Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kärlek på turné
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-11-28

Medverkande

Per Oscarsson
Oskar Ölander, skådespelare

Georg Rydeberg
Gustav Sjövall, teaterdirektör

Inga Brink
Sjövalls fru, sångerska

Erik Strandmark
fabrikör Gråström

Maj-Britt Lindholm
Jessie Sjövall, Sjövalls dotter, skådespelerska

Per Sjöstrand
Teddy Gråström, fabrikör Gråströms son, skådespelare

Visa alla medverkande

Handling

Gustav Sjövalls resande teatersällskap är ute på turné. Sällskapet har kommit till en folkpark, och det är klart för repetition. Men en av skådespelarna, Oskar Ölander,...

Visa hela handlingen

Press

Nog är Kärlek på turné en ovanligt tunn komedi, och vore det inte för Per Oscarsson i en av huvudrollerna, skulle den kännas ännu tunnare. Detta var den dominerande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Inspelningstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspelningsledare

Medverkande

Per Oscarsson Oskar Ölander, skådespelare
Georg Rydeberg Gustav Sjövall, teaterdirektör
Inga Brink Sjövalls fru, sångerska
Erik Strandmark fabrikör Gråström
Maj-Britt Lindholm Jessie Sjövall, Sjövalls dotter, skådespelerska
Per Sjöstrand Teddy Gråström, fabrikör Gråströms son, skådespelare
Olle H. "Dubbel-Olle" Ohlsson källarmästaren
Harry Persson direktör Lundberg
Toivo Pawlo fabrikör Gråströms försäljningschef
Gerd Oscarsson skådespelerska
Gun Arvidsson fru Ekman, Gråströms sekreterare
Georg Årlin portiern
Stig Wetter Helge, skådespelare
Hanny Schedin fröken Svensson, Gråströms kassörska
Mari Jean-François dansösen
Karl-Erik "Cacka" Israelsson Cacka Israelsson, sångaren
- Ej krediterade:
Leif Hedberg lastbilschauffören
Bengt Sundmark inspicienten
Erik Jacobsson pianisten (i filmens inledning)
Per Hjern gäst vid hotellets smörgåsbord
Kerstin Tidelius en väntande servitris vid föreställningen i Lesjöfors
Erik "Hampe" Faustman man som lämnar kaféet

Bolag

Produktionsbolag AB F-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1955

Handling

Gustav Sjövalls resande teatersällskap är ute på turné.

Sällskapet har kommit till en folkpark, och det är klart för repetition. Men en av skådespelarna, Oskar Ölander, dröjer.

Till sist dyker Ölander upp, och repetitionen kan genomföras.

Efter repetitionen vandrar två av skådespelarna ut på stan. Det är Sjövalls dotter Jessie och Teddy som är djupt förälskade i varandra. Teddy berättar att de nu är nära hans hemtrakter. Hans far, fabrikör Gråström, äger ett bruk i Lillsjöfors.

Ölander besöker stadens krog och äter sig igenom ett dignande smörgåsbord. Senare kommer källarmästaren till sällskapet för att få betalt för notan som Ölander skrivit på -- med namnet Kristian Tyrann.

Sjövall och hans fru samtalar under frukostbestyren nästa morgon om den ännu inte förverkligade planen att öppna en teater i Stockholm. Sjövall knyter förhoppningar till Jessies förälskelse i Teddy -- vars rike far borde kunna övertalas att finansiera en teater.

Fabrikör Gråström kommer till hotellet, där sällskapet bor, för att träffa sin son, men denne har gått ut. Gråström träffar i stället Ölander och talar om att han önskar sin son tillbaka från teatervärlden.

Sällskapet reser vidare i sin turnébuss till Lillsjöfors -- platsen för Gråströms bruk. Här får det spela för en välfylld salong, och efter föreställningen bjuder Gråström på middag hemma hos sig. Sjövall vill tala affärer med värden, men denne visar större intresse för Jessie, i synnerhet när hon berättar att hon mycket väl kan tänka sig att lämna teatern för att bli hemmafru.

Turnébussen far vidare med sällskapet. Plötsligt begär Ölander att få stiga av. Bussen åker vidare utan honom.

En ny föreställning kommer allt närmare -- och Ölander håller sig fortfarande borta från sällskapet.

Ölander visar sig i stället på Gråströms bruk. Till en sekreterare säger han att han är mannen som ville leva om sitt liv. Sedan tränger han sig in till Gråström som sitter mitt uppe i en viktig affärsförhandling. Ölander lägger sig i förhandlingen och pressar fram en uppgörelse.

Efteråt får Ölander veta att han tjänat en halv miljon åt bruket. Gråström anställer honom.

Installerad i eget rum faller Ölander i sömn. Han drömmer om sin fortsatta karriär som direktör -- och nu blir han avskräckt. Direkt efter uppvaknandet meddelar han Gråström att han lämnar sin tjänst. Han vill vandra ut i världen i stället. Och så tar han farväl och går.

Gråström får telefon från Sjövall: Ölanders försvinnande innebär att Teddy får sin stora chans.

Gråström vill till varje pris förhindra att sonen lyckas som skådespelare. Han åker i väg i sin bil och kommer i kapp den vandrande Ölander som får åka med.

Snabbrepetitionerna med Teddy går inte bra. Sjövall tvingas konstatera att han måste ställa in kvällens föreställning -- vilket dock inte ger den lokale arrangören något större bekymmer. Folkparken lyckas engagera publikmagneten Cacka Israelsson som ersättare.

Gråström och Ölander anländer till folkparken. Gråström har ett erbjudande att göra Sjövall -- nu när de tycks komma att bli släkt. Sjövall ska få sin teater. Gråström betalar. Men det ska vara en strikt affärsmässig uppgörelse.

Cacka Israelsson uppträder. Jessie och Teddy går runt i folkparken och talar om sin gemensamma framtid -- utan teater. De kysser varandra.

Gråström och Sjövall drar sig undan i avskildhet för att göra upp sin transaktion. Ölander lämnar folkparken. Ölander vandrar landsvägen fram. Mot nya segrar eller nya nederlag! säger han högt. Det spelar ingen roll. Han vandrar vidare.

Censur / granskning

Censurnummer 87200
Datum 1955-11-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2275 meter
Kommentar Aktlängder: 500-460-460-520-335 = 2275 meter - 83 minuter. Aktlängder: 500, 460, 460, 520, 335.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2275 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nog är Kärlek på turné en ovanligt tunn komedi, och vore det inte för Per Oscarsson i en av huvudrollerna, skulle den kännas ännu tunnare.

Detta var den dominerande kritikeruppfattningen efter filmens urpremiär i några skånska städer. (Filmen har inte haft premiär i Stockholm.)

Landskrona-Posten (Ellpe): "Det var egentligen synd att premiären inte samlat en större publik, men man kan ju taga skadan igen, ty även om filmalstret som presenterades inte var av något större format, gav det dock en trevlig och roande underhållning. Inte minst för oss skåningar som bland de agerande gång på gång kunde nicka igenkännande till åtskilliga bekanta från malmöscenerna.

Per Oscarsson i den nästan klassiska rollen av Ölander var en festlig figur och hans monologer framkallade många glada skratt och vidare skötte direktörsparet i filmen Georg Rydeberg -- Inga Brink sina kort väl och bidrog till trivseln. Maj-Britt Lindholm och Per Sjöstrand bildade ett trevligt, förälskat par och bland staffagefigurerna återfanns Dubbel-Olle och Harry Persson."

Kvällsposten (cobb): "Hade inte Per Oscarsson varit med här, så vete sjutton vad man hade gjort. Gått ut, kanske. Men han räddar med sitt fantastiska komedihumör en film, som 'ytterligt fritt' kopierats på August Blanches Ett resande teatersällskap. Han spelar den självupptagne histrionen Ölander och snurrar till ett slags yvigt parodisk figur som man har mycket nöje åt. Men resten av filmen . . . Manuset (av Nils Bie) är hoptråcklat på vinst och förlust, och många skådespelarinsatser generande amatörmässiga. Det är förvånansvärt att Hampe Faustman, som dock en gång gjorde b r a filmer, signerat detta."

Helsingborgs Dagblad (Chris): "Efter en aktuell och pigg fransk journal kom man så över till huvudfilmen Kärlek på turné, en högst konstifik soppa där aktörerna, mest på grund av manuskripttorka, fått brodera ut sina roller hur mycket de nu kunde fundera ut. Att en 'gammal' teaterräv som Georg Rydeberg har kunnat förmås att medverka i en dylik smörja är regissörens enda förtjänst. Vidare bör man omgående ta saxen från den som 'klippt' filmen. En god klippare hade kunnat rädda mycket, om han koncentrerat sig kring Per Oscarssons teaterkåpa. Där fanns något av den resande aktörens liv både inåt och utåt."

Kommentar Svensk filmografi

August Blanches (1811-1868) teaterpjäs "En tragedi i Vimmerby" hade premiär på Kungliga Teatern i Stockholm (där Blanche var teaterchef) 17.5.1848 - och blev utskälld av kritiken. 29.8.1853 återkom pjäsen under den mer kända titeln "Ett resande teatersällskap" på La Croix Salon i Stockholm.

Förtexterna till Kärlek på turné berättar att filmen förhåller sig fritt till Blanches litterära underlag. Detta markeras ytterligare av angivelsen att historien dessutom bygger på en idé av Gösta Stevens.

Kärlek på turné blev Hampe Faustmans (1919-1961) sista film som regissör. Filmen blev ett stort ekonomiskt fiasko.

Förlaga

Originaltitel En tragedi i Vimmerby (Pjäs)
Författare August Blanche


Inspelning

(sommaren) 1955 1955
Södra Teatern Malmö (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1955-11-28 Odéon Helsingborg Sverige 83 min
1955-11-28 Grand Landskrona Sverige 83 min
1955-11-28 Rex Limhamn Sverige 83 min
1955-11-28 Reflex Lund Sverige 83 min
1955-11-28 Rio Malmö Sverige 83 min
TV-visning 1997-11-18 SVT1 Sverige 80 min
2002-04-22 SVT1 Sverige 80 min
2004-01-20 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1955-11-28 Odéon Helsingborg Sverige 83 min
1955-11-28 Grand Landskrona Sverige 83 min
1955-11-28 Rex Limhamn Sverige 83 min
1955-11-28 Reflex Lund Sverige 83 min
1955-11-28 Rio Malmö Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Late for School
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Pianomusik
Instrumentalist Erik Jacobsson (piano)
Dansare Mari Jean-François
Per Oscarsson


Originaltitel Hög och sann konstnärlig anda
Kompositör Per Sjöstrand
Textförfattare August Blanche
Sångare kör


Originaltitel I'm So Lonesome Tonight
Kompositör Francis Chagrin
Textförfattare Francis Chagrin


Originaltitel Weaving Loom
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Gorgeous Hussy
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Inga Brink


Originaltitel Wiener Blut (vals), op. 354
Kompositör Johann Strauss d.y. (1873)
Sångare Inga Brink


Originaltitel Bobbins and Spindles
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel La donna è mobile. Ur Rigoletto
Kompositör Giuseppe Verdi (1851)
Textförfattare Francesco Maria Piave (1851)
Ernst Wallmark (svensk text 1861)
Sångare Inga Brink


Originaltitel Whirlwind on the Rails
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Happy Together
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Melody for Lovers
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Jumping Jackass
Kompositör Mervyn Vicars


Originaltitel En liten oskyldig kyss
Kompositör Karl-Erik "Cacka" Israelsson (1955)
Textförfattare Karl-Erik "Cacka" Israelsson (1955)
Sångare Karl-Erik "Cacka" Israelsson


Ämnesord

Bruk
Direktörer
Fabrikör
Folkets Park
Föräldrar och barn
Hotell
Källarmästare
Repetition/teater
Resande teatersällskap
Restauranger
Sekreterare
Skådespelare
Sångare
Sångerskor
Teatersällskap/resande
Turné/teater

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?