Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flicka i kasern
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-12-26

Medverkande

Sonja Stjernquist
Eva Seman, ägare till Semanverken

Egon Larsson
Staffan Torell, ingenjör, repsoldat 208

Sten Gester
Allan Bergsten, skådespelare, repsoldat 211

Åke Söderblom
Fredrik Berg, repsoldat 212

Hjördis Petterson
fröken Olga Seman, Evas faster

Mary Rapp
Beda, innehavare av sybehörsaffär, Fredriks fästmö

Visa alla medverkande

Handling

Fredrik Berg och Staffan Torell har ryckt in på repetionsövning. För Fredrik -- och än mer för hans arbetsgivare -- har övningen kommit olyckligt. Fredrik arbetar på Semanverken...

Visa hela handlingen

Press

Enligt några kritiker var Flicka i kasern lättsamt rolig. Enligt andra var filmen egentligen inget att skratta åt. AT (Nils Häglund): "Det behöver väl inte påpekas att de ädla...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör

Medverkande

Sonja Stjernquist Eva Seman, ägare till Semanverken
Egon Larsson Staffan Torell, ingenjör, repsoldat 208
Sten Gester Allan Bergsten, skådespelare, repsoldat 211
Åke Söderblom Fredrik Berg, repsoldat 212
Hjördis Petterson fröken Olga Seman, Evas faster
Mary Rapp Beda, innehavare av sybehörsaffär, Fredriks fästmö
Siv Ericks Edith Jansson
Torsten Lilliecrona furiren
Carl-Gustaf Lindstedt polismästaren
Harry Ahlin Ernst Jansson, fanjunkare, Ediths man
Ragnar Arvedson översten
Hans Strååt kaptenen
Ingemar Holde Gustav, kallad Peking, repsoldat 210
Eric Stolpe repsoldat
Willy Peters Kjell, chefsingenjör
- Ej krediterade:
Birgit Kronström överstens fru
Stellan Agerlo löjtnant
Arne Andersson fänrik
Lars-Owe Carlberg väbeln som vaktar arresten
Karl-Axel Keier kapten
Sten Looström militärläkaren
Gunnar Thim repsoldat
Hanny Schedin gäst på regementsbalen
Jan-Olof Rydqvist gäst på regementsbalen
Manne Grünberger Johansson, polis
Birger Lensander polisen i sybehörsaffären
Marianne Nielsen Svea, husa hos Eva Seman
Karin Cederholm Nina
Göte Holmberg officer på regementsbalen

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1955
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Fredrik Berg och Staffan Torell har ryckt in på repetionsövning.

För Fredrik -- och än mer för hans arbetsgivare -- har övningen kommit olyckligt. Fredrik arbetar på Semanverken som håller på att utveckla en ny typ av stridsvagnsmina. Om den håller vad planerna lovar, är den av högsta intresse för försvaret. En stororder är förespeglad, bara minan blir färdig och kan provas inom de närmaste dagarna.

Fredrik är en nyckelperson vid konstruktionen av minan.

Direktör för Semanverken är en ung kvinna, Eva Seman. Hon har nyligen ärvt företaget.

Hon bjuder Fredrik på bilskjuts och säger åt honom att han nu måste arbeta på fritid. Hon sätter av honom utanför en sybehörsaffär som innehas av hans fästmö Beda.

Fredrik kommer in till Beda i affären. Hon har sett honom tillsammans med Eva och är svartsjuk. Fredrik förklarar att han älskar bara Beda. Han skulle kunna göra allt för henne -- t o m stjäla polismästarens glas!ögon. Gör det då! säger hon.

Staffan har blivit mycket intresserad av Fredriks chef. Detsamma gäller en kamrat på luckan, Allan Bergsten, som är skådespelare i det civila. Båda lyckas göra hennes bekantskap, och båda tycks även tilltala henne.

Fredrik smyger sig in på polisstationen och vidare in i polismästarens rum där han i ett obevakat ögonblick kan plocka till sig dennes glasögon.

Fredrik kommer till Beda i affären och visar upp sitt kap. Du har gjort det, säger hon. Fantastiskt!

Eva bor med sin faster Olga som är intresserad av andevärlden. En kväll lämnar Olga villan för att gå på en seans. Men Eva har besök av Staffan och Allan, och de roar sig hjärtligt tillsammans. De spelar, sjunger och dansar.

På natten har Eva en dröm:

Hon vaknar på regementet, bland alla karlarna på luckan. Hon är med om uppstigningen och sedan dagens övningar. Men det är som om hon var osynlig. Ingen märker henne. Vid ett tillfälle gillrar Allan en otäck fälla för furiren -- en hästsko som ska trilla ned i skallen på honom.

Nästa dag får Eva veta att det hon drömt om Allan stämmer med verkligheten.

Du är sanndrömmare, säger Olga. Precis som far din.

Eva kallas till Semanverken. Man har problem med minan. Det gäller säkerhetskontrollen. Bara Fredrik kan klara det. Men det går inte att begära permission för honom. Det får inte komma ut att minan ännu inte är säker.

Polismästaren har börjat göra efterforskningar efter sina glasögon. Staffan hjälper Fredrik att återställa dem. Staffan ser till att bokstavligen krocka med polismästaren -- och sätter dem då på honom.

Staffan lovar också hjälpa Eva att omärkligt få ut Fredrik från regementet. Staffans plan bygger på att Fredrik sätts i arrest, och Fredrik gör sitt bästa för att buras in. Men befälet visar sig ovanligt förstående för hans förseelser, och till sist måste han begära att få ta sitt straff för att ha haft brännvin på luckan (vilket egentligen tillhör en annan).

Fredrik sitter i arresten. Eva kommer på besök och släpps in till honom. De byter kläder, och "Eva" (dvs Fredrik) kan ge sig av.

Eva somnar i arresten. Hon har en ny dröm:

Allan tar bondpermis. Han uppvaktar en annan kvinna. Eva vaknar och ser genom arrestfönstret hur Allan håller på att klättra in på regementet.

Den verklige boven -- dvs brännvinsinnehavaren -- erkänner sin förseelse. Fredrik är oskyldig.

Fredrik släpps fri. Till Staffans stora lättnad har han hunnit tillbaka och åter bytt kläder och plats med Eva.

Den nya minan ska provas vid en stor, offentlig övning. Kvällen före är det regementsbal. Eva visar sig tankfullt avvaktande gentemot Allan under balen. På natten drömmer Eva igen:

Minan ska provas. Översten talar till den församlade publiken. Minan briserar, när vi vill, säger han. Det sker genom radiosignaler, inte genom direktkontakt med föremålet. Plötsligt ser Eva hur Allan slarvar med radioutrustningen. En mina exploderar. Människor flyger i luften.

Det är dags för den verkliga övningen. Översten talar. Eva ger sig av i sin bil. Hon hejdar en grupp framrusande soldater. Hon plockar upp Staffan och Fredrik i bilen och åker i väg. Strax därpå följer en rad explosioner bakom dem.

Översten avbryter övningen.

Eva skäller ut Allan för hans ansvarslöshet.

Det är muck. Staffan och Fredrik återgår till civilt liv. Fredrik möts av Beda på tandemcykel. Staffan möts av Eva i bil. Till tonerna av en muckarsång avlägsnar de sig från regementet.

Censur / granskning

Censurnummer 87398
Datum 1955-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2580 meter
Kommentar Annan längduppgift: 2635 m. Granskningskopian, vilken enligt censurkortet saknade "huvudrubrik" (förtexter), anges ha haft längden 2580 m. För samtliga distribuerade kopior anges dock längden till 2635 m. Visningskopiornas aktlängder: 550-485-570-505-525 = 2635 meter - 96 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2635 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enligt några kritiker var Flicka i kasern lättsamt rolig. Enligt andra var filmen egentligen inget att skratta åt.

AT (Nils Häglund): "Det behöver väl inte påpekas att de ädla krigarna i detta lustspel samt diverse andra i pjäsen uppdykande figurer -- däri inräknat så förtjusande företagschefer(!) som Sonja Stjernquist -- lever i en tillvaro som har betydligt flera rötter i en filmhjärna än i verkligheten. Men filmen är kul och lättsam och de glada krigarna Åke Söderblom och Egon Larsson har som alltid sin speciella charm. Plumpheter skonas man gudskelov från; i stället finns där ett avväpnande friskt humör som gör att man skrockar även åt de mer patenterade upptågen. Torsten Lilliecrona magnifik som basseplågare. Sonjas drömbesök i kasernen en rolig idé."

Ny Dag (Birgit Ehrén): "Börje Larsson gjorde härom året en riktigt hygglig vardagsfilm och något finns det väl kvar från Taxi 13 också i den här militärkomedien när den är som minst dålig. En viss enkel naturlighet i dialogen som gör att de slitna skämten känns mindre pinsamma. Sonja Stjernquist och Egon Larsson är inga osympatiska artister, men nog kunde Sandrew kosta på dem ett bättre manus. Detta var slappt och tjatigt som gamla lumparhistorier."

SvD (Jolanta): "För att kunna presentera Sonja Stjernquist med naken överkropp i tvättkö på en militärförläggning har inga medel skytts av hrr Börje Larsson et concortes: resultatet har blivit en övermåttan långrandig provkarta på slitna gags och menlösa plumpheter. Tanken att göra en svensk Dolly Haas av den talangfulla operettsångerskan har fallit på sin egen orimlighet. Sonja Stjernquist kan visserligen glittra med ögonen som ingen annan just nu i svensk film. Men hennes charm är inte av det dockigt smånäpna slaget som krävs för att en flicka ska göra sig i uniform. Den är för hundraprocentigt kvinnlig, därför blir det bara pinsamt när hon tvingas till att knäppa uniformsbyxor, att tvåla in sig med rakcrème och liknande putslustigheter.

Hon genomför sin olustiga uppgift med en sorts glad värdighet, som i ärlighetens namn mera vittnar om taktkänsla än skådespelartalang. Hon assisteras på samma plan av Egon Larsson som mest verkar lite trött och generad över att hela tiden behöva stå bredvid och titta på hur kärlekssagan mellan skön Sonja och en alldeles ovanligt olämplig charmör utvecklar sig. Det vill säga, erbarmligare har vi inte sett filmkärlek veckla ut sig förr . . . Vid sidan av den går Åke Söderblom och Hjördis Petterson, var och en för sig, omkring och spelar enmansteater."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Flicka i kasern påbörjades 7.7.1955 och avslutades 15.11.1955.

Inspelning

1955-07-07 1955-11-15
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-12-26 Olympia Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1996-03-30 TV3 Sverige 92 min
1996-09-01 TV3 Sverige 92 min
1997-01-03 TV3 Sverige 92 min
Urpremiär 1955-12-26 Olympia Stockholm Sverige 96 min
Videorelease 1998-11 Sverige 92 min
TV-visning 2010-08-16 SVT1 Sverige 92 min
2014-01-13 SVT1 Sverige
2016-11-01 SVT1 Sverige
2019-03-04 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Muckarvisa
Kompositör Jules Sylvain (1955)
Textförfattare Gösta Rybrant (1955)
Sångare Torsten Lilliecrona
Egon Larsson
Sten Gester
Åke Söderblom
Eric Stolpe
Ingemar Holde
kör
Sonja Stjernquist (repris)
Egon Larsson (repris)
Eric Stolpe (repris)
Mary Rapp (repris)
Åke Söderblom (repris)
kör (repris)


Originaltitel Det behövs inga ord
Kompositör Egon Larsson (1955)
Textförfattare Egon Larsson (1955)
Sångare Egon Larsson
Sonja Stjernquist
Sten Gester
Instrumentalist Egon Larsson (piano)


Ämnesord

Affär/sybehör
Affärsinnehavare
Bal
Direktörer
Dröm/sanndröm
Fabriker
Förklädnad/kvinna som man
Förklädnad/man som kvinna
Kamratskap
Militärtjänst/repetitionsövning
Officer
Polis
Regementen
Regementsbal
Skådespelare
Spiritism
Stridsövning/militär
Svartsjuka
Underofficerare
Värnplikt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2614


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2633


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2641


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKA I KASERN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKA I KASERN
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flicka i kasern.
Omfång 201 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?