Grundfakta

Originaltitel Farlig frihet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1954-12-26

Medverkande

Arne Ragneborn
Kristian Petrus "Myggan" Strömholm

Maj-Britt Lindholm
Laila, hans flickvän

Carl-Olof Alm
"Bellman", Myggans kompis

Fritiof Billquist
homosexuell man

Sif Ruud
damen vid kiosken

Jan-Olof Rydqvist
"Tjoffe", Bellmans kumpan

Visa alla medverkande

Handling

På ungdomsvårdsanstalten Valla sitter Kristian Petrus Strömholm, kallad Myggan. Livet på anstalten är trist och monotont och stärker snarast de internerades aversion mot samhället....

Visa hela handlingen

Press

Debutanten Arne Ragneborn fick genomgående mycket beröm för sin drivna regi och sitt rappa berättande. De flesta kritiker ansåg emellertid antingen att Farlig frihet var en moraliskt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Speaker

Medverkande

Arne Ragneborn Kristian Petrus "Myggan" Strömholm
Maj-Britt Lindholm Laila, hans flickvän
Carl-Olof Alm "Bellman", Myggans kompis
Fritiof Billquist homosexuell man
Sif Ruud damen vid kiosken
Jan-Olof Rydqvist "Tjoffe", Bellmans kumpan
Inga Gill Mammie, prostituerad
Lars Ekborg Knutte, intern
Peter Lindgren intern
Lars Burman intern
Åke Grönberg villaägare
- Ej krediterade:
Bengt Martin Tommy, homosexuell pojke
Georg Skarstedt strandflanör
Catrin Westerlund Ulla, Bellmans väninna
Sven-Axel "Akke" Carlsson intern

Bolag

Produktionsbolag Metronome Studios AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1954

Handling

På ungdomsvårdsanstalten Valla sitter Kristian Petrus Strömholm, kallad Myggan. Livet på anstalten är trist och monotont och stärker snarast de internerades aversion mot samhället. Myggan planerar att rymma.

En sommardag lyckas han genomföra planen. I ett skogsbryn möter Laila, Myggans flickvän, med civila kläder. Tillsammans bryter de sig in i en ensligt belägen sommarvilla, där de firar sin återförening med mat och vin ur husets förråd.

På natten gör Myggan utan Lailas vetskap inbrott i ett av försvarets vapenförråd och stjäl en pistol. Han upptäcks av en vakt, men lyckas undkomma dennes eldgivning och ta sig tillbaka till villan.

Sedan polisen sänt ut en efterlysning i radio, vidtar en oregelbunden tillvaro som laglösa för det unga paret. De gör flera inbrott i olika villor; Myggans hänsynslöshet tilltar ju desperatare han blir, medan Laila slits mellan kärleken till Myggan och skuldkänslor. Deras förhållande präglas av allt större irritation.

Med hjälp av pistolen tilltvingar de sig en bil, men blir efter att ha forcerat en polisspärr förföljda och krockar mot ett träd. Medan de -- oskadade -- flyr genom skogen, skjuter Myggan ner en av de förföljande poliserna. Jakten på "Valla-desperadon" intensifieras ytterligare.

De båda ungdomarna tar sig som fripassagerare på ett godståg till Stockholm, där de temporärt inrättar sig i en bunker i Tantolunden. Laila prostituerar sig för att skaffa pengar, och medan hon är borta hittar Myggan i hennes väska en bild av henne och en annan pojke. Han blir rasande och misshandlar henne, då hon återvänder. Hon lämnar honom, men kommer tillbaka nästa morgon. De försonas och planerar att fly utomlands.

Myggan tar kontakt med sin gamla liga, med vars hjälp han hoppas kunna skaffa pass och pengar.

Laila ska hämta kläder hos Myggans föräldrar, men vänder redan i trappen, eftersom hon inifrån lägenheten hör att en fruktansvärd hustrumisshandel pågår.

Myggan utför först ett tafatt rån mot en äldre bög, varvid Myggans homosexuelle kamrat Tommy agerar lockbete. Senare genomför ligan, ledd av den musikaliske Bellman, dock ett desto framgångsrikare rån mot ett postkontor i en av Stockholms förorter.

Under den våta fest som följer på den lyckade kuppen antyder Bellman att Laila har ett förhållande med en kypare på restaurang S:ta Clara. Utom sig av hämndlystnad tar Myggan en taxi till restaurangen. När Myggan lämnat festen avtvingar Bellman Laila hennes handväska, vilken innehåller Myggans andel i rånbytet.

I klarakvarteren har polisen larmats och ett stort uppbåd jagar Myggan till de tunnlar, där Slussens tunnelbanestation är under byggnad. Efter att ha gjort slut på sin ammunition, bryter den desperate ynglingen samman och kan gråtande gripas.

Censur / granskning

Censurnummer 85494
Datum 1954-12-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2115 meter
Längd efter klipp 2011 meter
Kommentar Aktlängder före censurklipp: 490-490-535-600 = 2115 m - 77 minuter. Aktlängder efter censurklipp: 486-490-480-555 = 2011 m - 73 minuter. Akt 1: Lailas sysslande med sina strumpeband efter hennes och "Myggans" första kärleksscen utgår (4 meter). Akt 3: i homosexavsnittet kortas homofilens monolog i soffan och en del av bildföljden efter hans nedslagning med butelj utgår (55 meter). Akt 4: i postråneavsnittet utgår samtliga bilder av den senkomne postkundens nedslagning och bortsläpning till bilen. En senare scen med offrets arm som dinglar ut ur bilen klippes. Fylletalet till "Myggan" kortas. (45 meter totalt) Aktlängder: 490, 490, 535, 600.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2115 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Debutanten Arne Ragneborn fick genomgående mycket beröm för sin drivna regi och sitt rappa berättande. De flesta kritiker ansåg emellertid antingen att Farlig frihet var en moraliskt tvivelaktig spekulation eller att Ragneborn visserligen haft ambitionen att göra ett seriöst socialreportage, men inte lyckats förverkliga den.

"Farlig frihet är en farlig film. Den är farlig på grund av sin ytliga skicklighet. (-)'Filmen har gett ett nytt avskräckande exempel på att brott icke lönar sig, och att rymning endast försämrar tillvaron för en internerad', står det i pressmeddelandet. Det undras. Äventyret står som en hård blåst kring denne Tumba-Tarzan. Avigsidorna blir inte åtkomliga. Smutsen och olusten blir bara gräl, inte avslöjande bilder. Desperadon hinner ändå leva ut lite av sig själv mens han är fri.

Mot allt detta har Ragneborn satt en enda scen, slutscenen med den plötsligt gråtande pojken. Det är intelligent tänkt, visar sinne för konstnärlig ekonomi. Men scenen vacklar under sin orimliga moralbörda, den får bära upp för mycket." (Hanserik Hjertén i Arbetaren)

"Farlig frihet är en grov spekulation i ungdomsbrottslighet, homosex och annat sex, folkhemsgang!sters modell Tumba-Tarzan och till grova lögner banaliserad socialvårdssentimentalitet. Censuren har visserligen klippt alla nakna bröst men det som återstår räcker nog för filmens publika framgång -- vilken Ragneborn antagligen ville ha som debutant.

Om man är vänlig och bortser från filmens etiska bottenläge kan man med glädje konstatera Ragneborns överraskande färdighet med uttrycksmedlet. Även om hans receptivitet än så länge tycks vara större än hans originalitet noterar man i alla fall stort upplagda och väl genomförda sekvenser, snabbt tempo och fräck berättelseteknik." (Harry Schein i BLM)

Skådespelaren Arne Ragneborn och hans motspelerska, debutanten Maj-Britt Lindholm, fick liksom övriga rollinnehavare god kritik:

"Själv tecknar Ragneborn 'Myggans' hårdförhet och viljestyrka med stor talang. Både i blicken, repliken och plastiken är 'Myggan' ett fullfjädrat gang!sterfrö. Att han inte får oss att tro på att han verkligen älskar Laila är en annan sak. Maj-Britt Lindholm har i den flickrollen inte bara förnamnet gemensamt med Maj-Britt Nilsson. Något av samma varma blick, samma mjuka ömhet. Rollistan i övrigt är lång, men samtliga medverkande gör goda prestationer (-)." (Jerome i DN)

"Ragneborn gör själv ypperligt den unge slyngeln, och Maj-Britt Lindholm har ett levande ansikte, som gör att man tror på henne. En eloge också åt Carl-Olof Alm som ligachef." (Ulph i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Farlig frihet var skådespelaren Arne Ragneborns (1926-1978) debut som regissör och manusförfattare. Under åren 1954-1956 gjorde han en snabb men kort regikarriär med fem långfilmer, varav fyra producerades av Metronome Studios: Farlig frihet, Paradiset (1955), Flamman (1956) och Aldrig i livet (1957). 91:an Karlsson rycker in (1956) producerades av Film AB Imago.

Filmen ska enligt en notis i StT 22.12.1954 ha varit nära att totalförbjudas av Statens Biografbyrå, som fann den "vara en ren spekulation i cynism". Censuren släppte emellertid på inrådan av Statens filmgranskningsråd igenom den efter att ha klippt 104 m.

Ragneborns övriga Metronome-filmer hade i stort sett samma temata som Farlig frihet: ungdom på glid, alkoholism och kriminalitet. Den sista av dem, Aldrig i livet, blev totalförbjuden av censuren och släpptes först efter omfattande ändringar (se Kommentar till den filmen).

Den kvinnliga huvudrollen innehades av debutanten Maj-Britt Lindholm, som endast spelade i ytterligare två långfilmer under femtiotalet - Hampe Faustmans Kärlek på turné (1955) och Ragneborns Flamman (1956).

Inspelning

Sverige 1954 1954
Metronome Studios AB Stocksund (ateljé)
Vasastan Stockholm
Norrmalm Stockholm
Södermalm Stockholm
Gamla stan Stockholm

Visningar

Stockholmspremiär 1955-01-10 Draken Stockholm Sverige 73 min
1955-01-10 Göta Lejon Stockholm Sverige 73 min
1955-01-10 Lyran Stockholm Sverige 73 min
Sverigepremiär 1954-12-26 Saga Borås Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Eksjö Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Jönköping Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Malmö Sverige 73 min
1954-12-26 Plaza Malmö Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Norrköping Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Nässjö Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Skellefteå Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Växjö Sverige 73 min
Urpremiär 1954-12-26 Saga Borås Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Eksjö Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Jönköping Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Malmö Sverige 73 min
1954-12-26 Plaza Malmö Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Norrköping Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Nässjö Sverige 73 min
1954-12-26 Grand Skellefteå Sverige 73 min
1954-12-26 Saga Växjö Sverige 73 min
TV-visning 2002-10-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel A Star Is Born
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Dixieland
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Överste Cavalli
Kompositör Per Berg (1941?)


Originaltitel Slinkedink
Kompositör Carl-Olof Alm (1954)
Textförfattare Carl-Olof Alm (1954)
Sångare Carl-Olof Alm


Originaltitel Shootgun Boogie
Kompositör Carl-Olof Alm (1954)
Textförfattare Carl-Olof Alm (1954)
Sångare Carl-Olof Alm


Originaltitel Farsan och morsan
Kompositör Carl-Olof Alm (1954)
Textförfattare Carl-Olof Alm (1954)
Sångare Carl-Olof Alm


Originaltitel Maamme/Oi maamme, Suomi, synnyinmaa
Kompositör Fredrik Pacius (1848)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1846)
Paavo Cajander (finsk text 1848)


Originaltitel Theme for Romance
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Always Romantic
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Impending Doom
Kompositör Hans May


Originaltitel Music in the Night
Kompositör Ludo Philipp


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Farlig frihet (1954)

Ämnesord

Alkoholförtäring
Biljakt
Efterlysning
Fängelse
Homosexualitet/manlig
Inbrott
Lockbete
Misshandel
Polis
Polisjakt
Prostitution
Rymningar
Rån
Stockholm
Stockholm/Klara
Stockholm/Tanto
Stockholm/restaurang S:ta Clara
Stockholm/tunnelbanebygget
Ungdomsbrottslighet
Ungdomsfängelse
Vapenhot
Vapenstöld

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2011


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2011


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FARLIG FRIHET
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?