Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel En natt på Glimmingehus : En historia om kärlek och spöken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-12-26

Medverkande

Edvard Persson
Nils ''Gammel-Nils'' Jeppsson

Bengt Logardt
Holger Broman, fil. lic., konsthistoriker

Bibi Andersson
Maj Månsson

Gunilla Åkerrén
Anne Stenswärd / fru Ingeborg Stenswärd

Torsten Lilliecrona
herr Jesper Stenswärd

Nils Hallberg
Botolf Murare

Visa alla medverkande

Handling

Konsthistorikern fil lic Holger Broman anländer till Glimmingehus för att arbeta en tid med att knacka fram gamla överkalkade målningar. Här blir han snart bekant med Gammel-Nils --...

Visa hela handlingen

Press

Beskedlig underhållning, vänlig men ganska blek. Det skrev Age i DN om En natt på Glimmingehus. De flesta kritiker delade den uppfattningen. MT (S G-D): "Det ståtar ett stort...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
B-ljud
Mixning

Medverkande

Edvard Persson Nils ''Gammel-Nils'' Jeppsson
Bengt Logardt Holger Broman, fil. lic., konsthistoriker
Bibi Andersson Maj Månsson
Gunilla Åkerrén Anne Stenswärd / fru Ingeborg Stenswärd
Torsten Lilliecrona herr Jesper Stenswärd
Nils Hallberg Botolf Murare
Astrid Bodin Alma Månsson, Majs mor
Algot Larsson G. Månsson, arrendator, Majs far
Gun Hallnäs änkefriherrinnan Stenswärd, Annes mor
Jan von Zweigbergk Göran Stenswärd, Annes bror
Ove Flodin Svensson, borgvakt
Ingeborg Nyberg Inga-Lill
Harry Persson Persson, professor
Gunilla Kreuger Gullan, amanuens
Sten Gester van Düren
Max Lorentz page
Brita Ulfberg Marguerite Lenning, med. kand.

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1954
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Konsthistorikern fil lic Holger Broman anländer till Glimmingehus för att arbeta en tid med att knacka fram gamla överkalkade målningar. Här blir han snart bekant med Gammel-Nils -- emellanåt vikarierande vakt och turistguide på borgen -- och med den söta arrendatorsdottern Maj Månsson.

Intresse för Holger visar också två spöken på Glimmingehus, herr Jesper Stenswärd och Botolf Murare, båda döda och osaliga sedan mitten av 1500-talet, båda med stark längtan efter att äntligen få frid. Men då gäller det att få Holger att knacka inte bara på Glimmingehus' väggar. Han måste också knacka fram Gröna madonnan på slottet Bolleryd.

Holger får ett brev med en inbjudan att komma till Bolleryd på middag. Han berättar om inbjudan för Maj, när hon vill locka med honom på dans på kvällen. Den där tillgjorda apan, säger Maj ilsket och syftar på Anne Stenswärd på Bolleryd, herr Jespers sentida ättling.

Vid middagen på Bolleryd berättar Anne Stenswärd om Gröna madonnan, van Dürens nu överkalkade målning. Holger blir intresserad av att ta fram målningen. Det är dock ett villkor förenat med detta, berättar Anne sen på kvällen. Mer vill hon inte säga förrän hon lärt känna Holger lite bättre.

Holger berättar för Maj om Gröna madonnan. Maj tror att det är Anne som är Holgers egentliga intresse. Tror du inte att jag vet vem jag vill ha, säger Holger och kysser henne.

På kvällen besöker Holger Bolleryd på nytt. Anne berättar historien om van Dürens Gröna madonna:

För 400 år sedan bodde van Düren på Bolleryd, när han arbetade med sina målningar på Glimmingehus. Jesper Stenswärd var herre över både Bolleryd och Glimmingehus, och han hade av van Düren beställt ett konterfej av sin hustru Ingeborg. Men innan van Düren gjort porträttet, upptäckte herr Jesper att hans hustru och konstnären hade ett kärleksförhållande. van Düren flydde, och herr Jesper lät mura in sin hustru levande i en nisch. van Düren tog sig dock oförmärkt tillbaka till Bolleryd och på en enda natt målade han sin älskades bild, Gröna madonnan.

Och, slutar Anne, det betyder otur, om inte den överkalkade madonnan också knackas fram på en enda natt. Dessutom är villkoret att detta görs av en man och en kvinna som älskar varandra.

Efter denna berättelse ser Holger på Anne med nya ögon. De beslutar försöka ta fram madonnan och förenas i en kyss.

De har tagit fram madonnan bakom kalken. Holger är full av beundran. Anne frågar om han älskar henne så som van Düren måste ha älskat Ingeborg. Holger säger att han känner sig alldeles yr. Han måste säga adjö.

Holger kallar på konstexpertis från Lund. En nyupptäckt van Düren är en sensation. Men när sensationen ska inspekteras, finns den inte längre. Väggen är vit igen. Den är för övrigt inte heller torr.

Anne kommer till Glimmingehus. Hon söker Holger men stöter i stället ihop med Maj. Flickorna börjar gräla och slåss om vem det är Holger egentligen älskar. Holger kommer rusande och skiljer dem åt. Maj klipper till honom och springer i väg.

Hon måtte älska dig, säger Anne till Holger. Ta hand om henne. Och förlåt att jag målade över madonnan.

Holger tackar Maj för smällen han fick. Han behövde den för att vakna upp.

Gammel-Nils kommer fram. Han har fått brev från Riksantikvarieämbetet. Han har blivit utnämnd till ordinarie borgvakt vid Glimmingehus.

Medan Holger och Maj talar om en gemensam framtid som varar hela livet, är Glimmingehus' spöken på väg mot den frihet de längtat efter i 400 år.

Censur / granskning

Censurnummer 85443
Datum 1954-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2675 meter
Längd efter klipp 2670 meter
Kommentar I akt 4: första scenen av kärleksnatten mellan borgfrun och målaren. Aktlängder: 495, 490, 535, 555, 360, 240.


Censurnummer 85443
Datum 1954-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2730 meter
Längd efter klipp 2725 meter
Kommentar I akt 4: första scenen av kärleksnatten mellan borgfrun och målaren. 2670 m från och med andra kopian. Förkortningen är ej kommenterad på censurkortet. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Beskedlig underhållning, vänlig men ganska blek. Det skrev Age i DN om En natt på Glimmingehus. De flesta kritiker delade den uppfattningen.

MT (S G-D): "Det ståtar ett stort författarnamn i produktionsuppgifterna för Europa Films En natt på Glimmingehus: Stig Dagerman. Säkerligen har hans stilkänsla, hans underbara förmåga att ge repliker glans och valör betytt mycket för denna film som hör till de bästa bland de svenska. Den är lätt och rolig, den har fantasi och en viss grad av egenart, den är fin och behaglig och alltigenom underhållande. (-)

Torgny Wickmans regi har trollat fram den rätta stämningen kring de öldrickande spökena och fångat den fagra omgivningen kring den gamla medeltidsborgen i Skåne. Den ensemble som här spelar upp händelserna är utmärkt. Här går Edvard Persson omkring som ett faktotum i all sin runda glans. Han sjunger och han har spelscener, som är så rörande vackra, att man blir betagen."

DN (Age): "Edvard Persson gör come back som den velige och synske gammeldrängen på Glimmingehus i en folklig film om kärlek och spöken. Han har blivit åtskilligt slankare sen sist, men gemytet har inte förlorat i rondör. När han kommer in i bilden får filmen en småtrevlig ton. Kameran sveper kärleksfullt kring det gamla Glimmingehus, som är ett praktfullt staffage till det vanliga lilla triangeldramat, vederbörligen uppiffat med skrock och legender om inmurade slottsfruar. Det är en beskedlig underhållning, vänlig, men ganska blek. Manuskriptet är pratigt och replikerna inte över sig lustiga."

Arbetaren (Lasse Bergström): "Skånska herresäten, 400-åriga spöken som väntar på att bli lösta från en lika gammal förbannelse, blåögd triangelromantik och Edvard Persson tillbaka igen med hatt, riksdagssvenska och allt. Vad ska man säga? Jo, att Torgny Wickman är en valhänt (eller slarvig) regissör som av allt att döma gjort filmen med högra handen i byxfickan, att svensk films präktigaste amatör Bengt Logardt är med som charmig boy i konsthistoria, att Bibi Andersson är en mycket söt flicka och att Torsten Lilliecrona och Nils Hallberg sprider en viss genomskinlig trivsel i salarna på Glimmingehus. Och som värdering: en naiv och vänlig film, som inte väcker förargelse. Och ingenting annat heller."

Kommentar Svensk filmografi

En natt på Glimmingehus blev Stig Dagermans (1923-1954) enda manusarbete direkt för filmen. När filmen hade premiär, var Dagerman redan död.

Tre av Dagermans romaner filmatiserades på 1960-talet, varje film med samma titel som resp. roman: Bröllopsbesvär (1964), Ormen (1966) och Bränt barn (1967).

Om Torgny Wickman, se Kommentar till Blockerat spår (1955).

I sin memoarbok "Drömfabriken", Stockholm 1970, s. 71-81, har Åke Ohlmarks, som vid denna tid var knuten till Europa Film, berättat om filmens tillkomst och uppger därvid sig själv som huvudsaklig manuskriptförfattare ("spökförfattare"), dock utan att undervärdera Dagermans begränsade insatser. Ohlmarks kryddar framställningen med en rad detaljer, där dock minnesfel för bl.a. namn och medverkande personer är påtagliga.

Inspelning

1954 1954
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Glimmingehus Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1954-12-26 Anglais Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1989-09-03 Kanal 1 Sverige 96 min
1993-03-19 Kanal 1 Sverige 96 min
1996-10-18 SVT1 Sverige 96 min
1999-08-24 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1954-12-26 Anglais Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1954-12-26 Rex Malmö Sverige 100 min
1954-12-26 Rio Malmö Sverige 100 min
Urpremiär 1954-12-26 Rex Malmö Sverige 100 min
1954-12-26 Rio Malmö Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel Comic Cuts
Kompositör Sidney Torch


Originaltitel Horse Feather
Kompositör Phil Green


Originaltitel Gossamer
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Melody for Lovers
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Melody of the Stars
Kompositör Peter Yorke


Originaltitel Mock Turtles
Kompositör Walter Stott


Originaltitel Royal Occasion
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel The Tranquil Mood
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Blomman
Kompositör Martin Koch (1929)
Textförfattare Martin Koch (1929)
Sjungs av Edvard Persson
Ingeborg Nyberg


Originaltitel Franska valsen
Kompositör Nils-Gustaf Holmquist
Egon Kjerrman
Textförfattare Bengt Sigurd
Sjungs av Ingeborg Nyberg


Originaltitel Glimmingehusvalsen
Kompositör Nils-Gustaf Holmquist
Egon Kjerrman
Textförfattare Gösta Rybrant
Sjungs av Edvard Persson


Originaltitel Sjung och le
Kompositör Olle Bergman (1954)
Textförfattare Olle Bergman (1954)


Originaltitel Långt i helsike hän
Sjungs av Edvard Persson


Ämnesord

Amanuens
Arrendator
Borg
DK Komedi
Fil lic/konsthistoria
Förbannelse
Glimmingehus
Konsthistoriker
Konstnär
Legend
Maos mausoleum
Med kand
Målare
Otrohet
Professorer
Slott
Spökerier
Spökslott
Vakt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2648


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2675


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN NATT PÅ GLIMMINGEHUS
Tryckeri Pol tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN NATT PÅ GLIMMINGEHUS
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN NATT PÅ GLIMMINGEHUS
Tryckeri Nylunds lito
Affischdesign ? Hermansson


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 120 s. + ca 10 s. klippschema och synpunkter på klippning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Glimmingehus. En film om kärlek, konsthistoria och spöken. Av Stig Dagerman, Kulturhistorisk expert: John Nihlén.
Omfång 103 s. Innehållsförteckning och komplexindelning (1 s.) och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The green madonna. By Stig Dagerman and John Nihlén.
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?