Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sista natten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-10-22

Medverkande

Hans Strååt
mannen

Birgitta Valberg
mannens f.d. fru

Bengt Blomgren
Hammar, landsfogde i Marstrand

Ellika Mann
Kristina, Haralds fru

Visa alla medverkande

Handling

En man rymmer från den psykiatriska kliniken på ett sjukhus. Larm går till polisen som inleder spaningar under ledning av landsfogde Hammar. Spåren efter mannen leder till Marstrand....

Visa hela handlingen

Press

Ett thrillerpekoral, skrev Terje Wigen i MT. Det omdömet om Sista natten är representativt också för övriga kritiker. StT (Movie): "Historien om mördaren som rymmer från ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Hans Strååt mannen
Birgitta Valberg mannens f.d. fru
Bengt Blomgren Hammar, landsfogde i Marstrand
Georg Rydeberg Harald
Ellika Mann Kristina, Haralds fru
Sven-Axel "Akke" Carlsson Jojje
Arne Strand Peter
Birgitta Ander Gun
Kerstin Sjödin Jessie
Harry Ahlin borgmästaren
Yngve Nordwall Svensson, psykiater
Rune Olson polis
Lasse Dahlquist Lasse Dahlquist
Åke Söderblom Åke Söderblom
Egon Larsson Egon Larsson
- Ej krediterade:
Jan Anders Lignell Tommy
Arne Ohlson polis
Hans Hansson Hansson, kapten vid Sjöräddningen
Rune Ottoson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Börje Larsson Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1956

Handling

En man rymmer från den psykiatriska kliniken på ett sjukhus. Larm går till polisen som inleder spaningar under ledning av landsfogde Hammar. Spåren efter mannen leder till Marstrand.

I Marstrand ser mannen en familj lämna en villa. Han är klädd i overall. När alla gått, ser han att ett av villans fönster fortfarande står öppet.

Mannen, som nu är seglarklädd, träffar i hamnen en metande pojke, Tommy. En polis kommer fram till dem och frågar efter en man i overall. När polisen gått utan att ha fått någon hjälp, säger Tommy att han tidigare på dagen sett mannen klädd i overall. Mannen erkänner att polisen är efter honom. Han är journalist på farliga efterforskningar. Tommy hjälper sedan sin nye vän att skicka i väg ett telegram.

Det är internationell seglarregatta i Marstrand. Ungdomarna Peter och Gun deltar, liksom deras vänner Jojje och Jessie. Ute till havs visar sig plötsligt mannen ombord på Peters och Guns båt. Han tvingar dem att gå nära en liten ö. Där får de hoppa i vattnet. Sedan styr mannen rakt ut i havet.

Peter och Gun, som tagit sig i land på den lilla ön, räddas så småningom, och när landsfogde Hammar fått rapport om det inträffade, larmas Sjöräddningen som snart finner den efterspanade båten -- tom.

Mannen har tagit sig i land på en bebodd ö. Han möter en invånare och berättar att han fallit över bord. Men de andra på båten såg att han klarade sig i land så det är ingen fara för onödigt larm till Sjöräddningen. Sedan får mannen båtskjuts till Marstrand.

I hamnen i Marstrand ser mannen ett elegant fyllo ombord på en båt, och han hör även fyllot kallas vid förnamn av en bekant -- Harald.

Mannen klättrar ombord till Harald och låtsas vara en gammal bekant, och Harald tar fasta på en vag minnesbild och börjar kalla mannen för Torsten.

Haralds fru Kristina kommer till båten.

För sin inre syn ser mannen hur han stryper en kvinna. Kristina ska gå för att titta på fästningen. Mannen tackar ja till att följa med, medan Harald stannar ombord med sina flaskor.

Kristina och mannen följer med en guidad visning av fästningen. Vid ett tillfälle dröjer de sig kvar efter det övriga sällskapet -- och mannen stryper Kristina i hennes eget, långa hår.

Mannen möter på nytt Tommy. Tillsammans ser de eftermiddagsbåten lägga till i hamnen. Människor stiger i land, däribland en kvinna som går till en uteservering. Mannen skickar fram Tommy med en lapp till kvinnan.

Kvinnan läser på lappen: "Möt mig vid Nålsögat klockan ett -- ensam."

Kvinnan söker upp polisen. Hon berättar för Hammar att hon är mannens frånskilda hustru. Hon visar telegrammet men säger inget om lappen.

Vid fästningen är det ordnat för folkfest. Ett nöjesfält har slagit upp sina attraktioner, och på kvällen ska Egon Larsson och Åke Söderblom roa med scenuppträdande.

I skymningen stöter artisterna samman med mannen vid fästningen. Lite senare kommer Egon ihåg var han sett mannen tidigare -- i tidningen. Det var den förrymde patienten. Egon och Åke underrättar poli!sen om sin upptäckt.

Det är natt. Mannen möter sin f d fru vid Nålsögat, en smal passage mellan klippor. Du måste hjälpa mig, säger han. Du behöver vård, säger hon. Efter en stund inser han att hon har rätt. Hans andra jag måste vara inspärrat. Han tar av sig sin halskedja, lägger den i hennes hand och ber henne gå.

Kommen ett stycke på väg tittar kvinnan på halsked!jan i sin hand. Hon vänder tillbaka, men mannen är borta. Hon tittar över havet.

I vattnet simmar mannen -- ut från land.

Kvinnan står kvar på land.

Censur / granskning

Censurnummer 88870
Datum 1956-10-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2425 meter
Kommentar Aktlängder: 550-525-515-385-450 = 2425 meter - 89 minuter. Aktlängder: 550, 525, 515, 385, 450.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2425 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett thrillerpekoral, skrev Terje Wigen i MT. Det omdömet om Sista natten är representativt också för övriga kritiker.

StT (Movie): "Historien om mördaren som rymmer från ett sinnessjukhus och beger sig, jagad av polisen, till Marstrand, för att under regattadagarna åstadkomma ett mord till, är mycket ryckigt berättad. Det är något tablåmässigt över det hela, ingen riktig sammanhållning, scenerna växlar ideligen, rätt som man är på ett ställe är man på ett annat.

Smått spännande avsnitt följs plötsligt av rätt ovidkommande episoder. Egon Larsson och Åke Söderblom dyker upp och sketchar. Lasse Dahlquist drar en trudelutt, ungdomarna ventilerar sina kärleksproblem -- för all del på ett lustigt sätt, men de har mycket litet med själva grundhandlingen att göra.

Då har Börje Larsson lyckats bättre med regin, även om man nu inte kan tala om någon thrillerstämning.

Hans Strååt spelar den psykiskt sjuke mördaren. En måttfullt gestaltad typstudie. Han blir aldrig direkt kuslig, visar trovärdigt sin doktor Jekyll och mr Hyde-natur. Strååt bör absolut utnyttjas oftare på film."

DN (Jerome): "En valhänt och färglös svensk thriller. Idén att låta västkustmiljö med Marstrands gamla fästning bilda bakgrunden för handlingen är väl inte så dum, men det blir ändå inte mycket av intresse till övers för filmen. Polisens jakt på den förrymde sexualmördaren verkar mer än lovligt grönköpingsmässig och leder ju hela tiden till ingenting. Ett tag trodde man att uppslaget med den lille ljuslockiga, trevlige grabben, som omedvetet kom att hjälpa mördaren, skulle ge en slags kontrast- och djupverkan åt berättelsen, men även detta rann ut i sanden. Och de öden filmen snuddar vid förmår aldrig höja sig över den förkonstlade filmkonstruktionens nivå."

Arbetaren (Bärt Berggren): "Börje Larssons nya film är en oskön blandning av svensk regattasommar, mördarjakt, gåtfulla psykologiska infall och 'trevande ung kärlek'. Man kan bara beklaga att så fina skådespelarkrafter som t ex Hans Strååt, Birgitta Valberg och Bengt Blomgren ödat tid på en film som man inte ens vill kalla ett misslyckande, eftersom det åtminstone fordras ett försök för att något ska misslyckas.

I sanning en film att gå förbi."

Kommentar Svensk filmografi

Sista natten har i Sverige distribuerats i sex kopior. Endast en av dessa bär titeln Mord i Marstrand, och den visades i just Marstrand 1960, berättar en notering på censurkortet. Om denna kopias visning på annat håll ges inget besked.

Årtalet för visningen av Mord i Marstrand i Marstrand förtjänar att understrykas. Först året därpå, närmare bestämt 28.6.1961, förövades ett omskrivet mord på en kvinna i Marstrand.

Inspelning

(sommaren) 1956 1956
Fästningen Marstrand Sverige
Hamnen Marstrand Sverige (m.fl. platser)
Göteborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1957-03-25 Astoria Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1956-10-22 Aveny Göteborg Sverige 89 min
Sverigepremiär 1956-10-22 Aveny Göteborg Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Have You Seen My Love?
Kompositör Marion Sunshine
Textförfattare Marion Sunshine (engelsk text)
Einar Moberg (svensk text)


Originaltitel I'm So Lonesome Tonight
Kompositör Francis Chagrin
Textförfattare Francis Chagrin


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist
Sångare kör


Originaltitel Vals i regatta
Kompositör Lasse Dahlquist (1956)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1956)
Sångare Lasse Dahlquist


Originaltitel Det blev inte bättre för det
Kompositör Sven Paddock (1956)
Egon Larsson (1956)
Textförfattare Sven Paddock (1956)
Egon Larsson (1956)
Sångare Egon Larsson
Åke Söderblom


Ämnesord

Alkoholmissbruk
Guider
Landsfogdar
Marstrand
Mentalvårdspatienter
Mord
Nöjesfält
Polis
Psykiater
Psykiatriska kliniker
Psykiska sjukdomar
Regattor
Samvetskval
Segling
Sinnessjukdom
Sjukdom/psykisk
Sjukhus
Självmord
Sjöräddningen
Telegram
Uteserveringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SISTA NATTEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pater Noster. Filmscenario av Börje och Linda Larsson.
Omfång 83 s. Rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?