Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mamma tar semester
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-08-01

Medverkande

Gerd Hagman
Karin Forsberg, hemmafru

George Fant
Ragnar Forsberg, busschaufför, Karins man

Karl-Arne Holmsten
Gunnar Broms, ingenjör

Gaby Stenberg
Sylvia Törnell, Karins syster, modedirektris

Elsa Carlsson
Elisabeth Broms, Gunnars mor

Torsten Lilliecrona
Martin Broms, direktör, Gunnars bror

Visa alla medverkande

Handling

Karin Forsberg är hemmafru. Hon bor i Trosa med sin arbetskrävande familj -- äkta mannen Ragnar och sönerna Gunnar och Lennart. En dag när Karin står och arbetar i köket,...

Visa hela handlingen

Press

Mamma tar semester är en enkel film. Det var kritikernas gemensamma uppfattning. Enkel och trivsamt äkta, menade fyra kritiker. I enklaste laget, menade tre. Expr (Staffan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraman
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Gerd Hagman Karin Forsberg, hemmafru
George Fant Ragnar Forsberg, busschaufför, Karins man
Karl-Arne Holmsten Gunnar Broms, ingenjör
Gaby Stenberg Sylvia Törnell, Karins syster, modedirektris
Elsa Carlsson Elisabeth Broms, Gunnars mor
Torsten Lilliecrona Martin Broms, direktör, Gunnars bror
Stig Järrel direktör Sandell
Sven Almgren Lennart (Vilhelm Reinhold), Karins och Ragnars son
Sten Mattsson Gunnar, Karins och Ragnars son
Mona Malm Gittan Broms, Martins dotter
Rut Holm fru Jansson, portvakt
Bellan Roos Hilda, kokerska hos Martin Broms
- Ej krediterade:
Pierre Nyblom Sven Leråker, agronom, Gittans fästman
Jessie Flaws Kajsa Larsson, Gunnar Forsbergs fästmö
Lillemor Biörnstad fröken Lindkvist, direktör Broms sekreterare
Nils Hallberg Karlsson, verkstadsägare
Ulf Johanson Jocke
Gösta Krantz busschaufför
Birger Sahlberg busspassagerare
Märta Ottoson gäst på förlovningsfesten
Olav Riégo gäst på förlovningsfesten
Claes Thelander gäst vid ripamiddagen
Sven Arvor hovmästaren
Astrid Bodin expedit i Granstedts vilthandel
Birgitta Andersson ung dam i vit päls
Sonja Kolthoff fröken Blomkvist, direktör Sandells sekreterare
- Ej identifierade:
Karl-Erik Stark bartender
Holger Kax taxichaufför

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1957
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Karin Forsberg är hemmafru. Hon bor i Trosa med sin arbetskrävande familj -- äkta mannen Ragnar och sönerna Gunnar och Lennart.

En dag när Karin står och arbetar i köket, överraskas hon av sin syster Sylvia, modedirektris i Stockholm, som just är hemkommen från en inköpsresa till Paris. Det är sex år sedan systrarna senast sågs.

Ragnar, som är busschaufför, har nyligen köpt en begagnad bil som blivit mer till bekymmer än till glädje. När han i dag kommer hem med bilen, kokar den.

Det blir kalvstek till middag och till den bjuder Sylvia på vin. Innan Ragnar försvinner ut igen för att träffa grabbarna, startar Sylvia ett mindre gräl vid middagsbordet. Hon kan inte hålla inne med åsikten att han behandlar Karin som en ren hemslavinna.

Nästa morgon tar Sylvia upp samma ämne med Karin. Karin borde ha semester. Det kostar för mycket, säger Karin. Sylvia anklagar henne för undfallenhet och kallar Ragnar en knöl. Det slutar med osämja mellan systrarna, och Sylvia reser hem.

Ett gräl om pengar med Ragnar får dock Karin att ändra sig. Hon gör snabbt slag i saken och reser till Stockholm. Hon får bo hos Sylvia som också erbjuder ett tillfälligt jobb i modeaffären; en av expediterna har blivit sjuk. Det kan bli trevlig omväxling för Karin.

Karin har knappt kommit till modeaffären förrän hon får ta emot klagomål av en missnöjd kund, direktör Martin Broms. En klänning, som skulle ändras, har inte blivit färdig i tid. Nu kräver han leverans klockan fem.

På sitt kontor får direktör Broms ett telegram från sin bror Gunnar. Denne ska komma hem samma dag efter fem år i Indien.

Karin levererar personligen den ändrade klänningen hemma hos direktör Broms. Här råder nu ett mindre kaos i köket. Kokerskan är ledig, och direktören och brodern Gunnar försöker med ringa framgång göra i ordning några ripor till kvällens festmiddag. Karin övertalas att stanna och rädda middagen.

Middagen blir en stor framgång. Gunnar hämtar Karin från köket så att hon får ta emot gästernas djupt kända uppskattning.

Karin kommer hem till Sylvia två flaskor vin och 100 kr rikare.

Nästa morgon hittar Hilda, direktör Broms' kokerska, Karins kvarglömda ringar i köket. Gunnar tar hand om ringarna. Sedan söker han upp Karin i modeaffären och bjuder henne på middag samma kväll klockan sex.

Efter stor tvekan kommer Karin till restaurangen där Gunnar väntar på henne. Strax därpå visar sig också direktör Broms med sin och Gunnars mor -- som genast visar oförställd glädje över Gunnars val av "fästmö".

Gunnar kör Karin hem i taxi. Hon kan inte tänka sig att bli kär i någon annan än sin man och hon vill inte fortsätta att spela komedi inför Gunnars mor, säger hon. Hon får tillbaka sina ringar, innan de skiljs.

Men nästa dag kommer Gunnars mor till modeaffären och lockar Karin med till en tesalong -- dit det strax visar sig att hon också kallat Gunnar. Karin känner sig tvingad att fortsätta spela sin roll ytterligare en tid.

Det ska hållas avskedsmiddag för Gunnar som ska återvända till Indien. Gunnars mor är förväntansfull. Det blir förlovning i kväll, säger hon. Under festens lopp får hon dock klart för sig hur det i själva verket står till med Karins civilstånd. De båda kvinnorna talar ut med varandra, och Gunnars mor visar sig mycket förstående. Och det blir trots allt förlovning under festen -- mellan direktör Broms' dotter Gittan och hennes fästman Sven.

Gunnar och Karin sitter i en tågkupé. De kysser varandra farväl, innan Karin stiger av i Vagnhärad.

Ragnar möter Karin vid stationen. De åker hem i taxi. Han har längtat efter henne, säger han, och nu förstår han hur jobbigt hon har haft.

Hemma väntar flera överraskningar på Karin. Hennes son Gunnar tillkännager förlovning med sin fästmö Kajsa. Och Ragnar har köpt nya möbler. För att få råd med detta har han sålt den penningslukande bilen.

Ragnar har också köpt ett nytt draperi. Karin drar för det. De kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 90394
Datum 1957-07-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2900 meter
Kommentar Aktlängder: 525-545-550-560-720 = 2900 meter - 106 minuter. Aktlängder: 525, 545, 550, 560, 720.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2900 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mamma tar semester är en enkel film. Det var kritikernas gemensamma uppfattning.

Enkel och trivsamt äkta, menade fyra kritiker. I enklaste laget, menade tre.

Expr (Staffan Tjerneld): "I ett tiotal år har Schamyl Bauman arbetat med Sickan. Det har blivit många trevliga filmer, och om de varit något uniforma så har det väl berott på stjärnans begränsade register.

Att Bauman har större talang än han fått användning för märks i hans nya komedi. Där finner man något lika sällsynt som angenämt: en naturlig, behaglig vardagston och en nästan sann bild av vanligt svenskt liv. Att ett och annat verkar konstruerat beror på manuskriptet, som saknar lyster och inte är i nivå med regissörens arbete.

Bauman är främst en god personinstruktör. Gerd Hagman är en fin scenartist, men sådana är mer sällan bra filmartister. Med Baumans hjälp lyckas emellertid Gerd Hagman teckna ett alldeles förtjusande porträtt av en svensk husmor, nertyngd av sina väldiga ambitioner. Hennes ovanliga ansikte blir så uttrycksfullt på film, det registrerar varje skiftning i stämningen.

Även Gaby Stenberg är bättre än hon varit någon gång tidigare, och sådana trägna filmare som Torsten Lilliecrona, Karl-Arne Holmsten och Stig Järrel är skickligt sordinerade.

Mamma tar semester har starkt tycke av dagdröm. Och det gör den konstnärligt sett kanske mindre 'fin'. Men man unnar gärna alla de mammor som sällan eller aldrig får semester dessa 90 minuter av trivsam avkoppling.

Och Bauman är välkommen igen med en ännu sannare film."

MT (Per-Olof Wredlund): "Schamyl Baumans nya film rör sig om en kökets revolution, om en kvinna som av make och barn kommit att behandlas mer som ett inventarium än som en levande människa och som anses vara skyldig att alltid stå till pass med än det ena och än det andra. Den är fylld med välbekanta tongångar om hustruns sysslolöshet medan mannen tjänar pengar och de vanliga nedvärderingarna av hushållsarbetet. Och den slutar med att familjen efter mammans semester kommit underfund med hur oumbärlig husmodern egentligen är . . .

Det låter enkelt -- och det är enkelt. Ändå lämnar man filmen välvilligt stämd därför att man av hela sitt hjärta unnar mamman sin semester och sin tillfälliga kärleksupplevelse och därför att Schamyl Bauman kan konsten att skaka ihop det hela på ett trivsamt sätt."

DN (C B-n): "Schamyl Baumans nya filmkomedi har blivit en vänligt menad kliché i enklaste laget -- ett lustspel med idel gamla bekanta ur det svenska filmarkivets beprövade galleri. (-)

Alla de människor som figurerar i detta menlösa sammanhang är som sagt klichéer, kontrasten mellan huvudstad och landsort är en grotesk, och hela filmen berättar om klassgränser och konvenans som för länge sedan är avskaffade, men som här presenteras som aktuella. Kvickheternas typ: direktören heter Broms men är stingslig som ett bi. Den i finalen bortförlovade unge agronomen har tagit sig namnet Leråker.

Men den publik som inte stöter sig på allt sådant torde finna ett visst nöje i filmens s k oförarglighet och en viss komik i en och annan situation."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Mamma tar semester påbörjades 14.11.1956 och avslutades 16.1.1957.

Medarbetaren på Aftonbladet Elsa Appelquist (1909-1977) hade skrivit ett hörspel, som sändes av Radioteatern 16.10.1949 under titeln "Mamma gör revolution".

Folkrörelsernas Filmorganisation (Filmo) och Kooperativa Förbundet hade vid denna tid bestämt sig för att spela in ett antal minifilmer (cirka halva normala spelfilmslängden) för icke-kommersiell visning för husmödrar etc. vid eftermiddagsföreställningar. Projektet kom dock att stanna vid två filmer.

Den första av dem, Mamma gör revolution, inspelades 1950 och hade en censurlängd av 1075 m (39 minuter). Filmo producerade, KF distribuerade, Mimi Pollak (1903-1999) regisserade och författarinnan själv skrev manus. I titelrollen såg man Anna Lindahl, med Holger Löwenadler som maken och Lars Ekborg och Yvonne Lombard som barnen.

Den andra filmen i Filmos och KF:s minifilmexperiment blev den 1953 inspelade Malin går hem, efter hörspelet med samma titel av gotlänningen David Ahlqvist (1900-1988). Även den filmen regisserades av Mimi Pollak, som därmed sammanlagt är krediterad som regissör till tre 50-talsfilmer, inkl. den kommersiella Rätten att älska (1956). Malin går hem var på 1500 meter (55 minuter) och betraktas inte alls som lika märkvärdig som den första.

Längre fram sålde författarinnan inspelningsrätten för en kommersiell spelfilm till Bauman, något som hon senare sade sig bittert ångra. Det var så mycket som skulle läggas till, för att filmen skulle bli "publikvänlig" och författarinnans protester var det ingen som lyssnade till.

Med denna film, hans 45:e - eller om man vill: hans 46:e (se Kommentar till Ett ödesdigert inkognito 1920) - avslutade Schamyl Bauman (1893-1966) sin regissörskarriär.

Förlaga

Originaltitel Mamma gör revolution (Pjäs)
Författare Elsa Appelquist


Inspelning

Sveavägen Stockholm Sverige 1956-12-04 1956-12-04
Hagalund Solna Sverige (tåget) 1956-11-16 1956-11-16
1956-11-14 1957-01-16
Trosa Sverige 1956-11-14 1956-11-19
Vagnhärad Sverige (macken) 1956-11-14 1956-11-14
AB Sandrew-Ateljéerna (Centrumateljéernas A- och B-hall) Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1957-08-01 Grand Sverige 106 min
TV-visning 1996-09-15 TV3 Sverige 102 min
1997-01-19 TV3 Sverige 102 min
2000-06-09 SVT1 Sverige 102 min
2005-01-24 SVT1 Sverige 102 min
2007-05-07 SVT1 Sverige 102 min
Urpremiär 1957-08-02 Grand Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 2012-02-13 SVT1 Sverige
2017-05-22 SVT1 Sverige
2019-10-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Piano Effects
Kompositör Mike Peters


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1957 Britt Hagman (statyett för hennes roll)

Ämnesord

Busschaufförer
Direktörer
Expediter
Förlovningar
Försoning
Hemmafruar
Ingenjörer
Jur. stud.
Modeaffärer
Modedirektriser
Portvakter
Restauranger
Stockholm
Taxi
Taxichaufförer
Tesalonger
Trosa
Tåg
Tågresor
Vagnhärad/järnvägsstationen
Viltaffärer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Mamma tar semester
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Mamma tar semester
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mamma tar semester. Fritt efter Elsa Appelquists radiopjäs.
Omfång 183 s. Miljölista (7 s.) och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Mamma tar semester. Regi: Schamyl Bauman. Svensk dialoglista.
Omfång 183 s. Miljölista (7 s.) och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?