Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kulla-Gulla
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-08-27

Medverkande

Malou Fredén
Kulla-Gulla, egentligen Gunilla, 12 år

Erik Strandmark
Karlberg, torpare på Kullatorpet

Hugo Björne
patron Sylwester

Margaretha Bergström
Regina Sylwester, patrons brorsdotter

Märta Dorff
mamsell Modigh, husföreståndarinna

Marianne Lindberg
Ellen, Karlbergs hustru

Visa alla medverkande

Handling

Det är i början av 1900-talet. Torparen Karlberg har tagit till sig den tolvåriga barnhusflickan Gulla, trots att han har egna barn. Hon ska hjälpa till med hushållet på Kulla-torpet....

Visa hela handlingen

Press

Jan Gabrielsson i Expr klämde i med ett "Bravo!" för Kulla-Gulla. Också Sten Guldbrand i MT och Movie i StT gav filmen högt betyg, medan övriga kritiker beklagade att det av en lovvärd...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Malou Fredén Kulla-Gulla, egentligen Gunilla, 12 år
Erik Strandmark Karlberg, torpare på Kullatorpet
Hugo Björne patron Sylwester
Margaretha Bergström Regina Sylwester, patrons brorsdotter
Märta Dorff mamsell Modigh, husföreståndarinna
Marianne Lindberg Ellen, Karlbergs hustru
Hedvig Lindby gammelmor
Ingemar Pallin Claes Rosenborg, f.d. ryttmästare
Bengt Blomgren Nilsson, förvaltare
Georg Skarstedt Dal-Pelle
Helge Hagerman Bromander, skollärare
Ivar Wahlgren advokaten
Brita Öberg Kloka Manda
Ulf Bergström Johannis, 10 år
Berit Lindén Vera, 8 år
Roland Kärvestad Lada, 6 år
Christer Hammargren Ville, 8 år
Staffan Ekström Kalle, mjölnarens son
- Ej krediterade:
Nina Scenna advokatens fru, gäst på festen
Axel Högel distriktsläkaren
Gösta Gustafson präst, gäst på festen
Hanny Schedin prästfrun, gäst på festen
Birger Lensander Malkolm på Näset, mannen som möter Karlberg på landsvägen
Sigvard Törnqvist Sylwesters kusk
Karin Miller Karin, piga på herrgården
Gunlög Hagberg piga på herrgården
Marianne Nielsen Ida Mattsson, Karlbergs hushållerska
Gösta Petersson dräng på herrgården
Allan Sundwall mjölnaren
Karin Högel gäst på festen
Abdon Palmefeldt gäst på festen
Karl-Erik Stark gäst på festen
Gunborg Lundqvist gäst på festen
Per-Axel Arosenius man vid branden
Bertil Gadd man vid branden
Gösta Brodén man vid branden
Leo Myhrán man vid branden
Greta Holmberg stand-in för Margareta Bergström i ridscener
Margareta Kembel stand-in för Margareta Bergström i ridscener

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1996
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är i början av 1900-talet. Torparen Karlberg har tagit till sig den tolvåriga barnhusflickan Gulla, trots att han har egna barn. Hon ska hjälpa till med hushållet på Kulla-torpet. Karlbergs hustru Ellen är sjuklig och orkar inte så mycket.

Gulla, som snart kallas Kulla-Gulla, får gå i skola tre dagar i veckan. Och förutom sysslorna på torpet ska hon dessutom hinna med dagsverken på herrgården, där patron Sylwester residerar.

När Gulla en dag hjälper till med storstädning på herrgården under ledning av hushållerskan, mamsell Modigh, passar Gulla på att prova en vacker klänning. Mamsell Modigh får se henne i klänningen -- och svimmar av.

Mamsell Modigh tyckte sig i Gulla återse patrons dotter som senare i sin ungdom flytt utomlands med sin älskade, en konstnär. När patron så småningom fick veta att han blivit morfar, ville han återse sin dotter och lära känna sin dotterdotter. De begav sig på resa hem men förolyckades vid ett skeppsbrott.

Gulla visas upp för patron, och även han ser den slående likheten med dottern. Sedan han fått veta att Gulla hittades som liten efter ett skeppsbrott och att hon är lika gammal som hans dotterdotter skulle ha varit, blir han fundersam.

Patron låter en advokat undersöka hur Gulla hamnade på barnhemmet, men det kommer inte fram några uppgifter som stärker den förhoppning han nu bär på.

Karlbergs hustru blir allt sämre och måste tas in på sjukhus. Gulla lovar henne att ta hand om barnen. Tre veckor senare kommer dödsbudet. Patron lovar Karlberg att på egen bekostnad skaffa honom en hushållerska.

Patron beslutar resa till Paris. Kanske kan han där finna sin dotters man i livet och av honom få besked om Gulla hör till släkten. Under patrons bortovaro får hans brorsdotter Regina ansvaret för herrgården.

Regina -- ensam arvinge efter patron, om inte Gulla vinner inträde i släkten -- börjar göra livet surt för människorna i Kulla-torpet. De matkorgar, som patron lovat låta leverera regelbundet, kommer inte alls, och när Gulla kommer till herrgården för att klaga, håller mamsell Modigh på att packa. Hon kan inte hjälpa till. Hon måste resa till Paris där patron ligger för döden på ett sjukhus.

Regina erbjuder Karlberg att friköpa Kulla-torpet på förmånliga villkor -- bara Gulla försvinner. Annars kan torpet hamna i någon annans ägo.

Karlberg känner sig tvingad att skicka bort Gulla. Det är kväll och de har just givit sig av mot järnvägsstationen, när de upptäcker att det brinner i torpet. De återvänder i hast och lyckas tillsammans få ut barnen, men det övertända huset rasar ihop, innan Gulla kommit ut.

Morgonen därpå hittas Gulla av skogseremiten Dal-Pelle. Hon ligger bredvid det nedbrunna torpet.

Patron har återvänt till herrgården. I Paris har han fått veta att hans dotter och dotterdotter dog i tyfus. De kom aldrig i väg på Sverige-resan. Gulla är alltså inte hans förlorade barnbarn. Ändå är han sjuk av sorg över att ha förlorat också henne.

Plötsligt hör patron högljudda röster. Dal-Pelle har kommit till herrgården. Han har bud från Gulla som han har skött om bättre än någon doktor.

Gulla förs till herrgården. Patron vill nu att hon ska stanna hos honom som en i familjen.

Gulla tar med sig Karlbergs barn till herrgården. Efter branden ackorderades de ut i trakten. Men Gulla minns sitt löfte till deras mor -- att ta hand om dem -- och nu begär hon att de ska få bo hos henne. Regina, som efter branden djupt ångrat vad hon försökt göra mot Gulla, tycker att flickan ska få sin vilja igenom. Och patron lyckas till sist inte komma på några invändningar.

Tack patron, säger Gulla. Jag är stolt över dig, Gulla lilla, säger patron.

Censur / granskning

Censurnummer 88429
Datum 1956-07-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2765 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder före kortning: 530-565-395-500-495-280 = 2765 m - 101 minuter. Efter granskningen förkortades kopian med 155 m i akt 2, med 105 m i akt 4 och med 125 m i akt 6, varvid den återstående längden blev 2380 m (av Biografbyrån felaktigt sammanräknad till 2350 m), vilket godkändes av biografbyrån 23.8.1956 (aktlängder: 530-410-290-500-495-155 = 2380 m - 87 minuter). 25.8.1956 uppmätte byrån den förkortade versionen fördelad på 5 akter till 2385 m - 87 minuter. Aktlängder: 530, 565, 395, 500, 495, 280.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2765 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Jan Gabrielsson i Expr klämde i med ett "Bravo!" för Kulla-Gulla. Också Sten Guldbrand i MT och Movie i StT gav filmen högt betyg, medan övriga kritiker beklagade att det av en lovvärd satsning på barnfilm mest blivit snyft och falskhet.

Expr (Jan Gabrielsson): "Bravo, pappa Sandrew & Co! Fortsätt för allt i världen med att göra barnfilmer om de blir så bra som filmen om Kulla-Gulla. Jag föreställer mig att den kommer att gå rakt till hjärtat på alla över tio år.

Berättelsen om hittebarnet Kulla-Gulla, en 12-årig madonna i sekelskiftets grova fattigkläder, är gammaldags i god bemärkelse. Här förekommer inga konstifika krumelurer, inga krystade sagofigurer, bara (nästan alldeles) vanliga människor. Det som händer dem är både vemodigt och rörande, men inte falskt sentimentalt.

Regissören Håkan Bergström har hållit ett lugnt och tryggt tempo, så viktigt när det gäller en ung publik. Han tar också varsamt på de ömtåliga partierna -- gammelmors död t ex. Hela filmen är gjord med all omsorg enligt den självklara men ofta bortglömda principen att för barn är bara det bästa gott nog.

Också rollbesättningen vittnar om samma omsorg: här finns inget överspel, inga karikatyrer. Se bara på Erik Strandmarks lysande porträtt av torparen som inte har råg i ryggen -- och inte i skafferiet heller. Tolvåriga Malou Fredén spelar Kulla-Gulla. Visst är hon litet bunden i aktionen -- vad kan man väl begära? -- men hennes ansikte lever och lyser och hennes repliker faller förbluffande självklart."

SvD (E S): "Handlingen tilldrar sig ju i en svunnen tid med utslitna torpare som gör dagsverken åt storgodsägare men ändå inte kan mätta alla hungriga hemma i torpstugan. Det är armod och elände, sjukdom och fattighus. Sedd ur vuxen synvinkel är det en välgjord film som skildrar alla avigsidorna hos 'den gamla goda tiden', men som barnfilm måste nog sägas att den stundtals blir direkt olämplig. Historien är så alltigenom snyftsentimental och falskt romantisk, det är den sorgliga sanningen, sedan må det vara hur rörande och trohjärtat som helst. Det blåser inga friska fläktar genom filmen och man har mycket svårt att tro att den passar vår tids ungdom."

DN (Malice): "Nutida barn i Social-Sverige har i filmen om Kulla-Gulla (efter Martha Sandwall-Bergströms ungdomsböcker) en möjlighet att uppleva Fattig-Sverige på 90-talet med dess två barngrupper på landsbygden, torparungarna och herrskapsbarnen. Som en hjälpreda i samhällshistorien om arbetarrörelsen och levnadsstandarden har filmen en funktion, därför att det är så mycket lättare för barn att uppfatta i bild än i bok.

Mer välvilja kan man inte ge filmen. Den liknar ett oljetryck i svartvitt, tillverkat på en valbyrå. Filmen lever inte och saknar så fullkomligt konstnärlighet. Varje händelse står stilla som hämtad ur ett familjealbum, och varje replik är understruken utan rymd för tillvarons outtalade värld. Det hjälper inte att Malou Fredén är ett trevligt barn och Erik Strandmark förmår ge märg åt sin illusionslöshet som torpare.

Det tre torpargrabbarna hade individuella ansikten. I sina svarta skärmmössor framkallade de minnet av Gorkijfilmen Min barndom, och filmen om Kulla-Gulla föll ännu plattare."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Kulla-Gulla påbörjades 21.9.1955 och avslutades 17.11.1955.

Martha Sandwall-Bergströms (1913-2000) ungdomsböcker "Kulla-Gulla" och "Kulla-Gulla håller sitt löfte" utkom 1945 respektive 1946. Därefter utkom "Kulla-barnen på herrgården" 1947 och "Kulla-Gulla i skolan" 1948.

Förlaga

Originaltitel Kulla-Gulla (Ungdomsroman)
Författare Marta Sandwall-Bergström


Originaltitel Kulla-Gulla håller sitt löfte (Ungdomsroman)
Författare Marta Sandwall-Bergström


Originaltitel Kulla-barnen på herrgården (Ungdomsroman)
Författare Marta Sandwall-Bergström


Originaltitel Kulla-Gulla i skolan (Ungdomsroman)
Författare Marta Sandwall-Bergström


Inspelning

1955-09-21 1955-11-17
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Haneberg säteri Näshulta, Södermanland Sverige (exteriörer)
Flaten Tyresö Sverige (exteriörer)
Gärdet Stockholm Sverige (exteriörer)
Djurgården Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1956-08-27 Astoria Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1997-06-01 TV4 Sverige 84 min
1999-01-06 SVT1 Sverige 84 min
2002-01-02 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1956-08-27 Astoria Stockholm Sverige 87 min
Videorelease 1996-07 Sverige 84 min
TV-visning 2007-01-02 SVT1 Sverige 84 min
2012-07-11 SVT1 Sverige
2014-02-17 SVT1 Sverige
2018-03-06 SVT1 Sverige
2018-03-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Björkens visa
Kompositör Gustaf Raab
Textförfattare Zacharias Topelius (dikt 1853 "Björken berättar vad som kan hända")
Sångare Hanny Schedin


Ämnesord

Adoptioner
Advokater
Barnfilm
Drängar
Dödsfall
Eldsvådor
Förvaltare
Herrgårdar
Husföreståndarinnor
Hushållerskor
Konstnärer
Läkare
Lärare
Näshulta/Haneberg säteri
Paris (Frankrike)
Patroner
Pigor
Präster
Sekelskiftet
Sjukdom
Stockholm/Gärdet
Torpare
Tyfus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2385


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KULLA-GULLA
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KULLA-GULLA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kulla-Gulla. En film efter Martha Sandvall-Bergströms romanserie.
Omfång 184 s. (1 s. rollista ingår).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kulla-Gulla. En film efter Martha Sandwall-Bergströms romanserie.
Omfång 184 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Dia 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?