Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Gamen
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Handling

Pjäsen bygger på Sigmund Freuds analys av Leonardo da Vinci. Freud tröttnar på alla neurotiska borgare som han hittills behandlat och bestämmer sig för att analysera ett geni: han väljer...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Ljusdesign
Scenograf
Ljudtekniker
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB TV1 (TV-teatern)

Handling

Pjäsen bygger på Sigmund Freuds analys av Leonardo da Vinci. Freud tröttnar på alla neurotiska borgare som han hittills behandlat och bestämmer sig för att analysera ett geni: han väljer Leonardo da Vinci. Han kommer överens med Leonardo om en gratisanalys och börjar sedan berätta om dennes barndom och uppväxt. Betoningen ligger i början på de ideal som driver Leonardo, men ju längre tiden går, desto mer avtar de. Freud börjar tycka att Leonardo spårat ur, då han under långa tider inte skapar något. När så Leonardo börjar skapa krigsmaskiner åt Cesare Borghia, utan att ta ansvar för sina skapelsers användning, blir Freud både arg och besviken på honom. Den unge socialisten Francesco Melzi blir ett tag elev åt Leonardo, och under hela pjäsen återkommer tre män som vill mörda Leonardo. Dock utan att lyckas, för han dör en naturlig död i slutet. Vilket också Freud gör, och överlåter åt dottern Anna att fortsätta sitt verk. (Handlingen från uppsatsen Jan Troells kortfilmer. En översiktlig sammanställning av Lars Berglund 1989)

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Färgtyp Färg
Hastighet 25
Längd i minuter 88 min


Inspelning

Sverige 1973-02-27 1973-03-13

Visningar

Urpremiär 1973-04-09 TV1 Sverige 88 min

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?