Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En drömmares vandring
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-03-25

Medverkande

Jarl Kulle
Dan Andersson

Margit Carlqvist
Marja Lisa

Inga Landgré
Ziri Stuart

Georg Rydeberg
Hartmann

Axel Slangus
Karigo

Hugo Björne
Dans far

Visa alla medverkande

Handling

Dan Andersson och hans bror Karl-Anton växer upp i ett fattigt och gudfruktigt skollärarhem i Bergslagen. Dan leker mycket med skomakarns Marja Lisa. Som vuxen har Dan blivit en ofta...

Visa hela handlingen

Press

En drömmares vandring är misshandel av Dan Andersson, ansåg Z i Ny Dag. Mer representativ för övriga kritiker var Lills uppfattning i SvD: Debuterande långfilmsregissören Lars...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Negativklippning
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Jarl Kulle Dan Andersson
Margit Carlqvist Marja Lisa
Inga Landgré Ziri Stuart
Georg Rydeberg Hartmann
Axel Slangus Karigo
Hugo Björne Dans far
Linnéa Hillberg Dans mor
Peter Lindgren Anders Kolare
Keve Hjelm Karl-Anton, Dans bror
Helge Hagerman prästen
Olof Thunberg kapten Stuart, Ziris man
David Erikson Domkvist
Erik Hell Erik Axel Bom, handlare
Åke Fridell Terje, konstnär
Jan-Olof Strandberg Martinus, konstnär
Tord Stål förläggaren
Brita Öberg gumman i Karigos stuga
Gregor Dahlman Svarta Te, kolare
John Norrman Mats Kolare
Jan Kings Dan som barn
Marina Stagh Marja Lisa som barn
Jörgen Hasselblad Karl-Anton som barn
- Ej krediterade:
Otto Blixt Vargfors-Fredrik, kolare
Karl-Erik Gustafsson Björnbergs-Jon, kolare
Bengt Sundmark Jon Kolare
Sven Melin Mård-Jon
Olof Sandborg Kettilä-Jerk
Kurt Emke Karis-Janken
Margareta Bergman Vainos-Kari
Dan Eriksson kolare
Anton Hedlund kolare
Gunde Johansson kolare
Nils Parling kolare
Margareta Palmgren flicka på festen hos Terje och Martinus
Inger Qvist flicka på festen hos Terje och Martinus
Iréne Gleston flicka på festen hos Terje och Martinus
Margareta Henning flicka på festen hos Terje och Martinus
- Ej identifierade:
Else-Marie Sundin studentska
Harry Dahlgren
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Måns Westfelt Görelsson, pastor
Manne Grünberger musikhandlare

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1957
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Dan Andersson och hans bror Karl-Anton växer upp i ett fattigt och gudfruktigt skollärarhem i Bergslagen. Dan leker mycket med skomakarns Marja Lisa.

Som vuxen har Dan blivit en ofta anlitad talare vid nykterhetsmöten. Men han vantrivs med denna sin roll. Han ser sig som en mänsklig automat med uppgift att uttala daltande budskap till mötespubliken före dansen. Vid ett möte har han fått nog. Härmed håller han sitt sista nykterhetstal, meddelar han.

Marja Lisa kommer fram till Dan som ligger utsträckt i gräset. Jag är bitter och svårmodig, säger han och ber henne gå. Men hon vill göra honom lycklig. Och han har kallat henne sin sångmö. Det är sant, säger han, du får aldrig överge mig. Det blir du som överger mig, säger hon.

En gammal man, Kettilä-Jerk, bekänner för prästen att han har begått ett mord. Han bär nu en djup ångest. Det är preskriberat, säger prästen. Men Jerk vill ha förlåtelse.

Dan känner till Jerks svåra själsnöd och prästens underlåtenhet att erbjuda tröst. Det är Dan och prästen som en kort tid senare hittar Jerk. Han har hängt sig. Dan sjunker ihop i hjälplös förtvivlan.

På vintern arbetar Dan som kolare. Hans äldre arbetskamrater uppmanar honom att använda sin skrivarbegåvning till att berätta om deras hårda liv.

En natt när Dan sitter vakt vid en mila, somnar han. Han väcks av kamraterna. Milan står i brand. Elden kan så småningom släckas, men en av kolarna dör under arbetet att rädda milan.

Dan reser till Stockholm. Redan på tåget blir han bekant med en man, Hartmann, som intresserar sig för hans livshållning och sökande efter mening i tillvaron. I restaurangvagnen bjuder Hartmann på haschisch i pillerform. Dan tar ett piller.

Dan möter uppmuntran hos en förläggare. Det är ett visst uppsving för vildmarksromantik, säger denne, och blir bara manuskriptet utskrivet på maskin, går det bra att återkomma.

Genom Hartmann träffar Dan Ziri Stuart, som är gift med en sjökapten. Dan blir häftigt förälskad och framför sina kärleksbetygelser -- som hon dock avvisar, mjukt men bestämt.

På besök i hembygden återser Dan sin bror Karl-Anton -- som nu är blind och bor på fattighuset.

Tillbaka i Stockholm får Dan två brev, ett från förlaget med 300 kr för antagna diktböcker och ett från Ziri. Hon älskar Dan och vill träffa honom, skriver hon.

Dan och Ziri har en tid av intensiv kärleksgemenskap. För Ziris man är det en tid av lidande.

Förhållandet med Ziri får ett abrupt slut. Åter i hembygden bär Dan sitt inre kaos med sig. Ziri visar sig för honom och säger att hon förlåter honom. Jaså, ni älskar henne inte, säger Ziris man, men det gör jag. Du vill ha kärlek, säger Dans far, har du försökt att älska i stället?

Dan och Marja Lisa är i en skog vid strömmande vatten. Hon frågar om han älskar henne. Det är ett så stort ord, säger han, men jag önskar att jag hade ett barn med dig.

Dan vandrar på mörka stadsgator.

På en skylt står det: "Livsfara att inträda. Cyanväterökning pågår."

Dan är inne i ett rum. Han sluter ögonen.

En blomsteräng utstrålar högsommarstämning.

Några män bär en kista bort mot horisonten.

Censur / granskning

Censurnummer 87966
Datum 1956-03-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2620 meter
Kommentar Aktlängder: 480-485-495-405-500-255 = 2620 meter - 96 minuter. En kopia stämplades av censuren den 24 mars 1956 med en längd av 2600 meter - 95 minuter. Visningskopiorna stämplade fr.o.m. 7 februari 1957 hade en längd av 2710 meter (dvs förlängda i akt 3 och 6) - aktlängder: 460-485-530-405-500-330 = 2710 meter - 99 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2710 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En drömmares vandring är misshandel av Dan Andersson, ansåg Z i Ny Dag.

Mer representativ för övriga kritiker var Lills uppfattning i SvD: Debuterande långfilmsregissören Lars Magnus Lindgren har siktat mot stjärnorna och nått skogsbrynet.

StT (Robin Hood): "En drömmares vandring är en film som kommer att diskuteras. (-) Jag för min del tycker om den. Jag tycker om den som film. Jag ser i den en ny ung regissörs första nappatag med spelfilms!konsten. (-)

En drömmares vandring är rapsodisk och ojämn. Den hoppar från episod till episod, från stämning till stämning. Den skiftar ständigt karaktär. Episoderna binds ihop endast av att det är samme 'hjälte' som upplever dem: Jarl Kulle--Dan Andersson. Och av Sven Nykvists utomordentliga, förälskade foto av det svenska landskapet.

Lindgren säger själv att han velat åstadkomma ett porträtt. Och Kulle är till det yttre porträttlik. T o m rösten lär vara Dan Andersson. Påstår de som kände skalden.

Men det där med 'porträtt' bör inte tas bokstavligt. Lindgren har ej eftersträvat en rekapitulation av den historiske Dan Anderssons öden, år för år, i kronologisk följd, realistiskt återgivna. Han griper en verklig episod här, en verklig episod där. Men det mesta i 'porträttet' är drömmerier, fantasier. (-)

Svagast är de realistiska episoderna. Där märks att Lindgren saknar vana som personinstruktör. Han får märkvärdigt litet ut av t ex Margit Carlqvist. Och om han varit kunnigare i människoregi skulle han nog ha viskat i Hugo Björnes, Linnea Hillbergs, Helge Hagermans m fl öron att skaka bort de dammkorn av teater från spelet, som nu skämmer det.

Men i de fantasibetonade delarna av filmen arbetar Lindgren med en självständighet och en ung djärvhet, som både fängslar och imponerar. Han får något av Poe- och Hoffmann-atmosfär över episoden med den sataniske spågubben Karigo (Axel Slangus). Romantisk skräckfilm. Och över episoden med den sjuke kolaren Peter Lindgren, som tror att det spökar i stugan. Lindgren har flera färger på sin palett än våra andra unga filmare. Och han är inte rädd att stryka dem på duken i breda penseldrag. Han mobiliserar alla filmkonstens uttrycksmedel -- även sådana som oförtjänt glömts i cinemascopeåldern. I den punkten är han Ingmar Bergmans ende lärjunge."

Expr (Staffan Tjerneld): "Filmen om Dan Andersson är ingalunda ointressant. Men man bör ha i minnet att det inte är fråga om en spelfilm i vanlig mening, utan en slags lyrisk biografi i bild. (-)

Lars Magnus Lindgren har gjort ett fint regiarbete. Men det är en debut, och resultatet är ojämnt. Vissa delar är utmärkta, t ex scenen vid milan och på nykterhetsmötet. Sven Nykvists vackra foto har också tagit in mängder med frisk naturlyrik. Liksom Lille Bror Söderlundhs musik.

Men åtskilligt är för tillkonstrat och har minst av allt Dan Anderssons enkelhet. Det tonas upp och ner så att man till slut varken vet ut eller in. Och kvinnorna kring Dan är misslottade.

Man är i alla fall tacksam för detta rejäla försök att åstadkomma något vid sidan av filmrutinen."

Ny Dag (Z): "Vid förhandsvisningen underrättade oss också den unge regissören, Lars Magnus Lindgren, om att Dan Andersson inte sysslade med social diktning och att det vore osant att i hans verk se någon vildmarkspoesi. (Det inskärptes i flera stapplande filmrepliker som lagts i Jarl Kulles mun.) Nej, p o e t e n som sådan skall behandlas!

Han har misshandlats.

Om Brunnsvik, där Dan Andersson mottog avgörande intryck, ingenting. Om Ny Tid, där han medarbetade, ingenting.

Den inledande barndomsskildringen, där vi ser den unge Dan skrämmas i skogen och skjutsa sin flicka på sparkkälke, är konstlös, men också tråkig. Men man blir glatt överraskad av de moderna kortbyxorna, liksom då ynglingen hunnit till kärleksåldern, av Margit Carlqvists ärmlösa klänning, vilken kanske framhäver hennes skuldror, men knappast regissörens stilkänsla. Att Georg Rydeberg så småningom utstrålar sammanbiten djävulskhet i dubbelrandig kostym finner man sig i vid jämförelsen med åtskilliga andra otidsenligheter: modern islandströja, omväxlande med jägmästarkostym, på Dan Andersson, halvkubistiska målningar i hans bohemkvarter, fartygskaptener gullrandade efter sista mönster osv.

Man beklagade skådespelarna -- framför allt Jarl Kulle -- vilken tvungits framsäga de mest otroliga repliker, dvs de dummaste tänkbara banaliteter, mot den sedvanliga bakgrunden av svensk sommarfägring."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av En drömmares vandring påbörjades 26.3.1955 och avslutades 15.6.1955. Kompletteringstagningar gjordes i början av december 1955.

En drömmares vandring blev Lars Magnus Lindgrens långfilmsdebut som regissör efter några kortfilmer och flera hundra reklamfilmer.

När Lindgrens film kom till, hade Sandrews sedan många år innehaft rätten till Dan Anderssons litterära produktion, och 1949 berättade en rad tidningar att Jan Fridegård var i färd med att skriva manus i samarbete med den tilltänkte regissören Hampe Faustman.

Våren 1954 kom nya tidningsuppgifter. Nu planerades en Dan Andersson-film med Arne Mattsson som regissör. Men det blev således Lindgren som på eget manus kom att förverkliga projektet med inspelningsstart ett år senare.

En drömmares vandring granskades av Statens Biografbyrå 22.3.1956 och visades för publik två dagar senare i samband med utdelningen av tidningen Folket i Bilds filmpriser för år 1955, för övrigt första gången dessa priser utdelades. Filmens egentliga premiär lät dock vänta på sig ytterligare ett år, och dessförinnan omarbetades delar av filmen. Den nya versionen, 90 m längre än den tidigare, godkändes av biografbyrån 7.2.1957.

I en artikel av Torsten Jungstedt i Röster i Radio/TV (nr 16/1974) berättar Lars Magnus Lindgren om En drömmares vandring: "Det var inte någon exakt biografi över Dan Andersson. Hade man enbart hållit sig till den yttre delen av hans liv så skulle vi huvudsakligen sett honom pokulerande i Klara. Det blev i stället framvisningen av en person som byggdes upp från Dan Anderssons skrifter. 70 procent av alla repliker fanns på ett eller annat sätt i hans böcker. Mycket hämtades från Dan Anderssons roman 'David Ramms arv'."

Om mottagandet av filmen säger Lindgren:

"Filmen blev aldrig någon stor publiksuccé och det var aldrig väntat. Kritiken var vänlig fast en liten högljudd minoritet, främst bestående av Erik Goland från radion och Stig Sjödin, hamrade frenetiskt på den i tal och skrift och utnämnde den till ett oblygt kommersiellt utnyttjande av Dan Andersson. Både jag och Rune Waldekranz hade kunnat göra en betydligt populärare film om vi hade haft intressen åt det hållet. Vad mig anbelangar var filmen helt enkelt ett försök att skapa en man som motsvarade det som Andersson skrev och diktade."

Inspelning

1955-03-26 1955-06-15
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Skattlösberg i Grangärde Ludvika Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1957-04-01 Grand Stockholm Sverige 99 min
Sverigepremiär 1957-03-25 Rivoli Borlänge Sverige 99 min
1957-03-25 City Falun Sverige 99 min
1957-03-25 Folkets Hus Grängesberg Sverige 99 min
1957-03-25 Saga Ludvika Sverige 99 min
1957-03-25 Folkbiografen Nyhammar Sverige 99 min
TV-visning 1974-04-12 TV1 Sverige 92 min
2001-07-25 SVT1 Sverige 92 min
2006-05-16 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1957-03-25 Rivoli Borlänge Sverige 99 min
1957-03-25 City Falun Sverige 99 min
1957-03-25 Folkets Hus Grängesberg Sverige 99 min
1957-03-25 Saga Ludvika Sverige 99 min
1957-03-25 Folkbiografen Nyhammar Sverige 99 min
TV-visning 2007-07-10 SVT1 Sverige 92 min
2011-08-16 SVT1 Sverige
2013-01-15 SVT1 Sverige
2015-01-19 SVT1 Sverige
2017-11-13 SVT1 Sverige
2017-11-13 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Tryggare kan ingen vara
Textförfattare Lina Sandell-Berg (svensk text 1856)
Sångare Marina Stagh


Originaltitel Spelmannen
Kompositör Ragnar Ågren (1938)
Textförfattare Dan Andersson (1916)
Instrumentalist Peter Lindgren (violin - dubbad ?)


Originaltitel Polkan går
Kompositör Robert Ryberg (musikbearbetning 1925)
Pierre Nymar (musikbearbetning 1925)
Textförfattare Martin Nilsson (1925)


Originaltitel Maria
Kompositör Dan Andersson
Textförfattare Dan Andersson
Sångare Jarl Kulle


Originaltitel En tröstesam visa till läraren och idealisten Angelman
Kompositör Sven Scholander (1924)
Textförfattare Dan Andersson
Sångare Peter Lindgren


Originaltitel Jungman Jansson
Kompositör Sven Scholander (1923)
Textförfattare Dan Andersson (1917)
Sångare Jarl Kulle
Erik Hell (dubbad ?)


Originaltitel Tal till Jonathan
Kompositör Gunde Johansson (1954)
Textförfattare Dan Andersson
Sångare Jarl Kulle


Originaltitel Helgdagskväll i timmerkojan
Kompositör Sven Scholander (1923)
Textförfattare Dan Andersson (1911)
Sångare kör


Originaltitel Jag väntar (vid min stockeld)
Kompositör Gunnar Turesson (1936)
Textförfattare Dan Andersson (1915)
Sångare - (sjungs av okänd manlig sångare - ej i bild)


Originaltitel Einzug der Gladiatoren, op. 68
Kompositör Julius Fučík (1897)


Originaltitel Unter dem Doppel-Adler, op. 159
Kompositör Josef Franz Wagner (1902)


Originaltitel Sonat, piano, nr 8, op. 13, c-moll, "Pathétique"
Kompositör Ludwig van Beethoven (publ. 1799)
Instrumentalist Inga Landgré (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Flöjtsolo
Kompositör Oscar Rundqvist


Originaltitel Den druckne matrosens sång
Kompositör Lasse Erikson (1955)
Textförfattare Dan Andersson
Sångare Jarl Kulle
Framförs av Olof Thunberg (deklamerar)


Originaltitel Han skall torka från kinden var stackares tår
Sångare Jarl Kulle
Linnéa Hillberg


Originaltitel Till min syster
Kompositör Dan Andersson (publ. postumt 1927)
Textförfattare Dan Andersson (publ. postumt 1927)
Sångare - (sjungs av okänd manlig sångare - ej i bild)


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1957 Lars-Magnus Lindgren (uppmuntringspris)
Stockholm 1957 Sven Nykvist (foto i denna film och i Synnöve Solbakken)

Ämnesord

1890-tal
1910-tal
Andersson, Dan (1888-1920)
Bergslagen
Blindhet
Diktare
Dödsfall
Eldsvåda/kolmila
Fattighus
Främlingskap
Författare
Förläggare
Föräldrar och barn
Grangärde/Skattlösberg
Handlanden
Hasch
Kolare
Kolmilor
Land motsatt stad
Lärare
Mord
Mötestalare
Narkotikamissbruk
Nykterhetsagitatorer
Nykterhetsmöten
Nykterhetsrörelsen
Präster
Självmord
Sjökaptener
Stockholm
Svartsjuka
Tännäs
Tåg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2708


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2713


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Dan Andersson filmen EN DRÖMMARES VANDRING
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Dan Andersson-filmen EN DRÖMMARES VANDRING
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmen om en poet, baserad på Dan Anderssons verk. Manuskript: Lars Magnus Lindgren.
Omfång Ca 200 s. Rollista och handskriven kostymlista m m (ca 13 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?