Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Foreign Intrigue
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-09-17

Medverkande

Robert Mitchum
Dave Bishop, journalist

Genevieve Page
Dominique Danemore

Ingrid Thulin
Brita Lindquist

Inga Tidblad
fru Lindquist, Britas mor

Frédéric O'Brady
Jonathan Spring

Eugene Deckers
Pierre Sandoz

Visa alla medverkande

Handling

Victor Danemore, en rik man bosatt på franska rivieran, dör plötsligt i en hjärtattack. Danemore har en journalist, Dave Bishop, anställd som pressekreterare, och denne intresserar sig...

Visa hela handlingen

Press

Bitvis är Den dödes skugga spännande, ansåg sex av nio inventerade tidningar -- varpå de fortsättningsvis invände mot naivitet m fl brister. De övriga kritikerna var entydigt negativa....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Biträdande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Kameraoperatör
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink
Frisyrer

Medverkande

Robert Mitchum Dave Bishop, journalist
Genevieve Page Dominique Danemore
Ingrid Thulin Brita Lindquist
Inga Tidblad fru Lindquist, Britas mor
Frédéric O'Brady Jonathan Spring
Eugene Deckers Pierre Sandoz
John Padovano Tony Forrest
Frederick Schrecker Carl Mannheim, advokat
Lauritz Falk Jones
Peter Copley Brown
Ralph Brown Smith
Georges Hubert doktor Thibault
Jean Galland Victor Danemore, Dominiques man
Jim Gérald kaféägare
Milo Sperber sergeant Baum
John Starck Starky
Gilbert Robin Dodo, bartender
Valentine Camax städerskan
Robert Le Béal Charles
Albert Simmons mannen vid informationsdisk
John Vidborg chaufför
Lily Kann den blinda hushållerskan
Sylvain Levignac hejduk
Jimmy Perrys arbetare i Mannheim
Pierre Vaudier tulltjänsteman på Wiens flygplats
David Stein ej identifierad roll
Lars Kåge ej identifierad roll
Ulla Sjöblom röst
Göran Ålund stand-in
Eileen O'Casey

Bolag

Produktionsbolag Sheldon Reynolds Productions
Mandeville Films
Distributör i Sverige (35 mm) United Artists AB 1956
Laboratorium Laboratoire Éclair
Ljudläggning Poste Parisien

Handling

Victor Danemore, en rik man bosatt på franska rivieran, dör plötsligt i en hjärtattack. Danemore har en journalist, Dave Bishop, anställd som pressekreterare, och denne intresserar sig för sin arbetsgivares tidigare liv. I nuet finns nämligen ingen förklaring till hans ekonomiska välstånd, och Bishops nyfikenhet blir inte mindre av att Danemores unga fru säger sig inte alls känna till sin framlidne makes bakgrund.

Ett spår för Bishop till ett hus i Wien. I detta brukade Danemore regelbundet träffa fyra män, visar det sig.

Spåren för Bishop vidare till Stockholm där han får reda på att en av de fyra männen, Lindquist, dog för fem år sedan.

Bishop träffar Lindquists dotter Brita. De blir kära i varandra och njuter de förälskades lycka i bl a Stockholms skärgård.

Bishop återvänder till Wien för att fortsätta sina efterforskningar och blir där kidnappad av en mystisk man, Sandoz -- som visar sig arbeta för den schweiziska underrättelsetjänsten. Och Bishop får veta att Danemore varit känd av de allierades underrättelsetjänster för utpressning mot personer som av Hitler utsetts till blivande quislingar.

Fyra länders underrättelsetjänster samarbetar nu om att försöka oskadliggöra de återstående landsförrädarna, och Bishop går med på att delta i jakten. Han ber Brita vänta på deras återförening tills han slutfört sitt jobb. Sedan beger han sig till England för att leta efter dess quisling -- och förhoppningsvis även finna spår som leder till de övriga. (Bearbetning av recensioner och censurkort.)

Censur / granskning

Censurnummer 88550
Datum 1956-08-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2705 meter
Kommentar Speltid: 99 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2705 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bitvis är Den dödes skugga spännande, ansåg sex av nio inventerade tidningar -- varpå de fortsättningsvis invände mot naivitet m fl brister. De övriga kritikerna var entydigt negativa. "Spionpekoral", skrev M A K i Ny Dag.

DN (C B-n): "Någon skillnad är det väl i distinktionerna mellan 'halvbra' och 'halvdålig'. Sheldon Reynolds nya film Foreign intrigue (Den dödes skugga) är till sin första hälft halvbra, till sin senare halvdålig.

Reynolds är skicklig i sitt handlag med människor och miljö, och den här gången förstår han att ladda upp en viss spänning i sin berättelse om ett plötsligt mystiskt dödsfall i den elegantaste av Rivieravillor och med den omkomne förmente miljonären som en rar, något yppig bricka i ett storpolitiskt rävspel, vars vindlingar spelet följer tvärs genom europeiska storstäder.

Det finns en smula mystik i denna upprinning, en stund sitter man spänd och undrar. Men snabbt blir historien orimlig. . . efter ytterligare en stund alldeles orimlig. . . Hitler skymtar i bakgrunden. . . det är fråga om en fyrklöver av quislingar på det outspruckna stadiet.

Och det kan nu inte hjälpas, men sådana här historier blir enbart skrattretande när de -- som efter hand i den här filmen -- ska förläggas till Stockholm. Då hjälper det inte att Robert Mitchum som alla galenskapernas hjälte är ett rätt spännande maskulinum, att Ingrid Thulin spelar upp en lustig sofistikerad naivitet och att Inga Tidblads rika Stockholmsänka talar engelska som en riktig lady."

StT (Robin Hood): "Det är 'intressant' att se vår svenska flicka Ingrid Thulin -- förlåt Tulean -- snubbla och falla i armarna på den ryktbare Robert Mitchum på en svensk skärgårdsö. Det är 'intressant' att se Inga Tidblad som änka efter en hemlig Quisling, 'den stora industrimannen Lindquist'. Det är alltid lustigt och intressant att höra de våra prata utländska tungomål och se bilder från Stockholm och vår skärgård inklippta i internationella filmsammanhang, mellan bilder från Rivieran och Wien.

Men -- det är kuriositetsintresse, inte filmintresse. (-)

Det förefaller som om Den dödes skugga ursprungligen varit en sådan där serie TV-episoder. När nu en del av dem samarbetats till en 100 minuters film, har TV-ränderna inte gått ur. Intrigen har blivit oklar, upplösningen otillfredsställande och man har fått fylla ut med extrabitar, som är mycket lösa i köttet."

Kommentar Svensk filmografi

Den dödes skugga är inte en svensk film enligt den vanliga definitionen av begreppet, nämligen att filmen helt eller delvis är producerad med svenskt kapital. Filmen har dock svensk anknytning i så många väsentliga avseenden att den därmed ansetts böra införas i filmografin: Filmen är inspelad i svensk ateljé och i svenska miljöer. Svenska skådespelare medverkar i ledande roller. Fotografen och klipparen är svenskar, liksom en av regiassistenterna och kompositören till titelmelodin "Foreign Intrigue Concerto".

Vid den internationella lanseringen av Den dödes skugga var Ingrid Thulins namn amerikaniserat till Ingrid Tulean. Den dödes skugga är Sheldon Reynolds (1923-2003) biograffilmsdebut. Senare har han även skrivit manus till och regisserat Med uppdrag att döda (Assignment to Kill, 1968) som hade Stockholmspremiär på Draken och Göta Lejon 16.9.1968.

Reynolds har framför allt arbetat för amerikansk tv som författare, producent och regissör. Han gjorde bl.a. tv-serien i 26-minutersavsnitt med samma titel som Den dödes skuggas originaltitel - Foreign Intrigue. De gemensamma dragen mellan tv-serien och biograffilmen inskränker sig dock till att äventyren utspelar sig i europeisk miljö, som även i tv-serien till stor del var svensk.

De olika episoderna i tv-serien Foreign Intrigue var samtliga beställningsfilmer, som på utländskt uppdrag spelades in av SF och med dess tekniska personal. Totalt spelades in sammanlagt 84 avsnitt. Samtliga utom exteriörerna för en av dem, vilka togs i Paris, spelades in i Sverige med alla interiörer tagna i SF:s ateljéer. Producent för samtliga var Sheldon Reynolds med Tom Younger som produktionsassistent. Fotograf var svensken Bertil Palmgren, som normalt inte arbetade åt SF. För de olika avsnitten anlitades olika, av den amerikanske beställaren engagerade författare och regissörer, av de sistnämnda med ett undantag dock ingen svensk.

Ofta förekommande inslag i serien var sovjetiska hot mot världsfreden och jakt på överlevande, nazistiska krigsförbrytare.

Tv-serien Foreign Intrigue är egentligen inte en serie utan tre med gemensam titel. Säsongerna 1951-1953 hade Jerome Thor och Sydna Scott huvudrollerna som Robert Cannon och Helen Davis, journalister vid Consolidated News. Säsongen 1953-1954 spelade James Daly och Ann Preville journalisterna Mike Powers och Pat Bennett vid Associated News. Och säsongen 1954-1955, slutligen, var huvudpersonen en amerikansk hotellägare i Wien, Chris Storm, spelad av Gerald Mohr.

Senare har tv-serien visats i USA också under andra titlar - Dateline: Europe (avsnitten med Jerome Thor och Sydna Scott i huvudrollerna), Overseas Adventures (James Daly och Ann Preville) och Cross Current (Gerald Mohr).

Senare skrev och regisserade Sheldon Reynolds bl.a. den tv-serie om Conan Doyles legendariske Sherlock Holmes, som svensk tv visade hösten 1980 under titeln Sherlock Holmes och doktor Watson.

Inspelning

1955-07-01 1955-08
Éclair Studios Paris Frankrike
Villa des Palmiers Nice, Côte d'Azur Frankrike
Marseille Frankrike
Wien Österrike
Monte Carlo Monaco
Versailles Frankrike
Paris Frankrike
Stockholm Sverige (exteriörer)
Stockholms skärgård Sverige
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1956-09-17 Riviera Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1995-10-06 TV3 Sverige
1996-02-04 TV3 Sverige
Urpremiär 1956-07-12 Victoria New York USA

Musikstycken

Originaltitel Foreign Intrigue Concerto
Kompositör Charles Norman


Ämnesord

Dödsfall
Ekonomiskt välstånd
Journalister
Kontraspionage
Landsförrädare
Nazister
Nice
Paris (Frankrike)
Pressekreterare
Quisling
Rivieran
Spionage
Stockholm
Stockholms skärgård
Underrättelsetjänst
Utpressning
Wien

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Robert Mitchum DEN DÖDES SKUGGA
Tryckeri Bok-lito AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN DÖDES SKUGGA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN DÖDES SKUGGA
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?