Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Krut och kärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-11-03

Medverkande

Segol Mann
Ivar, Ingas kusin

Ellika Mann
Britta

Tor Bergner
Peder Skjold

Visa alla medverkande

Handling

Karl XI hade segrat i slaget vid Lund 1676, men ännu 1677 härjar snapphanar i skogarna kring gränsen mellan Småland och Skåne, och i spetsen för dem står en dansk. Denne har de två...

Visa hela handlingen

Press

Pelle Ahrnstedt i Expr menade att de lundensiska upphovsmännen aldrig borde ha visat Krut och kärlek utanför den allra trängsta vänkretsen. Den enda kritikern med helt annan uppfattning...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
Musikarrangör
Speaker

Medverkande

Gunnel Lindblom Inga
Bengt Blomgren Åke
Segol Mann Ivar, Ingas kusin
Carl-Axel Elfving Olof
Ellika Mann Britta
Tor Bergner Peder Skjold
Olle Teimert Nils Skjold, Peders son
Siegfried Fischer Tord på Birkö, Ingas far
Jean-Pierre Dutauziet Knut
Uno Larsson Hans
Hans Polster Bork
Kjell Lilja ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Lundafilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1956
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Karl XI hade segrat i slaget vid Lund 1676, men ännu 1677 härjar snapphanar i skogarna kring gränsen mellan Småland och Skåne, och i spetsen för dem står en dansk. Denne har de två småländska ryttarna Åke och Ivar fått i uppdrag att infånga, berättar en speaker.

På väg till Ivars farbror, Tord på Birkö, kommer de av en händelse på den unge dansken Nils Skjold mitt i en hårdhänt uppvaktning av Tords dotter Inga. De jagar i väg honom.

Framme hos Tord på Birkö föreslår denne att Åke och Ivar ska vända sig till smeden Peder Skjold, Nils' far, för att få tips för sin snapphanejakt.

Åke tar ett ömt farväl av Inga. De träffades för ett par år sedan och gjorde ett starkt, bestående intryck på varandra.

Peder Skjold har inga upplysningar att ge Åke och Ivar. De får rådet att fråga Hård-Elsa, spåkärringen. Åke och Ivar kommer till en öde stuga, där de överfalls av beridna män -- varav en är Nils Skjold -- och de börjar ana vad för slags spel Skjolds bedriver.

Åke och Ivar klarar sig undan överfallet och sätter sig i säkerhet hos Tord på Birkö. Men Inga, som ensam gått ut i skogen för att plocka bär, är försvunnen. Hon har tagits till fånga av Skjolds.

På natten går snapphanar till anfall mot Birkö. Anfallet kan slås tillbaka, men Tord blir allvarligt sårad. Ta hand om Inga, säger han till Åke, innan han dör.

Åke och Ivar kommer fram till att Skjolds har gett sig av med Inga för att ta sig till kusten och över vattnet till Danmark, och de tar upp förföljandet tillsammans med en man, Olof, och en ung pojke, Knut.

I en grotta hittar de spår av de flyende och deras fånge. "Inga" står det skrivet på väggen.

Skjolds tvingar sig till nattlogi hos en gammal man i en stuga. På natten berättar Peder för Inga om tvedräkten mellan svenskar och danskar och om de oförrätter och det våld han utsatts för av svenskar -- och om sitt löfte till sig själv att hämnas. Men nu säger han sig vara trött på krig och vill återvända hem.

Förföljarna kommer till stugan nästa dag. De får veta att de flyende har ett par timmars försprång.

Skjolds och Inga har kommit till kusten. En båt väntar ute i vattnet. Nils binder Inga, och Peder signalerar till båten.

Nu kommer förföljarna. Skjolds och Inga har redan hunnit ut i vattnet. Knut blir sårad av ett skott från Peder -- som sedan lyckas ta sig upp i den undsättande båten. Samtidigt blir det en fäktningsuppgörelse mellan Åke och Nils, och Åke får snart in en avgörande stöt.

I båten stirrar Peder mot stranden, där Nils ligger död och där de övriga förenas i glädje. Knut har överlevt sin skottskada.

Åke och Inga står på Birkös brygga. De kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 88717
Datum 1956-09-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2350 meter
Längd efter klipp 2331 meter
Kommentar Akt 3: scen med fallande man förkortas; Akt 4:: scen med man hängande upp och ned bortklippes. Speltid efter censurklipp: 85 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2331 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pelle Ahrnstedt i Expr menade att de lundensiska upphovsmännen aldrig borde ha visat Krut och kärlek utanför den allra trängsta vänkretsen. Den enda kritikern med helt annan uppfattning var B H-m i SvD.

SvD (B H-m): "Ett lundensiskt filmkonsortium har med hjälp av stockholmskt filmfolk spelat in en i all sin anspråkslöshet ganska trevlig äventyrsfilm med motiv från snapphanefejderna på 1670-talet. Det är något av Vilda Västern över den enkla historien, där det rids åtskilligt till Alvar Krafts effektfullt smattrande och tidstypiska musik och det då och då blir en och annan blodig skärmytsling. Underbara skånska scenerier bildar en tjusande bakgrund till historien som nästan helt består av utomhusscener. Bengt Blomgren, som gör en käck och trevlig hjälte, har regisserat och håller för det mesta ett snabbt tempo. Lika vacker som personligt uttrycksfull i sin flickroll gör Gunnel Lindblom en förträfflig insats och som komiskt bortkommen norrlänning i den krigiska skånska omgivningen (där dock ingen talar skånska!) är Carl-Axel Elfving för det mesta mycket rolig."

Expr (Pelle Ahrnstedt): "Ett gäng lundensiska te!ateramatörer fick den goda idén att göra en film. Men det resultat som framsprang av dessa stolta planer borde dock aldrig visats utanför den allra trängsta vänkretsen.

Det är Guds fred i stugan, nordiska klädkammaren och lösskägg för att få fram snapphanemiljön. Och mitt i hela soppan springer dessutom Karl-Axel Elfving omkring som en 1600-talets 91:an Karlsson. Hemskt, över måttan hemskt."

Arbetaren (Bertil R Widerberg): "Blixt och dunder! Detta är en film om krut och kärlek från 1677 -- ett sagolikt bottenrekord ifråga om filmisk valhänthet. Hästkrakar skumpar fram och tillbaka, fram och tillbaka, musköter knallar och fasa speglas i 'skådespelarnas' anletsdrag. Filmens 'roligaste' inslag utgöres av beklämmande lågkomik.

Enligt meddelande, som tillställts recensenten, är filmen ett lekmannaarbete. Det må vara hänt, men i så fall har den inte på en kommersiell biograf att göra. Till råga på allt hotar man att spela den för ungdom. Varför skulle en undermålig film anses passa särskilt bra för ungdom?"

Kommentar Svensk filmografi

Trots att Krut och kärlek finns registrerad med produktionsnummer hos Sandrew-Ateljéerna i Stockholm, är filmen i sin helhet inspelad i Skåne och södra Småland. Urpremiären för Krut och kärlek var planerad att äga rum i både Malmö och Hässleholm 3.11.1956 (allhelgonadagen). I Malmö skedde så också, men i Hässleholm hade biografen, Grand, helgstängt. Hässleholms-premiär blev det därför först på söndagen 4.11.1956.

Eje Högestätt, manusförfattare och drivande kraft bakom produktionen av Krut och kärlek, hade tidigare i flera år varit ordförande i Lunds Studenters Filmstudio och verkade senare som intendent vid konsthallarna i Lund, Södertälje respektive Malmö.

I ett inspelningsreportage av signaturen Wbg i Sydsvenska Dagbladet (7.8.1955) berättar Högestätt att han fått idén till filmen från sin far August, lärare och kantor i Hallaryd: "För många herrans år sen skrev han ihop en pojkbok, eller ska vi säga en större novell, för pojkarna i skolan. Han byggde på sägner från snapphanetiden, just från den här trakten. Den blev ju aldrig utgiven, den boken; men han läste den gärna. Häromåret tittade jag på den och märkte att där var kapitel som var riktigt hyggliga; och dem stuvade jag om till ett filmmanus. Det är inget märkvärdigt manus på något sätt, det är en ren äventyrshistoria jag vill berätta."

Inför filmens premiär skildras i en osignerad artikel i Norra Skåne (31.10.1956) viktiga steg i produk!tionens gång: "Upphovet till filmningen kom då Eje Högestätt och en tekniskt välbevandrad Lundabo, Gustaf Mandal, stötte ihop. De beslöt att ge sig kortfilmen i våld. När det mesta av apparaturen var klar, kom de underfund med att kortfilm icke var ekonomiskt genomförbart för en privatperson. Långfilm kanske kunde gå, och snart var Eje Högestätt på väg till Stockholm och Anders Sandrew. Manuskriptet godkändes, inspelningsresurser ställdes till förfogande, och på så sätt var halva kapitalet fixat. Eje Högestätt gick så till privatpersoner och fick krediter. Ett gäng skådespelare kom från Stockholm, Malmö och Göteborg. Men det var ett stort men. Filmen måste klaras i tidsskarvar. Skådespelarna var kontraktsbundna vid andra företag, laboratorier fanns tillgängliga endast då filmbolagens egna filmer inte var i arbete osv. Gick, gjorde det, även om det tog rundlig tid. Inspelningen påbörjades i juli 1955 och först i mars (1956) fanns filmen färdig i arbetskopia.

Men jag har haft härliga kamrater, säger Högestätt. Ingen av aktörerna har tagit ut gager. Går filmen som vi hoppas, blir det utdelning. Det är säkert den enda svenska spelfilm i modern tid som tillkommit under dessa förutsättningar."

Högestätts förhoppning för skådespelarnas del om publikframgång för filmen infriades inte. Vid denna tid var det heller inte så vanligt att de medverkande i en film, både de framför och bakom kameran, satte in sina arvoden som insatser i filmens produktionskostnader, även om det hade förekommit. Senare, under 1960- och 1970-talen, förekom det däremot relativt ofta.

Inspelning

1955-07 1956-03
Kulturhistoriska museet ("Kulturen") Lund Sverige
Hallaryd Sverige
Örsjön på gränsen mellan Småland och Skåne Sverige
Ignaberga Hässleholm Sverige
Skäralid Ljundbyhed Sverige
Odensjön Röstånga Sverige
Hammars backar Kåseberga Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1957-04-29 Plaza Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1956-11-03 Palladium Malmö Sverige 85 min
Urpremiär 1956-11-03 Palladium Malmö Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel En kärlekens visa
Kompositör Tor Bergner
Textförfattare Willy Walfridsson


Originaltitel Kung Ranes tärna
Kompositör Tor Bergner
Textförfattare Willy Walfridsson


Originaltitel Nu smyger mjukt en vind
Kompositör Tor Bergner
Textförfattare Tor Bergner


Ämnesord

Bakhåll
Bärplockning
Flykt
Gisslan
Grottor
Hallaryd
Hämnd
Hässleholm/Ignaberga
Krig
Kvinnorov
Kåseberga/Hammars backar
Ljungbyhed/Skäralid
Lund/Kulturhistoriska museet
Ovanåkers kommun
Röstånga/Nackarp
Röstånga/Odensjön
Skåne
Smeder
Småland
Snapphanar
Örsjön/Småland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KRUT OCH KÄRLEK
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?