Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Luffaren och Rasmus
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-12-03

Medverkande

Åke Grönberg
Paradis-Oskar

Eskil Dalenius
Rasmus, barnhusbarn

Åke Fridell
länsman

Gudrun Brost
Märta, Paradis-Oskars fru

Björn Berglund
Lif, bov

Eivor Landström
Anna-Stina Karlsson, Lifs f.d. fästmö, piga

Visa alla medverkande

Om filmen

Den första filmatiseringen av Astrid Lindgrens gripande historia om luffaren Oskar och pojken Rasmus, en fattig, föräldralös och drömmande pojke.Rasmus bor...

Visa hela texten

Handling

Det var en gång för länge sedan, upplyser en text. Den föräldralöse Rasmus har sitt hem på Västerhaga barnhus, och hit kommer en kväll det barnlösa herrskapet Bergström,...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga kritiker gav Luffaren och Rasmus stort beröm -- utom Jolanta i SvD. Arbetaren (Siv Widerberg): "Vill ni gå med era ungar på en riktigt trevlig och rolig film, så bör ni...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Den första filmatiseringen av Astrid Lindgrens gripande historia om luffaren Oskar och pojken Rasmus, en fattig, föräldralös och drömmande pojke.

Rasmus bor på ett barnhem och önskar precis som alla andra där att han ska få en familj. Ett par kommer på besök och barnen får rada upp sig. De blir ordentligt synade och sedan väljer paret en flicka som får följa med dem hem. Besvikelsen hos de andra barnen är hjärtknipande. Samma kväll bestraffas Rasmus med extra arbete och det blir droppen. Han beslutar sig för att rymma.

Rasmus smiter ut på natten och tar skydd en bit bort i en lada. Dagen därpå vaknar han upp på en höskulle och bredvid ligger luffaren Oskar. De slår glatt följe. Men med vandrandet möter de både trevligheter och problem, och snart är de indragna i olustiga polisärenden.

Rolf Husberg hade regisserat Mästerdetektiven Blomkvist (1947) och Mästerdetektiven och Rasmus (1953) och hans samarbete med Astrid Lindgren fortsatte med Luffaren och Rasmus. Denna gång skrev Lindgren direkt för filmen, en radioserie kom strax efter och 1956 kom boken ut.

Rasmus spelas återigen av den populära Eskil Dalenius, även om den här Rasmus, något förvirrande, är en helt annan person än Rasmus i Kalle Blomkvist-historierna. Oskar spelas av Åke Grönberg.

Luffaren och Rasmus är sakligt berättad med stor värme. Det är lätt att sätta sig in i Rasmus svåra öde och filmen innehåller flera riktigt spännande sekvenser. Filmen, och Astrid Lindgrens berättelse, är också, 1920-talsmiljöerna till trots, förvånansvärt tidlös och fungerar fint på barn idag.

Filmen togs emot väl när den kom. I Expressen skrev Staffan Tjerneld: "Olle Nordemar och Artfilm har gjort vad de stora, rika bolagen så sällan vågar: spela in en barn- och ungdomsfilm. Hans mod har belönats, det har blivit en film som kommer mycket nära den ideala familjeunderhållningen. Den har en fin botten, Astrid Lindgrens mänskliga värme och småfinurliga humor, som ger även de sorgligaste scener en befriande krusning. Rolf Husberg har satt historien i scen med en stilkänsla, som är alltigenom glädjande. Trots att filmen spelar i kostym rymmer den inget jönseri, hela tiden får vi umgås med riktiga människor. Bakgrunden är ett svenskt sommarlandskap med tidlöst behag.”

1981 kom en ny version av Luffaren och Rasmus: Rasmus på luffen. Den regisserades av Olle Hellbom, som kom att ta över filmsamarbetet med Astrid Lindgren efter Rolf Husberg, och som filmatiserade mängder av Lindgrens böcker från 1957 och framåt.

Lova Hagerfors (2017)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel
Episodtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Specialeffekter, foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Åke Grönberg Paradis-Oskar
Eskil Dalenius Rasmus, barnhusbarn
Åke Fridell länsman
Gudrun Brost Märta, Paradis-Oskars fru
Björn Berglund Lif, bov
Eivor Landström Anna-Stina Karlsson, Lifs f.d. fästmö, piga
Sture Djerf Leander, bov
Maritta Marke Gerda Rosén, pensionatsvärdinna
Brita Öberg fröken Höök, föreståndarinna för Västerhaga Barnhus
Signe Wirff fru Berggren
- Ej krediterade:
Sven Almgren Gunnar, barnhusbarn
Lena Nyman Greta, barnhusbarn
Ted Husberg barnhusbarn
Gösta Holmström herr Bergström
Ninni Husberg fru Bergström
Birger Lensander Andersson, polis
Karl-Erik Stark Åberg, polis
Agda Helin fru Borg, fru Berggrens väninna
Mona Geijer-Falkner ena pigan i köksfönstret
Dagmar Bentzen andra pigan i köksfönstret
Carin Lundquist frun som bjuder på köttpudding
David Erikson läkaren
Karin Miller kvinnan som meddelar länsman att Paradis-Oskar rymt från häktet
Malou Fredén den ena fina flickan på gården
Gösta Qvist man med halmhatt hos fru Berggren

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 199-
AB Sandrew-Bauman Film 1955
Artfilm AB 1958
AB Svensk Filmindustri 1966
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det var en gång för länge sedan, upplyser en text.

Den föräldralöse Rasmus har sitt hem på Västerhaga barnhus, och hit kommer en kväll det barnlösa herrskapet Bergström, granskar den församlade barnaskaran -- och väljer ut en guldlockig flicka. Hon får genast följa med Bergströms från barnhuset.

Rasmus är övertygad om att en pojke med rakt hår själv måste söka rätt på ett par föräldrar, om han ska få några, och efter en liten olyckshändelse vid läggdags, för vilken han genast ådöms straffarbete nästa dag, bestämmer han sig. Han ska rymma.

På natten lämnar Rasmus barnhuset genom ett fönster. Han vaknar i morgonljuset på en höskulle. Där vaknar också en luffare, Paradis-Oskar. De kommer genast bra överens, och sedan Rasmus berättat att han letar efter ett par föräldrar som vill ha en pojke med rakt hår, slår de följe.

De två vandrar längs vägarna. Någon gång arbetar de för ett mål mat på en gård -- fast Oskar är inte så förtjust i kroppsarbete. Hellre drar han då en låt på sitt dragspel och sjunger till. Det finns människor som ger en slant för det, upptäcker Rasmus. Oskar och Rasmus hittar också på en visa tillsammans under sin vandring, "Tänk jag drömde i natt, att jag hade en katt...".

En natt när de sover på en höskulle, väcks Oskar av ett par poliser. Rasmus ligger täckt av hö och blir inte upptäckt.

Oskar förs till länsman som vill veta vad han hade för sig i fredags då två maskerade män förövade ett rånöverfall i Sandö. Oskar har svårt att svara men efter en stund släpps han ändå fri. Han återförenas med Rasmus.

I den lilla stad, där länsman nu arbetar för att få fast Sandö-rånarna, ligger också ett pensionat, och på pensionatet bor två eleganta herrar, Lif och Leander.

Lif möter sin f d fästmö, Anna-Stina, på gatan. Hon berättar att hon är piga hos en rik gammal dam som äger ett värdefullt briljanthalsband.

Det dröjer inte länge förrän den gamla damen, fru Berggren, får besök av Lif och Leander. De ska just lägga beslag på halsbandet -- när de störs av sång utifrån trädgården. Det är Oskar och Rasmus som ger hals. Anna-Stina, som också finns med inne i huset, skickas ut för att köra i väg de ovälkomna musikanterna. Men Rasmus är törstig. Han går in i huset och ber om ett glas vatten. När han kommer ut, berättar han för Oskar att tanten verkade vettskrämd -- och att det under ett draperi stack fram ett par fötter.

Rasmus smyger in i huset igen. Han ser stölden genomföras.

Först nästa dag rapporterar Anna-Stina stölden för länsman. Hon berättar att huset i går hade besök av en luffare och en liten pojke.

Rasmus och Oskar har vandrat vidare. Rasmus tycker det är fegt av dem att inte gå till länsman. Oskar säger att länsman säkert har papper om en förrymd barnhuspojke.

De kommer till en förfallen ödegård. Rasmus föreslår att de stannar där ett tag, och de ordnar det riktigt fint för sig.

På natten vaknar de av spöklika ljud -- och upptäcker Lif och Leander smyga omkring. I ödegården har de sin tjuvgömma. Tjuvarna upptäcker i sin tur Rasmus och Oskar som så småningom dock kan försvinna från platsen efter att ha lyckats lägga beslag på stöldgodset. Detta gömmer de i skogen.

Kort därefter grips Rasmus och Oskar av länsman. Rasmus lyckas fly, men Oskar sätts i häkte.

Lif och Leander får tag i Rasmus. De vill veta var stöldgodset är gömt. Det vet bara Oskar, säger Rasmus. Tjuvarna säger att de ska befria Oskar klockan nio. Sedan ska han få visa gömstället.

Oskar vill inte hjälpa några tjuvar. Han vill hellre berätta allt för länsman. Men det får han inte möjlighet till, innan tjuvarna i sällskap med Rasmus kommer och befriar honom.

En polis får dock syn på de flyende. Länsman larmas.

Oskar, Rasmus och tjuvarna är vid gömstället i skogen, när länsman och hans mannar visar sig. Lif, Leander och stöldgodset tas om hand -- och i ett obevakat ögonblick smiter Oskar och Rasmus i väg.

Oskar och Rasmus vandrar vidare. De kommer nästa dag till en liten stuga, och Rasmus undrar om de ska sjunga här. Här ska vi sjunga väldigt lite, säger Oskar. Det visar sig att de har kommit hem till Oskar. Här finns hans fru som först visar sig arg över att han har varit ute och luffat igen. Men sedan ger hon honom en varm kram, och han lovar bättring.

Rasmus erbjuds stanna i stugan. Vill ni verkligen ha en pojke med rakt hår? frågar han. En pojke med rakt hår eller ingen pojke alls, säger Oskars fru.

Oskar pekar på en katt. Den är din, säger han till Rasmus.

Oskar och Rasmus vandrar i ett sommarlandskap. De sjunger "Tänk jag drömde i natt, att jag hade en katt...".

Censur / granskning

Censurnummer 87223
Datum 1980-05-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2420 meter
Kommentar Aktlängder: 570-575-590-685 = 2420 meter - 88 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 87223
Datum 1958
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2420 meter
Kommentar Aktlängder: 570-575-590-565-120 = 2420 meter - 88 minuter. Aktlängder: 570, 575, 590, 565, 120.


Censurnummer 87223
Datum 1955-11-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2420 meter
Kommentar Aktlängder: 570-575-590-565-120 = 2420 meter - 88 minuter. Aktlängder: 570, 575, 590, 565, 120.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2420 meter
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga kritiker gav Luffaren och Rasmus stort beröm -- utom Jolanta i SvD.

Arbetaren (Siv Widerberg): "Vill ni gå med era ungar på en riktigt trevlig och rolig film, så bör ni tveklöst välja Luffaren och Rasmus, en Astrid Lindgren-berättelse av högsta kvalitet. Har ni inga barn, kan ni gott gå ändå, författarinnan kan nämligen den svåra konsten att roa både stora och små. Det finns gott om både söta, kvicka och spännande episoder och man finner sig snart heja nästan lika friskt som den ungdomligare publiken under bovjakter och andra roliga upptåg. (-)

Rasmus -- pojken -- spelas med naturlighet och friskhet av Eskil Dalenius. Luffaren får i Åke Grönbergs gestaltning all godmodighet och sentimentallös vänlighet som man kan begära -- och lite till. Han gör verkligen det allra bästa av rollen. Man känner det, som om han klivit direkt ut från sagoboken till vita duken. Handlingen utspelas i gammaldags miljö med trillor och urmodiga bilar, poliser i trånga pantalonger och elaka eller snälla tanter i långa kjolar, vilket gör det hela även i de mest spännande momenten vänligt komiskt.

Och Astrid Lindgren är skicklig, när det gäller att få sin berättelse att skifta stämningar. Känsliga eller smått ruskiga partier glider naturligt över i krumeluriga händelser eller humoristiska repliker. Ingenting blir tjatigt eller överdrivet. De längsta bildsvepen dröjer hos leende svensk sommarnatur med molnfri himmel och vajande grässtrån.

Så har också regissör (Rolf Husberg) och fotograf (Stig Hallgren) hjälpts åt med att göra den chosefria berättelsen till ett litet konstverk."

Expr (Staffan Tjerneld): "Olle Nordemar och Artfilm har gjort vad de stora, rika bolagen så sällan vågar: spela in en barn- och ungdomsfilm. Hans mod har belönats, det har blivit en film som kommer mycket nära den ideala familjeunderhållningen. Den har en fin botten, Astrid Lindgrens mänskliga värme och småfinurliga humor, som ger även de sorgligaste scener en befriande krusning. Rolf Husberg har satt historien i scen med en stilkänsla, som är alltigenom glädjande. Trots att filmen spelar i kostym rymmer den inget jönseri, hela tiden får vi umgås med riktiga människor. Bakgrunden är ett svenskt sommarlandskap med tidlöst behag.

Det allra bästa i filmen är Åke Grönberg. Han är ju nästan alltid bra, men den här gången har han fått ett ömt anslag i spelet, som åtminstone tog mig direkt. Hans partner Rasmus har åtskilliga brister på film, men hans märkligt naturliga replik räcker långt.

Filmen har bara ett fel, den är för lång. En timme är lagom för en barnfilm. Men den vanliga längden går inte att komma ifrån, om filmen skall kunna räkna på en hygglig sättning."

SvD (Jolanta): "Det var synd på så rara ärter . . . Men faktum är att Astrid Lindgren har skrivit ett fullkomligt idealiskt manus för en barnfilm som på sätt och vis har kommit bort i hanteringen. Det fina med Astrid Lindgren är ju snärten i repliken, den oväntade och bortitokkomna situationen, bland annat. Men regissören av filmen om Luffaren och Rasmus -- det är Rolf Husberg -- har inte alls haft känsla för dessa typiskt lindgrenska särdrag. Han berättar historien omständligt. Lämnar ingenting åt slumpen och låter de agerande suga på replikerna som på gamla sega karameller.

Nu är det inte omöjligt att en rask nedklippning skulle kunna göra folk av filmen, så att säga. Den är nu verkligen i längsta laget. Tjugo minuter mindre -- och Rasmus skulle få en mycket piggare och gladare publik som hade roligt h e l a tiden.

Glädjeämnena är nämligen tillräckligt många för att räcka till en verkligt bra barnfilm om de fick komma lite tätare: utom lille Rasmus--Eskil Dalenius själv, naturligtvis, är de en god och rar sagoton, kryddad med utmärkta spänningsmoment, en smeksamt idyllisk svensk landsortsskildring och ett på några händer alldeles förträffligt skådespeleri. Dit kan tyvärr inte Åke Grönbergs indolente luffare riktigt räknas. Honom har inte Husberg fått någon fart på alls. Men Åke Fridell gör en rolig länsman. Björn Berglund en ful skurk i rutig kostym med angenämt sirliga maner -- och Sture Djerf överraskar med en kolossalt rolig porträttstudie av en ful fisk av anno dazumal."

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet till Luffaren och Rasmus bearbetades av Astrid Lindgren (1907-2002) till en radioteaterserie, som sändes hösten 1955 (alltså före filmens premiär), och till en bok, "Rasmus på luffen", som utkom 1956. Se även Kommentar till Mästerdetektiven och Rasmus (1953).

En nyinspelning av Luffaren och Rasmus gjordes 1981 med titeln Rasmus på luffen. Rasmus och luffaren spelades av Erik Lindgren respektive Allan Edwall. Manuskriptet var än en gång Astrid Lindgrens. Och för regin svarade Olle Hellbom (1925-1982). Filmen blev Hellboms sista regiuppgift. Se även Kommentar till Raggare (1959).

Förlaga

Originaltitel Rasmus på luffen (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1955-07 1955-08
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Trosa Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-12-03 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1963-10-26 Sverige 30 min (del 1 av 3)
1963-11-02 Sverige 30 min (repris del 1 + del 2)
1963-11-09 Sverige 30 min (repris del 2 + del 3)
1963-11-16 Sverige 30 min (repris del 3)
1985-01-31 TV1 Sverige 85 min
1990-10-16 TV2 Sverige 85 min
1998-06-22 SVT1 Sverige 85 min
2001-07-17 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1955-12-03 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 2016-05-05 SVT1 Sverige
2018-12-11 SVT1 Sverige
Festivalvisning 2019-03-28 Filmstaden 4 Malmö Sverige BUFF 2019
TV-visning 2018-12-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Tess lörda'n
Kompositör Gunnar Richnau (1909)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1899)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)
Sångare Mona Geijer-Falkner


Originaltitel Tattare-Emma
Kompositör Jeremias i Tröstlösa (1907)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1907)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Kattvisan
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1955)
Textförfattare Astrid Lindgren (1955)
Sångare Eskil Dalenius
Åke Grönberg


Originaltitel De' ä' någe' visst me' de'!
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1955)
Textförfattare Rune Lindström (1955)
Sångare Eskil Dalenius
Åke Grönberg


Originaltitel Hjärtats saga
Kompositör Wilhelm Åström (1892)
Textförfattare Sigurd (1892)
Sångare Eskil Dalenius
Åke Grönberg


Originaltitel Lincoln-visan
Textförfattare Hans Henric Hallbäck (1865 "Will ni höra så ynkelig en händelse")
Lars Bondeson (1893 "Har ni hört den förskräckliga händelsen")
Sångare Eskil Dalenius ("Har ni hört den förskräckliga händelsen")
Åke Grönberg ("Har ni hört den förskräckliga händelsen")


Originaltitel Tingel-Tangel
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1955)
Textförfattare Lille Bror Söderlundh (1955)


Originaltitel Folklig vals nr 2
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1954)
Textförfattare Rune Lindström (1955)


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1955 (bästa barnfilm)

Ämnesord

Adoptioner
Barn/föräldralöst
Barnfilm
Barnhem
Barnhemsbarn
DK Klassiker
DK Vänskap
DK Äventyr
Föreståndare/barnhem
Förnedring
Försoning
Kamratskap
Luffare
Länsman
Oskyldigt misstänkta
Piga
Polis
Rymning/barnhem
Rån
Stölder
Trosa
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2430


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Luffaren och Rasmus


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En rolig spännande film Luffaren och Rasmus med många glada melodier


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Paradisets luffare. Av Astrid Lindgren, för film av Rolf Husberg.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?