Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Rätten att älska
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-02-27

Medverkande

Stig Järrel
Bernhard Borg, docent

Märta Dorff
Margareta Borg, Bernhards hustru

Pia Skoglund
Berit Borg, paret Borgs dotter

Ingemar Pallin
Lennart Borg, paret Borgs son

Sten Gester
Arne Lindgren, studerande, Berits pojkvän

Carin Cederlund
Lilly Sund, medicine studerande

Visa alla medverkande

Om filmen

Präster som kallar sexualkunskap för djävulens påfund rasar mot progressiv läkare vars bigotta hustru får ångra sig när tonårsdottern kommer hem och vill ha abort....

Visa hela texten

Handling

Docenten och läkaren Bernhard Borg är en förkämpe för modern sexualupplysning, såväl i hemmet som i skolorna. Han sätter hela sin auktoritet -- som läkare och som människa -- bakom...

Visa hela handlingen

Press

Rätten att älska är ett debattinlägg och som sådant väl värt att tillgodogöra sig, slogs det fast. Däremot lämnar den filmiskt berättade gestaltningen en del övrigt att önska,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Präster som kallar sexualkunskap för djävulens påfund rasar mot progressiv läkare vars bigotta hustru får ångra sig när tonårsdottern kommer hem och vill ha abort. Förebilden för doktor Borg var "samhällsomstörtaren" Torsten Wickbom, som ville ha ämnet på schemat.

På Radiotjänst glöder telefonerna. Stig Järrel är Bernhard Borg, läkaren som talar så milt och lugnt om att allt det naturliga han tycker vi ska förklara för våra barn och unga. Nu är han i radio, och lyssnarna är så indignerade att de sitter klistrade vid apparaterna.

Ämnet för Mimi Pollacks enda långfilm var kontroversiellt. Förebilden för doktor Borg var den rikskända Katrineholms-lektorn Torsten Wickbom, som stred för modern sexualupplysning i skolan och familjen. Filmen inleds med en bild av Stadshuset och texten "En film av Sölve Cederstrand och Gösta Stevens". Det är manusförfattarna. Sist i förtexterna kommer "Regi: Mimi Pollak".

Skådespelaren som 1948 blev Dramatens första kvinnliga regissör satte upp sextio pjäser och var en av teaterns mest betydelsefulla dramapedagoger. Hon gjorde två kortfilmer före långfilmsdebuten; Mamma gör revolution (1950) där en hemmafru kastar förklädet, och Malin går hem (1953), där Naima Wifstrand får nog av ålderdomshemmet. Båda filmerna producerades av Kooperativa Förbundet.

Av alla långfilmer som hade premiär under 1950-talet hade två kvinnliga regissörer. Barbro Bomans gjorde relationsdramat Det är aldrig för sent och Mimi Pollak debattinlägget Rätten att älska.

För ett debattinlägg är den, filmen om den kloka doktor Borgs kamp mot skuld, skam och okunskap. Men om budskapet är radikalt så är rollfigurernas kvinnosyn fast förankrad i femtiotalet. När den nytänkande läkarens stockkonservativa fru – den majestätiska Märta Dorff – på en föreläsning går till rasande attack mot sin man, ler han bara ömt mot "lilla mamma". Lilla mamma har inte lärt sin dotter någonting, så pappas "lilla flicka" blir gravid fortare än man kan säga preventivmedel. Man kan undra hur det kändes för Mimi Pollak att filma scenen där dottern deklarerar att hon vill göra abort för att pojkvännen ska kunna avsluta sina studier. Eller den där unge herr Borgs läkarstuderande flickvän studerar kaninfoster i mikroskop och hennes blivande svärfar säger att "inte får små söta flickor som du se på sådant där!"

Att Stig Järrel är sexupplysningssprofet går knappt att omfatta. Till denna djupt oroande föreställning läggs scener som den där han tröstar en ensam mor vars barn "håller på med sånt där" genom att deklamera Karin Boyes dikt "Små ting": Orkar du inte ett steg mer/inte lyfta ditt huvud,/dignar du trött under hopplös gråhet/tacka då nöjd de vänliga, små tingen,/tröstande, barnsliga./Du har ett äpple i fickan,/en bok med sagor där hemma […]

Den käcka familjen Borg bor i en trivsam funkisvilla med trotjänarinna och foxterrier; dörrarna på pensionatet där dottern blir gravid har ängsblommor i stället för rumsnummer; Meg Westergrens stendumma Lajsa slår i sig en halvpanna och tio kinakapslar när hon går över tiden, den hysteriska Max von Sydow (som gör vad som måste vara den sämsta prestationen i sin karriär) får släpas ut talarstolen och doktorns lugnande råd illustreras betydligt sakligare än väntat.

I reklammaterialet till Rätten att älska påpekas det att filmen, "som inspelats av Europa Film i samarbete med medicinska och pedagogiska myndigheter, går direkt tillbaka på ett uppslag av lektor Wickbom. […] 'Den moderna sexualupplysningen beskylls ofta för att vilja göra människan till ett djur, som bara måste leva ut sina drifter. Ingenting kan vara felaktigare. Endast under hänsyn och ansvar får vi rätten att älska. Detta vill denna film försöka skildra.' De citerade orden emanerar från lektor Torsten Wickbom i Katrineholm, den omtvistade, orädde och stridsglade mannen bakom skolornas sexualupplysning, och de kunde också vara mottot för filmen Rätten att älska."

Nina Widerberg 2020

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Musikarrangör
Mixning

Medverkande

Stig Järrel Bernhard Borg, docent
Märta Dorff Margareta Borg, Bernhards hustru
Pia Skoglund Berit Borg, paret Borgs dotter
Ingemar Pallin Lennart Borg, paret Borgs son
Sten Gester Arne Lindgren, studerande, Berits pojkvän
Carin Cederlund Lilly Sund, medicine studerande
Catrin Westerlund Ulla Winge, kontorist
Anna-Lisa Baude Maria Larsson, hembiträde
Sven-Eric Gamble Julle Larsson, Marias son
Meg Westergren Julles fästmö
Max von Sydow Bergman, kamrer
Börje Mellvig Wallin, pastor
Hans Strååt Söderberg, kyrkoherde
Nancy Dalunde förälder
Eivor Landström förälder
Else Marie Lundin förälder
Gösta Prüzelius förälder
Torsten Lilliecrona biologilärare
Britta Brunius daghemsföreståndarinna
Åke Engerstedt hallåman
Helga Brofeldt hyena
Mona Geijer-Falkner hyena
Magnus Kesster radiolyssnande kommunalpamp
Anna-Stina Wåglund kommunalpampens hustru
Peggy Sundel Ullas dotter

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Docenten och läkaren Bernhard Borg är en förkämpe för modern sexualupplysning, såväl i hemmet som i skolorna. Han sätter hela sin auktoritet -- som läkare och som människa -- bakom sin förkunnelse. Hans åsikter och hans sätt att framföra dem har skaffat honom många anhängare och beundrare. Men han har också fått kritiker och fiender.

En som starkt opponerar mot Borgs uppfattning om kärlek och sexualitet är hans egen hustru Margareta. Hon tar till och med helt öppet parti mot honom vid ett offentligt diskussionsmöte. Trots detta verkar deras äktenskap vara harmoniskt i övrigt.

Bernhard och Margareta har två barn, Berit och Lennart, som håller på att växa in i vuxenvärlden.

En dag reser Berit och pojkvännen Arne i väg till ett idylliskt beläget, herrgårdsliknande pensionat. Här blir Berit med barn.

När Berit upptäcker att hon är havande, funderar hon på att göra illegal abort. Något sådant kan naturligtvis inte hennes far tänka sig. Han hjälper henne i stället att förbereda sig för ett nytt liv tillsammans med Arne och det icke planerade barnet. (Bearbetning av censurkort, reklammaterial och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 94911
Datum 1959-11-05
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2150 meter
Kommentar Filmen godkännes för förevisning som "grön" efter den 1 jan. 1960. Speltid: 79 minuter. Aktlängder: 600, 570, 645, 335.


Censurnummer 87389
Datum 1955-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2040 meter
Kommentar Granskningskopians speltid: 75 minuter. 17.1.1956 godkände Statens Biografbyrå förlängning av filmen med 30 m, till 2070 m (600-570-565-335) - 76 minuter, och 8.3.1956 förlängning med ytterligare 80 m, till 2150m (600-570-645-335) - 79 minuter. Aktlängder: 580, 570, 555, 335.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2150 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Rätten att älska är ett debattinlägg och som sådant väl värt att tillgodogöra sig, slogs det fast. Däremot lämnar den filmiskt berättade gestaltningen en del övrigt att önska, anfördes det på flera håll.

MT (Christer Topelius): "Idén till denna lektion i sexualvett stammar från lektor Torsten Wickbom, vars namn i dessa sammanhang borgar för tolerans och stridbarhet.

Filmen har huvudsakligen tagit fasta på den första av dessa båda goda egenskaper. Den låter alla parter komma till tals och man har gjort docent Borg, förkämpen för de nya sunda idéerna, till en idealmänni!ska utrustad med mängder av varm, mänsklig förståelse. Som alla idealmänniskor har han svårt att fängsla en, man får i stället koncentrera sig på hans med vänlig auktoritet framförda budskap om ungdomens rätt att under ansvar och med hänsyn till motparten ordna sitt sexualliv. Det hade nog inte skadat med litet mer av den andra egenskapen, stridbarhet. Filmen hade vunnit i dramatisk skärpa och en närkamp med motståndarna och alla gamla konventioner hade gett filmen en slagkraft som den nu saknar. Nu övervinns för lätt alla svårigheter som möter filmens sympatiska ungdomar, man får ingen klarhet om problemets räckvidd och djupgående känsloengagemang.

Fullt riktigt har människorna fått komma i bakgrunden för resonemangen -- det är ju upplysning det gäller -- men Mimi Pollak har gjort sitt bästa för att skapa atmosfär kring huvudpersonerna och hon har förlänat de korta spelscenerna en viss trovärdighet."

AB (O K-man): "En titt i veckopressens insändarspalter ger den här filmens stora värde i ett nötskal. Okunnigheten och hemlighetsmakeriet i sexuella frågor är fortfarande så skrämmande, att varje försök att behandla dem öppet och ärligt är ett väsentligt initiativ. På film har dessa svårsagda saker aldrig sagts så vettigt och sensationsfritt som här. Europafilm och Torsten Wickbom är förtjänta av en stor publik.

Sedan är det en annan sak att filmen är mer lyckad till innehållet än till formen. Sakligheten och den vidfamnande ambitionen tar nämligen så lätt kål på det levande och friskt medryckande. Det är först i filmens sista hälft som berättelsen får flykt och dramatiskt liv. I den första hälften talas det ibland så mycket att handlingen drunknar i orden. (-)

Frånsett en viss scenisk kantighet och bundenhet vid manuskriptet avslöjar Mimi Pollaks regi en lovande filmisk känsla, som framför allt kommer fram i närbilderna och personinstruktionen. Stig Järrel tar sig en del friheter i hurtigt rättfram faderlighet, medan Pia Skoglund, Märta Dorff, Meg Westergren och Catrin Westerlund är desto följsammare i fint tecknade porträtt. Meg Westergren är helt enkelt strålande."

Expr (Staffan Tjerneld): "Man förstår att ledningen på Europafilm, ett företag känt för sina sociala intressen, länge drömt om att få slå ett slag för sexualundervisningen i Sverige.

Då dessa drömmar nu kunnat förverkligas har tiden tyvärr hunnit rinna förbi. Det som sägs i filmen om offentliga och privata diskussionsinlägg återfinns ord för ord i praktiskt taget varje tidnings rådgivningsspalt. Och frågan är om inte budskapen gör sig bättre där än framsagda av Stig Järrel, som det under alla förhållanden är svårt att riktigt ta på allvar.

Det gäller ju att vara naturlig vid behandling av sexualfrågor, men med så mycket onatur som regissören, Mimi Pollak, lyckats framlocka ur repliker, rörelser, belysningar och inredningar verkar även det enklaste påpekande tvetydigt."

Kommentar Svensk filmografi

I reklammaterialet för Rätten att älska påpekas att filmen, "som inspelats av Europa Film i samarbete med medicinska och pedagogiska myndigheter, går direkt tillbaka på ett uppslag av lektor Wickbom".

I reklammaterialet står det vidare:

"'Den moderna sexualupplysningen beskylls ofta för att vilja göra människan till ett djur, som bara måste leva ut sina drifter. Ingenting kan vara felaktigare. Endast under hänsyn och ansvar får vi rätten att älska. Detta vill denna film försöka skildra.'

De citerade orden emanerar från lektor Torsten Wickbom i Katrineholm, den omtvistade, orädde och stridsglade mannen bakom skolornas sexualupplysning, och de kunde också vara mottot för filmen Rätten att älska."

Rätten att älska kan sägas vara en uppföljning av publikintresset för den av SF även med biträde av Malcolm Tottie inspelade Möte med livet (1952).

Rätten att älska är den enda långfilm Mimi Pollak har regisserat. (Se dock vidare Kommentar till filmen Mamma tar semester 1957.)

Under hela 1950-talet gjordes totalt två svenska långfilmer som regisserades av kvinnor. De hade premiär med mindre än en veckas mellanrum. Den ena är Rätten att älska, den andra Det är aldrig för sent (1956) i regi av Barbro Boman.

Inspelning

1955 1955
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1956-03-23 Saga Stockholm Sverige 79 min
Sverigepremiär 1956-02-27 Grand Eskilstuna Sverige 76 min
Urpremiär 1956-02-27 Grand Eskilstuna Sverige 76 min
Festivalvisning 2020-02-02 Capitol Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2020
TV-visning 2020-06-15 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Etyd, piano, op. 10. Nr 3, E-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1832)


Originaltitel Invitation Waltz
Kompositör Richard Addinsell


Originaltitel Melody for Lovers
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel Smoke Room Boogie
Kompositör Howard Shaw (1954)


Ämnesord

Diskussionsmöte
Docenter
Föräldrar och barn
Graviditeter
Hembiträden
Kamrerer
Kontor
Läkare
Lärare
Offentligt diskussionsmöte
Pensionat
Präst
Sexualupplysning
Student
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2156


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 108


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÄTTEN ATT ÄLSKA En film om ungdomens möte med kärleken
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Auguste Rodin


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÄTTEN ATT ÄLSKA En film om ungdomens möte med kärleken
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RÄTTEN ATT ÄLSKA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film av lektor Torsten Wickbom i samarbete med Sölve Cederstrand. Scenario: Sölve Cederstrand.
Omfång 117 s. + 3 s. tillägg löst. Miljölista och handskriven spelplan (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film av Torsten Wickbom i samarbete med Sölve Cederstrand. Scenarion: Sölve Cederstrand.
Omfång 116 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 80 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?