Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vildfåglar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-08-22

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Lena Hern

Ulf Palme
Harry, gangster och hallick

Ulla Sjöblom
Ulla, prostituerad

Gertrud Fridh
Lizzie, prostituerad, medlem i gänget

Jane Friedmann
Ester, Lenas syster, 16 år

Visa alla medverkande

Handling

Fartyg i en hamn. Harry och Moje far iväg i en bil. De tillhör ett gangstergäng som specialiserat sig på stölder i hamnmagasin. Nisse sitter på en pråm i hamnen och spelar munspel. Han...

Visa hela handlingen

Press

Vildfåglar fick ett blandat mottagande. Som vanligt ofta vackra bilder, men teatraliskt och opsykologiskt var ett omdöme som förekom i flera variationer. "Man har alltid ansett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Lena Hern
Per Oscarsson Nisse
Ulf Palme Harry, gangster och hallick
Ulla Sjöblom Ulla, prostituerad
Gertrud Fridh Lizzie, prostituerad, medlem i gänget
Jane Friedmann Ester, Lenas syster, 16 år
Eva Stiberg fru Carlsson
Kolbjörn Knudsen sjökapten Hern, Lenas och Esters far
Helge Hagerman Åke Carlsson, nattvakt, fru Carlssons man
Erik Strandmark handlaren med begagnade möbler
Allan Edwall Fiorentino, musiker
Tommy Nilson Stickan, medlem i gänget
Gunnar Collin Berra, medlem i gänget
Jan-Olof Strandberg Moje, medlem i gänget
Bengt Blomgren Gunnar, styrman, Lenas fästman
- Ej krediterade:
Aurore Palmgren fru Larsson, äldre kvinna i hyreshuset
Ivar Wahlgren skeppare på bogserbåten Björn
Ernst Brunman portvakt i hyreshuset
Olof Thunberg portvakt vars dotter mördas
Olle Davide medlem i gänget
Robert Demander medlem i gänget
Curt Ericson medlem i gänget
Göthe Grefbo medlem i gänget
Ragnar Heldt medlem i gänget
Rune Jansson medlem i gänget
Claes Sylwander medlem i gänget
Ragnar Sörman medlem i gänget
Anna-Greta Bergman medlem i gänget
Ulla-Bella Fridh medlem i gänget
Carin Lundquist medlem i gänget
Margaretha Löwler medlem i gänget
Marianne Nielsen medlem i gänget
Marrit Ohlsson medlem i gänget
Norma Sjöholm medlem i gänget
Sonja Westerbergh medlem i gänget
Kerstin Wibom medlem i gänget
Mona Åstrand medlem i gänget
Sten Mattsson åskådare till Fiorentions självmord
John Harryson åskådare till Fiorentions självmord
Segol Mann åskådare till Fiorentions självmord
Verner Oakland åskådare till Fiorentions självmord
Bengt Thörnhammar åskådare till Fiorentions självmord
Harry Asklund ung man hos Ulla
Walter Jonsson den fetlagde mannen i hyreshuset
Richard Mattson äldre man i hyreshuset
Mille Schmidt en man i hyreshuset
Eva Kolthoff en kvinna i hyreshuset
Greta Berthels en kvinna i hyreshuset
Viola Wellton en kvinna i hyreshuset
Carl Andersson en äldre man i hyreshuset
Kent Andersson en ung man som passerar Lena och Nisse på bron
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Leif Nilsson pianoelev
Carin Swensson pianoelevens mamma
Vincent Jonasson pianoelevens pappa
Sten Ardenstam medlem i gänget
Birger Lensander en man

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1955
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Fartyg i en hamn. Harry och Moje far iväg i en bil. De tillhör ett gangstergäng som specialiserat sig på stölder i hamnmagasin. Nisse sitter på en pråm i hamnen och spelar munspel. Han är inte helt nykter. Gatflickan Ulla kommer förbi och tar med honom hem.

Ulla och Nisse vaknar. Ulla pigg -- hon slapp vara ensam en natt. Ulla klarar aldrig ensamheten. Nisse mera dämpad och bakfull.

Samtidigt vaknar Lena och hennes syster Ester hemma i sjökaptensvillan. Lena har haft en natt full av mardrömmar.

Gangstern och hallicken Harry kommer förbi och hämtar pengar från Ulla. Han tittar oerhört misstänksamt och aggressivt på Nisse.

Nisse har ingenstans att bo och Ulla tipsar honom om ett ledigt rum högst uppe i huset, ett hus fullt av mer eller mindre misslyckade existenser. Ulla hoppas slippa rädslan och ensamheten med Nisse i huset. Rummet hyrdes tidigare av pianisten Fiorentino vars tragiska liv vi får följa i en återblick.

Fiorentino var en glad lustigkurre som hela tiden dolde en inre tragik. Omtyckt av alla, men samtidigt betraktad som något enfaldig. Fiorentino var bl a lärare åt Lena, som förs in i handlingen genom en pianolektion. Fiorentino tog i ett desperat ögonblick livet av sig. Han klättrade ut på taket och hoppade. På väggen hade han ristat "Livet må vara skönt".

Lena är förlovad med styrmannen Gunnar som seglar ut med samma båt som Lenas far, kapten Hern. Hon blir inte direkt olycklig när han ger sig av. Hon fasar redan för ett tråkigt borgerligt liv tillsammans med Gunnar.

När inte Fiorentino kommer till några fler lektioner söker Lena upp honom. I rummet finns nu i stället Nisse. De får genast kontakt och kärleken spirar.

Nisse har successivt dragits allt längre in i Harrys gangsterband. Han är omtyckt av alla kvinnorna i gänget, vilket gör Harry svartsjuk och irriterad, samtidigt som han känner, att han aldrig riktigt får kontroll över Nisse.

Kärleken växer sig starkare mellan Lena och Nisse. Ingen tvekar dock om att deras relation är dömd från början. Två sociala världar står mot varandra och aldrig mötas de två.

Trots allt försöker de bygga upp en egen tillvaro i Nisses rum. För Nisses andel i en kupp köper de möbler och upplever kort tid av glädje.

Deras kärlek blir ett hot mot alla, bl a känner sig Harry hotad. Han förklarar för Lena att "lukten går aldrig ur en sån som Nisse". Ester -- Lenas syster -- har också blivit kär i Nisse och känner sig utträngd. Ulla är den enda som trots sin svartsjuka ställer upp, även om också hon inser omöjligheten i deras kärlek.

Nisse och Lena försöker komma ifrån varandra men kan inte. De drar sig undan till vindsrummet. Gunnar och Lenas far kommer hem. För att hämnas berättar Ester för dem vad som hänt och var Lena gömmer sig. De rusar till huset och försöker ta sig in i rummet. Lena och Nisse barrikaderar sig. Dörren stormas, och den ger med sig samtidigt som två skott hörs. Nisse och Lena har skjutit sig.

Tidigare i filmen har Nisse berättat för Lena att han egentligen skulle ha blivit läkare men att "det är något fel på mig -- det blir alltid fel".

Censur / granskning

Censurnummer 86061
Datum 1955-04-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2755 meter
Kommentar Aktindelning: 540-565-545-560-560 = 2755 meter - 101 minuter. Aktlängder: 540, 565, 545, 560, 560.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2755 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vildfåglar fick ett blandat mottagande. Som vanligt ofta vackra bilder, men teatraliskt och opsykologiskt var ett omdöme som förekom i flera variationer.

"Man har alltid ansett Sjöberg som den stora filmesteten. Om därmed menas förmågan att göra vackra bilder gäller detta även Vildfåglar. Bildkompositionen är ibland långsökt men alltid djärv och effektiv, en fartygsstäv som klyver bilden vertikalt, dominerande förgrundsobjekt som perspektivistiskt inramar handlingen.

Men man har större anspråk på en filmestet. Antingen skall man stilisera Bengt Anderbergs berättelse, som fransmännen gjorde på trettiotalet, eller man kan återge den parodiskt. Däremot är det ett stort stilbrott att låta berättelsens fantasifigurer agera i ett modernt pulserande Göteborg av i dag. Effekten blir omedvetet parodisk, men då filmen är kemiskt fri från humor är det fråga om rent omedveten parodi, dvs en filmestetisk katastrof.

Som många 'psykologiserande' konstnärer tycks Sjöberg vara totalt ointresserad av människor. Närbilden, detta filmens starkaste psykologiska uttrycksmedel, får hos Sjöberg enbart en bildestetisk, dramatisk funktion. Varje ansikte skärs av så starka ljus- och skuggfält att det aldrig får chansen att uttrycka sig självt. En rad av våra främsta aktörer exponerar sin tekniska skicklighet i en riktning som säkerligen svarar mot Sjöbergs intentioner men som är diametralt motsatt den identifikationspunkt som borde vara filmskådespelets enda målsättning. En glad borgarflicka visar sin glädje genom att fåna sig och dansa och piruetta i ensamhet som i en sämre salongskomedi på Vasan. (-)

Värst i denna olyckliga film är trots allt dialogen. Det är ett självmedlidande utan alla gränser, repliker av typen: jag står inte ut längre -- jag orkar inte mera -- jag måste bort härifrån...då och då avbrutna av käcka kommentarer, t ex: nu får vi inte vara sentimentala -- jag är nog en underlig människa, etc. Det verkar ömsom som en hemlig bandupptagning från författarens verkstad när han talar högt med sig själv, ömsom som ren och oförfalskad tjugofemöreslitteratur." (Harry Schein i BLM)

"Alf Sjöberg har inte med två pålitliga artisters hjälp lyckats få dem på något sätt mänskliga, trovärdiga eller gripande, de föga naturliga replikerna faller trögt och tungt på läpparna och i stället spelas det ut i vilda lynnekast och stor teater i scen efter scen efter scen. (-)

Det enda levande är själva hamnstadsmiljön, de göteborgska gatu- och sjöbilderna, naturligtvis dekorativt sedda och fångade. Fattas bara annat, när Alf Sjöberg fört regi och dirigerat Martin Bodins kamera. Men den hetsiga bildväxlingen och den uppjagade rytmen förmår ändå inte höja filmens inre temperatur -- känslokylan slår denna gång ohjälpligt tvärs igenom alla teatraliska och bildmässiga arrangemang." (Lill i SvD).

"Ibland verkar det som Alf Sjöberg aldrig sett hur en människa rör sig och aldrig hört den tala. Alltsammans kunde lika gärna utspelas på månen eller ännu längre bort, t ex på Kungl. Dramatiska teatern.

Över huvud präglas Vildfåglar av osäker konstnärlig smak. Slutet med dubbelsjälvmord och med två pappmåsar tonande bort mot bränningar når ädelpekoralets svindlande höjder. (-)

Man gör därför Sjöberg en tjänst om man håller sig till filmens yttre form. Där kan man notera en mycket stor mängd vackert sedda och fotograferade bilder från Göteborgs pittoreska kvarter och även om de bromsar upp tempot och gör filmen seg erbjuder de en viss förströelse." (Staffan Tjerneld i Expr)

"Faran ligger därför i att låta utanverket bli till självändamål så att det går ut över innanverket, det innehållsmässiga.

I Alf Sjöbergs två närmast föregående filmer -- Barabbas och Karin Månsdotter -- har detta varit speciellt påfallande. Man har haft en bestämd känsla av bilderböcker och esteticism för dess egen skull. De har spelat i lufttomt rum och man har suttit helt oengagerad av personernas öde.

Bättre men dessvärre endast delvis bra har det blivit med Vildfåglar, där Sjöberg låtit Bengt Anderberg medarbeta med utgångspunkt från dennes 'Nisse Bortom'. (-)

Vad man främst har att invända mot Vildfåglar är att dess figurer blivit för konturlösa, de skisseras upp och får inte gestalt, de saknar kött och blod. Replikerna om människornas ensamhet kommer därigenom att klinga ihåliga. Vildfåglar kan därför inte undgå att till en del möta samma invändningar som gällt Sjöbergs båda tidigare filmer." (Per-Olof Wredlund i AT)

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Nisse Bortom" av Bengt Anderberg (f 1920) utkom 1946.

Biografbyrån begärde att få klippa tre sexuellt färgade scener i akt III. Detta skapade en mindre pressdebatt och SF överklagade beslutet hos Kungl Maj:t. Regeringen beslöt 22.7.1955 att filmen skulle få visas i obeskuret skick.

Några år senare filmades Bengt Anderbergs på sin tid mycket uppmärksammade novell "När det gick för kyrkoherden", publicerad 1965 som introduktion i det första häftet av den av Anderberg redigerade serien av svenska pornografiska noveller, "Kärlek". Som film kallades den Kyrkoherden, regisserades av Torgny Wickman och hade premiär 30.3.1970. (Se även Kommentar till 1955/14.)

Förlaga

Originaltitel Nisse Bortom (Roman)
Författare Bengt Anderberg


Inspelning

(kompletteringar) 1954-11-23 1954-11-24
1954-05-17 1954-07-24
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Göteborg Sverige (exteriörer)
Älgö Nacka Sverige (exteriörer)
Ursvik Sundbyberg Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1955-08-29 Spegeln Stockholm Sverige 101 min
Sverigepremiär 1955-08-22 Cosmorama Göteborg Sverige 101 min
1955-08-22 Kaparen Göteborg Sverige 101 min
TV-visning 1971-03-20 TV2 Sverige 96 min
1993-07-13 TV2 Sverige 96 min
1999-12-02 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1955-08-22 Cosmorama Göteborg Sverige 101 min
1955-08-22 Kaparen Göteborg Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)
Instrumentalist Allan Edwall (dubbad av ?)


Originaltitel Din vår är min vår - och alla vackra flickors vår ...!
Kompositör Georg Enders (1927)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1927)
Sångare Maj-Britt Nilsson


Ämnesord

Alkoholmissbruk
Fartyg
Främlingskap
Gangster
Göteborg
Hallickar
Hamn
Inbrott
Kapten
Möbelhandlare
Nattvakter
Pistoler
Portvakter
Prostitution
Självmord
Slagsmål
Social misär
Styrmän
Svartsjuka
Ursvik
Älgö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2759


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VILDFÅGLAR
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VILDFÅGLAR
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Per Oscarson - Maj-Britt Nilsson i VILDFÅGLAR
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ulla Sjöblom - Ulf Palme - Per Oscarson i VILDFÅGLAR
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Per Oscarson - Ulla Sjöblom i VILDFÅGLAR
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VILDFUGLE
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript av Alf Sjöberg.
Omfång 199 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manuscript: Alf Sjöberg and Bengt Anderberg after the novel by Bengt Anderberg: Nisse Bortom.
Omfång 23 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Joy. Film av Alf Sjöberg. Efter Bengt Anderbergs roman " Nisse Bortom".
Omfång 202 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manuskript: Alf Sjöberg och Bengt Anderberg efter Bengt Anderbergs roman "Nisse Bortom".
Omfång 20 s. + 1 s. (produktionsuppgifter och rollista).
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?