Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Rasmus, Pontus och Toker
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-12-08

Medverkande

Eskil Dalenius
Rasmus Persson

Sven Almgren
Pontus, Rasmus kamrat

Stig Järrel
Alfredo, svärdslukare, silvertjuv

Hjördis Petterson
Berta, Alfredos medhjälpare

Elof Ahrle
Patrick Persson, Rasmus pappa, poliskonstapel

Siv Ericks
Gullan Persson, Rasmus mamma

Visa alla medverkande

Handling

I den lilla staden Västanvik bor familjen Persson. Pappa Patrick är polis och mamma Gullan hemmafru. Deras son Rasmus är i tioårsåldern och deras dotter Pricken i mitten av tonåren, och...

Visa hela handlingen

Press

Vänlig och lagom spännande familjeunderhållning, var pressens eniga bedömning av Rasmus, Pontus och Toker. SvD (Lill): "Hela hösten har Astrid Lindgrens Rasmus, Pontus och Toker...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel
Episodtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Specialeffekter, foto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Eskil Dalenius Rasmus Persson
Sven Almgren Pontus, Rasmus kamrat
Stig Järrel Alfredo, svärdslukare, silvertjuv
Hjördis Petterson Berta, Alfredos medhjälpare
Elof Ahrle Patrick Persson, Rasmus pappa, poliskonstapel
Siv Ericks Gullan Persson, Rasmus mamma
Pia Skoglund Patricia "Pricken" Persson, Rasmus storasyster
Stig Olin Ernst, silvertjuv
Björn Berglund baron von Rencken
Åke Engfeldt överkonstapel
Torsten Wahlund Joakim von Rencken, baron von Renckens son, Prickens fästman
Monica Steier Annika
Olle Frenzel Jan
Heinz Hopf Krister
Ulf Lundquist Ulf
- Ej krediterade:
Sven Holmberg hälaren, antikvitetshandlare
Astrid Bodin fru Andersson, Bertas syster
Margit Andelius karusellkassörskan
Gösta Prüzelius Prickens lärare
David Erikson Rasmus lärare
Else Fisher Rasmus musiklärare
Hedvig Lindby fru Enoksson, den gamla damen som tappat sin kanariefågel
Eva Alw turist utanför läroverket
Toker hund

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1966
AB Sandrew-Bauman Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I den lilla staden Västanvik bor familjen Persson. Pappa Patrick är polis och mamma Gullan hemmafru. Deras son Rasmus är i tioårsåldern och deras dotter Pricken i mitten av tonåren, och båda barnen går i Västanviks läroverk.

Rasmus har en hund, som heter Toker, och en bästa vän och klasskamrat som heter Pontus.

Pricken håller ihop med Joakim von Rencken. En dag upptäcker hon att han har en anteckningsbok -- en realisationskatalog, kallar han den -- där han förtecknat och klistrat in foton av tidigare flickbekanta, flickor han "säljer billigt". Men Pricken kommer aldrig att hamna i katalogen, försäkrar han.

Ett tivoli kommer till Västanvik. Rasmus och Pontus går till tivolit med en kassa på 3 kr som de tjänat på sin gemensamma affärsrörelse Aktiebolaget Förenade Skrot. Pengarna räcker dock inte långt på tivolit, och för att få se svärdslukaren Alfredo uppträda kryper de under tältduken. Men denne upptäcker pojkarna och jagar ut dem ur tältet.

Efter föreställningen håller sig Rasmus gömd i närheten av Alfredos husvagn. Han hör Alfredo tala om silverstölder med en kvinna och en man, Berta och Ernst. Ernst säger att han fått ett tips. I Västanvik finns en av landets största silversamlingar. Strax därpå upptäcks Rasmus av Alfredo och jagas i väg.

Vid frukosten nästa morgon är Pricken sorgsen. Hon berättar för Rasmus att det är slut med Joakim. Och så berättar hon om realisationskatalogen.

Rasmus bestämmer att han och Pontus -- d v s Räddningskåren för kärlekens offer -- måste rycka ut. På natten tar de sig in i Joakims hus. De hittar katalogen -- och konstaterar att Prickens foto inte finns i den. Sedan hittar de fotot som de tar med sig. På väg ut från huset upptäcker de Alfredo och Ernst som släpar på en säck. I säcken finns en massa silverpjäser som hör till Joakims fars stora samling.

Pojkarna och Toker, som har fått vänta i trädgården, följer efter Alfredo och Ernst till tivolit -- där de upptäcks. Ernst tar hand om Toker. Om pojkarna håller tyst, får de tillbaka hunden på torsdag, säger han och låter pojkarna löpa.

Rasmus och Pontus gömmer sig och följer sedan efter Alfredo och Berta, när de bär bort en säck och ett bylte. En stund senare lämnar Ernst tivolit med Toker.

Alfredo och Berta bär sina bördor till fru Anderssons källare. Fru Andersson är Bertas syster -- men hon är också granne till Pontus och har bett honom röja upp i källaren. Och intill finns dessutom Förenade Skrots lager.

När Alfredo och Berta gått, undersöker pojkarna det bylte hon burit på. Det innehåller ett par stövlar. Av Toker syns inte ett spår.

Nästa dag klipper pojkarna upp säcken som är plomberad. De tömmer den på silver, fyller den med skrot från sitt lager och syr ihop den.

Tiden går, och pojkarna kommer till tivolit för att få tillbaka Toker. De får veta att Toker finns i ett övergivet hus utanför stan och beger sig dit. Men där möter de Alfredo i stället för Toker. Hunden finns i stallet intill, säger han. I morgon får de återse den. Sedan låser han in dem.

Pojkarna lyckas efter en liten stund ta sig ur sitt fängelse. De befriar Toker och rusar till polisen.

Tillsammans med en hälare upptäcker Alfredo och Ernst att deras silverskatt består av skrot. De återvänder till det övergivna huset -- och finner Rasmus och Pontus fortfarande inlåsta. Pojkarna lovar visa var silvret finns.

De vandrar genom staden och stannar vid ett hus där de går in. Ljuset är svagt, men på ett bord glittrar silvret. Så tänds ljuset -- och Alfredo och Ernst upptäcker att de är på polisstationen. De försöker fly men hindras av Rasmus' pappa.

Det är sommarfest i Västanvik. Pricken och Joakim återförenas. De kysser varandra.

Måtte man aldrig bli sån, säger Pontus. Nej, det blir vi aldrig, säger Rasmus. Som väl är.

Censur / granskning

Censurnummer 89219
Datum 1980
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktindelning: 580-560-570-605 = 2315 meter - 85 minuter. Aktlängder: 580, 560, 570, 605.


Censurnummer 89219
Datum 1974
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktindelning: 580-560-570-605 = 2315 meter - 85 minuter. Aktlängder: 580, 560, 570, 605.


Censurnummer 89219
Datum 1966
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktindelning: 580-560-570-605 = 2315 meter.


Censurnummer 89219
Datum 1958
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktindelning: 580-560-570-605 = 2315 meter - 85 minuter. Aktlängder: 580, 560, 570, 605.


Censurnummer 89219
Datum 1956-12-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktindelning: 580-560-570-605 = 2315 meter - 85 minuter. Aktlängder: 580, 560, 570, 605.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2315 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vänlig och lagom spännande familjeunderhållning, var pressens eniga bedömning av Rasmus, Pontus och Toker.

SvD (Lill): "Hela hösten har Astrid Lindgrens Rasmus, Pontus och Toker gått som livligt uppskattat serieprogram i radio men det hindrade inte den ungdomliga premiärpubliken på Astoria att med höga rop och små vällustiga skratt ge luft åt sin spänning när grabbarna jagades av bovarna på film. Härav får man väl sluta sig till att de gillade underhållningen högt och rent. Och säkert är att ingen, inte ens den räddaste lillaminstingen behöver bli skrämd i d e n h ä r barnfilmen. Författarinnan vet ju precis vad ungar tål och det gör Stig Olin också, som är regissör och själv spelar den fulaste fisken i traditionellt kritstrecksrandad kostym och dolsk uppsyn. Ännu mindre kunde Stig Järrels svärdslukande Alfredo skrämma små barn -- var han en smula argsint i början, så gick det alldeles över under berättelsens gång och han blev hur ologiskt larvigt snäll som helst mot slutet.

Rasmus är Rasmus, en liten säker och ettrig krabat med ömma ögonblick, och han har definitivt vuxit ifrån det änglasöta stadiet. Sven Almgren assisterar bra som bästevännen Pontus och Elof Ahrle är solsken hela karln som polispappa Persson. De unga tu i historien, nödvändiga bara för att sätta handlingen i gång strängt taget, spelas av Torsten Wahlund och Pia Skoglund, den sistnämnda söt men inte så flicknaturlig som väninnan Monika Steijer. Bristande rutin kan ibland vara en tillgång!"

Arbetaren (Siv Widerberg): "Vänlig, välspelad, rolig och lagom spännande -- kan man begära mer av en barn- och familjefilm? Knappast. Och allt detta är Astrid Lindgrens nya film i rikliga mått. Något konstverk är det inte, men precis lagom åt alla håll. Och ingen gråt och inget 'mamma jag vill gå hem' behöver man höra i salongen. Bovarna är de vänligaste man hitintills sett på film."

AB (Filmson): "Man behöver inte vara i tioårsåldern för att ha roligt åt Stig Olins frejdiga filmversion av Astrid Lindgrens festliga radioserie. Frågan är i alla fall om man inte hade största nöjet av ungarna i salongen, egna och andras, som hör- och synbarligen uppskattade underhållningen. Det var en ren fröjd att höra ett sånt jubel och se en sån andlös spänning hos en ung spontan publik."

Kommentar Svensk filmografi

Astrid Lindgrens (1907-2002) manuskript till Rasmus, Pontus och Toker omarbetades av författaren till en radioföljetong med samma titel. Följetongen sändes hösten 1956 med start 6.10.1956. "Rasmus, Pontus och Toker" utkom i bokform 1957. Se även Kommentar till filmen Mästerdetektiven och Rasmus (1953) och Luffaren och Rasmus (1955).

Inspelning

1956-07-02 1956-08
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Mariefred Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1956-12-08 Astoria Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1963-11-16 TV Sverige 30 min (del 1 av 3)
1963-11-23 TV Sverige 30 min (repris del 1 + del 2)
1963-11-30 TV Sverige 30 min (repris del 2 + del 3)
1963-12-07 TV Sverige 30 min (repris 3)
1985-03-09 TV1 Sverige 81 min
1990-10-30 TV2 Sverige 81 min
1998-04-13 SVT1 Sverige 81 min
2001-07-24 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1956-12-08 Astoria Stockholm Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Karusellvisan
Kompositör Stig Olin (1956)
Textförfattare Stig Olin (1956)
Sångare Eskil Dalenius


Originaltitel Mor, lilla mor
Kompositör Ellen Heijkorn (1905)
Textförfattare Astrid Gullstrand (1905)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel I Eksjö sta' på Ränneslätt ...
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel Ute blåser sommarvind
Kompositör Alice Tegnér
Textförfattare Samuel Hedborn (1811)
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Beautiful Dreamer
Kompositör Stephen C. Foster (1864)
Textförfattare Stephen C. Foster (engelsk text 1864)
Harry Iseborg (svensk text 1939)
Sångare Hjördis Petterson


Ämnesord

Adel
Barnfilm
Försoning
Hälare
Inbrott
Läroverk
Mariefred
Mariefred/Centralskolan
Polis
Polisstationer
Silver
Stölder
Svärdslukare
Tivolin

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2326


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2327


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RASMUS PONTUS OCH TOKER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Olle Olsson "Hagalund"


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RASMUS PONTUS OCH TOKER
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Olle Olsson "Hagalund"


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RASMUS PONTUS OCH TOKER
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Astrid Lindgrens RASMUS PONTUS OCH TOKER
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rasmus, Pontus och karusellen. Originalmanuskript av Astrid Lindgren.
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?