Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Harry - un ami qui vous veut du bien
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2001-02-02

Handling

Frankrike, nutid. Michel och Claire är på semester med sina tre döttrar. När de stannar vid en bensinstation möter Michel Harry som påstår att de gått i skola tillsammans. Harry och...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Frankrike, nutid. Michel och Claire är på semester med sina tre döttrar. När de stannar vid en bensinstation möter Michel Harry som påstår att de gått i skola tillsammans. Harry och hans flickvän Plum erbjuder sig att skjutsa barnen i sin luftkonditionerade jeep. De anländer till Michels sommarhus som han håller på att renovera. Harry reciterar ett poem som Michel en gång skrev i skoltidningen och insisterar på att Michel har en gåva dikter och noveller. Harry och Plum stannar över.

När Claire följande dag är i staden och handlar går hennes bil sönder. Harry dyker upp och erbjuder henne lift. På hemvägen köper han en ny jeep åt paret, trots Claires protester. När Michels föräldrar kommer på besök tar Harry och Plum in på hotell. På natten arrangerar Harry föräldrarnas död genom en bilolycka. Harry följer med Michel till föräldrarnas våning där han i smyg ser hur Michel läser skoltidningen han en gång skrev i. Eric, Michels bror, dyker upp. Harry skjutsar Eric därifrån i sin bil. När Eric gör narr av Michels dikt dödar Harry honom och gömmer honom i bagageutrymmet.

Trots att Claire inte vill att Harry ska besöka dem anländer han och Plum till sommarhuset. Ett gräl utbryter och Michel kallar Plum för ärthjärna. Samma kväll som Michel börjar skriva på en ny novell upptäcker han Plum ihjälslagen. Han hittar Harry i huset och hjälper honom att bli av med liket. Harry ger Michel en kniv och erbjuder sig att hjälpa till att mörda hans familj som Harry anser stå ivägen för Michels kreativitet. I stället sticker Michel ihjäl Harry och begraver honom tillsammans med Plum som de kastat i brunnen. Nästa dag lämnar familjen sommarhuset.

Censur / granskning

Censurnummer 137424
Datum 2001-01-23
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3196 meter
Kommentar Aktlängder: 431-551-521-496-551-402-244


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2001-02-02 Saga 3 Stockholm Sverige 117 min
Festivalvisning 2000-05-11 Cannes Frankrike
Urpremiär 2000-08-15 Frankrike

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3196


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?