Grundfakta

Originaltitel Lille Fridolf blir morfar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-09-02

Medverkande

Douglas Håge
Fridolf Olsson, kontorschef på Kolonialvarubolaget

Hjördis Petterson
Selma, Fridolfs fru

Lars Ekborg
Valdemar Palm, folkskollärare

Meg Westergren
Maggan Palm, Valdemars fru, Fridolfs och Selmas dotter

Sif Ruud
moster Cecilia i Vadstena

Torsten Lilliecrona
Patrik, Cecilias man

Visa alla medverkande

Handling

Fridolf och Selma Olsson får ett glatt besked från sin dotter Maggan och hennes man Valdemar: Maggan ska ha barn i augusti. Fridolf möter på gatan sina skämtlystna vänner Blom och...

Visa hela handlingen

Press

Lille Fridolf blir morfar mottogs ljummare än ljumt. Ett par kritiker fann filmen jämbördig med Åsa-Nisse. Också Robin Hood i StT jämförde med Åsa-Nisse. Men den jämförelsen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Maskör
Förtexter

Medverkande

Douglas Håge Fridolf Olsson, kontorschef på Kolonialvarubolaget
Hjördis Petterson Selma, Fridolfs fru
Lars Ekborg Valdemar Palm, folkskollärare
Meg Westergren Maggan Palm, Valdemars fru, Fridolfs och Selmas dotter
Sif Ruud moster Cecilia i Vadstena
Torsten Lilliecrona Patrik, Cecilias man
Georg Rydeberg Isaksson, författare, inneboende hos Olssons
Sigge Fürst konsulent Hilding Öster
Elof Ahrle Blom
Herman Ahlsell direktör Egon Canon
Börje Mellvig disponent Grillhagen, Fridolfs chef
Emy Hagman Bettan, medlem i Kvinnogillet
Barbro Kollberg Agnes, väninna till Cecilia
Bellan Roos Olssons granne
Hariette Garellick Mona Canon, Egons fru
Lena Brogren Solbritt, Monas väninna
- Ej krediterade:
Erik Strandell generaldirektör Garvin
Hanny Schedin fröken Söder, kontorist
Jessie Flaws Eva, kontorist
Mariann Nordwall Sonja, kontorist
Svenerik Perzon Erik, kontorist
Gun-Britt Öhrström Berit, kontorist
Sangrid Nerf kontorist
Sture Ström expediten i djuraffären
Viola Sundberg expediten i leksaksaffären
Hans Dahlberg berusad nattvandrare
Astrid Bodin medlem i Kvinnogillet
Sissi Kaiser medlem i Kvinnogillet
Gertrud Mariano medlem i Kvinnogillet
Magnus Kesster stuguthyraren
John Melin stinsen
Sten Mattsson budet från djuraffären
Astrid Söderbaum sköterskan på BB
Bo Tobiasson Berra, grannpojken
Bernt Martinsson Valdemars och Maggans son

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1957
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2012

Handling

Fridolf och Selma Olsson får ett glatt besked från sin dotter Maggan och hennes man Valdemar: Maggan ska ha barn i augusti.

Fridolf möter på gatan sina skämtlystna vänner Blom och Öster och berättar för dem att han ska bli morfar. Vännerna drar in Fridolf i en leksaksaffär, där de tittar på skämtartiklar.

Fridolf kommer till sitt arbete på Kolonialvarubolaget och tittar in till sin chef, disponent Grillhagen, som sitter med en viktig kund, generaldirektör Garvin. Och först nu får Fridolf klart för sig att han burit en lösnäsa ända från leksaksaffären.

Grillhagen berättar att Fridolf måste räkna med att resa till Göteborg på sensommaren. Det gäller en stor båtaffär.

Hemma hos Selma sammanträder Kvinnogillet för hemlivets bevarande. Medlemmarna fattar beslut om en kampanj mot familjehunden.

Under tiden är Fridolf inne i en djuraffär och köper -- en hundvalp. Den ska levereras hemma hos honom om en halvtimma.

Hemkommen får Fridolf höra den förfärliga nyheten om antihundkampanjen, och när budet anländer med valpen, gömmer han den inne hos herr Isaksson, inneboende hos Olssons.

Efter en stund måste Isaksson gå ut. Han släpper in valpen till det fortfarande församlade Kvinnogillet, och Fridolf gör sig beredd att få höra en explosion. Men den uteblir. När han sticker in huvudet till damerna, ser han dem i stället krypa på golvet och kela med den lilla hunden.

Fridolf får veta att hans skämtsamme vän Öster ska komma och hålla föredrag för kontoristföreningen på Kolonialvarubolaget. Fridolf kallar sina medarbetare till sig för överläggning.

Öster står i talarstolen inför kontoristföreningen. Han börjar tala men blir genast störd av inpass från publiken och av underliga personer som rör sig i salen. En städerska skramlar med hinkar. "Hon" vänder sig till sist om. Det visar sig vara Fridolf. Tack för lösnäsan, säger han.

Fridolf och Selma har hyrt ett torp där de bor under sommaren med Maggan och Valdemar. När det är dags för Fridolf att göra sin tjänsteresa till Göteborg, får han med sig ett viktigt uppdrag -- att hitta på ett namn till Maggans och Valdemars barn; att det blir en son är man allmänt inställd på.

Fridolfs affärskontakt i Göteborg, direktör Canon, visar sin fru ett brev som berättar om Fridolfs smak för vin, kvinnor och sång. Det tycks vara en riktig festprisse, säger Canon. Vi får väl gaska upp oss.

Canon gör sitt bästa för att tillfredsställa alla de Fridolfs önskemål som brevet berättat om, men den kvinnligt förljuvade brakmiddag han ordnat blir ändå inte den förväntade succén. Känner ni någon som heter Öster, frågar Canon till sist. Ja, svarar Fridolf.

Selma berättar för Valdemar och Maggan i torpköket att den 30 augusti har hon och Fridolf varit gifta i 30 år.

Valdemar åker på gymnastikkurs i Visby, och Maggan slår sig under tiden ned hos moster Cecilia i Vadstena i väntan på nedkomsten.

I Göteborgs hamn läser Fridolf namnet på en båt -- Valfrid. Här har han det, ett namn som hedrar både far och morfar.

Det är dags för Maggan att föda. Fridolf, Selma och Valdemar skyndar från var sin del av Sverige till Vadstena -- för att finna att Maggan fött en dotter.

Men strax kommer en sjuksköterska och ber om ursäkt. Det har skett en förväxling. Maggans barn är en pojke. Fridolf hurrar för Valdemar.

Fridolf återvänder till Göteborg för att avsluta sitt uppdrag och är tillbaka hos Selma i torpet den 30 augusti. Men att det är en alldeles särskild dag går inte upp för honom -- inte förrän Selma förbittrad dragit sig undan och han hittar hennes present till honom.

Fridolf ber Selma om ursäkt och ger henne en present, en ring med en liten sten i. Den stora dagen hade han glömt -- men han hade tänkt ge henne en present ändå. Selma säger att sådan glömska har hon inget emot.

Det är idyllisk familjehögtid vid torpet, när Valfrid döps.

Censur / granskning

Censurnummer 90651
Datum 1957-08-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2745 meter
Kommentar Aktlängder: 530-560-580-520-555 = 2745 meter - 100 minuter (längden inkluderar dock ej filmens slutmusik om ca 30 meter - totalt 101 minuter). Aktlängder: 530, 560, 580, 520, 555.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2776 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lille Fridolf blir morfar mottogs ljummare än ljumt. Ett par kritiker fann filmen jämbördig med Åsa-Nisse.

Också Robin Hood i StT jämförde med Åsa-Nisse. Men den jämförelsen utföll till Fridolfs fördel. "Alla har vi träffat Fridolf i det svens!ka vardagslivet, alla känner vi många Fridolfar. Lille Fridolf är ursvensk: en bottenärlig hedersknyffel, litet barnslig, litet enkelspårig, men med fast karaktär och moral.

Han verkar mähä och undfallande ibland, men det är bara av livsvisdom och önskan att inte såra och stöta någon. Han förefaller smått löjlig, men hur det nu är, genom sin godmodiga humor och sin naturliga auktoritet blir han den avhållna medelpunkten vart han kommer -- som Douglas Håge i filmen.

I hundrade filmer har rabaldret kring ett förstfött barn och barnbarn skildrats, men här har rabaldret en omisskännlig svensk ton. Precis som hos Håge och Hjördis Petterson går det till i tusentals svenska hem. (-)

Enkla filmer av detta slag görs i alla länder för hemmamarknaden. De 'fyller ett behov', men Per Gunvalls regi är rappare och sobrare än vad som är vanligt i liknande fall. Alla poänger lyckas han inte få att slå, men många slår. Fridolf är barnsligt enkel, men står dock på en annan nivå än åsanissarna och nittiettorna Karlsson."

DN (Perpetua): "Om man kunde begripa varför en snarfyndig herre som Rune Moberg så idogt arbetar efter principen: ju enklare desto simplare. Oförtrutet ritar han med bistånd av Per Gunvalls regi upp de mest skamlösa klichéer: ampra äldre fruar i blommigt, tassande toffelhjältar och en fåraktig ung fru som grälar med sin unga man. Alla beter sig just så som man hela tiden befarar att de skall göra. (-)

Men mitt i det sliskiga och uttjatade finns det ganska gott om skojiga repliker. Därför undras i all stillsamhet: Skulle det vara omöjligt att höja nivån två steg till nästa gång? Fridolfanhängarna är välvilligt inställda och skrattar gott vad han än tar sig för, de infinner sig nog även om Hjördis Petterson tillåts dämpa de arga tonfallen."

Expr (Staffan Tjerneld): "Det är svårt att se vad det är för skillnad mellan detta och Åsa-Nisse. I det senare fallet gillras de klumpiga upptågen upp i lantlig miljö, och kan därför kallas bondkomik.

Här rör vi oss i möblerade våningar. Men ändå är det hela precis lika lösligt hopkommet. Man släpas från den ena utdragna sketchen till den andra och poängerna måste stöttas med otaliga förklaringar för att inte falla pladask. (-)

Det är tur att inte den hårdföre ledarskribenten i tidningen Se kan ta itu med det folkliga filmbolaget Nordisk Tonefilm, för att det prånglar ut underhållning av det här slaget."

Kommentar Svensk filmografi

Rune Mobergs (1912-1999) radioteaterserie "Lille Fridolf" sändes i svensk radio 1955-1958. Se även Kommentar till Lille Fridolf och jag (1956).

Lille Fridolf blir morfar skiljer sig från övriga filmer i Fridolf-serien (Lille Fridolf och jag 1956, Fridolf sticker opp! 1958 och Fridolfs farliga ålder 1959) i fråga om regissör och i fråga om skådespelare i två av de genomgående rollerna. Som regissör är Torgny Anderberg den här gången ersatt av Per Gunvall. I rollen som Maggan är Inga Gill ersatt av Meg Westergren. Och i rollen som disponent Grillhagen är Jan Molander ersatt av Börje Mellvig.

Enligt pressuppgifter hade Torgny Anderberg och Inga Gill fullgoda skäl för att inte ställa upp den här gången. Han höll på med arbetet på dokumentärfilmen Jangada (1958) - och hon väntade själv när som helst barn, då inspelningen påbörjades våren 1957.

Förlaga

Originaltitel Lilla Fridolf och jag (Radioprogram)
Författare Rune Moberg


Inspelning

(slutet av april till början av juni 1957) 1957-04 1957-06
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Kungsklippan Stockholm Sverige
Vällingby Stockholm Sverige
Lidingö Sverige
Fritidshemmet för sjömän Göteborg Sverige
Stigbergsliden Göteborg Sverige
Brunnsparken Göteborg Sverige
Gripsholmskajen Göteborg Sverige
Masthuggskajen Göteborg Sverige
Gullholmen Göteborg Sverige
Götaplatsen Göteborg Sverige
Järnvägsstationen Vadstena Sverige
Mårten Skinnares hus Vadstena Sverige
Knivsmedsgatan Vadstena Sverige
Odhnerska huset på Sjögatan Vadstena Sverige
Rådhustorget Vadstena Sverige
Slottet Vadstena Sverige
Visby, Gotland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1957-09-02 Aveny Gävle Sverige 101 min
1957-09-02 Forum Linköping Sverige 101 min
1957-09-02 Amiralen Malmö Sverige 101 min
1957-09-02 Metropol Malmö Sverige 101 min
1957-09-02 Olympia Stockholm Sverige 101 min
1957-09-02 Roxy Örebro Sverige 101 min
TV-visning 1987-01-22 TV2 Sverige 97 min
1991-09-22 TV3 Sverige 97 min
1992-09-01 TV2 Sverige 97 min
1996-04-02 SVT2 Sverige 97 min
1999-02-02 SVT1 Sverige 97 min
2005-11-22 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1957-09-02 Aveny Gävle Sverige 101 min
1957-09-02 Forum Linköping Sverige 101 min
1957-09-02 Amiralen Malmö Sverige 101 min
1957-09-02 Metropol Malmö Sverige 101 min
1957-09-02 Olympia Stockholm Sverige 101 min
1957-09-02 Roxy Örebro Sverige 101 min
TV-visning 2007-07-03 SVT1 Sverige 97 min
Dvd-release 2012-05-30 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Maggiduddi og jeg
Kompositör Leon Bonnard (1923)
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1923)
Ludvig Brandstrup (dansk text 1923)


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Originaltitel Rock 'n' Roll
Kompositör Lennart Fors


Originaltitel Still ruht der See
Kompositör Heinrich Pfeil (1879)
Textförfattare Heinrich Pfeil (tysk text 1879)
Sångare Douglas Håge


Originaltitel Höga berg och djupa dalar
Sångare Douglas Håge


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Sångare Douglas Håge


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Douglas Håge


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)
Sångare Herman Ahlsell
Hariette Garellick
Lena Brogren


Originaltitel Majas visa
Kompositör Alice Tegnér (1895)
Textförfattare Alice Tegnér (1895)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)
Sångare Lars Ekborg
Meg Westergren


Ämnesord

Barndop
Bröllopsdagar
Direktörer
Disponenter
Djuraffärer
Dop
Föredrag
Författare
Förlossningar
Föräldrar och barn
Graviditeter
Göteborg/Brunnsparken
Göteborg/Gripsholmskajen
Göteborg/Gullholmen
Göteborg/Götaplatsen
Göteborg/fritidshemmet för sjömän i Stigbergsliden
Göteborgs hamn
Konsulenter
Kontor
Kontorister
Leksaksaffärer
Lidingö
Practical jokes
Sommarnöjen
Stockholm
Stockholm/Vällingby
Tjänsteresor
Vadstena
Visby
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2475


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2475


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2475


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LILLE FRIDOLF BLIR MORFAR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lille Fridolf blir morfar.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lille Fridolf blir morfar.
Omfång 190 s. Roll- och miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lille Fridolf blir morfar.
Omfång 192 s. Spelplan, roll- och miljölista (14 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?