Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Giftas: Mot betalning
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-09-19

Medverkande

Anita Björk
Helene

Anders Henrikson
Albert Sund, docent, Helenes man

Elsa Carlsson
Emilia, Helenes moster

Edvin Adolphson
Jakob, general, Helenes far

Gerda Lundequist
Hennes Kunglig Höghet

Visa alla medverkande

Handling

Helene är en ung kvinna som genom sin far, generalen, hör hemma i samhällets toppskikt. Hennes mor är död, men hos honom lever hon bekymmersfritt. Hon uppassas och uppvaktas. Storslagna...

Visa hela handlingen

Press

Regissören Anders Henrikson fick mycket beröm av kritikerna för Giftas och främst för tidsskildringen i filmen. Men på de flesta håll var det beröm med invändningar. Bland annat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Kläder
Mixning

Medverkande

Anita Björk Helene
Anders Henrikson Albert Sund, docent, Helenes man
Elsa Carlsson Emilia, Helenes moster
Edvin Adolphson Jakob, general, Helenes far
Gerda Lundequist Hennes Kunglig Höghet
Holger Löwenadler docent
Håkan Westergren docent
Carl-Gunnar Wingård docent
Ragnar Arvedson överstelöjtnant
Gösta Cederlund överste
Gull Natorp överstinna
Linnéa Hillberg Malin
Inger Juel professorska
Astrid Bodin Lova, husa
Herman Ahlsell löjtnant
Leif Hedenberg löjtnant
Ingemar Pallin löjtnant
Renée Björling dam i hästskjuts
Curt Löwgren kusken på hästskjutsen
Olle Ekbladh inspektor
Artur Cederborgh Johansson, ridknekt
Tommy Nilson knekt
Olle Hilding dräng
Emy Storm kammarjungfru
Edvin Fredriksson skollärare
Nancy Dalunde moster Emilias gäst
Märta Dorff moster Emilias gäst
Signe Wirff moster Emilias gäst
Ellika Mann flicka på balen

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1955
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

Helene är en ung kvinna som genom sin far, generalen, hör hemma i samhällets toppskikt. Hennes mor är död, men hos honom lever hon bekymmersfritt. Hon uppassas och uppvaktas. Storslagna fester är vanliga.
En vacker sommardag anländer hon med fadern i hästskjuts till hans lantliga gods. De välkomnas av spelmän och sjungande skolbarn.

 
Helene är ute på ridtur. Hon sitter av och går omkring i grönskan. Plötsligt kommer en hingst rusande. Hon får se det upphetsade djuret betäcka hennes sto. Illa berörd vänder hon bort ansiktet.

 
Hemma på godset pysslas Helene om efter chocken.

 
Någon dag senare tittar hon i en bok. Hon ser en hingst stegra sig. Hon verkar matt.

 
Det är stor bal på godset. Helene råkar avlyssna ett samtal mellan en överste och en överstelöjtnant. De talar om hästar. I hennes öron är samtalet fullt av sexuella anspelningar.

 
Helene vill inte gifta sig, och hon vill inte ha barn. Det finns högre intressen i livet, säger hon till en trotjänarinna.

 
Dessa högre intressen försöker Helene ambitiöst uttrycka i skrift, och hon skickar sitt alster till en tidning - vars redaktör dock svarar med att skriva förklenande om hennes förmåga. Hon blir förnärmad och arg.
Helenes far dör hastigt - och visar sig sakna tillgångar. Helenes moster Emilia skyller på spelkumpanerna. Hon tar dock hand om Helene och ordnar plats åt henne som hovdam.

 
Tiden som hovdam blir emellertid kort. Helene vägrar att finna sig i nedsättande omdömen om blåstrumpor ens från en kunglig höghet.
Trots detta har Helene fortfarande stöd av moster Emilia och får nu äntligen tillfälle att odla sina egna intressen. Helene arrangerar föreläsningar.
Helene borde dock inte umgås med män så jämbördigt som hon gör -- så länge hon inte är gift. Detta påpekar Emilia för henne.

 
Vid en föreläsning talar docent Albert Sund om Platon, och efteråt fortsätter han och Helene att samtala om platonisk kärlek. Själv har han ingen tanke på att gifta sig. Ni är inte som andra män, säger hon.

 
Helene och Albert gifter sig. När de efter bröllopet är ensamma hemma, visar han blygt att han förväntar sig ömhet och kroppskontakt. Stå upp! säger hon. Visa att kärleken är starkare än de låga, djuriska begären! Helene fortsätter att avvisa Albert vid sin sovrumsdörr. Han söker sig till gatflickor.
En dag får Albert ett brev där han uppmanas söka en professur. Lova att skicka in papperen! säger Helene och visar honom sedan också tidningen, Nya Dagligt Allehanda, där det står att hans namn tagits upp på förslag inför riksdagsvalet.

 
Albert blir både professor och riksdagsman. Han och Helene flyttar till Stockholm.

 
Han kommer att kunna göra nytta, säger hon. I riksdagen kan han hjälpa den förtryckta kvinnan. Hon visar honom också en färdigskriven motion. Det är bara för honom att lägga fram den. Tycker du detta är riktigt hederligt? säger han.

 
Helene visar sig nu oväntat tillgänglig. Det är rent av som om hon försökte locka Albert till sig. Han känner starkt denna förändring men undertrycker sina drifter -- tills han en natt efter ett teaterbesök faller för hennes inviter. Är du min hustru? Helt och hållet? säger han och lägger sig över henne.
När Albert nästa morgon ska gå till riksdagen, kommer Helene till honom med motionen. Du glömde den här, säger hon.

 
Åter hemkommen knackar Albert på Helenes sovrumsdörr. Hon kommer ut. Du sålde dig, säger han. Du tog emot mig som en staty. Du inbillar dig att du kan avskaffa prostitutionen genom din motion. Jag hatar dig. Du ska fortsätta att sälja din kropp och jag min själ -- därför att jag älskar dig.
Hon sätter sig i en soffa. Han går fram och lägger huvudet i hennes knä. 

Albert och Helene vandrar längs en kanal. Han håller in steget och blir efter henne. Kom då, Albert! säger hon.

Censur / granskning

Censurnummer 86828
Datum 1955-09-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2015 meter
Kommentar Speltid: 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2015 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Regissören Anders Henrikson fick mycket beröm av kritikerna för Giftas och främst för tidsskildringen i filmen. Men på de flesta håll var det beröm med invändningar. Bland annat ifrågasattes valet av litterärt underlag i Strindbergs stora produktion: Novellen "Mot betalning" är inte direkt tidlös.

BLM (Harry Schein): "Giftas har, i Tage och Ka!therine Aurells sensitiva pietetsfulla bearbetning, blivit en alldeles utmärkt film. Vid den ofrånkomliga jämförelsen med novellen blir filmen avgjort överlägsen. Den innehåller praktiskt taget hela novellen, alla episoder, alla väsentliga repliker, men berikar stoffet med en så vårdad och stilsäker fyllighet i miljöteckningen att man, på ett helt annat sätt än vid läsningen, får perspektiv på den delen av handlingens utanverk som är alltför tidsbunden.

Det finns en oklarhet i novellens attityd till Helene, som om Strindberg hade velat säga för mycket. Strindberg var inte på solskenshumör när han skrev om Helene: redan från början tecknas hon som elak och bortskämd flicka, därefter läggs grunden till hennes könsskräck, när hon konfronteras med naturkrafterna, dvs. när en hingst hoppar på hennes sto, och slutligen prostituerar hon sig för sin man i kall beräkning. Man har i novellens matter-of-fact beskrivning vissa svårigheter att förena könsskräcken med den beräknande äktenskapliga prostitutionen. Beräkning och skräck går helt enkelt inte ihop och såvitt jag kan se försöker Strindberg inte ens att slå en bro mellan dem. (-)

Henrikson själv spelar den manliga huvudrollen. Hans roll är inte lika svår som Anita Björks men hur beundransvärt utformas den inte i hans lugna, auktoritativa och intelligenta spel, vilken djupdimension uppnår han inte med finstämda medel. (-)

Från början lär det ha varit meningen att filmen skulle innehålla två eller fler noveller ur 'Giftas', en episodfilm på Strindberg. Men därav får man ingalunda dra slutsatsen att 'Mot betalning' tänjts ut över ett större antal filmmetrar än stoffet kan fylla. Det finns ingen longör i filmen, den oskariska rötidyllen tecknas utan att novellens utsökta balans rubbas, grundtemat om kvinnan som säljer sin kropp medan mannen säljer sin själ utkristalliseras osökt och utan rubbningar i den dramatiska intrigen.

Svensk filmproduktion har under några år lidit av ett antal grandiosa fiaskon. Giftas är ingen s.k. storfilm, atmosfären omkring filmen har något av den naturliga säkerhetens anspråkslöshet. Anders Henrikson, med många utmärkta här inte namngivna medarbetare, har på ett drastiskt sätt demonstrerat skillnaden mellan en storfilm och en stor film."

DN (C B-n): "En rörlig 'Giftas'-film i tre eller fyra avsnitt, det hade blivit en verklig Strindbergsfilm, som kunnat göra rättvisa åt honom, hans stad och hans larmande protester.

Men den film som nu presenterar sig som Giftas och som alltså endast är en filmatisering av berättelsen 'Mot betalning', gör inte Strindberg full rättvisa. Ändock har där alldeles uppenbart nedlagts mycken möda på dess utformning. Katrine och Tage Aurell har utarbetat ett manuskript av litterär kvalitet som noga följer den Strindbergska novellen och skickligt bygger ut några av dess filmatiskt mest tacksamma moment. Och Anders Henrikson har vinnlagt sig om atmosfären, om stämningen av idylliskt ombonat sekelslut i Strindbergs Stockholm. Men det verkar ibland som om han vinnlagt sig alltför mycket. Denna film har ett överflöd av pittoreska tidsdetaljer, vilka presenteras som på bricka, de serveras så att man märker servitörens egen förtjusning. Men på något sätt gör det att hela filmen verkar överlastad av bric-à-brac.

Och ibland karikerar regin otillständigt. Ett par scener i filmen är överdrivna så att de verkar komiska revysketcher -- det gäller de kaffepimplande kvinnosakskvinnorna, som utgör generalsdotterns trängre väninnekrets och det gäller framför allt docentens svensexa och en del därmed sammanhängande arrangemang."

MT (Nils Beyer): "Man undrar, hur mycket en ung publik av i dag, som inte alls känner den historiska bakgrunden, får ut av filmen. Vem var egentligen Madame de Staël?? Vad är det för 'blåstrumpor' hennes kungliga höghet uttrycker sitt förakt för? Hur kunde Helene plötsligt gripas av ett sådant intresse för de prostituerade? Detta måste verka fullkomligt obegripligt för moderna människor, som inte vet något om kvinnosaken på åttiotalet och förgäves i själva filmen söker en förklaring till alla de underliga ting den berättar om.

Det är Anders Henrikson, som regisserat filmen efter ett manuskript av Katherine och Tage Aurell. Handlingen är lite tablåmässigt arrangerad, den flyter inte, verkar många gånger som levande illustrationer till en given text. Men illustrationerna är ofta mycket tilltalande, fint lokaliserade till fotogenlampornas och hästdroskornas, de höga hattarnas och de chevalereska gardesofficerarnas tid. Av den yttre miljön får man många små lustiga drag. Det är den andliga miljön, som är försummad."

Kommentar Svensk filmografi

Giftas var den första filmen i den produktion med vilken Europa Film högtidlighöll sitt 25-årsjubileum, berättade bolaget i ett pressmeddelande. Jubileumssatsningen på Strindberg och "Giftas" var dock tvåfaldig. Ca fem månader efter premiären på Giftas kom Ett dockhem (1956) byggd på "Giftas"-novellen med samma titel, och även denna film var regisserad av Anders Henrikson.

Ursprungstanken var att göra en episodfilm byggd på noveller ur "Giftas". Senare krympte ambitionerna till att sammanföra de kontrasterande novellerna "Mot betalning" och "Ett dockhem" i en film - varpå resultatet alltså blev två filmer med speltider kring 75 minuter.

Giftas och Ett dockhem sammanställdes dock senare till en längre spelfilm (3610 m) som även den fick titeln Giftas. Denna längre film var Sveriges bidrag vid filmfestivalen i Berlin 1956, men den fick svensk premiär först 13.4.1957.

Det finns också en stumfilm med titeln Giftas (1926) i regi av Olof Molander. Den bygger på novellen "Ett dockhem".

August Strindbergs (1849-1912) novell "Mot betalning" ingår i "Giftas II" som utkom 1886.

Observera att de tre första utländska titlarna gäller den långa versionen. Detsamma gäller delar av källmaterialet.

Förlaga

Originaltitel Mot betalning (Novell)
Författare August Strindberg


Inspelning

1955 1955
Europa Studios Sundbyberg Sverige
Uppsala

Visningar

Sverigepremiär 1955-09-19 Saga Stockholm Sverige 74 min
TV-visning 1985-04-11 TV1 Sverige 71 min
1990-11-30 Kanal 1 Sverige 71 min
1993-04-20 TV2 Sverige 71 min
1999-01-22 SVT1 Sverige 71 min
2002-11-26 SVT1 Sverige 71 min
2003-12-02 SVT1 Sverige 71 min
2006-10-23 SVT1 Sverige 71 min
Urpremiär 1955-09-19 Saga Stockholm Sverige 74 min

Musikstycken

Originaltitel Sonat, piano, nr 17, op 31:2, d-moll, "Spöksonaten"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1802)


Originaltitel Integer vitae scelerisque purus
Kompositör Friedrich Ferdinand Flemming (1811)
Textförfattare Horatius (latinsk text 23 f.Kr. "Carmina" Ode I:22)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Giftas (1957) innehåller Giftas (1955)

Ämnesord

Betäckning/hästar
DK Litterära förlagor
Docenter
Dödsfall
Ekonomiskt obestånd
Förnedring
General
Giftermål
Gods
Hovdam
Kvinnosakskvinna
Motion/riksdagen
Officer
Otrohet
Professorer
Riksdagen
Riksdagsman
Samvetskval
Socialt avancemang
Stockholm
Uppsala
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel August Strindbergs GIFTAS (Mot betalning)
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel August Strindbergs GIFTAS (Mot betalning)
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel ÆGTEFOLK
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S
Affischdesign [?] Lundvald


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mot betalning av August Strindberg. Scenario: Tage Aurell.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En äktenskapskomedi i 5 akter. Manuskript: Per-Axel Larsson.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Serpendent in the paradise.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Schlange im Paradies.
Omfång 7 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Mot betalning. För filmen av Kathrine och Tage Aurell.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Contre paiement.
Omfång 21 s. Rättelser (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Maries. Deux épisodes tiré de la série de nouvelles d'Auguste Strindberg.
Omfång 47 s. Produktionslista och rollista (1 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Giftas, Gegen Zahlung. Filmnearbeitung von Kathrine und Tage Aurell.
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Zwei Erzählungen aus der Novellensammlung von August Strindberg. "Gegen Zahlung" och "Ein Pupenhaus".
Omfång 23 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett dockhem av August Strindberg. Scenario: Tage Aurell.
Omfång 92 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?