk film sådan den tar sig ut när den ska försöka vara glad: standardtyperna, de patenterade skämten, vitsarna och klichéerna. En lektion i kärlek är en film med lätt och graciöst handlag, den är obekymrad i sin lekfullhet, snabb i sina växlingar. Men samtidigt har den en allvarsam underton, den borrar djupt, mycket djupt, i äktenskapets lycka och tragedi, och man har en stark känsla av att den som gjort denna film vet mycket om människans ensamhet och hennes krampaktiga försök att finna kontakter och söka sig vägar ut till gemenskapen. Och detta sägs utan att figurer och situationer pressas och utan att allvaret serveras på bricka. Ingmar Bergman visar sig den här gången -- vilket sannerligen inte alltid har kunnat sägas om honom -- kunna behärska den svåra konsten att på en gång le och vara allvarsam."

StT (Robin Hood): "Jag tycker Ingmar Bergman gjort en förtjusande film. Den är ingenting för avantgardister och litterära djupingar. Den är en 'vanlig' film, men sådana vanliga filmer är ovanliga.

Bergman har fått sinne för andra sidor av livet än förr, gladare, lättare sidor, och han ger fritt lopp åt den nya förälskelsen i det 'lekfulla', 'mänskliga' i gammal hederlig bemärkelse 'vänliga'. Han är verkligen som en ung människa, vilken för första gången upptäcker kärleken -- öm, blyg, smått generad.

Bergman har som konstnär ännu inte nått så långt på den nya vägen som han nådde på den gamla. En lektion i kärlek är ännu ingen stramt byggd helhet utan oväsentligheter. Den är mera en serie infall kring ett tema -- serverade som återblickar, minnen, drömmar -- än ett helgjutet verk.

Men vilken friskhet och spontanitet! Infallen bubblar fram -- situationer, detaljer, bildidéer, repliker. Hur uppfriskande med denna levande, nyckfullt framvällande källa efter alla de 'stramt byggda' men krystade och ihåliga komedier man serverats från olika håll under senare år."

Arbetaren (Mauritz Edström): "Den ironiska våglängd Ingmar Bergman använder kan inte befria, den stinger mer. Men den blir aldrig likgiltig och det är det väsentligaste.

Lekfull är lektionen däremot, elegant och överraskande med sina tvära kast. Där kan man nämna inledningsepisoden med Björnstrands uppgörelse med älskarinnan Yvonne Lombard: här börjar filmen bara ett fjät från det plumpa men gör det med en slags medveten elegans. Där finns också de småelakt turnerade återblickarna i det femtonåriga äktenskapet -- födelsedagsfirandet hemma hos den resignerade fadern-professorn Olof Winnerstrand, svartsjukans härjningar och, för att gå riktigt till botten, äktenskapets början då de såta blivande makarna förklarar sin kärlek inför en övergiven och halvfull brudgum. Det är en perfekt burlesk med Åke Grönberg i stor aktion. Riktigt lika lyckat tycker jag däremot inte slutet är, då mannen enlevererar sin hustru från älskaren, för henne till en bröllopssvit på lyxhotellet där amorinen tassar i dörren.

Det beundransvärda i En lektion i kärlek är hur Ingmar Bergman lyckats samla alla disparata element i sin komedi, sina frågor, glåpord och ironier i en fast filmatisk form. Lika övertygande är filmen emellertid inte rakt genom detta yttre skal. Jag tänker på Ingmar Bergmans sätt att splittra sammanhållningen i historien genom att sätta in en enbart grovkomisk prästfigur på ett ställe, och genom att då och då göra en utvikning i historien om den femtonåriga, pubertets!trotsande dottern (Harriet Andersson). I dessa avsnitt hotar filmen uppgå i en slags diversekonst -- ett plötsligt patos bryts mot en kylig ironi.

Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand som det äkta paret har emellertid en stor dag i ett utsökt skickligt spel, vars mogna artistiska säkerhet balanserar de bergmanska ojämnheterna."

BLM (Harry Schein): "Det har sagts om Ingmar Bergman att man antingen tycker om hans filmer eller att man inte tycker om dem. Denna lysande nyansering har till syftemål att förvandla en utskällning till beröm; ingen är i alla fall likgiltig för hans filmer. Men det är just det man är inför hans En lektion i kärlek.

Filmen är till att börja med så pass anspråkslös att en utskällning skulle bli malplacerad. Den har dessutom så pass många förtjänster att den inte bara kan behandlas med en gäspning. Bortsett från åtskilliga kvicka turneringar i ord och bild fäster man sig särskilt vid Harriet Anderssons pubertetsflicka som tycker att livet är för djävligt och som önskar att hon vore pojke. Skådespelerskan genomför en rörande och utomordentligt skicklig balansgång mellan barn och kvinna och stjäl med sin otroligt naturliga replik åtskilliga spelscener från så pass rutinerade aktörer som Gunnar Björnstrand och Eva Dahlbeck. Slutligen visar Bergman hur man bokstavligen på en spik kan koka någonting som i många veckor för utsålda hus kan te sig som en soppa. Han lyckas nämligen i det längsta dölja att han ingenting har att berätta."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av En lektion i kärlek påbörjades 30.7.1953 och avslutades 16.9.1953.

I sin recension kallar Carl Björkman En lektion i kärlek för "Ingmar Bergmans debut som filmatisk komediförfattare". Det är inte riktigt korrekt. Två år tidigare hade Bergman i den episod i en hiss, som avslutar Kvinnors väntan (1952), med samma skådespelare, Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand, för första gången prövat den lätta, snabba, sofistikerade spelstil, som han nu genomförde i större skala i En lektion i kärlek. Den gången hade han inte möjligheterna att omedelbart fortsätta och vidareutveckla denna spelstil, men när han efter det ekonomiskt katastrofala fiaskot med Gycklarnas afton (1953) åter tagits till nåder av Carl Anders Dymling och SF möttes de i det gemensamma intresset att tills vidare lämna de allvarliga ämnena för lättare och mera komedibetonade uppslag, gärna med ironiska erotiska undertoner. Så kom En lektion i kärlek till som den första av tre filmer av denna typ. De två följande var Sommarnattens leende (1955) och Kvinnodröm (1955), den förstnämnda Bergmans första stora internationella framgång, den sistnämnda hans tack till Anders Sandrew för finansieringen av Gycklarnas afton. Men sedan lockade andra ämnen honom definitivt och han återvände aldrig till den lätta erotiska komedin.

Inspelning

1953-07-30 1953-09-16
Arild Höganäs kommun Sverige
Ramlösa, Skåne Sverige
Pålsjö skog Helsingborg Sverige
Beatelund Värmdö kommun Sverige
Saltsjöbaden Sverige
Mjölby järnvägsstation Sverige
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Köpenhamn Danmark
Helsingborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-10-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 96 min
1954-10-04 Röda Kvarn Uppsala Sverige 96 min
TV-visning 1979-07-19 TV2 Sverige 92 min
1982-04-12 Kanal 1 Sverige 92 min
1993-07-14 Kanal 1 Sverige 92 min
1997-01-17 SVT1 Sverige 92 min
2000-05-20 SVT2 Sverige 92 min
2003-07-06 SVT2 Sverige 92 min
2005-09-26 SVT1 Sverige 92 min
2006-12-04 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1954-10-04 Röda Kvarn Stockholm Sverige 96 min
1954-10-04 Röda Kvarn Uppsala Sverige 96 min
Videorelease 1997-08 Sverige 92 min
Annan visning 1960 Warszawa Polen
Dvd-release 2005-05-11 Sverige
TV-visning 2016-01-25 SVT1 Sverige
2017-02-14 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-04-11 Filmhuset Stockholm Sverige
FIAF-visning 2018-01-17 British Film Institute London Storbritannien
2018-09-26 Cinemateket NFI Oslo Norge
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-05-03 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
2018-10-03 La Cinémathèque Française Paris Frankrike
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-12 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-11-02 ENTE MOSTRA INT.LE DEL CINEMA LIBERO - CINEMA LUMIERE Ufficio spedizioni Bologna Italien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-12 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-02-16 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-11-01 Noordelijk Film Festival Leeuwarden Nederländerna
2018-06-02 Lillehammer Kino Lillehammer Norge
FIAF-visning 2018-01-17 British Film Institute London Storbritannien
2018-04-17 Filmoteca Española Madrid Spanien
2018-12-01 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
2018-09-14 Filmmuseum München München Tyskland
TV-visning 2018-07-06 SVT2 Sverige
2018-07-06 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Treulich geführt, ziehet dahin. Ur Lohengrin
Kompositör Richard Wagner (1850)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1850)
Fritz Ahlgrensson (svensk text 1874)
Musikarrangör Dag Wirén


Originaltitel Med en enkel tulipan
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)
Sångare Renée Björling
Gunnar Björnstrand
John Elfström
Eva Dahlbeck
Harriet Andersson
Göran Lundqvist


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Renée Björling
Gunnar Björnstrand
Eva Dahlbeck
John Elfström
Harriet Andersson
Göran Lundqvist


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Originaltitel Finska Rytteriets marsch
Textförfattare Zacharias Topelius
Sångare Åke Grönberg (trallar)


Originaltitel Nyhamns Boogie
Kompositör Fritz Fust
Mats Olsson
Gunnar Olsson


Originaltitel Meaning Blues
Kompositör Fritz Fust
Mats Olsson
Gunnar Olsson


Utmärkelser

Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1963 (prädikat: wertvoll)
Festivalpris Wien 1963 (komedifilmfestival)

Ämnesord

Amorin
Arild
Beatelund
Bröllopsfester
Chaufförer
Färja/Malmö-Köpenhamn
Födelsedagar
Gynekolog
Helsingborg
Hotell
Järnvägsstationer
Krogar
Krukmakeri
Köpenhamn/Nyhavn
Läkare
Malmö/järnvägsstationen
Mjölby/järnvägsstationen
Otrohet
Professorer
Präst
Pålsjöskog
Ramlösa
Saltsjöbaden
Skulptörer
Svartsjuka
Tåg
Vadslagning
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2591


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2617


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2620


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2620


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN LEKTION I KÄRLEK
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN LEKTION I KÄRLEK Komedi av Ingmar Bergman
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ur filmen EN LEKTION I KÄRLEK
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand i EN LEKTION I KÄRLEK
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel LEKTION IN LIEBE
Tryckeri FP-Druck-Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel EN LEKTION I KÆRLIGHED
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S
Affischdesign [?] Gaston


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel En lektion i kärlek
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En lektion i kärlek.
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En lektion i kärlek. Av Ingmar Bergman. Synopsis.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 96 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?