Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Far och flyg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-02-21

Medverkande

Dirch Passer
Peder, dansk markarbetare på Bromma flygplats

Åke Grönberg
Hagfors, flygkapten

Iréne Söderblom
Agneta Jansson, flygvärdinna

Georg Adelly
Albin, Peders arbetskamrat, norrman

Rut Holm
fru Hermansson, Peders hyresvärdinna

Arne Källerud
konstapeln i Peders dröm

Visa alla medverkande

Handling

Peder är en ung man som arbetar med att lasta bagage på Bromma flygplats. Som motvikt till denna något torftiga och oglamourösa sysselsättning har han ett rikt inre liv: han dagdrömmer,...

Visa hela handlingen

Press

Missnöje med manusets ofullgångenhet dominerade tillsammans med vänliga ord om Dirch Passers charm stockholmskritiken. Kortast och beskast var Sam Knutsson i Arbetaren: "Komik under...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Dirch Passer Peder, dansk markarbetare på Bromma flygplats
Åke Grönberg Hagfors, flygkapten
Iréne Söderblom Agneta Jansson, flygvärdinna
Georg Adelly Albin, Peders arbetskamrat, norrman
Rut Holm fru Hermansson, Peders hyresvärdinna
Arne Källerud konstapeln i Peders dröm
Gunnar "Knas" Lindkvist Lindström
Curt "Minimal" Åström Åkerlind
Stig Johanson professor Eric Schmunz
Sven Holmberg pilot i restaurangen
John Melin Sankte Per i Peders dröm
Sven Lykke flygpassagerare/gangstern Cal Apones bartender i Peders dröm
- Ej krediterade:
Gösta Bernhard professor Edvardsson, arkeolog
Ib Schønberg autografjägare
Curt Randelli papegojan Matildas röst (endast röst)

Bolag

Produktionsbolag Metronome Studios AB
Distributör i Sverige (35 mm) Freja-Film AB

Handling

Peder är en ung man som arbetar med att lasta bagage på Bromma flygplats. Som motvikt till denna något torftiga och oglamourösa sysselsättning har han ett rikt inre liv: han dagdrömmer, detta till förfång för arbetet och vänsämjan med arbetskamraten Albin, som måste väcka Peder ur hans drömmar varje gång något ska uträttas.

Peder hyser en outtalad men glödande kärlek till den söta flygvärdinnan Agneta Jansson, vilken oblygt uppvaktas av den stilige och självsäkre piloten Hagfors. Albin försöker inte dölja att han bedömer Peders chanser som mycket små.

Peder hänger sig åt ett avancerat drömmande som han får problem med att vakna ur; han drömmer nämligen att hans alter ego i drömmen själv faller i nya drömmar osv. Han iklär sig därvid bl a följande hjälteidentiteter: hjärtekrossande flygare, djärv kamelryttare, berömd arkeolog, hårdkokt gangster, förälskad prins, apache i Paris och boxare. I samtliga drömmar vinner han Agneta efter att först ha räddat henne ur olika utsatta situationer. En annan, mindre behaglig person som återkommer i drömmarna är Peders värdinna, fru Hermansson.

Återförd till verkligheten tror sig Peder vara ett attentat med en tidsinställd bomb på spåren, men det hela visar sig vara ett oförargligt skämt och Peders hjältedrömmar kommer på skam.

Besviken över sina ständiga motgångar uppsöker Peder i ännu en dröm Sankte Per vid himlens portar för att fråga om det möjligen där finns plats för en stackars dagdrömmare. Strax återkallas han dock till Jorden och vaket tillstånd av -- Agneta, som blivit förälskad i honom! (Bearbetning av danskt program.)

Censur / granskning

Censurnummer 85767
Datum 1955-02-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2110 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 520-515-365-530-180 = 2110 m - 77 minuter. Den 4.3.1955 godkände censuren tre kopior med en längd av 1960 m - aktlängder: 520-465-515-460 = 1960 m - 72 minuter. 22.3.1955 ändrades samtliga kopior till 2005 m längd (aktlängder: 520-510-515-460 = 2005 m - 73 minuter). Aktlängder: 520, 515, 365, 530, 180.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2015 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Missnöje med manusets ofullgångenhet dominerade tillsammans med vänliga ord om Dirch Passers charm stockholmskritiken. Kortast och beskast var Sam Knutsson i Arbetaren:

"Komik under lågvattenmärket är egentligen det enda man har lust att säga om det här 'experimentet'. Det enda man gladde sig åt var en gles premiärsalong, trots förhandsreklamen om skrattsensation."

"Gösta Bernhard ska nog hålla sig till Bryggaregatan ö.g. Inte ens med en så charmfull och skicklig ung skämtare som Dirch Passer lyckas han få någon sprätt på den ändlösa raden av utdragna poänglösa drömsketcher från Bromma till Kairo. I och för sig har de den lovvärda avsikten att låta Passer spela enmansteater som bagagebärare på Bromma, kamelryttare i Sahara, apache i Paris och gangster i USA, men alltihop är generande trist och fantasilöst, antingen han håller sig på jorden eller hälsar på hos Sankte Per eller larvar sig på annat sätt. Att sen George Adelly talar norska och visar sig kunna vinka lika märkvärdigt med stortån som med långfingret tar man med bibehållen fattning." (Filmson i AB)

"(-) Dirch Passer ser man gärna och den manliga publiken kan glädjas åt en mängd söta flygvärdinnor i ramen. Men det hjälps inte, Gösta Bernhard kan bättre än så här. Han har gjort ett svagt manus, och en aldrig så rolig skådespelare kan inte göra en bra film av ett dåligt underlag. Men han gör sitt bästa, tar vara på såväl slitna kvickheter som på de tunnsådda roligheterna, och George Adelly, Åke Grönberg och Rut Holm gör så gott de kan." (Barbara i DN)

"Ovan rubricerade skapelse torde vara den ofarligaste film som visats i detta land på mycket länge. Man blir inte ens arg på den, och man kan enklast beskriva den som så, att detta är en mycket rörig och brokig soppa, byggd på en idé, som Danny Kaye och hans författare gjorde ett mästerstycke av den gång det begav sig. Men det är ju flera filmförfattare i USA än i Sverige, så det ska Gösta Bernhard, manusförfattaren och regissören, inte vara ledsen för." (Bruno i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Far och flyg var den legendariske danske komikern och skådespelaren Dirch Passers (1926-1980) tredje samröre med svensk film. Tidigare hade han spelat i huvudroller i Drömsemester (1952) och Sju svarta Be-Hå (1954), även de regisserade av Gösta Bernhard (se vidare Kommentar till filmen Drömsemester 1952).

Inspelning

1954 1954
Bromma flygplats Bromma Sverige
Kairo Egypten
Metronome Studios Stocksund Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1955-03-28 Rialto Stockholm Sverige 73 min
1955-03-28 Ritz Stockholm Sverige 73 min
1955-03-28 Rival Stockholm Sverige 73 min
Urpremiär 1955-02-21 Roxy Örebro Sverige 72 min
Sverigepremiär 1955-02-21 Roxy Örebro Sverige 72 min
Annan visning 1955-03-21 Merry Köpenhamn Danmark
1955-03-21 Roxy Köpenhamn Danmark

Musikstycken

Originaltitel Ram Gopal
Kompositör Gösta Bernhard
Kai Gullmar
Dansare Georg Adelly
kör


Originaltitel Egyptisk sång
Kompositör Harry Arnold
Dansare Georg Adelly
kör


Originaltitel Fransk vals
Kompositör Nils Edstam
Textförfattare Dirch Passer (låtsasfransk text)
Sångare Dirch Passer
Instrumentalist Iréne Söderblom (dragspel)


Originaltitel Domaredansen


Originaltitel Vi lossa sand


Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel All Sport's March
Kompositör Robert Farnon


Ämnesord

Apache
Arkeologer
Bagagebärare
Boxare
Dagdröm
Dröm
Flygare
Flygvärdinna
Gangster
Kamelryttare
Paris (Frankrike)
Sankte Per
Skämt
Stockholm/Bromma flygplats
Öknar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FAR OCH FLYG


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?