Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Hemsöborna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-12-17

Medverkande

Hjördis Petterson
Anna Eva Flod, änkan på Hemsö

Erik Strandmark
drängen Johannes Edvard Carlsson

Nils Hallberg
Gusten, änkans son

Douglas Håge
pastor Nordström

Ulla Sjöblom
Clara, piga

Margit Carlqvist
Ida, professorparets tjänsteflicka

Visa alla medverkande

Handling

Till madam Flods gård på Hemsö kommer en ny dräng, Carlsson. Hon är änka och behöver nu hjälp att sätta gården i stånd. Hon tar emot den just anlände Carlsson med brännvin...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga kritiker berömde Hemsöborna -- om än inte utan invändningar. Kritikerna var heller inte riktigt överens om vad som skulle berömmas och vad som skulle kritiseras. ...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Hjördis Petterson Anna Eva Flod, änkan på Hemsö
Erik Strandmark drängen Johannes Edvard Carlsson
Nils Hallberg Gusten, änkans son
Douglas Håge pastor Nordström
Ulla Sjöblom Clara, piga
Margit Carlqvist Ida, professorparets tjänsteflicka
John Norrman Rundquist, dräng
Curt Löwgren Norman, dräng
Birgitta Pettersson Lotten, lillpiga
Georg Rydeberg professorn, sommargäst
Ulla Holmberg professorns hustru
John Melin båtsman Rapp
- Ej krediterade:
Daliah Lavi professorparets dotter
Stig Johanson en dräng
Birger Åsander en dräng
Wiktor "Kulörten" Andersson kyrkvaktmästaren
Artur Cederborgh skärgårdsbon på bryggan
Sten Mattsson ung skärgårdsbo på bryggan
Ivar Wahlgren skepparen
Jan Olov Andersson professorparets lille son

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1955
Sergel Films Distributions AB 1971
Warner-Tonefilm AB 1968
Warner-Sergel Film AB 1970
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2014
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Till madam Flods gård på Hemsö kommer en ny dräng, Carlsson. Hon är änka och behöver nu hjälp att sätta gården i stånd.

Hon tar emot den just anlände Carlsson med brännvin och säger att han -- för att få ordning på gården -- ska vara lite för mer än de andra drängarna.

Hennes son, Gusten, kommer hem efter en jakttur med en sjöfågel. Carlsson prisar skottet, och därmed grundläggs från början Gustens misstro mot honom. Skottet i fågeln är inte alls välplacerat.

På natten drömmer Carlsson att han är gårdens herre.

Carlsson griper sig snabbt an att införa nyordning på gården. Ingen mark ska ligga i träda, bestämmer han. Och tolv kor är för mycket. Det är bättre med sex som mjölkar.

Han begär också att få flytta ifrån de övriga drängarna. Han vill sova på kammaren. Det går madam Flod med på.

Och sedan ordnar han uthyrning av ett tomt hus på gården till sommargäster. Han annonserar, och en professor betalar 75 kr för sommaren.

Madam Flod visar växande uppskattning av Carlsson, och han visar henne samförstånd som ibland liknar ren uppvaktning.

Professorn anländer till ön med hustru, dotter och två pigor. En av pigorna, Ida, blir flitigt uppvaktad -- och det inte minst av Carlsson. Situationen gör madam Flod bedrövad. På tu man hand säger hon till Carlsson att om han i stället skötte sina kort, skulle han kunna bli gårdens herre.

En kväll längre fram på sommaren tvingas dock madam Flod åse hur Carlsson och Ida tillsammans försvinner in i en skog.

Hösten närmar sig. Ida ska med professorn ta båten till staden. Carlsson har förberett uppvaktning med både kärleksbrev och avskedssalut. Men allt misslyckas. Ida läser högt ur brevet för professorns andra piga. Carlsson blir utskrattad av den han tror sig älska.

Efter avfärden undrar madam Flod om det inte blir något med Ida. Hon har inte det rätta sinnelaget, svarar Carlsson. Han skulle behöva en äldre kvinna med det rätta sinnelaget. Madam Flod driver på resonemanget, och det blir snabbt bestämt att hon och Carlsson ska gifta sig.

Gusten tar emot beskedet om giftermål med yttre behärskning, men inombords närmast kokar han. Under en jakttur träffar han pastor Nordström i en stuga på ett skär. Också pastorn har sett med oblida ögon på Carlssons framfart på Hemsö, denne spelevink och uppkomling. Nu ska han ges en näsbränna, bestämmer Gusten och pastorn. Han ska supas under bordet på bröllopsfesten.

Vigseln förrättas. Bröllopsfesten tar vid. Många gäster har kommit. Det blir nu inte Carlsson som sups under bordet. Det blir i stället pastorn. Carlsson hittar honom medvetslös i brudsängen.

Carlsson lyckas med stort besvär få ut honom och kastar honom i sjön.

Det har blivit vinter. Carlsson och hans fru sitter om aftonen i enrum. Han tjatar på henne att skriva ett nytt testamente med honom som förmånstagare.

Efter en stund kommer Carlsson nöjd ut i köket. Där finns pigan Clara. Hon går ut för att mjölka, och han följer efter henne.

Madam Flod anar oråd. Hon går ut till ladugården. Ingen är där. Men i snön finns spår som leder bort från gården. Hon följer spåren. Hon kommer till en gärdsgård som hon med stort besvär tar sig över. Sedan faller hon ihop.

Hon kommer stapplande hem, tas om hand och stoppas i säng. Sedan ber hon att få vara ensam.

Hon ligger nu på sin dödsbädd. Gusten har kommit och satt sig hos henne. Hon ber honom öppna chiffonjén, ta ut det stora papperet ur tredje lådan till vänster och lägga det på elden. Han gör så. Och sedan får han lova att hålla chiffonjén låst för Carlsson.

Carlsson kommer hem och går in till sin fru -- som strax därpå dör. Gusten sluter hennes ögon och kör med bössa i hand ut Carlsson ur rummet.

Det råder snöstorm. Kistan med madam Flod ligger i en eka som i sin tur vilar på en släde. Carlsson, Gusten och drängarna Norman och Rundquist drar den över isen mot kyrkogården. Carlssons krafter tryter, och han har svårt att hänga med de övriga.

De når så småningom öppet vatten, men när de ska sjösätta ekan, faller kistan ur och sjunker.

Gusten och Carlsson beger sig mot prästgården efter hjälp. Carlsson orkar inte med i Gustens tempo, men Gusten skyndar vidare och lämnar Carlsson åt sitt öde.

Det är åter dag. Vinden har mojnat. Ett antal människor står på en strand. Pastorn förrättar begravning.

Skulle inte Carlsson ha haft ett ord också? frågar Gusten efteråt. Det var för båda, svarar pastorn. Men det var ju vackert av dig att tänka på honom.

Folket från Hemsö med Gusten i spetsen lämnar stranden i en eka.

Censur / granskning

Censurnummer 87186
Datum 1955-11-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3060 meter
Kommentar Aktlängder: 570-560-510-550-520-350 = 3060 meter - 112 minuter. Aktlängder: 570, 560, 510, 550, 520, 350.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3060 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga kritiker berömde Hemsöborna -- om än inte utan invändningar. Kritikerna var heller inte riktigt överens om vad som skulle berömmas och vad som skulle kritiseras.

Miljöskildringen, färgbehandlingen och spelet rönte störst uppskattning.

AT (Karl Ekwall): "Carlsson -- Strindbergs och Hemsöbornas Carlsson -- är välbekant även som filmfigur. En äldre generation log åt Rune Carlsten i den rollen, och några årtionden senare fick Adolf Jahr publiken att storskratta. Carlsson blev en skärgårdspajas. Arne Mattsson och Erik Strandmark återför emellertid Carlsson till Strindberg, och gör honom till den lille småsluge, lismande fähund han i grund och botten är. Framför allt är det denna omständighet som gör att Hemsöborna blivit en så stark film och en produktion som Nordisk Tonefilm har all heder av.

Här har inga klåpare varit framme och försökt bättra på Strindberg. Rune Lindström har troget följt den ocensurerade första upplagan, som kom sekelskiftets moralister att hoppa högt i kyrkbänkarna. (-)

Erik Strandmark som Carlsson gör en av de lödigaste prestationerna man sett på länge i svensk film. Konsekvent och med små anekdotiska broderier i sitt spel, som är verkligt roliga. Hjördis Pettersson får också utmärkt fram den gamla skärgårdsänkans tragik, när hon råkar i klorna på Carlsson. Nils Hallberg som är Gusten är den som är minst nyanserad. (-)

Fotografen Max Wilén och Arne Mattsson är ett bra team. Bägge debuterar i färg och resultatet är i stort sett lyckat. Vissa scener har poesi och en fin lyster. Den enda anmärkningen man kan göra är att färgen då och då svänger en aning."

Arbetaren (Mauritz Edström): "Filmens avgjorda styrka är en fint återskapad, genuint äktsvensk atmo!sfär i skildringen av både skärgårdsöns sommar och vinter, lyrisk och kraftfull och utan störande skomakarrealistiska kollapser. Vidare en rad utsökta skådespelarprestationer. Mattssons svaghet som filmregissör har hittills främst legat i glappet mellan hans obestridliga tekniska och bildskapande förmåga och hans lika påtagliga artistiska osäkerhet och vacklan mellan olika möjligheter och stilarter. Denna osäkerhet har ofta drabbat just personinstruktionen. Just på den punkten vinner Arne Mattsson sin största seger med denna film. Hemsöborna är genomgående utomordentligt spelad: av Erik Strandmark, som tycks mig göra en närmast kongenial och bara litet för lättsinnig och sprättig Carlsson, av Nils Hallberg som alldeles ypperligt förkroppsligar Gusten och av Hjördis Petterson vars madam Flod dock kanske ligger längst ifrån romanens gestalt -- hon är på film litet för slätstruket herrskapsaktig.

Över huvud taget har Arne Mattsson fått en ny, mjukare och stilsäkrare enhetlighet över de enskilda scenerna, knutenheten har avlösts av en övertygande dramatisk balans. (-)

Riktigt lika säker är filmen inte som sammanfogad enhet, den verkar litet styv i nacken. Men det är ändå inte bara den bästa svenska färgfilmen hittills; fråga är om inte Arne Mattsson med Hemsöborna också har skapat den finaste folklivsskildring svensk film någonsin åstadkommit. Med allt vad det innebär av förtjänst och begränsning."

DN (C B-n): "När Sigurd Wallén regisserade sin Hemsöfilm för ett tiotal år sedan med Adolf Jahr som Carlsson blev det Hemsöborna i allra folkligaste och buskigaste slaget -- mycket komik i skärgårdsbuskagen, camouflerat av Strindbergs namn.

Arne Mattsson, som den här gången står för regin och låtit Rune Lindström svara för manuskriptet, har gått mera försiktigt till väga. Han har alldeles uppenbart strävat efter att låta filmen spegla något av romanens egen balans, han har sökt göra rättvisa både åt lyriken och åt komiken. Här finns vackra bilder av den stockholmska skärgårdssommaren och blåsigt isiga vinterbilder från det yttersta havsbandet. Men naturligtvis har också här getts ett oproportionerligt stort utrymme åt rena bondkomiken, åt Rundkvists och Normans och pastor Nordströms förehavanden, åt pastorns fylla och hans besök på det rödmålade uthusdasset med det utskurna hjärtat på dörren. Där Strindberg snuddar vid folkhumorn har Mattsson och Rune Lindström tagit ett kraftigt grepp rätt in i själva bondkomiken. (-)

Sin styrka har regissören den här gången haft i personinstruktionen och i sitt val av rollgestaltare. (-)

Men den [filmen! gör inte rättvisa åt romanen. Den är mera Mattsson. När man sett filmen Hemsöborna och filmen Salka Valka har man en mycket bestämd känsla av att de båda romanerna som legat till grund för dessa bägge filmer skrivits av samme författare.

Kommentar Svensk filmografi

Hemsöborna deltog vid filmfestivalen i Karlovy Vary 1956.

August Strindbergs (1849-1912) roman "Hemsöborna" utkom 1887. Romanen dramtiserades av Strindberg själv och hade premiär på Djurgårdsteatern i Stockholm 29.5.1889.
Den första filmversionen av "Hemsöborna", producerad av Filmindustri AB Skandia och regisserad av Carl Barcklind, hade premiär 5.5.1919. Den andra kom på 1940-talet i regi av Sigurd Wallén (1944). 1955 års version blev den tredje. En fjärde version i sju delar producerades av Sveriges Radio med Bengt Lagerkvist som regissör, Allan Edwall som Carlsson och Sif Ruud; den visades i tv första gången februari-april 1966.

Förlaga

Originaltitel Hemsöborna (Roman)
Författare August Strindberg


Inspelning

1955 1955
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljé Stockholm Sverige
Fiskeläget Skärså Söderhamn Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-12-17 Grand Stockholm Sverige 112 min
TV-visning 1976-10-30 TV1 Sverige 108 min
1987-05-17 TV2 Sverige 108 min
1989-04-25 TV3 Sverige 108 min
1993-06-26 TV2 Sverige 108 min
1999-06-11 SVT1 Sverige 108 min
Urpremiär 1955-12-17 Grand Stockholm Sverige 112 min
Dvd-release 2014-12-19 Sverige (utgiven i samligen "Svenska Romanklassiker - Box")

Musikstycken

Originaltitel Norrköpings skarpskyttemarsch
Kompositör Göran Möller


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare Ulla Sjöblom


Originaltitel Av helig längtan hjärtat slår
Textförfattare Samuel Hedborn (1811)
Augustin Mannerheim (1982)
Sångare kör


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1955 Max Wilén (foto)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hemsöborna (1955)

Ämnesord

Alkoholförtäring
Annonsering/sommarnöje
Begravning
Bröllop
Bröllopsfester
Drängar
Dödsfall
Förnedring
Föräldrar och barn
Jakt
Jordbruk
Pastor
Piga
Professorer
Skarså fiskeläge
Snöstormar
Socialt avancemang
Sommargäster
Sommarnöjen
Testamenten
Äktenskap
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3075


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HEMSÖBORNA Efter August Strindbergs roman
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HEMSÖBORNA Färgfilmen efter August Strindbergs roman
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Dan orginale svenske biograf-version i farver KAMPEN OM HEMSØGAARDEN (Hemsøboerne) efter Aug. Strindberg's berømte skærgårdsfortælling
Tryckeri Parrot Litho A/S
Affischdesign [K.] Wenzel


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DEN FARLIGE ALDER
Tryckeri A-S Rasmussen & Nilsson
Affischdesign [K.] Wenzel


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemsöborna. En burlesk tragedi, sammanställd för film av Rune Lindström.
Omfång 173 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemsöborna. Av August Strindberg. En burlesk tragedi - sammanställd för film av Rune Lindström.
Omfång 141 s. Personförteckning, interiör- och exteriörlista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 2
Bakombild papper 3
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 113 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?