Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Skorpan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-12-19

Medverkande

Nils Poppe
Valfrid Jönsson alias Scorpio, ficktjuv på tivoli

Marianne Bengtsson
Doris, nakendansös

Anna-Lisa Baude
fru Schöling, tivoliägare

Åke Fridell
Filip Schöling, fru Schölings son

Holger Löwenadler
Hugo Braxenhielm, konsul

Siv Ericks
fru Cecilia Braxenhielm

Visa alla medverkande

Handling

Konsul Hugo Braxenhielm är upprörd. Utbölingarna har kommit till stan. Och detta just när man förbereder sig för att hedra framlidne patron Braxenhielms minne. En byst av patron ska...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna visade ingen större uppskattning av Skorpan i sig -- som filmkomedi eller fars. Men Nils Poppe berömdes och till en del även hans skådespelarkolleger. DN (Jerome):...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud

Medverkande

Nils Poppe Valfrid Jönsson alias Scorpio, ficktjuv på tivoli
Marianne Bengtsson Doris, nakendansös
Anna-Lisa Baude fru Schöling, tivoliägare
Åke Fridell Filip Schöling, fru Schölings son
Holger Löwenadler Hugo Braxenhielm, konsul
Siv Ericks fru Cecilia Braxenhielm
Jan Molander Sixten, disponent, Hugo Braxenhielms son
Elisabeth Falk Ulrika Widell, Sixtens fästmö
Gunnar Björnstrand Freddie, Hugo Braxenhielms brorson
Georg Rydeberg advokat
Pia Arnell Amanda, servitris
Fritiof Billquist överkonstapel
Holger Cameron polis vid Bergs slussar
Rolf Botvid polis
Sven Holmberg polis
Mille Schmidt polis
Olav Riégo Slussberg, direktör
Arthur Fischer Johansson, styrman
Svea Holst hembiträde hos Braxenhielms
Birger Åsander Jojje, Freddie Braxenhielms chaufför
Ragnar Arvedson herrekiperingsägaren
Astrid Bodin tvätterska
Christina Lindström tvätterska
Rune Ottoson Filip Schölings medbrottsling
Anders Andelius hoppilandkalle
Leif Amble-Næss turist
H.W. Tan kines
Ulf Johanson ''Jaquetten''
Ludde Juberg Karlsson, gubbe med hängslen
John Starck gubbe vid kanalen
Arne Lindblad mannen med klockan
Hugo Andersson ej identifierad roll
Ingalill Holmberg ej identifierad roll
Maj Lundberg ej identifierad roll
Carin Lundquist ej identifierad roll
S. Al Sandby ej identifierad roll
Gertrud Danielsson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1956
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Konsul Hugo Braxenhielm är upprörd. Utbölingarna har kommit till stan. Och detta just när man förbereder sig för att hedra framlidne patron Braxenhielms minne. En byst av patron ska avtäckas i dagarna.

Utbölingarna är fru Schöling med sonen Filip. Hennes kringresande tivoli lockar stans invånare med sina förlustelser från överallt uppsatta affischer.

Freddie Braxenhielm, konsulns brorson, har kommit till stan för att vara med om familjehögtidligheten. På gatan kommer han i samspråk med tivolits ficktjuv Scorpio, redan som barn kallad Skorpan -- därav artistnamnet. Skorpan bjuder Freddie på kvällens föreställning.

Tivolits nakendansös Doris berättar för Skorpan om Schölings bråk med Braxenhielms. Filip Schöling är egentligen son till gamle Braxenhielm, och någonstans ska det finnas ett gåvobrev som visar att godset Stora Pösa rätteligen tillhör Filip.

Fru Schöling och hennes son talar med sin advokat. Denne har genom efterforskningar kommit fram till att det försvunna gåvobrevet finns i en lönnlåda i en kommod, och spåren efter kommoden leder till Törebodatrakten.

Filip vill gifta sig med Doris och är missnöjd med hur väl hon och Skorpan kommer överens. Därför har han tillsammans med en medbrottsling ordnat så att pengar verkligen "försvinner" under Skorpans föreställningar. En ficktjuv som stjäl kan man ju inte ha kvar på ett tivoli. I kväll, när Freddie ser föreställningen, anklagas Skorpan på nytt för stöld, men Freddie betalar den hundralapp som "saknas".

Efter föreställningen upptäcker Skorpan att Filip ligger bakom "stölderna". Skorpan stjäl tillbaka Freddies pengar och återlämnar dem till honom. Och nu ber Freddie om hjälp. Han måste hastigt resa till London. Skorpan spelar rollen som Freddie inför släkten.

Advokaten söker upp konsuln. Han vill hellre ha konsuln än fru Schöling som klient. Henne har han lett på villospår. Gåvobrevet är gömt i en sängknopp, och sängen med denna knopp ska finnas någonstans vid Bergs slussar.

Skorpan gör entré hos Braxenhielms som Freddie och gör sin roll till en oborstad buffel. Vid middagen får han höra talas om gåvobrevet i sängknoppen.

Skorpan besöker tivolit och presenterar sig för Schölings som buffliga Freddie. Han säger att han jobbat på tivolit enbart för att kunna spionera och berättar sedan om advokatens bedrägeri.

Nästa dag går Braxenhielms ombord på ångbåten Ariadne för att via Bergs slussar åka till Västanköping, där bysten av gamle Braxenhielm ska avtäckas. Alldeles före avfärd stiger också fru Schöling, Filip och Doris ombord.

Resan längs Göta kanal formar sig för alla inblandade till en vild jakt på sängknoppar, både ombord och på land, både före, vid och efter Bergs slussar. Filip jagar dessutom kommoder. Samtidigt växer det ömma samförståndet mellan Skorpan och Doris. Att han inte är den verklige Freddie har hon förstått länge.

Polisen i Västanköping griper konsuln. Man har fått in anmälningar om vilt härjande sängknoppstjuvar. Allt fler av sängknoppsjägarna samlas på polisstationen, och förvirringen når sin kulmen, när också den verklige Freddie kommer dit.

En av de många, som hamnat på polisstationen är styrman Johansson. Han har fått konsulns uppdrag att hålla ett tal (författat av konsuln) vid gamle Braxenhielms byst. Han bär på en fana, och överst på dess stång sitter en knopp. Han drar uppmärksamheten till sig genom att säga sig vara trött på hela jippot -- och för övrigt hade gamle Braxenhielm minst tre ungar vid varje sluss.

Skorpan ser bara knoppen. Det är en sängknopp -- och i den finner han gåvobrevet. I brevet står det att Stora Pösa ska tillfalla Valfrida Juliana Jönsson och hennes avkomma.

Det är ju jag, ropar Skorpan. Men han vill inte ha Stora Pösa. Han vill starta en cirkus, Cirkus Braxenhielm.

Konsuln grumsar. Men han vill förstås ännu mindre förlora Stora Pösa.

Skorpan och Doris reser i väg tillsammans med kanalbåt.

Censur / granskning

Censurnummer 89113
Datum 1956-11-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2250 meter
Kommentar Speltid: 82 minuter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2250 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna visade ingen större uppskattning av Skorpan i sig -- som filmkomedi eller fars. Men Nils Poppe berömdes och till en del även hans skådespelarkolleger.

DN (Jerome): "Skorpan lever så gott som helt och hållet på Nils Poppes charm och vänliga livsfilosofi som går ut på att vi alla ska vara sams och försöka komma till tals med varandra. Mycket i filmen är en tjusande idyll, handlingen ramas in av svensk småstad och sol och sommar och tvärs genom det hela upplever man en resa på Göta kanal med dess växlande scenerier och skiftande landskap. (-)

Gösta Gustaf-Jansons manus passar Poppe som en slags klangbotten att leka på samtidigt som det ger honom täta tillfällen att på ett sympatiskt opretentiöst sätt vara en smula förkunnare. Svagheten ligger i intrigens brist på originalitet. Att söka gamla testamenten i knopparna på engelska järnsängar är ju rena, rama nippran och ingenting att göra för den överklassknöl som Holger Löwenadler skall föreställa. Sånt räcker inte ens som fjäder i en vanlig enkel farsmekanism, ännu mindre då här i ett lustspel med Poppe.

Utom den sistnämnde är det Björnstrand man helst ser i filmen. Mitt i överdriften har denne filur gejst och svada av avväpnande slag. Avväpnande i sin mjuka ömhet är också Marianne Bengtsson, en flicka just för den blyge Poppe att dyrka och föra hem som sitt hjärtas utvalda -- i filmen alltså."

MT (Christer Topelius): "Att skriva om Nils Poppes och Hans Lagerkvists senaste opus, Skorpan, är som att famla i luften. Man jagar förtvivlat efter något att skriva om och finner efter en stunds intensiv eftertanke verkligen två saker: de vackra scenerierna kring Göta kanal som man misstänker är filmens raison d'être och några av Poppes blyga, vänliga scener mot Marianne Bengtsson. (-)

Man hade väntat sig mer spiritualitet och fantasi av Gösta Gustaf-Janson, som svarar för manuskriptet, inte bara ett beställningsarbete av enklaste slag. Hans Lagerkvist har nöjt sig med att se till att handlingen eller vad man nu skall kalla det som händer håller ett hyggligt tempo och att Martin Bodin bakom kameran fångat Elsa Beskow-idyllerna kring kanalen."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Skorpan påbörjades 14.5.1956 och avslutades 10.7.1956.

Skorpan blev den tredje långfilm Hans Lagerkvist regisserade. De två föregående var Stampen (1955) och Ljuset från Lund (1955). (Se även Kommentar till filmen Stampen 1955).

Skorpan byggde på ett originalmanuskript av Gösta Gustaf-Janson, skrivet direkt för film.

Inspelning

1956-05-14 1957-07-10
Filmstaden Råsunda Sverige
Göta Kanal mellan Töreboda och Söderköping Sverige
Bergs slussar Sverige
Söderköping Sverige
Danderyd Sverige
Vaxholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1957-03-18 Fontänen Stockholm Sverige 82 min
1957-03-18 Skandia Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1956-12-19 Biografen Söderköping Sverige 82 min
TV-visning 1977-01-16 TV2 Sverige 79 min
1991-04-09 TV2 Sverige 79 min
2000-01-03 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1956-12-19 Biografen Söderköping Sverige 82 min

Musikstycken

Originaltitel Fidgety Phil
Kompositör King Palmer


Originaltitel Storm och böljor tystna ren
Kompositör Carl Michael Bellman (musikbearbetning)
Textförfattare Carl Michael Bellman


Ämnesord

Advokater
Bedrägerier
Bergs slussar
Chaufförer
Danderyd
Dansöser
Disponenter
Falska identiteter
Ficktjuvar
Förklädnader
Gods
Göta kanal
Hembiträden
Illusionister
Kanalbåt
Konsuler
Nakendansöser
Polis
Servitriser
Styrmän
Sängknoppar
Söderköping
Tivolin
Tivoliägare
Vaxholm
Ångbåtar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2268


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2264


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SKORPAN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKORPAN
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustspel av Gösta Gustaf-Janson.
Omfång 209 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 27 s. + 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?