Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Janne Vängman och den stora kometen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-10-10

Medverkande

Adolf Jahr
Janne Vängman

Birgitta Olzon
Frida Nilsson

Sten Gester
Peter Fjällman

Karl Erik Flens
Lars Nordiäng

Märta Dorff
Mor Bengta, Fridas mor

Carl-Gustaf Lindstedt
patron Lars Nilsson i By, Fridas far

Visa alla medverkande

Handling

Under en jakttur spelas bröderna Sisslas ett spratt av Janne Vängman och Lars Nordiäng. Bröderna luras tro att ett flytande älghuvud är en simmande älg, och när de så småningom...

Visa hela handlingen

Press

Janne Vängman och den stora kometen gjorde ingen kritiker riktigt glad, men exempelvis Movie i StT tog ändå emot filmen med viss välvilja. StT (Movie): "Janne Vängmans upplevelser...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Adolf Jahr Janne Vängman
Birgitta Olzon Frida Nilsson
Sten Gester Peter Fjällman
Karl Erik Flens Lars Nordiäng
Märta Dorff Mor Bengta, Fridas mor
Carl-Gustaf Lindstedt patron Lars Nilsson i By, Fridas far
Brita Öberg Malin, Jannes käring
Börje Mellvig Efraim Andersström, väckelseprediikant
Lasse Krantz länsman
Willie Sjöberg Ante Sisslas, tattare
Carl-Axel Elfving Svensson, fjärdingsman
- Ej krediterade:
Millan Lyxell Stina Fjällman, Peters mor
Sture Ström Antes bror
Wiktor "Kulörten" Andersson varietédirektören
Curt "Minimal" Åström varietéutroparen
Stig Johanson varietébesökare
Mona Geijer-Falkner Matilda, besökare på vaxkabinettet
John Starck Dunér, trähandlaren
Harald Emanuelsson Per, dräng hos Lars i By
Axel Högel prästen
Carl-Gunnar Wingård major Cedercreutz
Sven Holmberg kapten von Pfeiff
Tord Stål läkare i inskrivningsnämnden
Gösta Krantz vaktpost
Artur Cederborgh häradsdomaren i inskrivningsnämnden
Helga Brofeldt deltagare i väckelsemötet
Birger Lensander deltagare i väckelsemötet
Stellan Agerlo Danielsson, kortspelare på krogen
Greta Stave varietébesökare
Rune Stylander ena soldaten i tältet
John F. Burholm bybo
Eric Wedin bybo
Rune Melander stand-in för Adolf Jahr
Hjalmar Nordlander stand-in för Karl Erik Flens
Laine Hilborn

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1955
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Under en jakttur spelas bröderna Sisslas ett spratt av Janne Vängman och Lars Nordiäng. Bröderna luras tro att ett flytande älghuvud är en simmande älg, och när de så småningom upptäcker bedrägeriet, svär de ve och förbannelse över den självklart skyldige -- Janne.

Det är marknad i stan. Patron Lars i By kommer dit för att göra upp en skogsaffär. Han kommer i sällskap med Janne som han mött på vägen. På marknaden finns också bröderna Sisslas, traktande efter att göra upp räkningen med Janne. Och där finns Peter Fjällman som älskar Frida, dotter till Lars i By och hans hustru Bengta; enligt mor Bengta är fattiglappen Peter inte alls ett passande parti.

Lars i By genomför sin affär. 1500 kr rikare lockas han till kortspel på krogen av en viss herr Andersström, som är i sällskap med bröderna Sisslas, och en stund senare är pengarna slut.

Skäggiga damen är försvunnen från marknadens varieté, och för att undfly bröderna Sisslas går Janne med på ett erbjudande från varietédirektören -- att för en tia uppträda i damens ställe.

Janne lämnar marknaden med Lars i By som inte vågar visa sig för mor Bengta efter att ha spelat bort sina pengar. Han funderar på att rymma till Amerika. Plötsligt hindras deras framfart av en vägspärr -- och bröderna Sisslas och ytterligare några män visar sig. Det blir slagsmål.

Peter Fjällman kommer åkande på vägen. Han dras in i slagsmålet, vilket blir en välkommen förstärkning för Janne och Lars i By. Sisslas-gänget oskadliggöres.

Ante Sisslas anmäler för länsman att Janne, Lars i By och Peter gjort sig skyldiga till överfall, och de tre tas i förhör. Länsmans tilltro till Sisslas' uppgifter stärks genom Jannes beskrivning av Peter och Lars som väldiga slagskämpar. De tre släpps. Men Peter och Lars ska hålla sig hemma. De kan komma att bli hämtade igen.

Lars i By och Peter beslutar att tillsammans fly till Amerika undan detta nya hot. Peter tar ett ömt, nattligt farväl av sin kära Frida. Sedan tar han adjö av sin mor och av Janne som han skänker några böcker -- däribland Jules Vernes "Resan till månen".

Peter och Lars går ombord på en båt i Härnösands hamn.

Mor Bengta är orolig över sin mans försvinnande. Hon har fått för sig att tattarna tagit honom. Och kanske har hon varit för hård mot honom, säger hon.

Mor Bengta blir uppsökt av predikanten Efraim Andersström, och hon visar sig mottaglig för hans budskap. En stor komet närmar sig jorden. För att möta detta hot om undergång krävs botgöring, och hon kan hjälpa honom att nå människorna. Hon lovar hjälpa till, och predikanten får logi på gården.

Janne får så småningom brev från Peter som skriver att han vill komma hem igen.

Samtidigt är predikanten i full färd med att bedriva väckelse i bygden. Hans domedagstal gör starkt intryck på många, däribland Malin, Jannes käring.

Janne talar tröstande till Frida och Peters mor som längtar efter Peter. Och strax därpå dyker också Peter upp. Glädjen blir stor.

Janne visar sig på ett väckelsemöte. Predikantens tal om att världen ska gå under till jul är bara lögn, hinner han säga. Sedan blir han utkörd. Malin tar dock intryck av Janne och vänder sig från predikanten.

På natten drömmer Janne att han väcks av rymdvarelser som bjuder honom och Malin på en resa ut bland planeterna. Under resan får han i en kikare titta ner på jorden -- och ser då att predikanten Andersström har affärer ihop med bröderna Sisslas. Bröderna kräver predikanten på pengar.

Den senare drömsynen tar Janne fasta på, när han vaknar. Jag är sanndrömmare, säger han till Malin.

Janne och Peter möter Ante Sisslas -- som de får att försäga sig. Han har en del otalt med predikanten. Peter föreslår samarbete.

Janne, Peter och Ante kommer in till predikanten som just håller på att göra sig klar att resa med de gångna månadernas kollekt.

Janne talar i enrum med mor Bengta. Hon inser nu att Andersström är en falsk profet, och hon ångrar att hon varit grym mot sin man. Sedan påpekar Janne att hon bör betrakta Peter som sin blivande svärson.

Kometen kommer! skriker en vägfarande gubbe förskräckt. "Kometen" visar sig vara en bil av tidig modell.

Predikanten försöker smita med sin väska, men Peter fångar in honom.

Lars i By, som färdas i den skrämmande bilen, kommer hem till sin gård, där han genast får syn på Andersström. Det är en falskspelare som genast ska överlämnas till länsman, säger Lars med nypåkommen initiativkraft.

Tillsammans med Janne och Ante Sisslas åker Lars i väg med skurken.

Mor Bengta, Frida och Peter står kvar och ser dem åka.

Stanna inte borta ett år nu! ropar mor Bengta.

Censur / granskning

Censurnummer 86933
Datum 1955-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2625 meter
Kommentar Aktlängder: 510-520-580-535-480 = 22625 meter - 96 minuter. Aktlängder: 510, 520, 580, 535, 480.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2625 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Janne Vängman och den stora kometen gjorde ingen kritiker riktigt glad, men exempelvis Movie i StT tog ändå emot filmen med viss välvilja.

StT (Movie): "Janne Vängmans upplevelser är sig lika -- samma enkla bygdeäventyr, den här gången uppfiffade med drömupplevelser i rymden i ren revy!stil -- och Adolf Jahr är alltjämt samma skäggige Janne, som för det mesta förmår ge även de mest enkla repliker en skrattretande accent. Men riktigt så bra som i tidigare Vängmanfilmer är han inte och ingen förvånar sig över det. Man kan inte begära det omöjliga även av en fin karaktärsskådespelare, då det gäller att blåsa liv i ett lätt hopfogat folklustspel av buskteatersnitt. Mycket hänger givetvis på huvudrollsinnehavaren, men ännu mer beror det på manusskaparna.

Bengt Palm har regisserat, med mycket bra fläkt över t ex marknadsscenerna och pingstvänsmötena."

AT (S V): "Scenerna från läsarmötet är strängt taget det enda roliga i den här filmen -- men de är i stället så mycket festligare. Börje Mellvig har fått läsaren själv på kornet. Annars avlägsnar sej Janne Vängman-filmerna allt mer från J.R. Sundströms böcker, och det måste beklagas. Adolf Jahr gör förstås som vanligt en rolig krumelur av Janne."

DN (Jerome): "Det började hotande med en massa svarta och yviga skägg uppe på duken. Och fortsättningen blev inte mycket bättre heller. Janne Vängman som seriefigur dalar ner mot de svarta avgrundsdjupen av svensk lågkomik. Största felet ligger i det magra manuskriptet, som mal idel tomgång, och den fantasilösa regin.

Adolf Jahr är ute på hal is."

Kommentar Svensk filmografi

Janne Vängman och den stora kometen är den fjärde och sista filmen i serien, där Adolf Jahr genomgående spelar huvudrollen. De tidigare filmerna är Janne Vängmans bravader (1948/27), Janne Vängman på nya äventyr (1949/18) och Janne Vängman i farten (1953/6).

Till skillnad mot de tre första filmerna är manuskriptet till Janne Vängman och den stora kometen till största delen nydiktat och inte hämtat ur Johan Rudolf Sundströms (1874-1954) sex Janne Vängman-böcker. För manuskriptet står denna gång Åke Ohlmarks (f 1911), medan Karl Johan Rådström (manusförfattare till de föregående filmerna) anges som idégivare. Se även Kommentar till Janne Vängmans bravader (1948/27).

Förlaga

Inspelning

1955-03 1955-06
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Nordingråtrakten Kramfors Sverige
Härnösand Sverige
Sollefteå Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1955-10-24 Anglais Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1955-10-10 China Sundsvall Sverige 96 min
Urpremiär 1955-10-10 China Sundsvall Sverige 96 min
Sverigepremiär 1955-10-10 Saga Östersund Sverige 96 min
Urpremiär 1955-10-10 Saga Östersund Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Vi äro sälla
Kompositör Egon Kjerrman
Textförfattare Sven Gustafson
Sångare kör


Ämnesord

Amerikaresa
Bedrägeri/religiöst
Domedagspredikan
Dröm
Falska identiteter
Falskspel
Fjärdingsmän
Föräldrar och barn
Härnösand
Jakt
Kortspel
Länsman
Marknad
Officer
Oskyldigt misstänkta
Patroner
Predikanter
Rymdvarelser
Samvetskval
Skäggiga damen
Slagsmål
Stölder
Varieté
Vaxkabinett
Väckelse/religiös
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JANNE VÄNGMAN OCH DEN STORA KOMETEN
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JANNE VÄNGMAN OCH DEN STORA KOMETEN
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign [?] Stallarholm


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Adolf Jahr i JANNE VÄNGMAN OCH DEN STORA KOMETEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Alof Jahr i JANNE VÄNGMAN OCH DEN STORA KOMETEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Per Rådström och Åke Ohlmarks.
Omfång a 250 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?