Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gorilla : En filmberättelse från Belgiska Kongo
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-08-27

Medverkande

Georges Galley
Jean de Markisar, storviltjägare

Gio Petré
Lena Berg, veckotidningsjournalist

Handling

Filmens speaker presenterar och kommenterar det vilda djurlivet på den afrikanska savannen men också det bisarra stadslivet i Stanleyville, huvudstaden i Belgiska Kongo, där europeisk...

Visa hela handlingen

Press

En återkommande tanke i recensionerna av Gorilla var att hedervärda dokumentära ambitioner förfuskats av geschäft. Bildmaterialet kring afrikanskt djurliv och urskogsmystik fick beröm --...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Speaker

Medverkande

Georges Galley Jean de Markisar, storviltjägare
Gio Petré Lena Berg, veckotidningsjournalist

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1956
Cat-Film Distributions AB 1962
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Filmens speaker presenterar och kommenterar det vilda djurlivet på den afrikanska savannen men också det bisarra stadslivet i Stanleyville, huvudstaden i Belgiska Kongo, där europeisk turistcivilisation bryter sig mot urbaniserad infödingskultur i en föga tilltalande blandning.

Storviltjägaren i belgiska statens tjänst, Jean de Markisar, befinner sig i staden för att avleverera en okapi till något europeiskt zoo men vantrivs i denna halvvärld och skyndar sig att på landets usla vägar återvända till sitt halvmilitära högkvarter inne i urskogen, där hans uniformerade svarta underlydande lämnar av.

I en liten kongolesisk by försöker samtidigt medicinmannen Dunia att återta sin vikande maktposition genom att utnyttja bybornas övernaturliga rädsla för en bergsgorilla som sargat och dödat en kvinna. För att blidka de ogunstiga makterna bestämmer han att en nyfödd tvilligbaby ska sättas ut som offer att dö i djungeln. Bland Dunias motståndare i byn finns den ädle vilden Opako, som nu beger sig till Jean de Markisar för att be om hjälp mot medicinmannens ränker. Den vite jägaren beslutar raskt att utrusta en safari för att oskadliggöra gorillan och därmed beröva Dunia och vidskepelsen makten över byborna.

Jeans planer korsas av den bortskämda svenska veckotidningsjournalisten Lena Berg som objuden följer med på färden, hela tiden demonstrerande sin anspråksfulla, opraktiska och turistmässiga lyxattityd till urskogsnaturen. Stämningen mellan jägaren och svenskan är mycket hätsk. Jean måste rädda Lena till livet, när hon faller i den forsande floden.

Av en tillfällighet finner Jean korgen med den utsatta babyn just när en farlig orm är på väg att beröva den livet. Med ett skott oskadliggör Jean odjuret och babyn återbördas till sin mor i byn. Med denna handling utmanar Jean slutgiltigt den ondskefulle medicinmannens illvilja. Med några sammansvurna placerar sig denne i bakhåll för safarins fortsatta färd.

Vis av föregående skador stannar Lena Berg i byn medan Jean med sin expedition drar vidare in i djungeln. Bland de svarta safarideltagarna börjar oron gripa omkring sig, när en av dem dödas genom Dunias försåt. När man så anländer till en annan by och finner att alla invånare givit sig iväg av rädsla för gorillan övergår oron i panik och Jean måste ta till våld för att hålla sin grupp samlad.

Djungeln genljuder snart av trummor som förmedlar budskapet om gorillans härjningar. Budet når också till pygméerna, "det groteska djungelfolket, jordens lägst stående folk, ibland skrämmande nära djurstadiet". Hos dem skaffar sig Dunia förgiftade pilar för att döda Jean de Markisar. Den trogne Opako har emellertid följt Dunias förehavanden och ingriper modigt genom att förekomma medicinmannens hejdukar. Därmed ger den fege Dunia slaget förlorat och flyr med förlorat ansikte: Han har mist de sista resterna av sin auktoritet.

Safarin har nu nått så långt att man anar närvaron av den skräckinjagande gorillan. När hans rytande hörs första gången rymmer Jeans svarta medhjälpare och han måste ensam ta upp kampen för att besegra odjuret och hävda sin auktoritet.

Samtidigt sprider sig paniken även till de vilda djuren och en hjord elefanter rusar besinningslöst fram genom urskogen, massakrerande allt i sin väg. De når fram till byn, där Lena väntar, och jämnar bebyggelsen med marken.

Uppe i bergen söker Jean de Markisar efter gorillan. Helt ensam behöver han inte möta den, för Opako sluter upp vid hans sida strax innan han med ett välriktat skott nedlägger besten, som klättrar omkring uppe bland träden.

Jean och Opako återkommer till den skövlade byn. Förtvivlat ropar och söker Jean efter Lena, som efter en stund kommer stapplande, illa tilltygad men överlevande. Jean tar avsked av Opako och vänder åter till sitt högkvarter med Lena i sällskap. Hon säger sig gärna vilja komma tillbaka till Afrika och Jean. Infödingarna å sin sida kan återvända till sina byar utan skräck, "tack vare att en vit man gjort sitt jobb".

Censur / granskning

Censurnummer 100086
Datum 1962-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1210 meter
Kommentar Speltid: 44 minuter.


Censurnummer 88525
Datum 1956-08-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2400 meter
Längd efter klipp 2378 meter
Kommentar I akt 3: scenerna med ormen och babykorgen förkortas; dödandet av infödingen förkortas; i akt 4: dödandet med spjut förkortas; närbild av Lena i skräck utgår. Speltid efter censurklipp: 87 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (AgaScope)
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2400 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En återkommande tanke i recensionerna av Gorilla var att hedervärda dokumentära ambitioner förfuskats av geschäft. Bildmaterialet kring afrikanskt djurliv och urskogsmystik fick beröm -- "en g r ä s l i g t grann djungelskildring" skrev Filmson i AB -- men intrigen förhånades som naiv, pekoralistisk och motbjudande.

"Färgfilmerna från Afrika är legio, ty de är många. Amerikaner och europeer överbjuder varandra i ståtliga inspelningar från den svarta kontinenten, halv eller heldokumentära. Och varför skulle inte då vi, enkannerligen mångfrestaren Lorens Marmstedt i Terrafilm göra en färgfilm från Afrika? Sagt och gjort, nu har vi fått "Gorilla", som framgångsrikt tävlar med alla de stora kanonerna i granna scenerier, infödingsdans, roliga och ruskiga djur och -- otroligt naiv intrig. Men jag tror man vågar säga att Sven Nykvists färgfotografering står på absolut topp både i fråga om komposition, kolorit och lyster. Sällan vet jag mig ha sett så hisnande vackra landskapsbilder, så genomlysta och perspektivklara även i den mest glödande färgskala, som dem vilka här ideligen interfolierade matta och tämligen konstgjorda s.k. spelscener." (Lill i SvD)

"Man har alltså lyckats åstadkomma ett överflödande antal meter fin film att klippa ihop till reportage. Sedan har man naturligtvis fördärvat alltihop genom att göra en schejkroman i stället. Troligen har man inbillat sig att en ren dokumentärfilm skulle leda till ekonomiskt jordskred." (Lars Lönnroth i Arbetaren)

"Spänningen byggs upp. Alla talar om det fruktansvärda odjuret. Man sitter otålig i sin biofåtölj och väntar att den skall dyka upp och ta ledningen i filmen. Det blir en intensiv spännings upplösning i intet: man ser i en bild den blåsvarta besten titta fram ur djungelbuskagen. Man ser den uppe i ett träd. Man ser den ramla ner skjuten och ligga stendöd. Det är allt." (Robin Hood i StT)

"För det första är det nu föga uppbyggligt att en film om de vilda djurens skönhet ska till hjälte ha en fångstman, en vars yrke är att beröva dem deras frihet (-). Det är ett motbjudande, föga hjältemodigt hantverk som filmen naivt glorifierar." (C B-n i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Journalisten och författaren, sedermera tv-reportern Lars Henrik Ottoson (1922-2010) presenterade vid mitten av 1950-talet en filmidé för Lorens Marmstedt (1909-1966), där huvudmotivet var brytningen mellan primitiv vidskepelse och modern civilisation i Afrika och där gorillaskräck och gorillajakt ingick bland ingredienserna.

Marmstedt tände på idén och sammanförde Ottoson med fotografen Sven Nykvist (1922-2006). Denne hade tidigare gjort flera filmer från Afrika med besläktade motiv (se Under Södra Korset, 1952) och var nu själv intresserad av att spela in en film om sin far som var afrikamissionär. Motvilligt lät han sig övertalas att ställa upp på Ottosons idé i stället - hans egen förverkligades först 1978 med kortfilmen Kallelsen.

Inspelningen av Gorilla blev en mycket nyckfull historia och pågick under tre kvarts år, från augusti 1955 till april 1956, inklusive Ottosons researchresor i Kongo. Ursprungsidén ändrades i flera omgångar och kom slutligen att ha mycket avlägsna likheter med den färdiga produkten. Den kärleksintrig som kritiken fann så svårartad och som blev filmens stomme var ett påfund av Lorens Marmstedt som ansåg att en sådan krävdes för exportmarknaden.

I filmens förtexter anges ingen regifunktion, men ansvaret därvidlag åvilade i huvudsak Ottoson även om Nykvist fick stå för det tekniska regiarbetet. Marmstedt själv reste ned till inspelningsplatsen i Belgiska Kongo för att regissera spelscenerna med Gio Petré och Georges Galley. Han gifte sig sedermera med Petré, som gjorde sin debut i denna film.

Manuskriptet har i förtexterna krediterats Ottoson ensam, men som redan framgått hade Marmstedt ett avgörande inflytande på utformningen och i flera avseenden bär det spår även av Sven Nykvists hand.

Gorilla var den första svenska långfilmen som inspelades i scopeformat. Man använde sig därvid av det svenska systemet Agascope som konstruerats av ingenjör Evert Aulin och som i vissa avseenden skilde sig från gängse amerikanska system. Det hade tidigare använts i en SF-kortfilm om Stockholm, Staden vid vattnet, men var fortfarande tämligen outvecklat, såtillvida att man enbart hade tillgång till ett enda objektiv: Hela filmen är alltså fotograferad med en och samma brännvidd. Vid provkörningar av material från Gorilla blev dock Arne Sucksdorff så entusiasmerad av Agascope-systemets möjligheter att han beslöt att använda det i sin kommande indienfilm En djungelsaga.

Gorilla framställdes enligt distributörens uppgifter i tre språkversioner, en svensk, en engelsk, en fransk.

Filmen blev nöjesskattebefriad enligt beslut av den 27.8.1956.

I förtexterna avtackas belgiska regeringen och myndigheterna i Belgiska Kongo för visat tillmötesgående.

Inspelning

Zaire (Belgiska Kongo) 1955-08 1956-04

Visningar

Sverigepremiär 1956-08-27 Palladium Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1956-08-27 Palladium Stockholm Sverige 87 min

Musikstycken

Originaltitel Dixieland
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Pow Wow
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Fidgety Phil
Kompositör King Palmer


Originaltitel Afrikansk folkmusik


Ämnesord

Belgiska Kongo
Djurliv
Dokumentärfilm
Elefanter
Gorillor
Jakt
Journalister
Maktkamp
Medicinmän
Mord
Mordförsök
Människooffer
Orm
Rasism
Safari
Stanleyville
Storviltjägare
Vidskepelse

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Separationspositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2400


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GORILLA
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GORILLA
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 29 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Omfång 41 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Le Gorille
Omfång 6 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 49 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 49 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Speaker-Gorilla
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Sprechertext
Omfång 19 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 16 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Speaker-Gorilla
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Speakertext till Gorilla
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Speaker-text till Gorilla
Omfång 24+1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 12
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?