Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Salka Valka
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-11-15

Medverkande

Gunnel Broström
Salka Valka som vuxen

Folke Sundquist
Arnaldur Björnsson

Margaretha Krook
Sigurlina Jonsdottir, Salka Valkas mor

Erik Strandmark
Steinthor Steinsson

Birgitta Pettersson
Salka Valka som barn

Nils Hallberg
Angantyr Bogesen

Visa alla medverkande

Handling

En stormig kväll kommer Sigurlina Jonsdottir med sin ännu inte tonåriga dotter Salka Valka till en isländsk fiskeby. Förgäves söker de natthärbärge hos Frälsningsarmén men tas i...

Visa hela handlingen

Press

Salka Valka togs av kritikerna emot med varierande grad av uppskattning. En återkommande invändning i både positiva och negativa recensioner var att filmen inte lyckats ta vara på romanens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Frisyrer
B-ljud
Förtexter
Speaker

Medverkande

Gunnel Broström Salka Valka som vuxen
Folke Sundquist Arnaldur Björnsson
Margaretha Krook Sigurlina Jonsdottir, Salka Valkas mor
Erik Strandmark Steinthor Steinsson
Birgitta Pettersson Salka Valka som barn
Nils Hallberg Angantyr Bogesen
Sven Magnusson den mycket lille
Rune Carlsten Johan Bogesen, Angantyrs far
Sigge Fürst frälsningskapten
Marianne Löfgren Tordis Sigurdkarlsdottir, frälsningskadett
Elsa Prawitz amerikansk turist
John Norrman Eyjolfur
Hedvig Lindby Steinunn, Steinthors moster, Eyjolfurs hustru
Lárus Pállsson Beinten, den enbente
Ingemar Holde Gudmundur Jonsson, frälsningskadett
Erik Hell tullare och frälsningssoldat
Stig Johanson skolläraren
John Melin Katrinus
Lars "Lasse" Andersson Arnaldur som barn
Ann-Marie Adamsson Guja, Beintens dotter
Lars-Erik Lundberg Angantyr som barn
- Ej krediterade:
Birger Åsander skeppare
Hans Dahlberg arbetare
Georg Skarstedt begravningsgäst
Sten Mattsson dragspelaren på gravölet
Åke Lindström arbetare

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Edda Film
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1954
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

En stormig kväll kommer Sigurlina Jonsdottir med sin ännu inte tonåriga dotter Salka Valka till en isländsk fiskeby. Förgäves söker de natthärbärge hos Frälsningsarmén men tas i stället om hand av den råbarkade Steinthor Steinsson. De får stanna hos hans gamla släktingar för att hjälpa till att vakta djuren.

Det uppstår ett förhållande mellan Sigurlina och Steinthor, det ser Salka med egna ögon, men när hon hör en pojke kalla hennes mor hora, går hon till anfall och slåss.

Skolläraren ordnar så att en pojke, Arnaldur Björnsson, kommer och läser med Salka. Barnen blir snart goda vänner.

Sigurlina väntar barn med Steinthor. Hon är i fjärde månaden, när hon berättar det för honom. Han vägrar dock att vidkännas barnet.

Steinthor kommer hem och går in till Sigurlina och Salka. Han kör ut Sigurlina. Jag har länge vädrat ditt blod, lilla sälunge, säger han till Salka och tvingar till sig en kyss.

Arnaldur kommer förbi och frågar efter Salka. Hon har gått uppåt fjället, får han veta.

När Steinthor vaknar, ställer Sigurlina honom inför ultimatum. Du vet vad du har gjort med min lilla flicka, säger hon, ta hand om mig och barnet, eller du hamnar på tukthus. Han lovar göra henne till viljes.

Arnaldur tar farväl av Salka. Han ska resa söderut för att studera. Han ger henne en medaljong som varit hans mors. Det finns en bild av honom i den.

Sigurlinas och Steinthors bröllop ska stå hos Frälsningsarmén. Hon är redan där. Men han söker nu upp Salka och ger henne ringen som Sigurlina skulle få. Sedan ger han sig av ut till havs.

När Sigurlina kommer hem, ser hon ringen på den sovande Salkas finger.

En tullare hittar sedan Sigurlinas döda kropp flytande i havet.

Under klockringning förkunnar en text i bildrutan: Tio år senare.

Arnaldur återvänder hem. Nu är han agitator och manar fiskarföreningens medlemmar och Bogesens arbetare till strejk mot byns starke man, Johan Bogesen. Han ska tvingas betala bättre för fångsterna och för det arbete han köper.

På ett möte talar Arnaldur uppviglande men får mothugg av Salka. Vad händer om vi begär så mycket betalt att Bogesen inte vill köpa fisken? undrar hon. Mötet slutar i slagsmål.

Salka får besök av Arnaldur som berättar att han bildat en fackförening i natt. Här ska bli strejk, säger han.

Bogesen drabbas av strejk. Samtidigt växer det hastigt fram en ny närhet mellan Salka och Arnaldur. De är förälskade i varandra.

Steinthor återvänder hem. Han söker upp Salka som han en längre tid har skickat pengar till -- under annat namn -- och hon har använt dem. Han är rik nu, säger han och kysser henne. Sedan går han, men han lovar återkomma.

Salka och Arnaldur är tillsammans. Du är mitt liv, säger hon. När du reser, är mitt liv slut.

Strejken avblåses. Bogesen har inte gett med sig. I stället har Steinthor övertagit hans företag och lyckats få i gång fisket utan att böja sig. Sillen går till nu, säger han.

Arnaldur får jobb som guide åt en kvinnlig amerikansk turist. En månad ska han vara borta för att visa henne och hennes två manliga följeslagare runt landet.

Steinthor kommer hem till Salka. Då, för tio år sedan, misslyckades han att ta henne, berättar han, men nu! Ta mig då, skriker Salka och klipper sedan till honom.

Arnaldur återvänder efter månaden som guide. Salka ber att få veta sanningen om hans planer. Jag har misslyckats här, säger han. Han vill resa bort -- men ändå inte lämna henne. Dessutom fattas 300 kr till biljetten.

Nu löser jag dig ur fångenskapen, säger Salka och ger Arnaldur 340 kr, när båten ska gå om en halvtimma. Jag ska stanna hos dig, säger han. Du ska resa -- för min skull, säger hon. Det är min livsuppgift.

Salka, jag kallar på dig, när jag dör, säger han.

Censur / granskning

Censurnummer 85237
Datum 1954-11-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3625 meter
Längd efter klipp 3606 meter
Kommentar I akt IV: utgår pojkens (Angantyrs) tramp på Sigurlinas döda kropp; i akt VII: kortas våldtäktsscenen mellan Steinthor och Salka Valka så, att bilderna med Steinthors slutreplik, innefattande bl.a orden "ingen buse på jorden är så simpel etc", utgår. 3438 m. Filmen kortades av bolaget efter granskningen med 168 m (40 m i akt I och 128 m i akt VII) vilket godkändes av Biografbyrån.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3625 meter
Längd i minuter 132 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Salka Valka togs av kritikerna emot med varierande grad av uppskattning. En återkommande invändning i både positiva och negativa recensioner var att filmen inte lyckats ta vara på romanens idéinnehåll. Det blev enbart en episk kärlekshistoria.

Lill i SvD efterlyste en dramatisk linje i filmen. Det finns ingen linje i någonting, skrev Nils Edgren i MT.

Ny Dag (Hjorvard): "Det blev en ny svensk storfilm, byggd på Laxness mustiga, djärvt borrande berättarkonst och Islands skönhet och fattigdom. Den ger mycket av Laxness bok, men det fattas något mycket väsentligt.

Författare och regissör måste välja en huvudlinje. De har valt att skala ut Salka Valka själv, att göra henne helt dominerande och att stänga massor av sidospår. Det var nog det enda möjliga. Salka Valka dominerar. Ändå blir det inte klart att hon ska dominera också i den sociala kampen. Filmen ger glimtar av omogen propaganda och strejken går till nederlag utan att publiken riktigt fattar det hela. I boken finns också segermelodin, framtidsmelodin för den arbetarrörelse som födes. Salka Valka avslöjar det omogna, men det är hon som översätter socialismen till Islands verklighet. Genom motgångar, svek och vacklan går det till en första delseger över systemet Bogesen under hennes ledning. Det är inte drömmaren Arnaldur utan Salka Valka, som har kontakten med folket och nydanarkraften. Det är om henne Arnaldur säger i boken: 'Om det funnits bolsjeviker på Island vore hon född för Centralkommittén'. Allt detta har kommit bort. Av den sociala spänningen och kampen mot beroendet och fattigdomen får vi bara uttrycksfulla med hårdhänt realism återgivna detaljer. Arne Mattsson har gett must och färg åt det som Rune Lindström skalat fram. Bäst går det i början, men sen har man fått hoppa över för mycket.

Huvudrollerna är dubblerade. Birgitta Pettersson upptäcktes på en gärdsgård i Uppsalatrakten, där hon beskådade en annan filminspelning. Regissören såg att det var ett ansikte att göra något av och nu är hon den unga Salka Valka. Trovärdig och riktig som om hon varit född på Island bland sill och torsk. Gunnel Broström blev en positiv överraskning. Lugnet, allvaret, styrkan, förälskelsen och hjärtevärmen kunde hon ge. Arnaldur, spelad av Folke Sundquist har misshandlats i manuskriptet. Hans svaghet betonas, men det riktiga han ville kommer inte fram och förkortningarna går även ut över kärlekshistoriens nyanser. Erik Strandmark blev så mycket mer nyanserad som Steintor, även om han inte kunde fånga hela den demoniska kraften och lockelsen. Alltigenom riktig var Margareta Krooks Sigurlina. Vittnesbördet var ett mästerstycke. Rune Carlsten passade precis som rävgubben Bogesen och vem kunde ana att Sigge Fürst kunde tro så bra på Gud med ögonen och hela sin varelse.

Regissören var tydligen tagen av sin uppgift och av bokens gestalter och han fick arbeta i en ny och underbar miljö, bland jordkojorna och båtar i ett betagande vackert land."

Arbetaren (Lasse Bergström): "I det längsta hade man nog fruktat att Arne Mattsson skulle stupa på den här uppgiften. Laxness -- epikern -- är inte lätt att göra om till filmdiktare: hans prosa är för egen för att associera till andra uttrycksmedel, hans dramatiska skildringskonst, den realistiska, är beroende av språkets övertoner. När Laxness är drastisk, frustande och frodig är han det utan att trampa ner i grånaturalism -- för läsaren är han diktaren som förvandlar själva eländet till skönhet, en paradoxal skönhet som väcker smärtan och binder oss vid en allmängiltig verklighet som är människans egen. Jag hyser den största skepsis mot filmer som bygger på romaner av just den sorten -- erfarenheten har ju visat att just dessa blir platta och tarvliga när de översätts till filmens språk. Övertonerna kommer inte med, skönheten suddas bort -- eländet blir bara elände, gråheten bara grå. Filmberättaren står där till halsen i en naturalism som inte tjänar något vettigt konstnärligt ändamål.

Rune Lindström, som skrivit manus, och Arne Mattsson, som regisserat, har ingalunda kommit undan detta dilemma. I stort sett tycker jag nog deras Salka Valka visar att det som är Laxness' särart inte är åtkomligt för normalbegåvade filmkonstnärer. (-)

Det finnes flera invändningar att göra: stoffet har uppenbarligen varit alldeles för rikt och Rune Lindström har från början inte lyckats gjuta ner det till en egen helhet. Nu är filmen nedkoncentrerad till -- nästan -- normallängd, men man märker tydligt här och var att det är frågan om efterklokhet. I vissa stunder gör Salka Valka samma intryck som en tidningsartikel, som klippts ner av utrymmesskäl, som tvingats ner i en form utan att någon haft tid att skriva om den. I den färdiga versionen är Salka Valka en film om -- Salka Valka. En kvinnoskildring utan egentliga utvikelser. Från början var den uppenbarligen menad som något mer -- en film med full psykologisk uttrycksskala även för människorna omkring kvinnan: Arnaldur, den politiske drömmaren, Steintor, den stormande enslingen med mannens brutala handlingskraft och människans värkande samvete, Bogesen, utsugaren, byns spindel med drömmar i nätet, och alla de andra i myllret. Den ambitionen har Mattsson fått skrota ner i klipprummet. Det borde ha skett innan Rune Lindström satte sig vid skrivmaskinen.

Och ändå -- vilket förefaller närmast paradoxalt -- har Arne Mattsson lyckats. I stort. Salka Valka har blivit en kraftfull och trots allt imponerande film, som bekräftar de förhoppningar man tycker sig ha fått om Arne Mattssons konstnärliga resurser."

Kommentar Svensk filmografi

Halldór Kiljan Laxness (1902-1998, nobelpristagare 1955) roman "Salka Valka" utkom på isländska i två delar 1931 respektive 1932 (i svensk översättning 1936).

I en efterskrift till bokens andra, omarbetade upplaga (utgiven 1951, på svenska 1956) berättar Laxness att romanen skrevs på engelska i Hollywood 1928 med tanke på filmatisering. Paul Bern (1889-1932) var intresserad av att filma den, men planerna gick om intet sedan han skjutit sig. "Sedan dess har flera bolag velat filma romanen, ibland har uppgörelser också träffats, men de planerade inspelningarna har av olika orsaker aldrig kommit till stånd."

I ett reportage i tidningen Se (någon gång sommaren 1954) berättar Gits Olsson anekdoten om hur Laxness berättelse, efter tvehågsen hollywoodsk behandling i flera vändor, till sist blev roman och en internationell framgång. Nu vaknade nya filmgubbar:

"Det var fransmännen som stod i tur. Strax före kriget bildades ett isländskt filmbolag, Edda Film, som bestämde sej för att satsa sitt kapital, 20 000 kr, i den franska inspelningen. Regissören Julien Duvivier plus ett par assistenter och fotografer reste till Island för att förbereda filmningen. De låg i Grindavik i tre veckor och hann supa upp Edda Films 20 000 innan de reste hem igen sägande:

- Vi kommer tillbaka om en månad med filmtruppen. Det var det sista Edda Film och Island hörde av fransmännen. De har inte gett sig till känna med ett vykort ens. Det enda synbara beviset på att det en gång legat allvar bakom de franska filmplanerna var ett jättelikt vinfat, vilket fransmännen låtit sända i förväg per båt. Det låg i Grindavik och väntade i tre år. Sen slog islänningarna hål på fatet och drack upp innehållet glatt skålande för Edda Film, Julien Duvivier och den välsignelsebringande filmkonsten över huvud taget."

Förlaga

Originaltitel Salka Valka (Roman)
Författare Halldór Laxness


Inspelning

(sommaren) 1953 1953
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Hovs hallar Båstad Sverige
Grindavík Island (m.fl. platser på Island)
Torekovs hamn Torekov Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-11-15 Saga Stockholm Sverige 132 min
TV-visning 1964-03-29 Sverige 127 min
1973-05-11 TV1 Sverige 127 min
1987-05-10 TV2 Sverige 127 min
1999-07-20 SVT1 Sverige 127 min
Urpremiär 1954-11-15 Saga Stockholm Sverige 132 min
Annan visning 1954-12-04 Austurbæjarbíó Reykavík Island
1960 Polen (endast filmstudios)

Musikstycken

Originaltitel En stridsman uti hären
Kompositör Otto Lundahl
Textförfattare Otto Lundahl
Sångare Sigge Fürst
Marianne Löfgren
kör


Originaltitel O How Happy Are They
Kompositör George Frederick Root (1749)
Textförfattare Charles Wesley (engelsk text)
- (okänd svensk textförfattare 1883)
Sångare Sigge Fürst
Marianne Löfgren
kör


Originaltitel Tagen Herren med på vägen
Kompositör Charles Crozat Converse (1868)
Textförfattare Paul Nilsson (svensk text)
Sångare Sigge Fürst
kör


Originaltitel The Sea of God's Eternal Love
Textförfattare Arthur Playle (engelsk text 1899)
- (okänd svensk textförfattare 1907)
Sångare Sigge Fürst
Marianne Löfgren
kör


Originaltitel Måsen går på stranden
Sångare kör (barnkör)


Ämnesord

Agitator
Bröllop
Fiskare
Fiskelägen
Frälsningsarmén
Frälsningssoldat
Graviditeter
Grindaviks fiskeläge/Island
Guider
Hovs hallar
Island
Lärare
Självmord
Strejker
Tullare
Turist
Våldtäktsförsök

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3622


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SALKA VALKA Efter Halldor Kilian Laxness roman
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SALKA VALKA
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SALKA VALKA Efter Halldor Kiljan Laxness roman
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial


Typ Synopsis
Manustitel Filmudkast.
Omfång 5 s.
Språk Danska


Typ Synopsis
Manustitel Kortfattat sammandrag av händelseförloppet.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kortfattat sammandrag av händelseförloppet.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript efter Halldór Kiljan Laxness´ roman, av Rune Lindström.
Omfång 221 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 180 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program
Språk Norska


Typ Program
Språk Danska


Typ Program
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?