Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Så tuktas kärleken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-10-26

Medverkande

Karin Ekelund
Eva Hallström, fil. dr, lärare i engelska

Folke Sundquist
Per Grinnan, gymnasist

Jane Friedmann
Kerstin, gymnasist

Holger Löwenadler
rektor Bertil Hallström, Evas man

Ernst Eklund
läkare

Olof Widgren
"Munken" Josefsson, lärare

Visa alla medverkande

Handling

I en stad någonstans i Sverige går Per Grinnan i sista ring i gymnasiet. Det gör också Kerstin som han älskar. Så säger han i alla fall till henne när de är på hemväg genom en park....

Visa hela handlingen

Press

Ett flertal kritiker var tämligen överens om Så tuktas kärleken: Filmen bjöd inte mycket av trovärdig människoskildring men var däremot "sober" och "älsk!värd". På andra håll...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Karin Ekelund Eva Hallström, fil. dr, lärare i engelska
Folke Sundquist Per Grinnan, gymnasist
Jane Friedmann Kerstin, gymnasist
Holger Löwenadler rektor Bertil Hallström, Evas man
Ernst Eklund läkare
Olof Widgren "Munken" Josefsson, lärare
Marianne Löfgren Selma, middagsgäst hos Pers föräldrar
Douglas Håge Pers far
Tommy Nilson "Geniet" Eriksson, gymnasist
Meg Westergren Ulla
Ragnar Falck Kerstins far, trädgårdsmästare
Renée Björling Pers mor
Olav Riégo tågkonduktören
Signhild Björkman skådespelerska i teaterpjäsen "Syndafallet"
Christian Bratt skådespelare i teaterpjäsen "Syndafallet"
Börje Mellvig censor
Curt Löwgren expedit i herrekipering
Sten Mattsson gymnasist
Sten Hedlund matematiklärare
Björn Berglund svensklärare
Bo Montelius gymnasist
Astrid Appelberg gymnasist
Sven Melin man på föräldramötet
Gösta Krantz Olsson, skolvaktmästaren
- Ej krediterade:
Marrit Ohlsson kvinna på föräldramötet
Carin Lundquist kvinna på föräldramötet
Svea Holst kassörska på Dramaten
Olle Johansson gymnasist på tåget
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Ludde Juberg taxichaufför

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1955

Handling

I en stad någonstans i Sverige går Per Grinnan i sista ring i gymnasiet. Det gör också Kerstin som han älskar. Så säger han i alla fall till henne när de är på hemväg genom en park.

På avstånd ser de läraren Eva Hallström, fil dr och rektorns fru, komma hem till sin villa. Hon är just nu ett stort samtalsämne i staden. Hon har givit ut en lovordad samling kärleksdikter. Vem är den unge älskaren i dikterna? frågar man sig.

Per och Kerstin går var och en hem till sitt.

En tidnings löpsedel ropar ut att skolelevers kärlek slutade med barn och att en lärare gjort regeringsanmälan. Detta är ett annat stort samtalsämne i staden. Eleverna är Geniet och Ulla som har haft turen att gå i en vidsynt skola med en förstående rektor. Denne har personligen lagt sig vinn om att ordna allt till det bästa för dem. Trots barnet ska de kunna slutföra sin skolgång. De har inte ens fått sänkt uppförandebetyg. Men denna förlåtande inställning, "detta hot mot skolans fostrande uppgift" har nu anmälts till regeringen av en lärare, Munken kallad.

Kerstin möter Geniet vid löpsedeln. Hon säger något tröstande.

Pers föräldrar håller fin middag för bland andra rektorn med fru Eva. Per håller sig länge undan men visar sig så småningom och får ett enskilt samtal med Eva. Han kallar henne först doktorn. Hon ber honom säga du på tu man hand.

Per har ett exemplar av Evas diktsamling med sig. Hon skriver en dedikation i den. Han talar om en situation som uppfyller honom: Hon skulle resa till Italien. Han stod ensam på perrongen. Och detta finns i boken!

Jag tänkte inte på dig, säger hon.

Hemkomna talar Eva och hennes man om folks intresse för den unge älskaren i hennes bok.

Per och Kerstin är ute på en cykeltur. Hon säger att hon är ensam hemma i kväll. Han svarar att han måste jobba med skoltidningen.

Föräldraföreningen har ordnat möte under rubriken "Moral eller omoral". Rektorn är förstås där för att försvara skolans handlande i fallet Geniet och Ulla.

Eva får telefon från sin förläggare som kallar henne till Stockholm. Mitt under samtalet kommer Per på besök. Han söker rektorn, säger han. Sedan frågar han vem hennes dikter handlar om. Min man kanske, när han var ung, svarar hon. Det tror jag inte, säger han.

Det är dags för Evas stockholmsresa. Hon köper en 2:a klass-biljett. Strax efter henne köper Per en 3:e klass-biljett.

På Stockholms Central ger sig Per till känna för Eva. De delar på en taxi. Han släpper av henne på Strandvägen, där hon ska bo i sin systers lägenhet.

Eva går på teater -- ensam. Hennes förläggare har fått förhinder. I salongen möter hon Per. Hon visar inget tecken på förvåning.

Efter föreställningen följer han henne till porten. Utanför den blir han stående kvar tills en hyresgäst kommer och låser upp. Då följer han med in, rusar upp för trapporna och ringer på hennes dörr. Hon öppnar och släpper in honom. De kysser varandra.

På morgonen när Per fortfarande sover i en dubbelsäng, ringer Eva efter en taxi. Med den far hon till Centralen.

Hemkommen söker Per upp Kerstin som välkomnar honom kärleksfullt. Och de kommer överens om att hon ska hjälpa honom att fuska på skrivningen i engelska som han är hotande svag i.

De genomför fusket.

Efter skrivningen vill Per berätta för Kerstin om sitt kärleksäventyr i Stockholm, men hon avbryter honom nästan genast. Hon vill inte lyssna.

Eva upptäcker att Kerstin hjälpt Per att fuska -- men hon döljer detta för sin man som också börjat vädra fusk. När skrivningarna återlämnas, får Per klart för sig att Eva dolt fusket.

Efteråt talar han med henne i enrum. Du skulle inte ha hjälpt oss med fusket, säger han. Nu går jag till Kerstin och berättar allt.

Kerstin har blivit alldeles uppriven av Pers påbörjade bekännelse. När han kommer hem till henne, säger hon att hon ska dö. Hon har tagit en massa tabletter -- 16 stycken.

Rektorn meddelar Geniet att regeringen beslutat att inte vidta någon åtgärd med anledning av anmälan. En ambulans åker genom staden.

Rektorn talar med sin fru om fusket -- som han faktiskt har genomskådat. Det hade inte varit rätt att anmäla det, säger hon. Hon ska berätta sedan.

På sjukhuset ger en läkare lugnande besked. Ingen har dött av 16 huvudvärkstabletter.

Vid sjuksängen förklarar Per Kerstin sin kärlek. Och hon visar att kärleken är ömsesidig.

Det är dagen för studentexamen. Per tiger under de muntliga förhören. Han vägrar besvara varje fråga. Eva förklarar situationen för den undrande censorn. Hon talar om Kerstins självmordsförsök och om Pers drift att bestraffa sig genom att bli kuggad.

Alla klarar sig, även Per.

Eva talar med sin man. Han berättar att han har begärt avsked. Det är mitt fel, säger hon. Ja, ja, säger han. Vill du skiljas också? frågar hon. Han ber henne berätta allt.

Det är studentbal. Per och Kerstin går ut i en park. Jag är lycklig, säger han. Det var inte den riktiga du som var i Stockholm, säger hon.

De iakttas av Eva och hennes man. Han talar om hur hennes vårpastoral sårat hans fåfänga. Men nu har han varit sårad tillräckligt. Unga förstår så dåligt, säger han.

Vad äldre människor begriper lite, säger Kerstin till Per.

Censur / granskning

Censurnummer 86960
Datum 1955-10-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2560 meter
Kommentar Speltid: 94 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2560 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett flertal kritiker var tämligen överens om Så tuktas kärleken: Filmen bjöd inte mycket av trovärdig människoskildring men var däremot "sober" och "älsk!värd". På andra håll förekom dock både beröm och klander av större styrka.

AT (Karl Ekwall): "Ett genombrott för Kenne Fant. Som regissör har han tidigare drunknat i pekoralistiska manuskript och hotat att bli en buskromantikens leading man i svensk film. Tillsammans med Lasse Widding har man emellertid nu fått ihop ett manus, som resulterat i en visserligen sval men moget balanserad film.

Det är i generationsmotsättningen som Så tuktas kärleken söker sin konflikt. Den mogna kvinnan och den unge mannen, det unga paret contra samhället, i detta fall representerat av ett högre allmänt läroverk.

Fransmännen har gjort utsökta saker på detta plan, med hätska och destruktiva perspektiv. Den vägen har emellertid Kenne Fant och Lasse Widding inte tagit. De har fått fram en vänligt överbryggande ton mellan generationerna och där man inte förstår varandra, där suddas konflikten ut i en lätt anekdotiskt konstaterande slutreplik. Det är en lätt, kanske alltför lätt lösning på problemet gammal och ung. (-)

Filmens sensation ligger utan tvekan i Karin Ekelunds come back. Den hade inte kunnat vara bättre och utan tvekan är hennes spel en starkt bidragande orsak till att filmen lämnar ett så sympatiskt slutintryck. (-)

Över huvud taget är filmen bra spelad på alla händer. Holger Löwenadler är som rektor en människa och ingen stofil, Folke Sundquist tycks gå mot en ny vår och Jane Friedmann -- varför har inte hon långt tidigare blivit svensk films stora ungdomsstjärna?"

DN (C B-n): "Det hela är naturligtvis mycket film!arrangerat, publikt tillrättalagt, med många romantiska sidoblickar och med en final (studentmössor, vårnatt, dans med knoppande flickor under knoppande björkar), som skulle kunnat klistras på ungefär vilken svensk film som helst avsedd för export. Så tuktas kärleken har på något sätt blivit en mycket oskyldig film -- trots att gymnasistpojken följer och förföljer sin vackra rektorska till Stockholm och delar säng med henne i hennes systers övergivna Strandvägsvåning, och trots att två av eleverna i skolans högsta ring råkat få barn med varandra. Men fast den verkar menlös, har det ändock blivit en rätt älskvärd film; den är vänlig mot både lärare och elever, och man ser den bra mycket hellre än det sadistiska skolspektakel som på andra biografer i stan just nu ger en så grovt förljugen bild av svenska skolförhållanden. Kenne Fants regi har fint tagit vara på åtskilliga rara effekter i både skola och hemliv, och han har utmärkt fått fram det på en gång osäkra och trotsiga hos sina ungdomar, med deras problem och deras självsäkra ambition att alldeles på egen hand lösa de problemen."

Arbetaren (Mauritz Edström): "Lars Widdings manuskript och Kenne Fants följsamma regi har otvivelaktigt handling, filmisk rörelse. Men detta är ju noll och ingenting, när man förgäves måste leta efter levande människor och något äkta, som tränger under huden och ytan. Filmen talar för en mild tolerans både i kärlekshistorien och i episoden med de två gymnasisterna, som olyckats få barn, gift sig och vållat skandal i skolan. Men det är en tolerans, som aldrig berör och värmer. Historien glänser av svenska filmschemata, och filmen konverserar om det som skall vara svåra konflikter och djupa känslor -- på samma sätt som Douglas Håge diskuterar diktsamlingen vid den vräkiga middagen i en lyxvilla som bara glänser av barskåp. Folke Sundquist spelar förälskad på ett sätt som borde rendera honom skolgång med bara Djävulen i kroppen på schemat. Jane Friedman klarar sig litet bättre medan resten av spelet är rutin. Exempelvis Olof Widgrens kristendomslärare som protesterar mot den sexuella lössläpptheten: nog kan det tänkas att han existerar denne borstige puritan. Men inte lyckas filmen övertyga om det. Det får man räkna ut på annat vis.

Nej, Så tuktas kärleken behandlar livsproblem som dösnack. Litterärt på ett sätt som inte har med konst att göra. Och därför tråkigt på ett sätt som inte har med god underhållning att skaffa."

Kommentar Svensk filmografi

En första manusversion till Så tuktas kärleken bär titeln Inga stormar än ... Redan på detta stadium är Lars Widding manusförfattare, men manuset anges bygga "på en episod ur Lars Widdings roman 'Inga stormar än' och på en idé av Kenne Fant". För den färdiga filmen anges endast Fants idé som manusunderlag.

I Så tuktas kärleken gjorde Karin Ekelund (1913-1976) sin sista filmroll. Hennes närmast föregående film var Supé för två (1947/10) - förutom kavalkadfilmen Glada paraden (1948) till Edvard Perssons 60-årsdag i vilken hon förekom i ett avsnitt ur Flickorna från Gamla Stan (1934). Hon hade debuterat närmare 30 filmer tidigare i Giftasvuxna döttrar (1933). På 1960-talet knöts Karin Ekelund till Radioteatern som producent/regissör.

Djävulen i kroppen som Mauritz Edström refererar till i sin recension ovan är Claude Autant-Laras film Le diable au corps från 1947.

Förlaga

Originaltitel Inga stormar än (Roman)
Författare Lars Widding


Inspelning

(våren) 1955 1955
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljé Stockholm Sverige
Centralen Stockholm Sverige
Dramatens lilla scen Stockholm Sverige
Nybroplan Stockholm Sverige
Strandvägen Stockholm Sverige
Södertälje läroverk Södertälje Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-10-26 Grand Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1988-04-23 TV2 Sverige 90 min
1992-11-10 TV2 Sverige 90 min
1995-02-20 Kanal 1 Sverige 90 min
Urpremiär 1955-10-26 Grand Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel I din famn
Kompositör Gunnar Hoffsten (1955)
Textförfattare Åke Gerhard (1955)
Sångare Folke Sundquist (nynnar)


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör


Originaltitel Säg eko, säg eko, säg eko
Kompositör Gunnar Hoffsten (1955)
Textförfattare Ivar Tedde (1955)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Ämnesord

Censor/studentexamen
Doktor/filosofie
Fusk
Författare
Förläggare
Försoning
Föräldramöte
Gymnasister
Lärare
Läroverk
Otrohet
Poeter
Rektorer
Samvetskval
Självmordsförsök
Stockholm/Dramaten
Stockholm/Nybroplan
Stockholm/Strandvägen
Stockholms Central
Studentexamen
Svartsjuka
Södertälje gymnasium
Taxi
Teaterföreställning
Teatrar
Tåg
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nordisk Tonefilm presenterar Karin Ekelund Folke Sundquist SÅ TUKTAS KÄRLEKEN
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Manus: Lars Widding, eftern en idé av Kenne Fant.
Omfång 155 s. + 11s. tillägg. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Inga sotrmar än... Ett filmmanuskript av Lars Widding. Byggd på en episod ur Lars Widdings roman "Inga stormar än" och på en idé av Kenne Fant.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 117 s. + 10 s. tillägg, tejpat i manus. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 124 s. Roll- och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Inga stormar än... Manus: lars Widding efter en idé av Kenne Fant.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?