Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gäst i eget hus
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-09-30

Medverkande

Anita Björk
Eva Dahl

Lars Ekborg
pojken Lannert (se Kommentar)

Alf Kjellin
Age Dahl, Evas man, läkare

Isa Quensel
fru Lannert, pojkens styvmor

Holger Löwenadler
Fredrik Lannert, pojkens styvfar

Monica Nielsen
Berit, pojkens fästmö

Visa alla medverkande

Handling

En ung man står på en mörk gata och ropar på en kvinna: Eva! Sedan följer filmens förtexter. I en nästan tom hotellmatsal samtalar den unge mannen, som bär efternamnet Lannert,...

Visa hela handlingen

Press

Pekoral! var den dominerande uppfattningen om Gäst i eget hus. Men kritikerkören hade också avvikande röster. Lill i SvD fann en god ansats hos regissören och författaren Stig Olin, och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Mixning
Förtexter

Medverkande

Anita Björk Eva Dahl
Lars Ekborg pojken Lannert (se Kommentar)
Alf Kjellin Age Dahl, Evas man, läkare
Isa Quensel fru Lannert, pojkens styvmor
Holger Löwenadler Fredrik Lannert, pojkens styvfar
Monica Nielsen Berit, pojkens fästmö
Barbro Hiort af Ornäs Lisen
Claes Thelander Sten, Lisens man, läkare
Aino Taube fru Breckner, pojkens riktiga mor
- Ej krediterade:
Olav Riégo husläkaren
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Bergström
Astrid Söderbaum fru Breckners hembiträde
Gösta Prüzelius jourhavande läkare
Karin Miller sjuksköterska
Sven Arvor hovmästaren på restaurangen
Sten Gester en bekant till pojken på restaurangen
Hanny Schedin servitris på Stadshotellet
Birgitta Andersson gäst på Evas födelsedagsfest
Anne-Marie Machnow gäst på Evas födelsedagsfest
Sten Ardenstam gäst på Evas födelsedagsfest
Per-Axel Dahlman gäst på Evas födelsedagsfest
Tom Dan-Bergman gäst på Evas födelsedagsfest
Rune Lindell gäst på Evas födelsedagsfest
Elsa Desolneux restauranggäst
Jan Falkenberg restauranggäst

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1957
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En ung man står på en mörk gata och ropar på en kvinna: Eva! Sedan följer filmens förtexter.

I en nästan tom hotellmatsal samtalar den unge mannen, som bär efternamnet Lannert, med en äldre kvinna. Är det den bästa lösningen? frågar han. Ja, svarar hon. I så fall kan ni helt lita på mig, säger han. Sedan skiljs de åt. Hon går till sitt tåg, han till sin bil. Han har tårar i ögonen.

Unge Lannert är med sin fästmö, Berit, på restaurang. Plötsligt går han fram till baren och vänder sig till en annan kvinna. Jag älskar er, säger han. Hon svarar undvikande, men de presenterar sig. Hon heter Dahl och är gift med en läkare. Jag behöver er, säger han sedan. Ett par i hennes sällskap kommer till baren. Mannen ber Lannert gå.

Kvinnan i baren, Eva Dahl, besöker på natten sin man, Age, på sjukhuset där han har jour. Efter en stund kallas han till ett brådskande fall -- en pojke som försökt ta livet av sig. Pojken vill träffa just doktor Dahl.

Nästa morgon grälar Eva och Age vid frukostbordet. Hon tycker att han bara har tid med sitt arbete. Han nämner namnet på nattens självmordskandidat -- Lannert. Tänk om det var mig han ville tala med i natt, säger Eva.

I sjukhusets entréhall ser Berit på avstånd unge Lannert och Eva mötas och tillsammans lämna sjukhuset.

Lannert och Eva besöker Nordiska museet. Han säger att han fortfarande älskar henne, och han vill älska henne utan krav. Ni är mycket ung, säger hon.

Det är Evas födelsedag. Hon har gäster, men Age är ännu inte hemma. Då kommer i stället Lannert med blommor till henne. Han säger att han är här för att hämta henne -- och efter en stund av kärleksbetygande övertalning följer hon med honom.

De besöker hans lilla bostad, och sedan hon återvänt hem för att underrätta Age om sitt beslut, reser de med bil ut på landet till hennes sommarhus. Här lever de en tid och ägnar sig bara åt varandra och åt sin kärlek.

En dag berättar Lannert för Eva om sina styvföräldrar och om hur han för dem fått vara en ersättning för den son de inte fick. Han berättar också om sin riktiga mor som han träffade först för ett par veckor sedan i en hotellmatsal. Hon hade inte sett honom sedan han var två dagar. Nu fick han lova att aldrig ge sig till känna -- för hennes mans skull.

Lannert och Eva reser till stan för att besöka sina övergivna närmaste och slutgiltigt tala ut. De skiljs sedan hon lovat ringa honom senast klockan elva.

När Lannert kommer hem till styvföräldrarna, är de borta på middag. I stället väntar Berit på honom. Hon försöker både återuppväcka hans tidigare känslor för henne och plantera frön av svartsjuka gentemot Eva -- allt medan tiden går utan att Eva ringer. Klockan är över tolv, när han upptäcker att telefonjacket är utdraget.

Lannert ger sig genast av i styvfaderns bil till sommarhuset. Där finner han ingen Eva men väl ett sjukbud från styvfadern.

Åter hemma hos styvföräldrarna får Lannert veta att Berit har fått ett sammanbrott.

Lannert söker upp sin riktiga mor som förskräckt och motvilligt berättar om hans far; denne är intagen på nervhem sedan 15 år, omöjlig att nå kontakt med. Sedan ber hon Lannert gå. Adjö mor, säger han. Försvinn! säger hon.

Eva och Age diskuterar hennes beslut att lämna honom. Plötsligt hörs rop från gatan: Eva!

Det är Lannert som ropar på henne.

Jag älskar dig, säger Age till Eva. Jag behöver dig. Jag har längtat efter de orden, säger hon. Säg det igen! Jag älskar dig, säger han, samtidigt som Lannerts rop ljuder från gatan.

Lannert står ensam ute i mörkret.

Censur / granskning

Censurnummer 89676
Datum 1957-03-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2520 meter
Kommentar Visningskopiornas längder efter bolagets omredigering fr.o.m. 1957-07-12: 2415 meter. Granskningskopians aktindelning: 550-550-560-550-310 = 2520 meter - 92 minuter. Visningskopiornas aktindelning: 570-545-555-350-395 = 2415 meter - 88 minuter. Aktlängder: 550, 550, 560, 550, 310.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2520 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pekoral! var den dominerande uppfattningen om Gäst i eget hus. Men kritikerkören hade också avvikande röster. Lill i SvD fann en god ansats hos regissören och författaren Stig Olin, och Movie i StT var riktigt välvillig.

StT (Movie): "Det hade kunnat bli en trist, sentimental skildring, men Stig Olin har försett sitt manus med en mängd roliga scener och roliga repliker, som lättar upp det hela. Litet banalt blir det här och var i alla fall och slutscenerna med den vilt ropande Ekborg och doktor Alf Kjellins tiggeri till hustrun att inte lämna honom, irriterar mer än övertygar. Här har inte heller regissören Stig Olin lyckats riktigt bra.

Det har han däremot med kärleksscenerna. De är intensiva och övertygande. Och även hans personinstruktioner i övrigt -- med undantag av nyssnämnda slutets Kjellin -- är värda allt beröm. Anita Björk gör en mycket fin prestation med lyckad balans av kärlek och en smula moderlig ömhet. Bäst är hon dock när hon har tillfälle prestera ett måttfullt komedispel.

Ekborg har en svår uppgift med att få fram 'pojkens' högst komplicerade natur. Men han lyckas riktigt bra och det är mycket fint beröm med tanke på den unge mannens bitvis kuriösa idéer och komplex."

MT (Per-Olof Wredlund): "Den allvarligt syftande svenska filmen är sannerligen i behov av uppmuntran för att kunna leva vidare. Men riktmärket för en recensent måste vara att se mer till det färdiga resultatet än till de ambitioner som ligger bakom.

Det känns i och för sig bittert att behöva säga det men Stig Olins s k psykologiska kärleksthriller Gäst i eget hus är en misslyckad film. Och det farligaste med en allvarligt menad film som inte lyckas är att då blir det pekoral. Gäst i eget hus lider främst av en hopplöst stelbent för att inte säga verklighetsfrämmande dialog som inte skådespelarna kan rå på. Dess personteckning är ibland så hatfylld att porträtten blir onyanserade och schablonmässiga. Inte ens centralgestalten -- den unge gymnasisten som söker kärlek och ömhet i stället för vad han gått miste om under uppväxtåren -- blir trovärdig.

Skådespelarnas insatser bör helst förbigås med tystnad men däremot vill man gärna ge en eloge för Sven Nykvists foto, där man åtminstone bitvis finner vad filmen i övrigt saknar: en ömsom öm och lyrisk ömsom verklighetsnära ton."

Arbetaren (Råland Häggbom): "Den här filmen är så urusel, att den egentligen borde tigas ihjäl.

Den är generande för Stig Olin, som här på ett så omedvetet och troskyldigt sätt visar fram sin talanglöshet som manusförfattare och regissör. Och det är generande för Sandrew-Baumanfilm, att han fått tillfälle att göra det.

Ser man filmen som ett inlägg i den aktuella debatten om svensk film, bör den kunna klargöra för kritikerna, att de här i stor utsträckning har att göra med människor, som visserligen är vuxna, men så omogna eller andligt invalidiserade, att meningsutbyte med dem måste bli till försök att tala små barn till rätta.

Eller finns det någon annan förklaring till att en film som den här produceras?"

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Gäst i eget hus påbörjades 24.9.1956 och avslutades 3.11.1956.

Gäst i eget hus är den enda långfilm till vilken Stig Olin ensam författat originalmanus.

Lars Ekborgs roll i filmen saknar förnamn. "Pojken" är det uttryck som används om rollen i reklammaterialet.

Inspelning

AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Centrumateljéernas A-hall) 1956-11-02 1956-11-02
Vällingsby centrum Stockholm Sverige (utanför Evas våning i höghuset) 1956-11-01 1956-11-01
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Centrumateljéernas B-hall) 1956-10-29 1956-11-01
Rosengatan Sundbyberg Sverige (utanför Stadshotellet) 1956-10-24 1956-10-24
Villagatan Stockholm Sverige (utanför Breckners hus) 1956-10-24 1956-10-24
Vällingsby centrum Stockholm Sverige (utanför Evas våning i höghuset) 1956-10-24 1956-10-24
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Centrumateljéernas A-hall) 1956-10-22 1956-10-23
Ulrikagatan Stockhom Sverige (regnvåt gata) 1956-10-16 1956-10-16
Kruthusplan på Djurgården Stockholm Sverige (pojkens gata) 1956-10-16 1956-10-18
Bromma gård på Svartsjölandet Ekerö Sverige (exteriörer "Skräcken") 1956-10-15 1956-10-15
Nordiska museet Stockholm Sverige (museet) 1956-10-12 1956-10-12
Karolinska sjukhuset Solna Sverige (sjukhusentrén) 1956-10-12 1956-10-12
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Centrumateljéernas A-hall) 1956-10-08 1956-10-09
Stockholm Sverige (Centrumateljéernas B-hall) 1956-10-06 1956-10-11
(totalt 29 inspelningsdagar) 1956-09-24 1956-11-03
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (Centrumateljéernas A-hall) 1956-09-24 1956-10-04

Visningar

Sverigepremiär 1957-09-30 Olympia Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 2003-12-09 SVT1 Sverige 88 min
2005-01-31 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1957-09-30 Olympia Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 2007-11-12 SVT1 Sverige 88 min
2012-05-29 SVT1 Sverige
2014-05-12 SVT1 Sverige
2017-05-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Än en gång
Kompositör Stig Olin
Textförfattare Stig Olin


Ämnesord

Fester
Födelsedagar
Hembiträden
Hotell
Jourläkare
Läkare
Museer
Psykiskt sammanbrott
Sinnessjukdom
Sjukhus
Sjuksköterskor
Självmordsförsök
Stockholm/Nordiska museet
Styvföräldrar
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GÄST I EGET HUS
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GÄST I EGET HUS
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LAS BOCAS ARDIENTES
Tryckeri F. Springer y Cia. S.R.L. Fotocromia


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Gäst i annans hus. En berättelse för filmen av Stig Olin. 1955.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gäst i eget hus. En berättelse för filmen av Stig Olin. 1955.
Omfång 127 s. + 9 s. produktionsuppgifter, miljölista mm i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gäst i eget hus.
Omfång 130 s. Rollista och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Gäst i eget hus. Regi: Stig Olin. Svensk dialoglista.
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Gäst i eget hus. Gast im eigenen Hause.
Omfång 23 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?