Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Räkna med bråk
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-08-05

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt
Carl-Gustaf Grepeclou

Arne Källerud
Arne Mullin

Sture Lagerwall
Julius Grepeclou, Carl-Gustafs farbror

Hjördis Petterson
Clara Grepeclou, Carl-Gustafs faster

Elsa Ebbesen-Thornblad
Olga Grepeclou, Carl-Gustafs faster

Birgitta Andersson
Christina Grepeclou, Julius dotter, Carl-Gustafs kusin

Visa alla medverkande

Handling

"Filmen utspelar sig mellan sju och nio och nio och elva", upplyser en text. Syskonen Julius, Clara och Olga Grepeclou får en kalldusch, när de tar del av framlidne greve Pontus...

Visa hela handlingen

Press

Höök i SvD bedömde Räkna med bråk med hjälp av medförd tolvåring, vilken skrattade så han skrek. Av kritiker, som mer litade till den egna uppfattningen, var tre klart positiva och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt Carl-Gustaf Grepeclou
Arne Källerud Arne Mullin
Sture Lagerwall Julius Grepeclou, Carl-Gustafs farbror
Hjördis Petterson Clara Grepeclou, Carl-Gustafs faster
Elsa Ebbesen-Thornblad Olga Grepeclou, Carl-Gustafs faster
Birgitta Andersson Christina Grepeclou, Julius dotter, Carl-Gustafs kusin
Bengt Brunskog John Lindblom, lärare
Lasse Krantz Urban, slottsbetjänt
Ragnar Arvedson Caesar Stark, advokat
Torsten Lilliecrona amiral
Gunnar Nielsen doktor Sandin, husläkaren
Gunnar "Knas" Lindkvist konduktören
Karin Miller Inga, lärare
Wiktor "Kulörten" Andersson Andersson, skolvaktmästaren
Hanny Schedin fru Jonsson, hyresvärdinnan
- Ej krediterade:
Sangrid Nerf skoputsarkund
Alf Östlund skoputsarkund
Sonja Theorell sjuksköterska
Marianne Nielsen Anna, husa
Anita Lindblom Anita, husa
Ullacarin Rydén husa
Agda Helin köksa
Birger Lensander skogsarbetare
Birger Åsander skogsarbetare
Astrid Bodin mjölkerska
Hans Sackemark man i doktor Sandins väntrum
Birger Sahlberg en anställd på festen
Mona Geijer-Falkner en anställd på festen
Uno Larsson en anställd på festen
Börje Bergqvist en anställd på festen
Carl-Lennart Fröbergh en anställd på festen
Sigvard Törnqvist slädföraren
Sonja Fladell en anställd på festen

Bolag

Produktionsbolag AB Terrafilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1957
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Laboratorium AB Film-Labor
Smink Firma Höglund-Lindgren AB

Handling

"Filmen utspelar sig mellan sju och nio och nio och elva", upplyser en text.

Syskonen Julius, Clara och Olga Grepeclou får en kalldusch, när de tar del av framlidne greve Pontus Grepeclous testamente. Hela slottsegendomen Grepeholm tillfaller Carl-Gustaf Grepeclou.

Julius berättar för sin dotter Christina att hennes kusin Carl-Gustaf är ende arvtagare. Jag kommer inte ihåg hur han ser ut, säger hon.

Carl-Gustaf och hans kompanjon Arne Mullin har en liten rörelse i skoputsarbranschen. Men affärerna går inte direkt lysande, trots (eller kanske på grund av) deras reklamerbjudande "Vi putsar ena skon gratis!". De ligger efter med hyran, när Carl-Gustaf tar emot telegrambeskedet att han ärvt ett slott. Egendomen är värd minst tre miljoner kronor, vet en tidning berätta.

Julius, Clara och Olga intrigerar på slottet. Framlidne grevens uppfinnarlusta har gjort att slottet är mycket välutrustat med lönngångar och andra finesser lämpade för spökerier. Carl-Gustaf ska fås att tvivla på sitt förstånd och så småningom bli satt under förmyndare. Och förmyndare blir jag, säger Julius.

Carl-Gustaf och Arne är på väg till slottet. De stiger in i en sovvagnskupé, där en uniformerad man redan befinner sig. Ska vi dela kupé med konduktörn? frågar Carl-Gustaf. Jag är amiral, säger "konduktören" argt.

Carl-Gustaf och Arne har knappt installerat sig på slottet förrän Carl-Gustaf börjar uppleva konstigheter. Trappan försvinner under hans fötter och blir till ett sluttande plan. En cigarr kommer flygande ur sin låda och landar i hans mun. Hans säng beter sig som ett gökur; ur sängknopparna tittar gökar fram och gal. Olga ber honom svara i telefon fastän han givetvis inte har hört att det "ringer". Osv.

Christina visar Carl-Gustaf och Arne runt på ägorna. Det är vinter och de åker släde. De möter Christinas fästman, John, som är ute och åker skidor. Han är lärare och över huvud taget en person som Christinas far inte kan förlika sig med.

Carl-Gustaf bjuder in alla slottets anställda -- ett 40-tal -- till fest. Festen blir lyckad för alla utom Julius, Clara och Olga. De känner sin värdighet skymfad.

Julius ringer och beställer tid hos en läkare för undersökning av Carl-Gustafs psykiska hälsa. Christina råkar höra samtalet och protesterar mot faderns planer. Carl-Gustaf är inte alls konstig, säger hon. Julius lockar då med sig henne till ett ljudisolerat rum -- där han låser in henne.

Carl-Gustaf gör Julius till viljes och låter läkarundersöka sig. Läkaren gör dock en förväxling och utfärdar ett friskintyg för körkort åt Carl-Gustaf.

På hemvägen möter Carl-Gustaf och Arne, som följt med till läkaren, en missmodig John. John har varit på slottet och sökt Christina men av Julius fått veta att hon inte vill träffa honom. Carl-Gustaf och Arne lovar hjälpa honom.

På slottet berättar Carl-Gustaf för Julius, Clara och Olga att läkaren satt Arne under Julius' förmyndarskap.

Det är natt. Carl-Gustaf, Arne och John letar efter Christina. De hittar henne snart och lyckas befria henne -- varpå det upptäcks att Carl-Gustaf är försvunnen. Det är Julius, Clara och Olga som med hjälp av betjänten Urban gör ett sista försök att spöka vettet ur Carl-Gustaf. Innan de lyckas i sin föresats, får dock Arne, Christina och John tag i den uppjagade Carl-Gustaf, och nu får Arne en idé. Carl-Gustaf ska skrämmas tillbaka. Han maskeras till en avbild av framlidne greven, och Julius, Clara och Olga får sig mycket riktigt en läxa.

Carl-Gustaf demaskerar sig och tillkännager att han inte vill vara slottsherre. Vill du, Arne? frågar han. Nej, svarar Arne efter någon tvekan. Då överlämnar Carl-Gustaf ett gåvobrev på slottet till Christina och John.

Carl-Gustaf och Arne är tillbaka i knoget som skoputsare. "I dag putsar vi båda skorna gratis", utlovar en skylt. Nu kommer affärerna att gå ännu bättre, säger Carl-Gustaf.

Censur / granskning

Censurnummer 90290
Datum 1957-07-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2650 meter
Kommentar Aktindelning: 585-560-560-570-375 = 2650 meter. - 97 minuter. Aktlängder: 585, 560, 560, 570, 375.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2650 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Höök i SvD bedömde Räkna med bråk med hjälp av medförd tolvåring, vilken skrattade så han skrek. Av kritiker, som mer litade till den egna uppfattningen, var tre klart positiva och två lika klart negativa, medan två intog en mellanställning.

StT (Movie): "Den som går och tittar på Räkna med bråk kan räkna med att få en riktigt rolig kväll. Om vederbörande nu gillar dårfinkeri, sprallighet och film med snudd på forna tiders slapstick. Annars kan det bli en viss besvikelse.

Bengt Linder har totat till manus med påpassligt sinne för skratteffekter. Redan förtexterna sätter en på gott humör och när sedan skoputsaren Carl-Gustaf (Lindstedt) och kollegan Arne (Källerud) upplever sina slottsäventyr, blir det så gott som hela tiden en fräsande fart på farskarusellen. (-)

En hel del av gagsen har utnyttjats i tidigare farser i liknande stil -- t ex 30-talets En natt på Smygeholm -- men har varierats skojigt och presenteras rappt och fyndigt. Det senare mycket beroende på Rolf Husbergs säkra regi."

SvD (Höök): "Med klar insikt om min begränsning då det gäller att åstadkomma ett omdöme om en film som Räkna med bråk, medförde jag en testperson på tolv år. Han skrattade så han skrek.

Carl-Gustaf Lindstedts milda otillräknelighet kommer avgjort bättre till sin rätt på en scen än på film. Manusförfattaren hade grävt djupt i de historiska avlagringarna av farsuppslag om stolthet, fördom, arv och blått blod. Hjördis Petterson och Sture Lagerwall medverkade i egenskap av det sistnämnda."

Expr (Edvard Matz): "En enkel slapsticksfars med Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud. Filmen lockar fram åtskilliga skratt på sin situationskomik, men dialogen saknar den fart och friskhet som obestridligen utmärkte de bästa numren i bråkmakarnas radioserie."

Arbetaren (K S): "Utslitna gags i en utsliten handling -- det kommer sällan något gott ur den kombinationen. Och det roliga i denna urfåniga fars inskränker sig mycket riktigt till några repliker, som inbakade i allt det andra dumma dock ter sig i torftigaste laget för att göra skäl för beteckningen behållning."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Räkna med bråk påbörjades 30.1.1957 och avslutades 19.3.1957.

Bengt Linders (1929-1985) radioserie "Räkna med bråk" var uppslaget och förebilden för filmen med samma namn. Filmen bygger dock inte på något eller några avsnitt ur radioserien. I det manuskript, som Bengt Linder skrev direkt för filmen, är endast huvudpersonerna Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud och deras ständiga kompanjonskap hämtade från förlagan.

Många har påpekat likheten mellan grundtemat i Räkna med bråk och den engelska 1930-talsmusikalen "Me and My Gal", lika ofta kallad "Lambeth Walk".

Förlaga

Originaltitel Räkna med bråk (Radioprogram)
Författare Bengt Linder


Inspelning

1957-01-30 1957-03-19
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Hötorgets tunnelbanestation Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1957-08-05 Astoria Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1957-08-05 Astoria Stockholm Sverige 97 min
Videorelease 1998-08 Sverige 93 min
TV-visning 1984-02-09 TV1 Sverige 93 min
2010-10-11 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1957-08-05 Astoria Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 2013-03-18 SVT1 Sverige
2015-05-05 SVT1 Sverige
2018-07-16 SVT1 Sverige
2018-07-16 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Trouble
Kompositör Gösta Theselius (1957)
Orkester Gösta Theselius orkester


Originaltitel Brudhambo
Kompositör Jack Gill


Originaltitel Burlatskaja/Svornik russkich narodnych psen/Éj uchnem'!
Textförfattare Miguel Torres (svensk text)


Ämnesord

Adel
Advokater
Amiraler
Arv
Betjänter
Förklädnader
Gåvobrev
Läkare
Läkarundersökningar
Lärare
Lönngångar
Skoputsare
Slott
Spökerier
Spökslott
Stockholm
Testamenten
Tåg/sovvagn
Tågresor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RÄKNA MED BRÅK


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÄKNA MED BRÅK
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Åke [?]


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 216 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 225 s. + 5 s. tillägg. Kläd- och handskr. lista på omtagnin. + tabell över filmhast. (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 62 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 234 s. + tillägg 10 s. löst. Roll- & miljölista (9 s.) samt handskr. ljudanteckningar (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?