Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Swing it, fröken!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-10-20

Medverkande

Alice Babs
Alice Lind, lärarinna i engelska

Ingvar Kjellson
Robert Roos, lektor och klassföreståndare

Pia Skoglund
Sanna Blom, elev

Lasse Sarri
Sigvard "Sigge" Nilsson, elev

Hjördis Petterson
Alma Ståhlberg, rektor

Gösta Ekman
Erik, elev

Visa alla medverkande

Handling

Alice Lind kommer till ett läroverk för att tillträda en tjänst som lärare i engelska. Bostad är redan ordnad, ett rum i fru Nilssons villa. Alice ska för övrigt ha fru Nilssons...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var sällsynt överens om Swing it, fröken!. En lyckad familjefilm, var den genomgående uppfattningen. AT (Yngve Bengtsson): "Stig Olin har tagit en del Två år i varje...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel
Manustitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Mixning

Medverkande

Alice Babs Alice Lind, lärarinna i engelska
Ingvar Kjellson Robert Roos, lektor och klassföreståndare
Pia Skoglund Sanna Blom, elev
Lasse Sarri Sigvard "Sigge" Nilsson, elev
Hjördis Petterson Alma Ståhlberg, rektor
Gösta Ekman Erik, elev
Sven Almgren Lasse Roos, Robert Roos son
Sif Ruud fru Nilsson, Sigges mor
Peter Lindgren Bi, lektor
Bengt Schött Klang, musiklärare
Margit Andelius Greta And, lärarinna
Märta Arbin Selma, hushållerska hos Roos
Einar Axelsson Fred, tjuv
Björn Gustafson Sillen, tjuv
Christina Schollin Gunvor Dahl, elev
Marianne Boivie Liane Berglund, elev
- Ej krediterade:
Peter Blitz Pelle Holmdahl, elev
Roland Frosch Tummen, elev
Kerstin Sjödin Ulla Berg, elev
Helge Hagerman poliskommissarien
Inger Axö elev
Yvonne Axö elev
Renée Grün elev
Jan-Peter Holmström elev
Ulla-Britta Andersson elev
Erik Kjellberg elev
Anders Lyrholm elev
Gudrun Bonell elev
Birgitta Grönwald elev
Ulla Sandklef tidtagarinna i simhallen
Karl-Erik Stark lärare
Inga-Lill Åhström lärare
Stig Olin studentsångare vid valborgsmässoelden

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Alice Lind kommer till ett läroverk för att tillträda en tjänst som lärare i engelska. Bostad är redan ordnad, ett rum i fru Nilssons villa. Alice ska för övrigt ha fru Nilssons ökände son Sigge som elev.

Samma kväll som Alice flyttat in i sitt rum passerar Sigge rektor Alma Ståhlbergs villa, där källardörren står öppen. Han smyger sig in och upptäcker två tjuvar i full verksamhet. Han får tag i en brödkavel, klipper till och lyckas söva dem. Sedan ger han sig av, men glömmer i hastigheten sin halsduk. Strax därpå dyker rektorn upp och hittar de livlösa tjuvarna. Hon tillkallar genast polisen.

En grabb slog oss, säger senare en av tjuvarna till polisen.

Under en lektion i engelska kommer Alice på Sigge med att fuska. Hon tar honom i upptuktelse men lovar att inte anmäla honom.

Alice har ett avspänt samtal med lektor Roos, änkling och far till Lasse som i sin tur hör till Sigges bästa vänner trots att han är betydligt yngre än denne. Roos är känd som en sträng och krävande lärare och verkar smått förgrämd. För Alice öppnar han sig och talar om sin ensamhet. Samtalet gör honom gott.

Sigge gör framsteg i engelska. Han har kommit på ett knep. Han sätter musik till de oregelbundna verben.

Lasse Roos slår sönder ett fönster på skolan och blir jagad av sin far -- som plötsligt faller för Sigges krokben. Lasse hinner undan. Blir jag relegerad för det här? frågar Sigge. Det får vi diskutera, svarar Roos.

På kvällen möter Alice Lasse som inte vågat gå hem. Hon följer med honom hem för att tala med hans far. Hon kokar välling och stoppar Lasse i säng och bryter gång på gång mot faderns ordningsregler, vilket denne finner sig i. När hon ska gå, lovar Roos att stryka ett streck över det som varit. Lasse behöver en mamma, säger Alice. Friar ni? frågar Roos. Hon blir arg och kallar honom inbilsk.

Roos är inne hos Lasse och säger god natt. Atmosfären är full av varm tillit. Lasse ber sin far plugga extra med Sigge så att han klarar nästa, viktiga skrivning i tyska. Roos lovar.

På söndagen får Lasse och Alice nästan tvinga Sigge att gå hem till Roos. Men de får i väg honom och hans dag fylls av intensivt plugg, medan Alice tar hand om Lasse. På kvällen, sedan Sigge gått och Lasse lagt sig, samtalar Roos och Alice lågmält. De kommer varandra närmare.

Det är skoldans. Roos kommer med ett glatt besked. Sigge hade bara ett fel på skrivningen i tyska. Det blir AB. Senare på kvällen råkar Sigge i slagsmål med en kamrat, Erik. Orsaken är kärlek, svartsjuka och förtal. Rektor Ståhlberg försöker skilja slagskämparna åt -- och träffas av ett slag från Sigge. Hon måste hjälpas hem. Alice och Roos uppmanar Sigge att genast gå hem till henne och be om ursäkt.

Sigge ber förgäves om ursäkt. Du kan betrakta dig som relegerad, säger rektorn. När han ska gå, upptäcker han sin saknade halsduk. Han talar om att den är hans -- och rektorn får plötsligt sammanhangen klara för sig. Hon förvandlas. Vänlighet och tacksamhet formligen väller fram.

Vid en valborgsmässoeld berättar Sigge om förvandlingen och dess orsak för Alice och Roos. En manskör dränker hans ord. Sedan försvinner han med Sanna, den yttersta orsaken till slagsmålet med Erik.

Ska vi inte gå hem? Lasse är ensam, säger Alice. Friar du nu? frågar Roos. Ja, svarar Alice.

Censur / granskning

Censurnummer 88850
Datum 1956-09-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2760 meter
Kommentar Aktlängder: 585-545-540-525-565 = 2760 meter - 101 minuter. Aktlängder: 585, 545, 540, 525, 565.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2760 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var sällsynt överens om Swing it, fröken!. En lyckad familjefilm, var den genomgående uppfattningen.

AT (Yngve Bengtsson): "Stig Olin har tagit en del Två år i varje klass, en del Swing it, magistern och en del uppfostringsproblematik. På det viset har han fått fram en alldeles idealisk barn- och familjefilm. Den är vänlig i tonen, handlar om barn och tonåringar och berättas i ett lugnt tempo som gör att även de minsta kan hänga med. Samtidigt som handlingen är tillräckligt intressant för att kunna tillfredsställa de äldre åldersgrupperna bland barnen.

Som filmrecensent känner man sig dock skyldig att upplysa den publik som inte direkt hör till ovanstående grupper att den nya filmen om Sigge Nilsson är ganska tam. Man hade betydligt roligare åt Sigge och hans kumpaners rackartyg i de tidigare filmerna än i Swing it, fröken. För oss äldre verkar den lite väl moraliserande ibland. En viss skuld till det tama intrycket har nog Stig Olin som inte tycks vara någon personinstruktör. Rutinerade skådespelare som Ingvar Kjellson, Hjördis Pettersson, Sif Ruud och Peter Lindgren -- som Sandrews i sitt pressmeddelande oartigt nog kallar Sten i förnamn -- klarar sig ändå. Men Alice Babs verkar osäker så fort hon inte sjunger. Ungdomarna visar en ordentlig provkarta på spelteknik, värst är en ung man vid namn Gösta Ekman som är förfärligt amatörmässig och affekterad. Han lyckas inte få en replik att låta naturlig."

Ny Dag (Söder): "Bland massan av filmer med stereotypa hollywoodmakeupade skönheter, även svenska sådana, verkar en ny Alice Babs-film riktigt välgörande. Det är visserligen ingen märklig sak manusförfattare och regissör här åstadkommit utan om man skall vara uppriktig helt enkelt ett svenskt lustspel i ganska 'klassisk stil' -- citationstecknen innebär alltså att man skulle vilja ha dem bättre. Men humörfriskhet, inte alls så dåligt spel i praktiskt taget alla roller och den tydligt goda tendensen gör den blygsamma historien på sitt sätt till en liten stor sak.

Och tendensen är den, att det är svårt att föra ungdomen liksom människorna i allmänhet framåt, om man inte anammar dem, t o m de mest ensidiga jazzspisare, som de är och med utgångspunkt härifrån söker utveckla deras goda sidor."

SvD (Höök): "En riktigt söt och nätt och oerhört barntillåten film. Alice Babs och en mycket ung och självlockig man, vid namn Sven Almgren, kan dela på blommorna. Så länge Alice Babs sjunger och unge herr Almgren (vidpass tio år) med den lediga repliken agerar har man påfallande trevligt. Dessemellan händer det att handling och dialog stelnar i valhänthetens gipsvagga. Alice Babs, jazzens egen lilla scoutflicka, är så avväpnande sund och rar och hjärtevärmande att varje sofistikerad gifttand slokar. Och hennes rytmgläd!je är fantastisk, hennes kunnande av hög internationell klass. (-)

Alltsammans finns med, de oförstående lärarna, de förstående lärarna, fusket och skoldansen. Däremot är filmen garanterat fri från varje allvarligare ungdomsproblem, vilket är både vilsamt och ovanligt."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Swing it, fröken! påbörjades 26.3.1956 och avslutades 14.5.1956.

Det är diskutabelt att ange ungdomsboken "Två år i varje klass" av Kar de Mumma som litterär förlaga till Swing it, fröken!. På Stig Olins manus med samma titel som boken står visserligen "efter ett uppslag av Kar de Mumma". Olins förhållande till den utpekade förlagan är under alla omständigheter mycket fritt och har sitt tydligaste uttryck i ett par för verken gemensamma personnamn.

Till saken hör också att planerna att använda Kar de Mummas boktitel på filmen fick skrinläggas av skäl som flera tidningar, bland dem Arbetet (9.5.1956), berättade om i likalydande notiser:

"Sandrews har tagit bort titeln Två år i varje klass från sin nya Alice Babs-film. Det uppdagades att Svensk Talfilm ägde rätten till namnet -- och detta bolag har gjort en tidigare version av både den och Sigge Nilsson och jag [1938/16!. Detta kan vara betalt -- kvitteras, eftersom Sandrews tog en titel från Talfilm för en del år sedan. Då tänkte Talfilm göra Flickorna i Småland [1945/37! men konkurrenten hann före -- den gången."

Svensk Talfilms Två år i varje klass (1938/2) regisserades av Sigurd Wallén.

Ungdomsboken "Två år i varje klass" av Kar de Mumma (pseudonym för Erik Zetterström; f 1904) utkom 1923.

Gösta Ekman (Hasse Ekmans son, f 1939) gjorde i Swing it, fröken! sin filmdebut som skådespelare.

Förlaga

Originaltitel Två år i varje klass (Roman)
Författare Kar de Mumma


Inspelning

1956-03-26 1956-05-14
AB Sandrew-Ateljéerna (Centrumateljéernas A- och B-hall) Stockholm Sverige
Lidingö läroverk Lidingö Sverige
Bosön Lidingö Sverige
Äppelviken Stockholm Sverige
Fåfängan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1956-10-20 Astoria Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1984-01-26 TV1 Sverige 97 min
1992-05-03 TV3 Sverige 97 min
1996-08-08 TV4 Sverige 97 min
1997-06-27 TV4 Sverige 97 min
2002-02-04 SVT1 Sverige 97 min
2006-09-19 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1956-10-20 Astoria Stockholm Sverige 101 min
Videorelease 1998-11 Sverige 97 min
TV-visning 2008-01-29 SVT1 Sverige 97 min
Dvd-release 2008-08-06 Sverige 97 min
2011-06-08 Sverige (ingår i boxen Alice Babs - Fem klassiska favoriter)
TV-visning 2011-12-20 SVT1 Sverige
2014-06-09 SVT1 Sverige
2017-05-09 SVT1 Sverige
2019-05-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jumpin' on Iceflake
Kompositör Bengt Hallberg


Originaltitel Armstrong
Kompositör Bengt Hallberg


Originaltitel Lasses melodi
Kompositör Bengt Hallberg
Instrumentalist Sven Almgren (munspel - dubbad av okänd munspelare)


Originaltitel Lärarinneuppvaktningen
Kompositör Bengt Hallberg
Orkester Bengt Hallbergs septett (dubbar skolorkester)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Closer, Closer
Kompositör Spencer Williams
Textförfattare Eric Sandström (svensk text 1956)
Spencer Williams (engelsk text)
Sångare Alice Babs
Renée Grün (dubbad)
Ulla-Britta Andersson (dubbad)


Originaltitel Verbvisan
Kompositör Bengt Hallberg
Textförfattare Eric Sandström
Sångare Alice Babs
kör


Originaltitel Spagettivisan
Kompositör Bengt Hallberg
Textförfattare Eric Sandström
Sångare Alice Babs


Originaltitel Det är inte sant
Kompositör Alice Babs
Textförfattare Eric Sandström
Sångare Alice Babs


Originaltitel Dance Date
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel Swing Doors
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Sweet One
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel I'm for You, You're for Me
Kompositör Henry Wyn
Textförfattare Eric Sandström (svensk text 1956)
Freddi Johnson (engelsk text)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör (manskör)


Ämnesord

Frierier
Hushållerskor
Inbrott
Lektorer
Lidingö Allmänna Läroverk
Lärare/engelska
Lärare/musik
Läroverk
Polis
Poliskommissarier
Rektorer
Skoldans
Skolelever
Skolfusk
Skolor
Skrivning/tyska
Slagsmål
Svartsjuka
Tjuvar
Änklingar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2760


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SWING IT, FRÖKEN!
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SWING IT, FRÖKEN!
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två år i varje klass
Omfång 69 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två år i varje klass. En vårkomedi i skolmiljö, skriven för filmen av Stig Olin efter ett uppslag av Kar de Mumma.
Omfång 172 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Swing it, fröken!
Omfång ca 200 s. Spelplan, lista över speldagar, ljudupptagning, tagna scener mm (ca 30 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?