Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ljuset från Lund
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1955-12-26

Medverkande

Nils Poppe
Sten Stensson Steen

Ludde Juberg
Sten Stenssons far

Jullan Kindahl
Sten Stenssons mor

Ann-Marie Gyllenspetz
Anna, servitris

Kenneth Hultberg
Pelle, Annas bror

Karl-Arne Holmsten
Bengt Lundberg

Visa alla medverkande

Handling

En häst vandrar genom Lunds gator. Den drar en vagn fullastad med böcker. Ingen håller i tömmarna. Den klarar sig själv. Den går ur staden ut på landet. Den kommer till en gård där...

Visa hela handlingen

Press

Poppe-filmernas bottenrekord, löd Robin Hoods slutomdöme i StT om Ljuset från Lund. De flesta kritikerna hade ungefär samma uppfattning. SvD (Zack): "Nils Poppe har åter iklätt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Nils Poppe Sten Stensson Steen
Ludde Juberg Sten Stenssons far
Jullan Kindahl Sten Stenssons mor
Ann-Marie Gyllenspetz Anna, servitris
Kenneth Hultberg Pelle, Annas bror
Karl-Arne Holmsten Bengt Lundberg
Carl Ström dekanus
Helge Hagerman Josua Carlander, professor
Anders Ekman Lennart, professor Carlanders son
Naemi Briese fröken Signe, servitris
Per Björkman Jönsson
Harry Ahlin Rosenblom, vaktmästare på Fridhem
Georg Skarstedt Sigurdsson, rektor för Fridhem
Olav Riégo Bisterkvist, rektor för Mörkhagens internatskola
John A. Holm novitie
Oscar Rundqvist överliggare
Bertil Johnson Synesson
Svea Holst fru Wallin
John Norrman Hult
Ulf Johanson pastor
Arne Lindblad klockare
Carin Lundquist apotekskund
Wilma Malmlöf demonstrant
Hanny Schedin demonstrant
Stig Andersson pojke på Fridhem
Jörgen Bohlin pojke på Fridhem
Jan Brink pojke på Fridhem
Anders Hall pojke på Fridhem
Ulf Jansson pojke på Fridhem
Roland Johansson pojke på Fridhem
Rolf Johansson pojke på Fridhem
Kenneth Larsson pojke på Fridhem
Kenneth Nejdberg pojke på Fridhem
Nils Nygren pojke på Fridhem
Tommy Ohlsson pojke på Fridhem
Jan Attersjö pojke på Fridhem
Björn Pedersen pojke på Fridhem
Anders Petré pojke på Fridhem
Tony Willbrandt pojke på Fridhem
Emmy Albiin ej identifierad roll
Siegfried Fischer ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1955
Laboratorium AB Svensk Filmindustri

Handling

En häst vandrar genom Lunds gator. Den drar en vagn fullastad med böcker. Ingen håller i tömmarna. Den klarar sig själv. Den går ur staden ut på landet. Den kommer till en gård där Sten Stensson Steen bor med sina föräldrar. Sten anmärker att hästen är sen.

Sten, jur och fil kand, håller på att skriva en socialpsykologisk bok om ungdomsproblemet. 800 sidor ligger färdiga.

I trakten ligger experimentskolan Fridhem. De kringboende lever i skräck för skolpojkarnas bus!streck.

Överliggaren Bengt Lundberg har tittat in på restaurang Gåsen där hans fästmö Anna är servitris. Han är tillfreds med att skjuta sin examen framför sig så länge det kommer pengar en gång i månaden. Men Anna tänker framåt. Hon vill skaffa ett konditori i Eslöv. Det ska bli, när vi har gift oss, säger Bengt. Innan! säger Anna.

Sten kommer in på Gåsen. Anna ska uträtta ett ärende på apoteket, och Sten gör henne sällskap. När de kommer in på apoteket, står ett par pojkar vid disken. Köper ni ormgift här? frågar de. Sedan hivar de fram en hel drös ormar. Kalabalik utbryter.

Sten har engagerats som informator av professor Carlander åt hans son Lennart. Sten och Carlander har dock olika uppfattning om barnuppfostran. Inga straff, är Stens linje. Carlander förordar hårdare tag, även om nu inte Lennart är något problembarn. Sten och Carlander råkar i gräl. Från Lennarts rum ljuder tålmodigt pianoklink.

Lennart sitter på sitt rum och läser serier. Pianoklinket kommer från en grammofon.

Sten och Lennart är ute och studerar naturen, när en kyrkklocka börjar ringa. Folk strömmar till kyrkan. I klocklinan är en korv fastknuten. En hund försöker ihärdigt komma åt den.

Prästen bestämmer sig för att ta ett allvarligt samtal med rektorn för Fridhem. Strax därpå möter han rektorn -- som har sagt upp sig. Han ska börja på en krutfabrik för att få lite frid.

Bengt meddelar Anna att han har kommit på bättre tankar. Han ska sluta studera och kvittera ut resten av sitt arv så att de kan köpa konditoriet. Han går också med på att ta hand om Annas bror Pelle, en av pojkarna på Fridhem. Och Anna svarar nu ja på hans frieri. Gömd i ett träd har Pelle hört allt. Det ska inte bli något bröllop, bestämmer han.

Bengt och Anna är på väg till sitt bröllop i hästskjuts. Sten har ställt upp som kusk. Plötsligt råkar de ut för ett överfall. De binds och placeras med vagn och allt i en djup, dyig göl. Din bror! gormar Bengt. Och du vill att vi ska ta hand om honom. Aldrig i livet! Du har lovat, säger Anna. Jag har lovat ett konditori också, säger Bengt. Haha! Vad sa du? frågar Anna bestört.

De fängslade räddas så småningom. Men det blir inget bröllop.

Lennart har varit ute sent. Han måste försöka ta sig in i bostaden osedd. Han får hjälp av den alltid lika förstående Sten och kan på en stege klättra upp till balkongen. Men Carlander upptäcker sonens och informatorns förehavanden och ger sig till känna. Sten klättrar uppför stegen för att nå närkontakt med Carlander -- varpå denne knuffar till stegen.

Sten gör en luftfärd. Han åker in genom ett fönster och landar vid Annas säng. I sängen finns Anna. Eftersom jag har komprometterat er, är jag beredd att gifta mig med er, säger Sten. Sov på saken!

Bengt har kommit förbi på gatan och sett stegen mot Annas fönster. Han klättrar upp. Sten flyr med Bengt i hälarna.

Carlander har tröttnat på Sten. Lennart ska få börja på Mörkhagens internatskola.

Rektorn för internatet får ett telefonsamtal från Lennart som med förställd röst säger sig vara professor Carlander. Min son kommer inte! meddelar Lennart.

Pojkarna på Fridhem tar hand om Lennart. De ska hålla honom gömd.

Styrelsen för Fridhem håller på att enas om att lägga ned skolan. Då dyker Sten upp. Han anmäler sig som sökande till den lediga rektorstjänsten.

Pojkarna på Fridhem välkomnar Sten med ett antal busstreck som han dock visar sig kompetent att parera. Sten försöker följa upp sitt frieri till Anna, men i stället kommer hon och Bengt varandra närmare igen.

Sten lyckas allt mer sätta sig i respekt hos pojkarna, men deras våldsamma busande fortsätter och leder till tidningsskriverier. Stängning av skolan är det enda raka, kommer styrelsen fram till.

Sten begär en frist på tolv timmar. På den tiden ska han göra änglar av pojkarna.

Det hålls opinionsmöte mot skolan. Bengt talar till de församlade. Skolan måste stängas! är hans budskap. Mötesdeltagarna instämmer och sätter sig i rörelse mot skolan.

Sten upptäcker vad som är i görningen. Han upptäcker också att pojkarna under tiden gjort skolan till näst intill minerat område. Men han lyckas desarmera alla försåt, och pojkarna måste till sist erkänna sig besegrade. De lovar att vara snälla i fortsättningen.

Utanför skolbyggnaden har skolans motståndare samlats. Bland dem finns Anna och Bengt. Han visar henne ett brev, en bekräftelse på köpet av konditoriet i Eslöv. Och Pelle tar vi hand om, säger han.

Ut ur skolan kommer Sten i spetsen för alla pojkarna. De sjunger som änglar. Sten gratuleras för undret. Anna och Bengt kysser varandra.

Sten gör en luftfärd och hamnar i en vattenfylld grop med sitt tjocka bokmanus om barnuppfostran. Man ska aldrig aga barn, säger han för sig själv. Eller ska man?

Han bläddrar i sitt manus.

Censur / granskning

Censurnummer 87338
Datum 1955-12-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2340 meter
Kommentar Speltid: 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2340 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Poppe-filmernas bottenrekord, löd Robin Hoods slutomdöme i StT om Ljuset från Lund. De flesta kritikerna hade ungefär samma uppfattning.

SvD (Zack): "Nils Poppe har åter iklätt sig Sten Stensson Steens slitna kostym och akademiska svada och ägnar sig i sitt senaste opus åt att handgripligen bevisa riktigheten av sina doktorsavhandlingsteser. Det gör han dels i den goda staden Lund, dels en bit utanför på sin fädernetorva och dels som rektor för en experimentskola med det ironiska namnet Fridhem. Det är den fria uppfostran som är filmens och avhandlingens stryktåliga ämne och däremellan svärmas det i höggradig ärbarhet i den svenska sommarkvällen. Är det då roligt? Åjavars, så där, så där. Någon direkt skrattfest bjuds man inte på, därtill är intrigen för tunn och uppslagen för välbekanta, men Poppe tar hem en rad trick genom det konsekventa framhävandet av det komiska (och rörande) i den värda och lärda kandidatens Stens bisarra livsföring och principer. De sistnämnda må sedan gälla busungar eller så söta servitriser som Ann-Marie Gyllenspetz."

StT (Robin Hood): "Nils Poppes nya film undan!drar sig all normal bedömning. Varje sak skall dömas efter sin art, heter det. Men vilken art tillhör Ljuset från Lund?

Den är inte modärn crazy, modärn Povel Ramel eller bröderna Marx. Den är snarare gammal hederlig slapstick, där det gäller att slå sönder så mycket som möjligt, få ägg i huvudet, sätta sig på häftstift, ramla i dammar och annat sådant piggt och krytt.

Men Ljuset från Lund rör sig också i akademiska kretsar och behandlar ett problem: Är den modärna psykologins fria barnuppfostringsmetoder av godo eller ondo? Vilket svar filmen ger förblir en gåta.

Mitt i röran vandrar Nils Poppe omkring som en ny inkarnation av Sten Stensson Steen från Eslöv, fil. kand., jur. kand. och dräng. Han gör ett fränt typporträtt: 'skåningen' i all hans ej odelat sympatiska glans -- närig, påstridig, självgod, obrytbar.

Poppes porträtt är genomfört och bra, men passar inte i en slapstick. Slapstick kan vara bra i och för sig, men inte i problemfilm. Och det är förvisso nyttigt att ventilera ungdomsuppfostrans nya linjer, men inte i slapstickform. (-)

Poppefilmernas bottenrekord."

AT (Per-Olof Wredlund): "Av den fine komikern och satirikern Poppe sådan man mötte honom i Aktören, Pengar och Soldat Bom, har blivit något av en pajas som tar till generande enkla farstrick och billiga vitsar. Stampen och Ljuset från Lund är farligt nära lågvattenmärket."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Ljuset från Lund påbörjades 23.5.1955 och avslutades 21.7.1955.

Produktionsuppgifterna till Ljuset från Lund anger ingen litterär förlaga. I och med namnet på Nils Poppes rollfigur (Sten Stensson Steen) kan dock en sådan härledas, även om denna och filmen förhåller sig mycket fritt till varandra. Den självsvåldigt utnyttjade förlagan är John Wigforss (1872-1909) teaterpjäs "Sten Stensson Stéen från Eslöf" som tillkom kring sekelskiftet och som bland annat spelades på Södra Teatern i Stockholm med premiär 12.9.1903.

Sten Stensson Steen gjorde två filmframträdanden i gestalt av Elis Ellis som hade stor framgång med rollen även på scen (mer än 1500 föreställningar). Ellis-filmerna är Sten Stensson Stéen från Eslöv (1924) och Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr (1932). Senare fyllde Nils Poppe på med fyra filmer, Sten Stensson kommer till stan (1945), Ballongen (1946), Ljuset från Lund och Sten Stensson kommer tillbaka (1963). (Se även Kommentarer till dessa filmer.)

Förlaga

Originaltitel Sten Stensson Stéen från Eslöf (Pjäs)
Författare John Wigforss


Inspelning

1955-05-23 1955-07-21
Filmstaden Råsunda Sverige
Lund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1955-12-26 Spegeln Stockholm Sverige 86 min m.fl. platser
TV-visning 1970-11-22 TV1 Sverige 82 min
1975-01-10 TV1 Sverige 82 min
1990-09-22 TV2 Sverige 82 min
1995-01-18 Kanal 1 Sverige 82 min
1999-11-25 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1955-12-26 Spegeln Stockholm Sverige 86 min m.fl. platser
TV-visning 2016-05-03 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Dixieland
Kompositör Ernie Englund


Originaltitel SF-journalens signaturmelodi
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Ämnesord

Apotek
Fil kand
Frierier
Förnedring
Försoning
Föräldrar och barn
Informator
Internatskola
Jur. kand.
Lund
Lärare
Pojksteck
Professorer
Rektorer
Restauranger
Servitris
Skolelev
Uppfostran
Överliggare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2348


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2346


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LJUSET FRÅN LUND
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Poppe LJUSET FRÅN LUND
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe och Karl-Arne Holmsten i lustspelet LJUSET FRÅN LUND
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe och Ann-Marie Gyllenspetz i lustspelet LJUSET FRÅN LUND
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe i lustspelet LJUSET FRÅN LUND
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 183 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?