Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel De röda hästarna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-10-18

Medverkande

Gun Arvidsson
Margit Törner

Jan Erik Lindqvist
Bertil Hagert, agronom

Rut Holm
Louise Törner, Margits faster

Artur Rolén
Ludde Mårtensson, kamrer

Harry Persson
Olle Olsson, Törners travtränare

Inger Juel
Ulla Cronstam, Bertils f.d. fästmö

Visa alla medverkande

Handling

Bertil Hagert återvänder hem efter att ha tagit examen vid Alnarps lantbruksskola. Det första han gör är att uppsöka fästmön Ulla och slå upp förlovningen. Han har fått veta att hon...

Visa hela handlingen

Press

En trivsam film i folklustspelssstil, ansåg Movie i StT och flera med honom. För Filmson i AB kom filmen dock Åsa-Nisse att framstå i nästan artistiskt skimmer, och flera andra kritiker...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Stillbildsfoto
Smink

Medverkande

Gun Arvidsson Margit Törner
Jan Erik Lindqvist Bertil Hagert, agronom
Rut Holm Louise Törner, Margits faster
Artur Rolén Ludde Mårtensson, kamrer
Harry Persson Olle Olsson, Törners travtränare
Inger Juel Ulla Cronstam, Bertils f.d. fästmö
Hugo Björne Hjalmar Hagert, Bertils far
Gösta Cederlund Harald Friberg, advokat
Ebba Ringdahl Ester Törner, Margits styvmor
Allan Bohlin Willner, Törners förvaltare
Nils Fritz Esters advokat
John Precht Helge Törner, Margits far, ägare till Marieholms gård
Nils Johannisson Törners läkare
Margaretha Löwler Gunnel Hagert, Bertils syster
Helen Jonson Greta Friberg, Haralds dotter
Anders Hellquist präst vid bröllopet
- Ej krediterade:
Gunnar Callmar rektor vid Alnarps lantbruksinstitut
Thure Carlman domaren
Carin Swensson kvinna som hänger tvätt
Bengt Feldreich radioreporter från jubileumsloppet på Solvalla

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1954
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Bertil Hagert återvänder hem efter att ha tagit examen vid Alnarps lantbruksskola. Det första han gör är att uppsöka fästmön Ulla och slå upp förlovningen. Han har fått veta att hon under hans bortovaro roat sig med en ung löjtnant.

Bertil gratuleras till examen av sin far, Hjalmar Hagert. Denne får samtidigt telefon från en gammal skolkamrat, advokat Harald Friberg, som vill tala om deras gemensamma kamrat Helge Törner. Fadern och Friberg kommer överens om att träffas.

Friberg besöker den sjuke Törner på dennes gods Marieholm och berättar att hjälp nog är på väg. Törner har problem utöver sjukdomen. Han har en växelskuld på 50 000 kr till sin förvaltare Willner, och denna förfaller strax till betalning. Hans hustru Ester har dessutom bedragit honom med förvaltaren, men nu är det åtminstone klart med skilsmässa -- en lättnad för såväl Törner som Margit, hans dotter i ett tidigare äktenskap.

Friberg kommer till Hjalmar Hagert för att diskutera hur de ska kunna hjälpa Törner. Hjalmar är beredd att satsa pengarna, om man först bara kan göra en vederhäftig riskbedömning på platsen. Det uppdraget åtar sig Bertil, och han får med sig Ludde Mårtenson, faderns kamrer och högra hand i affärer.

På Marieholm välkomnas Bertil av Törners syster Louise som för honom till sin sjuke bror. Förutom att tala om godset och dess ekonomi nämner denne en sak om Margit. Hon är lite stel i höften, i hennes egna ögon ett lyte, och den inställningen har gjort henne skygg för människor.

Olle Olsson, travtränare på godset, visar runt Bertil och Ludde. De finner allvarliga brister hos djurbeståndet, men inte värre än det ska gå att råda bot på. De beslutar sig för att stanna och hjälpa till att sanera Marieholms affärer.

Törner kräver nu ett löfte av Bertil och Margit. Willner ska avskedas och hustrun Ester ska aldrig mer få sätta sin fot på Marieholm. Willner packar redan samma dag.

Arbetet att rädda Marieholm har inte mer än kommit i gång, när Törner dör. Marieholm sjuder av aktivitet. Inte minst finns det skäl att knyta förhoppningar till hästarna, och bland dem särskilt Sunny Girl. Stall "De röda hästarna", som varit Marieholms stolthet, kanske åter kan bli ett begrepp.

Det har också hänt saker mellan Bertil och Margit. De är kära i varandra. Han friar, och hon svarar ja. Deras lycka får sig dock en knäck redan på bröllopsdagen. Bland bröllopsgästerna visar sig Ulla, Bertils förra fästmö, och Margit får nu för sig att Bertil gift sig med henne endast av medlidande. Plötsligt visar hon honom bara kyla.

En tid efter bröllopet hör Ester av sig med ett krav på 35 000 kr. Hon har papper på att Törner givit henne den andelen i sin livförsäkring.

Åter är Marieholm hotat. Pengar att betala Ester med finns inte. En möjlighet till räddning vore dock att Sunny Girl vann sitt lopp på Jägersro.

Före start på Jägersro går Bertil till Sunny Girl i stallet -- och upptäcker Willner som har något fuffens för sig med hästen. Bertil slår ned Willner.

På Jägersro möter Bertil också Ulla. Han förklarar för henne att de inte längre har något med varandra att göra. Han älskar sin fru. Och dessa ord råkar Margit höra -- utan att ge sig till känna.

Bertil lyckas inte föra Sunny Girl till seger. Det gick åt helsicke, säger han efter loppet. Men jag vann, säger Margit.

Nästa lopp för Sunny Girl ska gå på Solvalla. Under tiden fram till dess strålar det av lycka om Bertil och Margit.

Solvalla-loppet slutar med seger för Sunny Girl.

Sunny Girl betar. Bredvid står Bertil och Margit. De ser på henne. Sedan kysser de varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 85033
Datum 1954-10-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2725 meter
Kommentar Speltid: 100 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En trivsam film i folklustspelssstil, ansåg Movie i StT och flera med honom. För Filmson i AB kom filmen dock Åsa-Nisse att framstå i nästan artistiskt skimmer, och flera andra kritiker ville också varna för filmen.

DN (Perpetua): "Vardagsrealism är något som Ivar Johansson har sinne för, ibland tror man nästan att man sitter på en dokumentärfilm: rektorns högstämda ord till fullärda jordbrukare, de platta talen med sedvanliga lustigheter till ett brudpar, titelbortläggningar, presentationer -- alltihop ger gott besked om svenskar i helg och söcken, ty alltihop bär i hög grad äkthetens prägel.

Man blir litet otålig ibland. När det exempelvis kommer telefon till någon kräver man ju inte att få veta precis vad den sa som lyfte på luren, hur budet till mellanhanden formulerades och hur ärendet slutligen framfördes till den det gällde. Man hade också klarat sig bra med hälften av de invektiv som slösades på skurken (i likhet med de två vamparna, en helt onyanserad karikatyr). Men bortser man från att det då och då blir en smula tjatigt har man roligt. Så mycket mer som skådespelarna i flera fall spelar mycket övertygande. Främst Jan Erik Lindqvist som den unge godsägaren; med större sakkunskap kan man inte gå och se på ägorna eller rikta ett vänligt ord till hästen."

Expr (Alf Montán): "Han [Ivar Johansson! är en rejäl hantverkare på avdelningen landsbygdsfilmer. Han rör sig hemtamt bland kor, grisar, böljande sädesfält och alla de gamla kära klichéerna ur Svenskt Filmarkiv.

Lite damm -- från svensk films 30-tal -- rör han förstås upp, då kameran flyttas det vanliga varvet åt höger, eller vänster. Men ingen storknar. Ingen behöver heller befara att kastas av. Lugnt och sävligt lunkar De röda hästarna framåt. För att veta vad som skall hända i nästa scen, är det inte nödvändigt vara fjärrskådare. Det oväntade finns det ingen plats för."

AB (Filmson): "Vi har i stort sett förskonats från filmade Sigge Stark-romaner: Nu kommer något ännu förfärligare -- dansken Morten Korchs billiga pekoral har via Skåne börjat erövra enkla lantliga svenska själar med bottenanspråk på underhållning. Dessbättre verkade det som spekulationen på Stockholm skulle slå slint. Åsa-Nisse får nästan artistiskt skimmer över sig jämfört med detta halvsentimentala larv."

Kommentar Svensk filmografi

Morten Korchs (1876-1954) roman "De røde heste" utkom 1943.

Romanen filmatiserades även i Danmark 1950, De røde Heste (produktion: ASA Film; regi: Alice O'Fredericks och Jon Iversen).

Förlaga

Originaltitel De røde heste (Roman)
Författare Morten Korch


Inspelning

Sverige 1954 1954
Villa på Gustafsgatan Limhamn Sverige
Tingshuset Hörby Sverige
Svensk Talfilm Täby Sverige (ateljé)
Malmö Sverige (ateljé)
Jägersro Sverige
Solvalla Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1954-11-01 Olympia Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1954-10-18 Rio Malmö Sverige 100 min
TV-visning 1977-08-01 TV2 Sverige 95 min
1982-08-11 TV2 Sverige 95 min
1996-07-05 SVT2 Sverige 95 min
2000-09-28 SVT1 Sverige 95 min
2004-07-19 SVT1 Sverige 95 min
Urpremiär 1954-10-18 Rio Malmö Sverige 100 min
TV-visning 2006-07-02 TV4 Sverige 95 min
2008-07-22 TV4 Sverige 95 min
Sverigepremiär 1954-10-18 Rex Limhamn Sverige 100 min
Urpremiär 1954-10-18 Rex Limhamn Sverige 100 min
TV-visning 2019-08-14 TV4 Film Sverige
2019-09-14 TV4 Film Sverige
2019-12-04 TV4 Guld Sverige
2019-12-22 TV4 Guld Sverige
2020-01-24 TV4 Guld Sverige
2020-02-28 TV4 Guld Sverige
2020-03-02 TV4 Guld Sverige
2020-03-18 TV4 Guld Sverige
2020-03-30 TV4 Guld Sverige
2020-04-09 TV4 Guld Sverige
2020-04-29 TV4 Guld Sverige
2020-05-19 TV4 Guld Sverige
2020-06-09 TV4 Guld Sverige
2020-06-29 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel At the Theatre
Kompositör Geoffrey Stuart


Originaltitel New Highway
Kompositör Geoffrey Stuart


Originaltitel Big Shadow
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Box Office
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Burning Top
Kompositör Leslie Manson


Originaltitel Cardinal's Snuff Box
Kompositör F.M. Rogers


Originaltitel Dramatic Interlude
Kompositör Hans May


Originaltitel Music for Everything
Kompositör Hans May


Originaltitel Smile, My Love
Kompositör Hans May


Originaltitel Folkvisa (Fy fan va' det snöar)
Sångare Harry Persson
Artur Rolén


Originaltitel Go Down, Moses


Originaltitel Hebrew Rhapsody
Kompositör John Foulds


Originaltitel Miami Sunset
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Primrose Dell
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Prunes and Prisms
Kompositör Stanton Jefferies


Originaltitel Queen's Colour
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Shaftesbury Avenue
Kompositör Jack Strachey


Originaltitel Touch and Go
Kompositör Harry Engleman


Originaltitel Travelogue
Kompositör Jack Beaver


Originaltitel The Winner Takes All
Kompositör Ronald Hanmer


Ämnesord

Advokater
Alnarps Lantbruksskola
Bröllop
Domare
Dödsfall
Ekonomiskt obestånd
Förvaltare
Godsägare
Hästar
Jägersro
Kamrerer
Läkare
Otrohet
Präst
Radioreporter
Rektorer
Skilsmässor
Solvalla
Trav
Travtränare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2737


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2727


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Kärlek. Charm. Humor DE RÖDA HÄSTARNA
Tryckeri Stockholms Bokindustri Aktiebolag
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DE RÖDA HÄSTARNA
Tryckeri Wikskells tryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Trav, hopp och kärlek.
Omfång 121 s. + 1 s. tillägg. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Morten Korch. Bearbetning efter den danska filmen av Gösta Stevens.
Omfång 189 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 210 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die roten Pferde. Von Morten Korch. Bearbeitung Nach dem dänischen Film von Gösta Stevens.
Omfång 30 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?