Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tarps Elin
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-11-12

Medverkande

Eva Dahlbeck
Elin Tarp

John Norrman
Tarp, Elins far

Erik Strandmark
Tryggve Linde

Ulf Palme
Kjell Loväng, bonde

Märta Arbin
Inga Loväng, Kjells mor

Holger Löwenadler
Arvid Loväng, Kjells far

Visa alla medverkande

Handling

Elin Tarp vakar vid gamle Botvids dödsbädd. Innan han dör, berättar han att det nu är bestämt att Kjell Loväng ska överta hans gård. Han frågar också om hennes barn. Det är tre...

Visa hela handlingen

Press

Enligt Christer Topelius i MT är Tarps Elin omsorgsfullt gjord. Enligt Höök i SvD saknar filmen varje konstnärlig kvalifikation. Övriga kritiker hamnade mellan dessa uppfattningar. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Eva Dahlbeck Elin Tarp
John Norrman Tarp, Elins far
Erik Strandmark Tryggve Linde
Ulf Palme Kjell Loväng, bonde
Märta Arbin Inga Loväng, Kjells mor
Holger Löwenadler Arvid Loväng, Kjells far
Wiktor "Kulörten" Andersson Beck-Lasse
Bengt Eklund Sixten
Ingemar Holde Eskil
Sten Mattsson Manne
Carl Deurell Botvid
Olof Widgren läkare
Hans Strååt kyrkoherde
Ragnar Falck Håkansson, trädgårdsmästare
Fritiof Billquist Bengtsson, barnavårdsman
Inga Didong Lena, Ingrids konfirmationskamrat
Sif Ruud servitris
Hanny Schedin tant utklädd till jultomte
Stig Johanson julskyltningstittare
Svea Holst kund hos trädgårdsmästare Håkansson
Ann-Mari Landqvist Ingrid, Elins dotter, som 6-åring
Maud Hansson Ingrid som 14-åring
Artillio Bergholtz Hugo, Elins son som 8-åring
Lars "Lasse" Andersson Hugo som 16-åring
Jan Olov Andersson Bengt, Elins son som 9-åring
Lennart Kollberg Bengt som 17-åring

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1956

Handling

Elin Tarp vakar vid gamle Botvids dödsbädd. Innan han dör, berättar han att det nu är bestämt att Kjell Loväng ska överta hans gård. Han frågar också om hennes barn. Det är tre stycken som ingen far har, påminner hon.

En barnavårdsman inspekterar stugan där Elin bor med sina barn och sin gamle far. Det är mycket primitivt. Jag förstår inte att ni inte vill ta emot kommunens hjälp, säger barnavårdsmannen.

Gamle Tarp ägnar sig åt spritlangning, vilket ger Elin svåra bekymmer. En natt försöker en av Tarps kunder med våld tvinga sig på Elin. När Ingrid, Elins yngsta barn, visar sig i rummet, ger sig mannen av. Strax efter kommer också Tarp in, beväpnad med en yxa. Nu ska det bli slut på det här, säger han, det lovar jag.

Elin tar med sig barnen för att titta på julskyltning. Tarp är ensam i stugan, när Inga Loväng kommer på besök. Hon är änka efter Arvid Loväng som är far till Elins Ingrid. Inga har med sig julmat. Hon säger att hon gärna vill ha besök av Ingrid, nu till jul.

Det är mycket folk på julskyltningen. Många stirrar på Elin och barnen. Några män ger henne helt öppet skamliga förslag. Så småningom möter hon dock Tryggve Linde, en vän och granne, som kan hålla de närgångna på avstånd.

Det är åtta år senare.

Elins pojkar, Bengt och Hugo, är under veckorna borta på arbete. Ingrid ska snart konfirmeras. Elin hänger tvätt, när Tryggve kommer förbi. Blygt friar han till henne. Hon tackar nej.

Ingrid kommer hem efter att ha vandrat ensam i skogen hela dagen. Är det sant, det de säger om mor? frågar hon. Du kanske inte vill att jag ska gå med dig i kyrkan, säger Elin.

Elin är dock i kyrkan vid konfirmationen. Hon minns och ser för sin inre syn hur det var, när Ingrid skulle döpas: Ingen ville komma till dopet. Elin sökte barnafadern, Arvid Loväng, som blev rasande. Han skulle bli man för att det kom folk till dopet.

Efter konfirmationen samtalar Elin i kyrkan med Inga Loväng som vill ha Ingrid hos sig så mycket som möjligt. Efter detta flyttar Ingrid till Inga.

Gamle Tarp dör hastigt och begravs.

Elins yngste son Hugo arbetar hos en trädgårdsmästare som en dag får klagomål av en kund för att "en sådan" som Hugo levererar hans blommor. Trädgårdsmästaren ber kunden försvinna.

Hugo låter Elin ta del av sin förnedring. Jag är en horunge, skriker han och springer sin väg.

Tryggve berättar för Elin att Kjell Loväng troligen kommer att köpa sin gamla släktgård, och då blir Botvidsgården ledig. Elin vill vänta med att tala om saken.

Hugo ber om ursäkt och försonas med sin mor, men han och brodern Bengt lämnar bygden där det är ont om jobb. Tryggve är bra, får Elin veta, innan de reser.

Tryggve har övertagit Botvidsgården och gifter sig med Elin. Hon vill nu fullborda deras förening genom att ge honom ett barn, och snart blir hon havande.

Elins barn, en pojke, dör strax efter förlossningen, och läkaren avråder bestämt från fler barn. Elin tar detta som ett stort personligt misslyckande, och när hon kommit hem, är hon förändrad. Hon håller distans till Tryggve. Hon avvisar hans ömhetsbetygelser.

En kväll när Tryggve inte är hemma, får Elin besök av Kjell Loväng. Han bjuder på fest på lördag. Sedan säger han att hon riskerar att förlora Tryggve. Hon håller på att knäcka honom med sitt eviga tigande.

Elin springer ut i mörkret. Hon möter Tryggve på hemväg. Jag blev så rädd att det hade hänt dig något, säger hon.

Hemma börjar Tryggve tala om adoption. Skulle det vara detsamma för dig med en annans barn? frågar hon. Om jag hade det tillsammans med dig, svarar han.

Vi är bjudna till Kjell på lördag, säger hon.

De kramar om varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 89054
Datum 1956-11-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2625 meter
Kommentar Speltid: 96 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 89054
Datum 1956
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1050 meter
Kommentar Speltid: 96 minuter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2625 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enligt Christer Topelius i MT är Tarps Elin omsorgsfullt gjord. Enligt Höök i SvD saknar filmen varje konstnärlig kvalifikation. Övriga kritiker hamnade mellan dessa uppfattningar.

MT (Christer Topelius): "Filmen följer tätt i hälarna på de båda föregående delarna På dessa skuldror och Människors rike ja, den följer så tätt efter att den nästan förutsätter att man antingen har sett de tidigare filmerna eller har läst böckerna för att man skall kunna ha släktbegreppen klara för sig. Jag har varken sett filmerna eller läst böckerna och vet ännu inte vad det var för en gubbe som dog i början av Tarps Elin. Låt vara att manuskriptet kunde vara mer helgjutet och själva problemställningen mer brännande, regissören Kenne Fant har ändå med de givna förutsättningarna lämnat ifrån sig en omsorgsfullt gjord film som blivit ett måttfullt, realistiskt porträtt av bondkvinnan Elin och hennes kamp för att vinna respekt och oberoende. Hon och människorna omkring henne är fint inplacerade i miljön, som verkar återgiven med de riktiga färgerna och detaljerna.

Kända skådespelare har använts ända ner till tredje- och fjärdeplansrollerna. Bland de främsta märks John Norrman, som man skulle vilja ge en svensk Oscar för årets bästa birollsprestation. Hans gamle langare och morfar är djup och fin karaktärsskildring. De övriga spelar huvudsakligen på skicklig rutin, vilket inte hindrar att man tycker om både Eva Dahlbecks stolta och misstänksamt rädda Elin och Erik Strandmarks blyge, fule hemmansägare, som får vara en levande illustration till tesen att man aldrig skall ge upp hoppet om man bara kan kombinera det med tron och kärleken."

Expr (Staffan Tjerneld): "Nordisk Tonefilm, det folkorienterade filmbolaget, har svårt att få någon rätsida på sin folkliga produktion.

Här ägnas en bastant långfilm åt frågan om oäkta barn. Deras och deras mors sociala ställning diskuteras ingående.

Kan detta verkligen vara ett större problem i våra dagars Sverige? Man har svårt att tro det. Man vill i varje fall protestera mot den scen, där en 'bättre' dam blir upprörd för att en 'oäkting' skickats som bud till henne. Det är ett groteskt påfund.

Spelmässigt är Tarps Elin seg och sorgmodig. Skådespelarna mässar sig högtidligt igenom den på hemmagjort landsmål. Eva Dahlbeck är vacker. Ja, nästan för vacker. I början av filmen är hon några och tjugo år. I slutet är hon omkring fyrtio. Varken år eller umbäranden har lämnat en enda rynka i hennes vällagda ansikte."

SvD (Höök): "Filmen tillhör den slätvällingssort som slinker mellan fingrarna vid försök till bedömning. Det finns inget ont i uppsåtet men heller inget gott i dess förverkligande. Filmen är inte smakfördärvande i sin brett framvällande, massiva tråkighet. Den saknar varje konstnärlig kvalifikation i sitt myller av valhänta träsnittsfigurer. Handlingen är beskaffad som en jättelimpa, där man kan såga en valfri bit utan vare sig början eller slut. Men filmen har heller inga pretentioner på konstnärlighet och helhetsintrycket blir en avväpnande, tungrumpad hygglighet. Spekulation kanske, men i så fall inte i dålig smak utan i hedervärd hjärtats enfald. Detta sagt utan varje snorkig bibetydelse.

På grundval av förlagssiffrorna och filmbolagets uppgifter om åskådarfrekvens måste man inse att landsbygdens folk i stor utsträckning tycks identifiera sig med Saljes s l o w m o t i o n-figurer, modellerade på stomme från en svunnen litterär epok. Brist på konstnärlighet tycks inge trygghetskänsla. Författaren är även fantasimässigt en man ur menigheten, och då är det lätt hänt att hans skildringar uppfattas som realism."

Kommentar Svensk filmografi

Sven Edvin Saljes (1914-1998) romansvit om familjen Loväng omfattar fem romaner, "På dessa skuldror" (utgiven 1942), "Människors rike" (1944), "Den söker icke sitt" (1953), "Lågan i kvällen" (1971) och "Hem till havet" (1973). De tre första har filmats som På dessa skuldror (1948), Människors rike (1949) respektive Tarps Elin; det är den senare hälften av "Den söker icke sitt" som utgör direkt underlag för Tarps Elin. På dessa skuldror och Människors rike regisserades av Gösta Folke. Manuskripten skrevs av Karl Fredrik Björn.

Handlingen i Tarps Elin löper parallellt med både På dessa skuldror (slutet) och Människors rike. Ulf Palme och Märta Arbin spelar Kjell Loväng resp Inga Loväng i alla tre filmerna. John Norrman spelar Tarp, Holger Löwenadler Arvid Loväng och Carl Deurell Botvid i På dessa skuldror och Tarps Elin. Elin spelas i På dessa skuldror av Ingrid Borthen.

Carl Deurell (1868-1962) gjorde i Tarps Elin den sista av sina över 60 filmroller.

Förlaga

Originaltitel Den söker icke sitt (Roman)
Författare Sven Edvin Salje


Inspelning

1956 1956
Nordisk Tonefilm Stockholm Sverige
Villand Vånga kyrka, Vånga Kristianstad Sverige
Jämshög Sverige
Näsum Bromölla Sverige
Olofström Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1957-03-25 Olympia Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1956-11-12 Stadsteaterns Bio Falkenberg Sverige 96 min
1956-11-12 Figaro Halmstad Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Helsingborg Sverige 96 min
1956-11-12 Park Hässleholm Sverige 96 min
1956-11-12 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 96 min
1956-11-12 Metropol Karlshamn Sverige 96 min
1956-11-12 Metropol Malmö Sverige 96 min
1956-11-12 Grand Olofström Sverige 96 min
1956-11-12 Centrum Ronneby Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Sölvesborg Sverige 96 min
1956-11-12 Capitol Varberg Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Ystad Sverige 96 min
TV-visning 1973-03-16 TV1 Sverige 92 min
1990-07-15 TV2 Sverige 92 min
1998-08-04 SVT1 Sverige 92 min
2005-10-18 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1956-11-12 Park Hässleholm Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Ystad Sverige 96 min
1956-11-12 Capitol Varberg Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Sölvesborg Sverige 96 min
1956-11-12 Centrum Ronneby Sverige 96 min
1956-11-12 Grand Olofström Sverige 96 min
1956-11-12 Metropol Malmö Sverige 96 min
1956-11-12 Metropol Karlshamn Sverige 96 min
1956-11-12 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 96 min
1956-11-12 Stadsteaterns Bio Falkenberg Sverige 96 min
1956-11-12 Figaro Halmstad Sverige 96 min
1956-11-12 Scala Helsingborg Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)


Originaltitel Motif for Murder
Kompositör Gideon Fagan


Originaltitel On a Spring Note
Kompositör Sidney Torch


Originaltitel Swing Doors
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Räven raskar över isen


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barnavårdsmän
Barndop
Begravningar
Bönder
Dödsfall
Förlossningar
Förnedring
Giftermål
Jul
Julskyltning
Jämshögstrakten
Konfirmation
Läkare
Missfall
Näsumstrakten
Ogifta mödrar
Olofströmstrakten
Trädgårdsmästare
Villands Vånga kyrka
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TARPS ELIN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TARPS ELIN
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 160 s. Scenlista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 160 s. Scenlista (7 s.) ingår. Tilläggsblad med telefonlista och andra anteckningar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 160 s. Scenlista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tarps Elin. En film efter romanen "Den söker icke sitt" av Sved Edvin Salje. Manuskript - V. Semitjov.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?