Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Möten i skymningen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-09-02

Medverkande

Eva Dahlbeck
Irma Sköld

Åke Grönberg
Roffe Sköld, Irmas man

Ann-Marie Gyllenspetz
Barbro, Irmas yngre syster

Birger Malmsten
Olle Lindberg, typograf

Inga Landgré
Alice Wiegel

Erik Strandmark
Victor "Vice" Strömgren, typograf

Visa alla medverkande

Handling

Typografen Olle Lindberg kommer från Bollnäs till Stockholm där han fått jobb. Han möts på Centralen av en blivande arbetskamrat, Victor Strömgren, som också ska hyra ut ett rum till...

Visa hela handlingen

Press

Ingen kritiker kallade Möten i skymningen en stor film, men flera var ändå mycket nöjda med resultatet av författaren Per Anders Fogelströms och regissören Alf Kjellins samarbete....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
B-ljud

Medverkande

Eva Dahlbeck Irma Sköld
Åke Grönberg Roffe Sköld, Irmas man
Ann-Marie Gyllenspetz Barbro, Irmas yngre syster
Birger Malmsten Olle Lindberg, typograf
Inga Landgré Alice Wiegel
Erik Strandmark Victor "Vice" Strömgren, typograf
Doris Svedlund Elsa Jonsson
Sven-Eric Gamble Henry Jonsson, Elsas man
Sigge Fürst talare på Roffes födelsedagsfest
Linnéa Hillberg fru Wiegel, Alices mor
Helge Hagerman Lund, arbetskamrat till Olle
Carl-Axel Elfving Svensson, arbetskamrat till Olle
Ingrid Tobiasson Karin, fyra år, Victors och Alices dotter
- Ej krediterade:
Curt Löwgren störd hyresgäst
Henrik Schildt hovmästaren på Restaurant Gåsen
Signe Lundberg-Settergren Irmas och Barbros mor
Hanny Schedin Irmas och Barbros moster
Georg Skarstedt gäst på Roffes födelsedagsfest
Karl Brännlund gäst på Roffes födelsedagsfest
Wilma Malmlöf Roffes mor, gäst på Roffes födelsedagsfest
Kari Sylwan mosterns dotter, gäst på Roffes födelsedagsfest
Ivar Wahlgren gäst på Roffes födelsedagsfest
Birgitta Franchi gäst på Roffes födelsedagsfest
Hadar Harryson gäst på Roffes födelsedagsfest
Henry Jonsson gäst på Roffes födelsedagsfest
Ingalill Lindström gäst på Roffes födelsedagsfest
Britt Olofsson gäst på Roffes födelsedagsfest
John Rehn gäst på Roffes födelsedagsfest
Per Anders Fogelström man på tryckeriet
Verner Oakland restauranggäst
Uno Larsson äldre man i Barbros trappuppgång

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1957
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Typografen Olle Lindberg kommer från Bollnäs till Stockholm där han fått jobb. Han möts på Centralen av en blivande arbetskamrat, Victor Strömgren, som också ska hyra ut ett rum till honom.

Utanför lägenhetsdörren möts Victor och Olle av en arg kvinna och en liten flicka. De går strax, och Victor berättar att kvinnan är Alice, som han skulle gifta sig med men som ändrade sig, och flickan är deras dotter.

Victor visar Olle rummet och talar om att han har två hyresgäster till, paret Roffe och Irma Sköld. Han är gammal musiker som nu försörjer sig på att köpa och sälja vad han kan komma över -- och så super han kraftigt. Och hon är honom otrogen.

På kvällen välkomnas Olle med brännvin av Victor och Roffe. Olle dricker försiktigt.

Samtidigt förlustar sig Irma med grannen Henry Jonsson vars fru lämnat honom obevakad.

Kvällen därpå talar Roffe och Irma om att gå ut och äta middag tillsammans med Olle och Irmas syster Barbro. Plötsligt drabbas Roffe av frossa. Du har supit i tio år, säger Irma. Det är för din skull, svarar han, för att du lägger dig ut för varenda karl.

Både Roffe och Irma stannar hemma. På en restaurang möter Olle Barbro för första gången. De får god kontakt. Men kärlek är hon rädd för, berättar hon. Hon bär själsliga sår efter en tidigare förlovning. De stämmer dock träff nästa dag.

Victor har lånat bil för en söndagsutflykt med sin dotter. Alice ska under tiden arbeta med att ställa i ordning det konditori hon håller på att överta. Olle och Barbro följer med på utflykten.

Samtidigt går Roffe i berusad ensamhet och saknar Irma. Han ringer på hos grannen Jonsson. Det är fru Jonsson som öppnar. Irma är inte där, men Roffes tunga slinter, och fru Jonsson får makens kärleks!äventyr helt klart för sig.

Efter utflykten bevittnar Olle och Barbro på konditoriet hur Alices sjukliga mamma fungerar som det verkliga hindret för Victors och Alices förening. Mamman tycker uppenbart illa om Victor och binder med sin sjukdom den ansvarskännande Alice hårt till sig.

Upplevelsen av Victors och Alices öde för Olle och Barbro närmare varandra. De fortsätter att träffas, och gemenskapen fördjupas. Olle börjar tala om giftermål.

Roffe fyller 40 år vilket firas med stort kalas. Samma kväll försonas Henry Jonsson med sin fru. Det är hon som har tagit initiativet.

Under den allt vildare festen är Irma glad och uppspelt, medan Roffe börjar visa dåligt humör, vilket gästerna tar som en signal till uppbrott. Irma är ute för att få en nypa frisk luft. Bara Olle och Roffe är kvar i lägenheten. Du sover för öppet fönster, va? frågar Roffe. Olle svarar ja. Det är skönt, det, säger Roffe.

Roffe har bäddat åt Irma i köket. Hon sover. Han har täppt igen alla springor och ventiler. Han öppnar gaskranen på spisen och sätter sig på golvet med lite brännvin som sista tröst.

Roffe och Irma begravs.

Alice och Victor har till sist bestämt sig för att leva tillsammans. Olle och Barbro får överta Victors lägenhet.

Olle och Barbro städar, putsar och fejar i lägenheten. På kvällen går de lyckliga till sängs.

I mörkret tittar Barbro ut genom fönstret och får syn på Victor som står nere på gatan. Jag tror att han är mycket ensam, säger Olle, trots Alice. Han saknar något som vi har. Något vi måste vara mycket rädda om, säger Barbro.

Censur / granskning

Censurnummer 90559
Datum 1957-08-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2560 meter
Kommentar Aktindelning: 565-540-445-585-425 = 2560 meter - 94 minuter. Aktlängder: 565, 540, 445, 585, 425.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2560 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen kritiker kallade Möten i skymningen en stor film, men flera var ändå mycket nöjda med resultatet av författaren Per Anders Fogelströms och regissören Alf Kjellins samarbete.

Den klarast avvikande uppfattningen hade C B-n i DN. Han kallade filmen mördande tråkig.

Expr (Staffan Tjerneld): "En alldeles utmärkt liten film.

Den tar tid på sig och den talar lågmält, men den når sitt mål: en bittermild bild av livet i en Stockholmsvåning som av bostadsbristen delats på tre. En tvärsigenom sann bild av den nya medelklassen, där man inte fått fotfäste i det nya, men förlorat fotfästet i den gamla miljön.

Det lustiga är att man sett nästan alltsammans förut i svensk film. (-) Men här angår det en på ett nytt sätt. Och det beror på Alf Kjellin, som är på väg att bli en av våra bästa regissörer.

Redan hans handlag med bilderna visar en ovanligt artistisk begåvning. De är noga uträknade, men verkar ändå spontana. De har egenvärde, men kryper in i handlingen. Kjellin är också en god personinstruktör. Artister som i andra filmer verkar tvångskommenderade får här kärlek till uppgiften. Sällan har Åke Grönberg och Erik Strandmark varit så bra som här. Och även Eva Dahlbeck är inne på nya, friska spår. Ann-Marie Gyllenspetz har något av ett genombrott som karaktärsskådespelerska."

MT (Nils Beyer): "Alf Kjellin har regisserat, och det är uppenbart att han just som filmregissör har sitt egentliga gebit. Här finns en artistisk skärpa och ett sinne för äkthet, som kan avsätta fina resultat i bildrutan. Kan man inte påstå, att Möten i skymningen är någon stor film, så har den dock en personlig ton, en skepsis i människoskildringen och en ärlighet, som kan vara både ömsint och skoningslös.

Vad man kan invända mot den är att själva stockholmsskildringen, som är så väsentlig i romanen, blivit åtskilligt uttunnad i filmen. Den miljö av halvt avsigkomna existenser, som Fogelström skildrar, blir inte tillräckligt starkt lokaliserad, och däri ligger en fara för missuppfattning. Vi kan komma att överskatta räckvidden av den beska sanning, som filmen vill föra fram. Vad som i själva verket är en mycket speciell skildring av försupna, ångerköpta och beklagansvärda figurer från folkhemmets bakgård får inte uppfattas som något slags allmängiltig bild av svenska arbetare eller av människans villkor i största allmänhet."

DN (C B-n): "En mördande tråkig film. En av de tristaste svenska filmer jag över huvud taget har sett. En monotont genomförd studie i småborgerlig -- för att inte säga lågborgerlig -- leda och ledsnad.

Ovanpå allt snömos som den amerikanska, för att inte tala om den tyska, filmen just nu bjuder på, kan det ju sägas att det är välgörande med en film som visar verklighetens ansikte. Men kan inte en de många bedrövelsernas film vara lika förljugen som vänlighetsfilmerna med deras happy end? Ljuger inte den film som berättar om tillvaron på ett sätt som om tillvaron b a r a vore fylla, hor och elände? Möten i skymningen är en förljugen film därför att den låtsas att livet bara är olust. Alldeles äcklad går man ifrån den. (-)

Sedan ska man villigt erkänna att allt filmens elände är återgivet med en utomordentligt omsorgsfull noggrannhet i Alf Kjellins regi, den är pricksäker inte minst i sin omständliga skildring av olustens miljö. Och skådespelarna är lika pricksäkert utvalda med sinne för vad publiken är van att vänta sig av just den eller den skådespelaren. Vem kan väl i en svensk film vara så otroligt full och sen bli så oändligt sentimentalt ångerfull med be-om-förlåtelse i sina hundögon som Åke Grönberg? Vem kan vara så locksamt utmanande i negligé och samtidigt en sådan karaktär som Eva Dahlbeck? Vilket ungt par kan vara mera präktigt och på samma gång mera drömskt och blygt än Birger Malmsten och Ann-Marie Gyllenspetz? Vi behöver en butter kille -- Erik Strandmark! Vi behöver en rejäl karl som kan hålla festtalet, den trofaste vännen -- Sigge Fürst. Vet ni vem det är som alltid går i kort regnrock och alltid ska syssla med en motorcykel i svensk film? Han pysslar också här -- rätt gissat: Sven-Eric Gamble."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Möten i skymningen påbörjades 20.10.1956 och avslutades 14.12.1956.

Per Anders Fogelströms (1917-1998) roman "Möten i skymningen" utkom 1952.

Förlaga

Originaltitel Möten i skymningen (Roman)
Författare Per Anders Fogelström


Inspelning

1956-10-20 1956-12-14
Filmstaden Råsunda Sverige
Drottningholmsparken Ekerö Sverige
Centralen Stockholm Sverige
S:t Eriksbron Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Skogskyrkogården Stockholm Sverige (m.fl. platser i Stockholm)

Visningar

Sverigepremiär 1957-09-02 Fontänen Stockholm Sverige 94 min
1957-09-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1970-04-21 TV1 Sverige 90 min
1992-07-20 TV2 Sverige 90 min
1997-03-14 SVT1 Sverige 90 min
2001-02-09 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1957-09-02 Fontänen Stockholm Sverige 94 min
1957-09-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Blue and Gay Calypso
Kompositör Peter Swaby


Originaltitel Fritiof Anderssons paradmarsch
Kompositör Evert Taube (1929)
Textförfattare Evert Taube (1929)
Sångare Erik Strandmark
Birger Malmsten
Ann-Marie Gyllenspetz


Originaltitel Too Late for Tears
Kompositör Charles Pierre
Richard Thorpe


Originaltitel Goodnight Little Fella
Kompositör Harry Gordon


Originaltitel Square Four
Kompositör Billy Munn


Originaltitel Beside You
Kompositör Don Pelosi
Howard Barnes
Lawrence Hall
Textförfattare Don Pelosi
Howard Barnes
Lawrence Hall


Originaltitel Slippery Samba
Kompositör Georges Cugaro (1950)


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1957 Alf Kjellin (regi)
Stockholm 1957 Erik Strandmark (roll)

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Begravningar
Drottningholm
Födelsedagar
Förnedring
Föräldrar och barn
Hyresrum
Inneboende
Konditorier
Mord
Musiker
Otrohet
Restauranger
Samvetskval
Sjukdom
Självmord
Stockholm/S:t Eriksbron
Stockholms Central
Svartsjuka
Typografer
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MÖTEN I SKYMNINGEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MÖTEN I SKYMNINGEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign ? Åberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 174 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s. + 2 s. textlista till trailer samt produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Begegnungen in der Dämmerung.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Encounters in the dark.
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Encounters in the dark.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of Encounters in the dark.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Short summary of Möten i skymningen.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?