Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blånande hav
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-01-30

Medverkande

Olof Bergström
John ''Johnny'' Waller löjtnant

Ola Svensson
Ingvar Lund, löjtnant

Evert Taube
Evert Taube

Per-Olof Ekvall
Sandberg, löjtnant

Visa alla medverkande

Handling

Löjtnanterna Johnny Waller och Ingvar Lund har just tagit var sitt steg uppåt i karriären. De har utnämnts till chef för var sin motortorpedbåt. De ligger just nu och utrustas nere i...

Visa hela handlingen

Press

G U i SvD fann "en frisk och smakfull film, befolkad av vanliga människor och byggd på humor och förståelse för försvarets uppgifter". Även Movie i StT underhölls av och trivdes med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Ljudtekniker
Inspelningsledare
B-foto
Passare
Musikarrangör

Medverkande

Olof Bergström John ''Johnny'' Waller löjtnant
Ola Svensson Ingvar Lund, löjtnant
Kristina Adolphson Eva
Catrin Westerlund Aily
Evert Taube Evert Taube
Per-Olof Ekvall Sandberg, löjtnant
Karl-Erik Forsgårdh Birk, fänrik
Jan von Zweigbergk Bergman, löjtnant
Lennart Lilja Berg, uppbördsstyrman
Hans Sackemark Olsson, uppbördsstyrman
Göte Holmberg Ström
Ragnar Sörman Sillen
Alf Nilsson Plåtis
Helge Hagerman Arvidsson, kapten
Margareta Henning Gun
Kotti Chave flykting
Hans Strååt politruk
Olle Johnsson Ej identifierad roll
Sven Levedahl spelman vid bröllopet
Svante Pettersson spelman vid bröllopet

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956

Handling

Löjtnanterna Johnny Waller och Ingvar Lund har just tagit var sitt steg uppåt i karriären. De har utnämnts till chef för var sin motortorpedbåt. De ligger just nu och utrustas nere i Karlskrona -- eller Pottholmen, som Johnny säger.

När de tagit sina nya båtar i besittning, bär det iväg för övning i gotska vatten.

I en hamn full av fritidsbåtar får Johnny och Ingvar syn på två vackra flickor, Aily och Eva, ombord på en segelbåt. När en av flickorna tappar en tallrik över bord, rycker de till undsättning, lyckas håva upp tallriken -- och spräcker den. Nu tittar Evert Taube fram ur båtens inre, bjuder herrarna ombord och serverar rom. Han visar också en gammal skeppsjournal från 1771 för Hans Majestäts fregatt Jägaren. Vi seglar nu samma kurser som Jägaren, berättar han.

Johnny och Aily, Ingvar och Eva vandrar runt i Visby par om par. Aily berättar för Johnny att de bara då och då seglar med Evert. Mest håller de till på en gård på Fårö. Själv målar hon. Hon går på Konstfack.

Ingvar och Eva, som har uppsökt ensamheten, kommer bra överens. De kysser varandra. Johnny och Aily har svårare att nå varandra och börjar i stället gräla.

Johnny och Ingvar besöker flickorna på Fårö. Johnny följer med Eva och badar. Han frågar henne om hon kan -- rent principiellt -- tänka sig att gifta sig med en sjöofficer. Tillbaka på gården vankas helstekt lamm, utegångsfår, stekt under Everts ledning.

Medan flickorna dukar, bestämmer de sig för att dra lott om pojkarna. På Ailys lott faller Johnny.

Dagen efter festen, som slutar med sång och dans, deltar Johnny och Ingvar med sina mannar i en omfattande stridsövning.

Det är en dimmig natt. Evert promenerar längs stranden. Plötsligt störs tystnaden av skrik och skott.

Johnny väcks av telefon ombord på sin båt. Det är Evert som berättar vad han hört. Johnny lovar att göra vad han kan.

Hemma hos Aily och Eva tränger sig en skäggig, tysktalande man in. Det är en flykting som behöver hjälp. De gömmer honom i ett skåp. Strax därpå kommer flera tysktalande män in i huset. När de inte genast finner vad de söker, sätter sig en att vänta, medan de övriga går ut. Till sist tryter den väntandes tålamod. Han kallar in sina mannar och de börjar leta. Snart finner de flyktingen och för ut honom.

Flyktingen lyckas dock fly på nytt, och nu lyckas han hålla sig undan tills hjälpen anländer -- Johnny och hans besättning som blivit fördröjda av ett motorhaveri.

Johnny lämnar flyktingen i Ailys och Evas vård. Innan han går, får han en kyss av Eva.

Efter ytterligare en övning i farvattnen runt Gotland kommer Johnny och Ingvar till Stockholm. De skiljs vid Slussen. Ingvar tar Djurgårdsfärjan och möter Eva vid tilläggsplatsen. Johnny tar en taxi hem till flickorna där han träffar Aily ensam. Han frågar efter Eva som han skulle träffa klockan 2. Aily, som inte alls vet när Eva kommer, har bråttom. Hon ska träffa Ingvar.

Aily hinner bara ut i trappuppgången där hon ser Ingvar och Eva stå och kyssas. Johnny kommer ikapp henne. Jag är en gammal sjöstövel som inte kunde se att du är en ovanligt tjusig flicka, säger han. Nu gifter vi oss, säger hon.

Det blir bröllop både för Johnny och Aily och för Ingvar och Eva. Evert sjunger vid båda bröllopen.

Censur / granskning

Censurnummer 87627
Datum 1956-01-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2365 meter
Kommentar Speltid: 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2365 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

G U i SvD fann "en frisk och smakfull film, befolkad av vanliga människor och byggd på humor och förståelse för försvarets uppgifter". Även Movie i StT underhölls av och trivdes med Blånande hav. Övriga recensenter retade sig framför allt på historien ("enfaldig", "andefattig", "plottrig"). Flera hade dock vänliga ord till övers för Evert Taube.

SvD (G U): "Till omväxling med de utländska militärfilmerna äntligen en svensk. Och till omväxling med de svenska vi någon gång emellanåt begåvats med äntligen en bra. Kort sagt en svensk militärfilm, som inte är ett gnäggande blaha, inte befolkad av förlegade skämtteckningsfigurer och byggd på bondkomik och skoskavsantimilitarism, utan en frisk och smakfull film, befolkad av vanliga människor och byggd på humor och förståelse för försvarets uppgifter.

Redan manusförfattarens namn borgar för filmens kvalitet. Det är Staffan Tjerneld, i tacksam hågkomst bevarad alltsedan 'Taggens' dagar. Det vore visserligen för mycket sagt att det finns någon tagg i filmens handling, men det är heller inte avsikten. Den är en något menlös men sympatisk och kultiverad novellett om två unga sjöofficerares sommarflirt, och den fyller fullt tillfredsställande sin uppgift som förevändning för en svensk marinfilm.

Det är nämligen inte handlingen som är huvudsaken utan det blånande havet självt. (-)

Sjöofficerarna spelas av Olof Bergström och Ola Svensson och deras flickor av Catrin Westerlund och Kristina Adolphson. Det är en trevlig kvartett, men ändå trevligare är deras försyn i skepnad av ingen mindre än Evert Taube. En gråskäggstubbig blandning av Neptun och Pan fungerar han som den deus ex machina, som förenar ungdomarnas öden. Med lutan i ena handen, stekspettet i den andra och rompluntan i bakfickan valsar han med ett musikaliskt skrål genom filmen och man önskar honom välkommen tillbaka. Han är en oemotståndlig naturbegåvning också som aktör.

Den sobra regien handhas av Gunnar Skoglund, som har heder av sitt verk. Blånande hav är en god reklam både för den svenska filmen och för den svenska flottan."

Expr (Alf Montán): "En i ordets verkliga bemärkelse barntillåten film, snäll och menlös. Därtill typisk för dagens svenska filmproduktion: kompromissfylld och halvhjärtad.

Den gör reklam för Kungl. Flottan och Gotlands turistförening och lyckas bäst med det sistnämnda. Den berättar dels ett litet sommarsvärmeri mellan ett par marinlöjtnanter och två semestrande stockholm!skor. Följer dels en äventyrslinje -- en östeuropeisk flyktingjakt hamnar mitt i en svensk sjömanöver.

Det hade kunnat bli spännande. Men det satsas inte ordentligt på den delen av berättelsen. Enda resultatet är lite meningslöst pangpang i buskarna. Och som romantiken är så futil, att den inte orkar bära upp historien, går det som det går.

Filmen sätter sig med ett plask mellan två stolar -- allt medan tretungade flaggor fosterländskt smäller i vinden.

Helt utan förtjänster är filmen dock inte. Den ger oss nya miljöer, Gotland och Fårö. Färgen är delvis bra, och Sven Nykvists bilder av attackbåtarna i full speed granna."

Arbetaren (Gunnar Oldin): "Kanske har det gått till så här. Någon kom upp till Staffan Tjerneld, filmkritiker och -fiende i Expressen, slog honom på axeln och bad honom göra en bättre film själv om han kunde. Han kunde inte. Han skrev Blånande hav.

Det skulle förklara Tjernelds roll i historien -- men vem kan förklara hur regissören Gunnar Skoglund, en av landets bästa bildskapare, blev inblandad i den, eller hur Rune Waldekranz, produktionsledaren med landets bästa filmkunnande, förmådde sätta sitt namn på den.

I varje fall -- Blånande hav är en osammanhängande, virrig, såsig anhopning av ointressanta bilder."

Kommentar Svensk filmografi

Blånande hav är inte den första svenska vidfilmen men väl den första svenska vidfilmen i färg, enligt ett pressmeddelande som publicerades i en lång rad tidningar. (Vidfilm i den betydelse ordet här används är detsamma som film i normalformat, vilken inspelats i avsikt att vid projektion avmaskas i över- och nederkant. Inspelningsförfarandet skiljer sig alltså från andra, optiska vidfilmstekniker.

I ett inspelningsreportage i Gotlands Allehanda (12.7.1955) berättade Evert Taube för signaturen Tamara att han bara behövde vara sig själv i filmen. Han slapp till och med att bli sminkad. Och han fortsatte:

"Den enda föranstaltningen jag fått göra är att anlägga en lagom ansad grå skepparkrans. Tio dagar gammalt är det skägget och det är det dyrbaraste skägg jag någonsin haft på hakan. - Det kostar Sandrews 15 000 kr!!

Tio dagar skall jag vara med och spela för det gaget enligt kontraktet. Blir det längre skall jag förstås ha övertid jag som andra löntagare!"

Redan i början av Blånande hav talar Johnny Waller (Olof Bergström) om Karlskrona som "Pottholmen". Och under rubriken "Karlskrona blev 'Pottholmen' i ny flottfilm" berättar signaturen Hei i Kvällsposten (20.3.1956) om upprörda känslor i staden:

"(-) [filmen backades upp med buller och bång på stadens flottaste biograf och för att ytterligare dra uppmärksamheten till den sattes premiären mitt i veckan. Publiken kom men större delen av den lämnade lokalen innan happy end med bröllopsdrömmar hade rullats upp. Efter ett par dagar gick filmen för praktiskt taget tomma hus. Nu är den nertagen.

Dragplåstret skulle naturligtvis vara flottistmiljön och Karlskronavyerna. Men publiken blir arg när den hör sin stad kallas Pottholmen, stadens varvsarbetare för pillemasare etc.

Tidningarnas filmrecensenter, som annars tycker att alla filmer är 'ovanligt bra', säger: 'Banal handling, virrigt upplagd, ansträngt hurtig, Gunnar Skoglunds regi plottrig.' Enda punkten som utlöser entusiasm är Evert Taube samt traditionella båtbilder.

Sedan Karlskronaborna ilsknat till ytterligare blev det liv i insändarspalterna. Man konstaterar att publiken går innan hångel- och krigsstrategin nått sin klimax.

Officerarna är inte heller nöjda. Inte är vi så förbålt löjliga som Olof Bergströms och Ola Svenssons typer. Och inte jagar vi 'hästsvansflickor' på Gotland.

Underofficerarna reagerar mer mot att filmen visar slarvigt utförda hälsningar och flottister med händerna i byxfickorna."

Inspelning

(sommaren) 1955 1955
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Fårö Sverige
Fårösund Sverige
Kyllaj, Gotland Sverige
Lärbro kyrka Lärbro, Gotland Sverige
Slite, Gotland Sverige
Visby Sverige
Gotska Sandön Sverige
Stockholms Central Stockholm Sverige
Hoglands park Karlskrona Sverige
Kungsbron Karlskrona Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Gamla stan Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1956-01-30 Astoria Stockholm Sverige 86 min
Urpremiär 1956-01-30 Astoria Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Salut au 85e régiment d'infanterie
Kompositör Fernand Petit


Originaltitel Svensk signalmarsch nr 1
Kompositör Ivar Widner (1918)


Originaltitel Som stjärnor små
Textförfattare Evert Taube (1924)
Bearbetning Evert Taube (1924)
Sjungs av Evert Taube


Originaltitel Den vandringen i världen är svår att tänka på
Textförfattare Albert Engström


Originaltitel Gubben Noak
Textförfattare Carl Michael Bellman (1766)


Originaltitel Jungfrun på Jungfrusund
Kompositör Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1928)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1928)


Originaltitel Brusiana
Kompositör Evert Taube
Textförfattare Evert Taube
Sjungs av Evert Taube


Originaltitel Nigande vals
Kompositör Evert Taube (1942)
Textförfattare Evert Taube (1942)
Sjungs av Evert Taube


Originaltitel Pepita dansar
Kompositör Evert Taube (1949)
Textförfattare Evert Taube (1949)
Sjungs av Evert Taube


Ämnesord

Bröllop
Flottan
Flykting
Fårö
Fårösund
Gotland/Kyllaj
Gotska Sandön
Kalla kriget
Karlskrona/Centralen
Karlskrona/Hoglands park
Karlskrona/Kungsbron
Konstfackelever
Lärbro kyrka
Motortorpedbåt
Officer
Slite
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Slussen
Visby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2397


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2365


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2365


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BLÅNANDE HAV
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BLÅNANDE HAV
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Blånande hav.
Omfång 51 s. 1 s. rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 16
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?