Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel La sorcière
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-10-29

Medverkande

Marina Vlady
Ina (Aino)

Nicole Courcel
Kristina Lundgren

Maurice Ronet
Laurent Brûlard, fransk ingenjör

Michel Etcheverry
Camoin, fransk ingenjör

Rune Lindström
Hermansson, präst

Erik Hell
Pullinen, förvaltare

Visa alla medverkande

Handling

Laurent, fransk ingenjör, lämnar Orly-flygplatsen i Paris. Han ska resa till Dalarna i Sverige för att leda ett vägbygge. På 1600-talet anklagades många kvinnor i Dalarna för...

Visa hela handlingen

Press

En löjeväckande film, var den samfällda kritikeruppfattningen. Men exempelvis Robin Hood i StT tillerkände samtidigt filmen viss charm. AB (K E): "När man ser en så romantisk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
FAD (First Assistant Director)
SAD (Second Assistant Director)
Scripta
Dialog
Manusbearbetning
Biträdande producent
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Musikarrangör
Dirigent
Musiktekniker
Scenografiassistent
Kostymör
Smink
Klippassistent

Medverkande

Marina Vlady Ina (Aino)
Nicole Courcel Kristina Lundgren
Maurice Ronet Laurent Brûlard, fransk ingenjör
Michel Etcheverry Camoin, fransk ingenjör
Rune Lindström Hermansson, präst
Erik Hell Pullinen, förvaltare
Eric Hellström Erik, Kristinas son
Ulla Lagnell fru Hermansson
Naima Wifstrand Maila, Inas mormor
Ulf Palme Matti, förman
- Ej krediterade:
Astrid Bodin kyrkbesökare
Svea Bruce kyrkbesökare
Monica Lindberg kyrkbesökare

Bolag

Produktionsbolag Films Metzger et Woog SARL
Productions Iéna
Simoja
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1956
Laboratorium Laboratoires Franay des Tirages Cinématographiques SARL
Specialeffekter, ljud Atelier d'Art Cinématographique (LAX) (ljudeffekter)
Övrigt bolag Agence D.E.B. (pressinformation)
Les Films Corona 1956 (fransk distributör)

Handling

Laurent, fransk ingenjör, lämnar Orly-flygplatsen i Paris. Han ska resa till Dalarna i Sverige för att leda ett vägbygge.

På 1600-talet anklagades många kvinnor i Dalarna för häxeri och brändes på bål, berättar en text. Låt oss föreställa oss något motsvarande i våra dagar:

Laurent närmar sig resans mål. Han kommer med ångbåten Rättvik och sätts i land på en ödslig strand, där han möts av en hästskjuts som för honom till fru Lundgrens gård. Hon är hans arbetsgivare. Han ska ta över efter en annan fransk ingenjör som nu ska resa hem.

På kvällen äter Laurent middag hos fru Lundgren. Med på middagen är också bygdens präst, Hermansson. Han berättar om vidskepelse bland människorna och föreställningar om häxor. Under kvällen möts Laurents och fru Lundgrens blickar. Det är som om en känsloladdning växer fram mellan dem. Inget blir dock sagt om detta. Efter en fisketur med Matti, förman vid vägbygget, går Laurent vilse i skogen. Plötsligt får han syn på en ung vacker flicka tillsammans med ett rådjurskid. Han ropar till henne, varpå hon flyr.

Laurent irrar vidare. På en myr går han ner sig. Han kämpar för att ta sig upp men sjunker bara djupare. Han har sjunkit ner till axlarna och det är mörkt, när han upptäcks av en gammal kvinna som drar upp honom med hjälp av ett rep. Sedan för hon honom till en liten stuga vid en sjöstrand och bjuder på en stärkande dryck. Efter en stund kommer flickan han såg i skogen, Ina, till stugan. Den gamla är hennes mormor. Ina visar Laurent vägen tillbaka genom skogen. När de närmar sig den skallgångskedja som fru Lundgren skickat ut för att leta efter honom, flyr Ina sin väg efter att först ha lagt sin hand på ett sår som Laurent ådragit sig under nattens strapatser.

Pastorn berättar för Laurent om Ina och hennes mormor. Enligt folket i bygden är de Djävulens döttrar. Ina smyger i skogen vid vägbygget. I ett obevakat ögonblick stjäl hon en bit korv ur förmannen Mattis matlåda. En stund senare upptäcks hon. Vi har tagit häxan, ropar arbetarna. Laurent går dock emellan och beordrar dem tillbaka till arbetet.

Ina närmar sig skyggt Laurent, när han är ute på en skogspromenad. De försöker nu båda nå kontakt och överbrygga språksvårigheterna. Detta möte följs sedan av fler. På kort tid har de blivit djupt förälskade i varandra. Laurent får höra att han inte borde umgås med en häxa men struntar i varningarna.

Laurent tar med sig Ina på besök i staden. Förundrad insuper hon den främmande miljön och folklivet. Under tiden beslutar fru Lundgren träda till handling. När Ina kommer tillbaka från stadsresan, finner hon fru Lundgren hos mormor i stugan. Stugan är fru Lundgrens, och nu måste de lämna den. De ska få pengar med sig, men om åtta dagar ska de vara borta.

Fru Lundgren berättar för Laurent om de åtgärder hon vidtagit. De börjar gräla. Laurent säger att han tänker gifta sig med Ina.

Laurent talar med Ina om giftermål. Det är omöjligt, säger hon. Jag är inte som andra. Du ska bli min fru, säger han.

Det är gudstjänst. Församlingen gör stora ögon, när dörren oväntat öppnas -- och Ina träder in.

Efter gudstjänsten blir Ina plötsligt överfallen utanför kyrkan. Hon räddas av fru Lundgren som låter piskan vina över de uppretade människorna. Ina flyr men fälls till marken av två pojkar. De skrattar gott. Hon reser sig och går blodig vidare.

Laurent, som inte varit i kyrkan, får av Matti veta vad som hänt vid kyrkan. När Laurent finner Ina i skogen, är hon död.

Censur / granskning

Censurnummer 88992
Datum 1956-10-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2475 meter
Kommentar Den av biografbyrån granskade kopian var 15 m längre än den version som sedan nådde biograferna; den förändrade längden är noterad på censurkortet utan kommentar av biografbyrån. Visningskopiorna aktindelning: 355-540-540-545-480 = 2460 meter - 90 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Western Electric Recording
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2650 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En löjeväckande film, var den samfällda kritikeruppfattningen. Men exempelvis Robin Hood i StT tillerkände samtidigt filmen viss charm.

AB (K E): "När man ser en så romantisk sagolek som denna utspelas i Dalom så vill det till att hålla det realistiska tänkandet i styr. Satkärringar kan man väl förmoda att det finns, men absolut inte så förtjusande häxor som Marina Vlady. Ett sådant faktum skulle förmodligen för länge sedan exploaterats och omsatts i god dollarvaluta av Rättviks hembygdsföreningar.

Bortser man från att miljöns närhet skapar ett visst löje så återstår en stundtals mycket vacker film, välspelad i synnerhet av de två franska huvudrollsinnehavarna Marina Vlady och Maurice Ronet. (-)

Fotografiskt sett hade fransmännen inte lockat fram några originella aspekter på landskapet. Vackra men banala skogsmotiv omväxlande med trolska skogstjärnar, som redan tidigare speglat så många svenska filmkameror, var den dominerande ramen.

Som en fransk honnör åt värdlandets filmkonst får man väl uppfatta Marina Vladys lilla nakenbad."

StT (Robin Hood): "Filmen spelades in i Sverige i fransktsvenskt (Nordisk Tonefilm) samarbete. Själva historien (skriven av fransmän) är naturligtvis befängd -- ur svensk synpunkt. Men inte ur utländsk. Ute i världen tror man vad som helst om den hemlighetsfulla Norden.

Det har vi bevis på. Den tyska publiken röstade fram Häxan till segrarplats vid sommarens filmfestival i Berlin, och den amerikanska Varietys kritik är synnerligen nådig. Så vi kan spara på vår ironi.

Häxan är inte alls någon bra film -- den är i många stycken amatörmässig -- men den har en odisputabel charm. (-)

Vad som i svenska ögon och öron gör Häxan till ett sådant särdeles skådespel är att handlingen förlagts till modärn tid, att svenska skådespelare (Ulf Palme, Naima Wifstrand -- ett praktfullt huvud -- Rune Lindström m fl) är med, att det talas svenska, svenskfranska, fransksvenska och franska varvtals. Och så lustspelsavsnittet i mitten.

Ty mitt i den 'dramatiska' filmen har fransmännen lagt in ett lustspelsmoment à la 'kusinen från landet besöker första gången storstaden'. Ingenjören bilar in till Falun med häxan (barfota, iförd endast nattlinne i nylontrikå). Folk gapar, hon gapar -- och inköper högklackade guldskor . . .

Men -- filmen är mycket underhållande. Av olika orsaker. Det är t ex högst pittoreskt när arbetsförmannen Ulf Palme rusar in i Kalevala-atmosfären och på renaste svenska ryter: 'Var fan är min korv'."

DN (C B-n): "Bland det värsta som finns: fiaskon på högsta nivå. Fiaskon med konstnärliga pretentioner. Häxan, resultatet av ett ambitiöst svensk-franskt samarbete, är ett sådant fiasko, ett pekoral på hemska villovägar i susande Dalaskogar och på ett glittrande Siljan. En och annan filmfrälst kan kanske finna några försonande drag i eländet: de vackra naturbilderna, den purunga Marina Vladys vilda flickansikte, präglat av oskuld, väntande på otukt, själva filmsagan med dess valhänta försök att leka med fornt och nytt 'under eviga stjärnor'. Men filmen som sådan är en gräslighet."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Häxan påbörjades 16.8.1955 och avslutades 27.10.1955 i Paris.

Alexandr Kuprin (1870-1938) var en realist i Tolstojs och Tjechovs anda som fått flera av sina verk filmatiserade. Bl.a. har "Olesia" (Häxan) filmats två gånger i Sovjetunionen: 1915 av N. Arbatov och 1971 av Boris Ivtjenko. Andra verk som filmats är "Pojedinok" (Duellen) (1910 och 1957) och "Belyj pudel" (Den vita pudeln) (1956). "Olesia" utkom i svensk översättning 1923 under titeln "En häxa".

Förlaga

Originaltitel Olesja / Olesia (Novell)
Författare Aleksandr Kuprin


Inspelning

1955-08-16 1955-10-27
Paris-Studios-Cinéma SA Billancourt Frankrike (ateljé)
Paris Frankrike (exteriörer)
Falun Sverige (exteriörer)
Mora Sverige (exteriörer)
Askersund Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1957-01-21 Palladium Stockholm Sverige 90 min
Sverigepremiär 1956-10-29 Röda Kvarn Falun Sverige 90 min
1956-10-29 Skandia Mora Sverige 90 min
TV-visning 1992-10-30 Kanal 1 Sverige 87 min
1998-09-04 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1956-04-11 Paris Frankrike 97 min
Annan visning 1956-04-27 Belgien
Dvd-release 2014-12-22 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Carrefour
Kompositör André Lafosse


Originaltitel Pavane
Kompositör Norbert Glanzberg


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare Rune Lindström
kör


Utmärkelser

Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1956 (2:a hederspris)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden (prädikat: wertvoll)

Ämnesord

Askersundstrakten
Dalarna
Dödsfall
Falun
Fransmän
Förmän
Gudstjänster
Häxor
Ingenjörer
Moratrakten
Paris (Frankrike)
Paris/Orly
Präster
Svartsjuka
Upplopp
Vidskepelse
Vägbyggen
Ångbåtar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2429


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄXAN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 16
Bakombild papper 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?