Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gula divisionen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-11-29

Medverkande

Hasse Ekman
kapten Birger Wreting, divisionschef

Ann-Marie Gyllenspetz
Sonja, bibliotekarie

Sven Lindberg
löjtnant Rolf Hagberg, Sonjas fästman

Lars Ekborg
Dag Holm, fältflygare

Gertrud Fridh
Inger Bart-Wreting, skådespelerska, Birgers fru

Stig Olin
Boman, värnpliktig

Visa alla medverkande

Handling

Kapten Birger Wreting, ledare för en jaktflygsdivision, har bekymmer med en av sina underordnade, fältflygare Arne Bart, som även är Wretings svåger. Bart är skicklig, erkänner Wreting,...

Visa hela handlingen

Press

De kritiker, som lade huvudvikten i sin bedömning vid flygbilderna, fann i Gula divisionen välgjord propaganda för flygvapnet. Ett kolportage! konstaterade i stället de som koncentrerade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Flygfoto
Förtexter

Medverkande

Hasse Ekman kapten Birger Wreting, divisionschef
Ann-Marie Gyllenspetz Sonja, bibliotekarie
Sven Lindberg löjtnant Rolf Hagberg, Sonjas fästman
Lars Ekborg Dag Holm, fältflygare
Gertrud Fridh Inger Bart-Wreting, skådespelerska, Birgers fru
Stig Olin Boman, värnpliktig
Karl-Arne Holmsten översten
John Elfström Holm, Dags far
Kåre Santesson Arne Bart, fältflygare, Ingers bror
Mona Malm Berit, Dags fästmö
Hans Sackemark Olsson, fältflygare
Meg Westergren Ulla, Arne Barts fästmö
Torsten Lilliecrona flygläkare
- Ej krediterade:
Mona Geijer-Falkner en mamma
Hanny Schedin en mamma
Siv Ericks skådespelerska, Ingers kollega
Doreen Denning skådespelerska, Ingers kollega
Ingvar Kjellson skådespelare, Ingers kollega
Rune Lindkvist skådespelare, Ingers kollega
Bengt Sundmark Joel Alm, Dags mekaniker
Stig Gustavsson Ström, Wretings mekaniker
Brita Ulfberg servitris
Gertie Lindgren servitris
Ann-Marie Tistler Olssons syster
Birger Sahlberg Svensson, vaktmästare
Gösta Prüzelius berusad man på gatan
Rune Stylander berusad man på gatan
Sven Lampell stand-in för Kåre Santesson vid flygningen under Västerbron

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1954
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2012
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Kapten Birger Wreting, ledare för en jaktflygsdivision, har bekymmer med en av sina underordnade, fältflygare Arne Bart, som även är Wretings svåger. Bart är skicklig, erkänner Wreting, men han saknar omdöme i tjänsten.

Fältflygare Dag Holm, som också hör till Wretings division, ansätts av en värnpliktig, Boman. Denne talar antydande om Holms far. Det blev visst några år, säger han till Holm och ber sedan att få låna en tia. Holm räcker över sedeln.

Löjtnant Rolf Hagberg, som även han hör till Wretings division, håller på att förbereda sig för att sätta bo med fästmön Sonja. En dag råkar han höra Bart berätta för Holm att Wreting tidigare haft ett förhållande med Sonja.

Hagberg tar upp saken med Sonja, när de tittar på en lägenhet i ett hus som håller på att byggas. Hon bekräftar det han hört, och hon erkänner att Wreting redan var gift, när förhållandet pågick. Hagberg visar tydligt sin besvikelse.

Bart har busflugit, och Wreting har fått rapport om det inträffade. Barts kamrater avtvingar honom ett löfte att själv anmäla sig hos Wreting.

Wreting möter Sonja på gatan. Hon berättar att Hagberg fått vetskap om deras kärlekshistoria.

Holm sitter på en trädgårdsservering med sin nya flickvän Berit. Det kommer inte att bli något av hans tidigare planer på officersutbildning, berättar han. Någon på flottiljen kommer att avslöja att hans far sitter i fängelse.

Efter ett olyckstillbud, som orsakats av Bomans slarv och som sånär kostat Holm livet, säger Wreting till Holm att han vill skicka denne på officersutbildning. Det där med Holms far känner han redan till, berättar han, det har han vetat hela tiden.

Holm söker upp Boman och begär att få sin tia tillbaka. Boman betalar.

Wreting har ett gräl om Bart med sin fru Inger. Han är hela tiden en fara för sina kamrater, säger Wreting, därför måste han bort. Grälet fortsätter att handla om skilsmässa.

Under en flygövning bryter Hagberg mot säkerhetsreglerna. Efteråt läxas han upp av Wreting som kan finna endast en förklaring: Privatlivet har fått påverka flygningen. Om Sonja säger Wreting att de inte setts på fyra år.

Efter ett gräl med Hagberg stöter Sonja ihop med Wreting. Han har bil med och skjutsar henne. De åker en tur, samtalar och kysser varandra. På hemväg råkar de ut för en lättare olyckshändelse.

När Sonja kommer hem, väntar Hagberg utanför dörren. Han ser att hon har gjort sig illa, men hon vill inte berätta något i kväll.

När Wreting kommer till den tillfälliga bostad han lånat efter att ha flyttat ifrån Inger, väntar Bart där för att utkräva hämnd. Barts planer att utöva våld kommer dock av sig.

Nästa morgon kan Hagberg konstatera att också Wreting råkat ut för en olyckshändelse.

Under dagens följande flygövning tvingas Wreting hoppa efter en lätt kollision med Hagbergs plan. Med risk för att bli alldeles utan bränsle spanar Hagberg efter honom och lyckas till sist lokalisera honom. Medan ett räddningsplan tar sig fram till Wreting och undsätter honom, når Hagberg hem till flygfältet -- nästan. Hans plan kraschlandar och fattar eld. Hagberg dras ur det brinnande planet.

Det var en olyckshändelse, säger Hagberg till den besökande Wreting på sjukhuset. Jag vet det, svarar Wreting. Krya på dig.

Från och med nu är det bara du och jag, säger Sonja till sin bandagerade löjtnant Rolf Hagberg. Alltid!

Wreting tar sig en drink på mässen. I morgon blir det ingen flygning. Han känner sig fri från ansvar. Men du älskar ditt ansvar, konstaterar förste regementsofficeren. Ja, jag gör väl det, säger Wreting.

En jaktdivision flyger mot blå himmel.

Censur / granskning

Censurnummer 85408
Datum 1954-12-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktlängder: 530-555-530-515-185 = 2315 meter - 85 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 85298
Datum 1954-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2345 meter
Kommentar Aktlängder: 530-555-530-515-215 = 2345 meter - 86 minuter. Aktlängder: 530, 555, 530, 515, 215.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2345 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De kritiker, som lade huvudvikten i sin bedömning vid flygbilderna, fann i Gula divisionen välgjord propaganda för flygvapnet. Ett kolportage! konstaterade i stället de som koncentrerade intresset till händelseförloppet på marken.

DN (C B-n): "Gula divisionen -- en lång kortfilm, en hederligt planerad propagandafilm för flygvapnet, för det som är Bengt Nordenskiölds stronga och strama anda i svenskt flyg. Den är sober och proper i sin skildring av unga svenska flygargrabbars utbildning och jobb. Den ger en bild av disciplin, av killar fostrade i Generalens tukt och förmaning, mot en evigt lika blå sommarhimmel ritar silverfåglarna sina silhuetter, övningarna äger rum över ständigt lika lockande svenska landskap. Pojkarna är alla lika snygga och hörsamma. Filmen ger sannerligen inte anledning till något som helst permissionsförbud för o!knäppta knappar eller bristande puts.

Men i denna välgjorda, omsorgsfullt utarbetade propagandafilm är inflätade en rad kärleksepisoder som tillsammans ger filmen dess intrig, och den storyn ska man helst tala tyst om. Det är en upplinjerad historia, utan livets egna nycker och behag, en påhittad story som inte har ett vitten med verkligheten att göra och baserad på ett svartsjukeintermezzo som är helt uppkonstruerat. (-)

Som filmdramatik betraktad -- en film för kadettflammor. Som säkert tycker att Stig Olin är en trevlig pojke och att Lars Ekborg, Sven Lindberg, Kåre Santesson och Hasse Ekman är snygga i uniform; det är naturligtvis bara pikant att Hasse nu har fått sin första rynka. Som kärlekshistoria -- en flickbok. Sa!nitär förälskelse, erotik i givakt. Kärlek i lufttomt rum -- onekligen ett något pinsamt öde för en flygfilm."

SvD (Lill): "Sannerligen satt man inte och längtade efter cinemascope, efter en bred och hög och präktig, hela fondväggen fyllande duk, när Gula divisionens silvertunnor tumlade runt mot en blå sommarhimmel eller jagade som ilsnabba fantomer över jordens grönrutiga lapptäcke och vattenspegelns skimrande sidengolv. Då hade filmen allt vad en film helst skall ha, rymd, skönhet, eggelse, spänning. Då kände man en ilning av glädje åt fantasteriet i människans suveräna herravälde över materien och naturens egna lagar, hennes mod och övermod, hennes lek med döden och livsbejakande strävan mot ständigt vidgade horisonter. Kort sagt, man beundrade flygtekniken och njöt bildernas skönhet intill hjärtklappning.

Men när flygarna kom ned på jorden var det inte lika roligt. Glansen försvann ohjälpligt när de skulle figurera i ett ansträngt intrigmönster, där de olika ändarna stretade åt var sitt håll. Himlens ljusa blå och molnens ulliga feeri förbyttes i interiörer med en massa hårda färger och skarpa konturer, den sköna och overkliga verkligheten blev till ointressant och konstgjord verklighet. Ja, det är tyvärr en svag story som binder ihop flygäventyren i Gula divisionen."

StT (Robin Hood): "Gula divisionen består av två element: friska och granna flygbilder i luften, och jolmigt och blekt kolportage på marken. Elementen vill inte blanda sig, som olja och vatten. En av de starkaste bilderna består för övrigt av gul olja på blått vatten -- när kapten Wreting (Ekman) räddar sig i fallskärm och ligger illa medfaren och flåsar i oljan i gummibåten. (-)

Flygbilderna, som fyller väl halva filmen -- gudskelov -- är utomordentligt vackra och imponerande. Där har fotografen Strindberg och hans assistent Westfelt arbetat inspirerat. De har frossat i blå himmel och vita moln, men aldrig glömt att de gulnosiga 'flygande tunnorna', deras rörelser och formationer, deras våldsamma fart och de vita linjer de lämnar efter sig i skyn, är huvudsaken. Det är flygplanen, Flyget, som tar struptag om en -- det är Flyget som inhöstar slutapplåden -- inte människornas små futtigheter på marken.

Stig Olin, regissören, har gjort ett hyggligt, rätt opersonligt hantverksjobb, knappast mera. Han är för grön ännu att kunna mätta bilderna. Han har väl också hämmats av den tröga färgkameran, mer tungfotad och orörlig än svartvitkameran. Av busflygningen under Västerbron kunde ha gjorts mer. Då är störtningen och skumsprutandet bättre tillvaratagna."

Kommentar Svensk filmografi

I produktionsuppgifterna för Gula divisionen anger bolaget Lars Widding som upphovsman till en "berättelse för filmen", medan manuskriptet tillskrivs Stig Olin. Distinktionen bör rimligen utläsas så, att historien huvudsakligen är Widdings och den filmiska utformningen huvudsakligen Olins.

Samma år som filmen hade premiär, 1954, utgav Widding (1924-1994) historien också i romanform, "Gyllene vingar".

En kraschlandning i Gula divisionen är så autentisk man kan begära, berättade kapten Sven Lampell, flygmilitär medarbetare under inspelningen, för Expressen (30.11.1954):

"Det är när en 'Tunna' vippar på snedden i ett moln av rök och grus, sedan en i filmens flygargäng drabbats av syrgasbrist.

Kameran stod uppställd för att fotografera starter, och samtidigt passade man på att rikta den mot några landande plan. En landning råkade alldeles utom programmet bli så där hårdhänt - en autentisk krasch som på beställning."

Sven Lampell själv genomförde den "busflygning" som förekommer i Gula divisionen - flygningen två gånger under Västerbron i Stockholm med ett skolflygplan.

Förlaga

Originaltitel Gyllene vingar (Roman)
Författare Lars Widding


Inspelning

Sverige 1954-07 1954-09
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm
Kungliga Svea flygflottilj (F 8) Barkarby
Kungliga Kalmar flygflottilj (F 12) Kalmar
Kungliga Skaraborgs flygflottilj (F 7) Såtenäs, Lidköping
Sandby Öland
Utö (havet utanför Utö)

Visningar

Sverigepremiär 1954-11-29 Royal Stockholm Sverige 86 min (barnförbjuden version)
TV-visning 1964-03-19 Sverige 82 min
1999-01-05 SVT2 Sverige 82 min
2003-12-22 SVT1 Sverige 82 min
2002-06-22 SVT1 Sverige 82 min
2004-06-28 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1954-11-29 Royal Stockholm Sverige 86 min (barnförbjuden version)
TV-visning 2012-09-04 SVT1 Sverige
Dvd-release 2012-03-21 Sverige
TV-visning 2015-02-17 SVT1
2017-11-21 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Salt of the Sea
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Crusaders of Freedom
Kompositör Geoffrey Stuart


Originaltitel Melody for Lovers
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Goodnight Little Fella
Kompositör Harry Gordon


Originaltitel Portrait of Love
Kompositör Allan Gray


Ämnesord

Barkarby/F 8
F 12/Kalmar
F 8/Barkarby
Flygare
Flygläkare
Flygmekaniker
Flygtekniker
Flygvapnet
Jaktflyg
Kalmar/F 12
Kamratskap/manligt
Läkare
Mekaniker
Officer
Olycka/bil
Olycka/flygplan
Sandby
Skilsmässor
Skådespelare
Stockholm Västerbron
Svartsjuka
Såtenäs
Tekniker
Utpressning
Utö
Vaktmästare
Värnplikt
Öland/Sandby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2145


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Terras flygfilm i färg GULA DIVISIONEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GULA DIVISIONEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Terrafilm presenterar flygfilmen i färg GULA DIVISIONEN - J 29 -
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flygfilmen J 29
Omfång 139 s.


Typ Inspelningsmanus
Omfång 139 s. + ca 30 s. tillägg
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter en berättelse för filmen av Lars Widding
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel J 29
Omfång 73 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Die gelbe Staffel
Omfång 30 s. + 1 s. produktionsuppg.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s. + 1 s. produktionsuupg.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 72 s. + 15 s. tillägg
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 72 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel J 29-filmen
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?