Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Primavera de la vida
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk

Medverkande

Nicole Berger
Elisa Fernández

Folke Sundquist
Marcelo Ocanto

Pedro Laxalt
Fernández, Elisas far

Elisardo Santalla
don Manuel, barägare, Marcelos far

Alita Román
doña Elena, Marcelos mor

Visa alla medverkande

Handling

En ung man och en ung kvinna ligger och kysser varandra på en strand nära ett förslummat hamnområde. I morgon ska han resa till Buenos Aires för att börja studera vid universitet. Hon...

Visa hela handlingen

Press

Vad hade Arne Mattsson i Argentina att göra? undrade flera kritiker. Livets vår motiverade knappast utflykten. StT (Robin Hood): "Livets vår är filmen om den stora kärleken, den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Dialog
Ej inspelat manus
Exekutiv producent
Kameraoperatör
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Dekor
Kläder
Smink
Frisyrer
Klippassistent
Ljudassistent
Tolk
Övrig medarbetare

Medverkande

Nicole Berger Elisa Fernández (dubbad)
Folke Sundquist Marcelo Ocanto (dubbad av Carlos Rivas)
Pedro Laxalt Fernández, Elisas far
Elisardo Santalla don Manuel, barägare, Marcelos far
Alita Román doña Elena, Marcelos mor
Horacio Priani López
Marisa Núñez Mercedes
Norma Giménez Rosita
Alberto Barcel ej identifierad roll
Marcia Galán ej identifierad roll
Domingo Garibotto ej identifierad roll
Julio Lander ej identifierad roll
Wanda Laplacette ej identifierad roll
Renée Lexter ej identifierad roll
Jorge Orozco ej identifierad roll
Félix Tortorelli ej identifierad roll
Rosa Zucker ej identifierad roll
Carlos Rivas Marcelo Ocantos röst (dubbar Folke Sundquist)

Bolag

Produktionsbolag Guaranteed Pictures de la Argentina
Samproduktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1957
Laboratorium Laboratorios ALEX Cinematográficos

Handling

En ung man och en ung kvinna ligger och kysser varandra på en strand nära ett förslummat hamnområde. I morgon ska han resa till Buenos Aires för att börja studera vid universitet. Hon drömmer om att följa med, säger hon. Kom med då! säger han. Hon påpekar att hon inte kan studera, som han, och ett gräl seglar upp. Hon rusar iväg bort till en strandad pråm.

Mannen, som heter Marcelo, skyndar efter.

Du kanske aldrig kommer tillbaka, säger kvinnan som heter Elisa.

Elisa kommer hem till det ruckel där hon bor med sin far. Han frågar var hon har varit. Det pratas om dig och Marcelo, säger han.

Marcelo återvänder till sitt burgna hem, där han möter sin far, don Manuelo, som är barägare. Denne undrar var Marcelo har varit.

Elisa håller på att laga sin fars skjorta. Han häller i sig sprit och talar om det stora huset mitt emot don Manuelos bar. Han berättar att huset har varit hans -- men don Manuelo ruinerade honom och tvingade honom att gå ifrån det.

När ruset sövt fadern, går Elisa ut i den mörka kvällen. Hon kommer till don Manuelos hus där denne håller fest för att fira Marcelos avresa. Tvekande går hon in och dras strax in i festens centrum där hon lockas att sjunga en sång.

Efter sången känner sig Elisa allt mer främmande i sällskapet. Hastigt lämnar hon festen.

Marcelo talar i enrum med sin mor. Hon berättar att hon och Elisas mor en gång var bästa vänner. Jag älskar Elisa, säger Marcelo. Jag visste det inte säkert förrän i kväll.

Modern ger Marcelo en ring. Hon fick den av Elisas mor på sin 17-årsdag. Han får också pengar så att Elisa ska kunna resa med till Buenos Aires.

På väg ut i natten hejdas Marcelo av sin far. Marcelo frågar om orsaken till hatet mellan denne och Elisas far, Fernández. Det finns flera orsaker, får Marcelo veta.

Don Manuelo skulle ha gift sig med en kvinna som i stället gifte sig med Fernández. Det är en viktig orsak.

Marcelo söker Elisa. Han finner henne inte hemma. Däremot upptäcks Marcelo och blir jagad av Elisas far och dennes hunsade hjälpreda López. Simmande lyckas Marcelo undkomma förföljarna.

Marcelo simmar till den strandade pråmen, där han finner Elisa. Jag visste att du skulle komma, säger hon. De omfamnar varandra.

Marcelo ger Elisa ringen han fått av sin mor. De kysser varandra.

I en roddbåt beger sig de älskande hem till henne för att hämta några saker hon har gjort i ordning för resan. Under besöket hemma överraskas de av hennes far, och det uppstår handgemäng mellan honom och Marcelo. Plötsligt faller Elisas far ihop och blir liggande till synes livlös. Marcelo flyr i panik. Elisa rusar efter.

Elisas far vaknar till liv, men nu dyker López upp bakom honom -- och stryper honom definitivt till döds. Marcelo och Elisa återvänder hem till henne. Hennes far kanske trots allt inte är död. De finner att deras förhoppning varit en önskedröm.

De älskande besöker den närbelägna kyrkan. Där pågår en vigsel. I en avskild del av kyrkan böjer de knä framför ett kors. Viskande tar de del av ceremonin som prästen föredrar. De gifter sig i hemlighet.

I sin roddbåt tar sig Marcelo och Elisa ut till havs. När de är ute på öppet vatten, kysser de varandra.

I land går López och ropar på Elisa.

Ute på havet guppar Marcelos och Elisas roddbåt. Den är tom.

Censur / granskning

Censurnummer 90186
Datum 1957-06-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2275 meter
Kommentar Speltid: 83 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2275 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vad hade Arne Mattsson i Argentina att göra? undrade flera kritiker. Livets vår motiverade knappast utflykten.

StT (Robin Hood): "Livets vår är filmen om den stora kärleken, den kolossalt stora kärleken. Så stor kärlek har vi inte längre i det sofistikerade Sverige, där killarna föredrar motorcyklar framför flickor. Fast vem vet? Också hos oss förekommer ju då och då kärleksdramer med dödlig utgång. (-)

Felet med Livets vår är inte kärleken, utan Per Olof Ekströms svenska manuskript. Han är varken en Gottfried Keller eller en filmman. Hos Keller skildras ingående hur och varför de två bönderna -- de schweiziska Capulet och Montagne -- blev dödsfiender, varför den ene ruinerades, varför de kom att hata varann så in i norden att ett giftermål mellan den enes dotter och den andres son var otänkbart. (-)

Ekström har heller inte gett mycket stoff åt skådespelarna att arbeta filmiskt med -- för få detaljer, för enahanda situationer. De har mest att supa och lida och springa i dörrar. (-)

Vad som naturligen kom att intressera regissören mest var att söka fånga den exotiska argentinska atmosfären i rucklena vid La Plata. Hans film är mera argentinsk än argentinarnas egna. Med ytterst primitiva tekniska hjälpmedel har han åstadkommit bildserier, som fängslar genom sina perspektiv och sitt djup."

AB (Filmson): "Ett svenskt veckotidningspekoral i pretentiöst foto som naturligtvis har sitt egenvärde i den mån det visar en exotiskt sydamerikansk miljö.

Man skulle ha unnat vår ambitiöse svenske regissör, Arne Mattsson, med sitt fantasifulla filmsinne förmånen att fly ut i den argentinska naturen vars närhet man nu bara anar i frånvaron av en diktare. Enkelt uttryckt är filmen ett försök att skapa ett motstycke till Hon dansade en sommar utan minsta sinne för den i och för sig mycket tacksamma miljön."

Expr (Staffan Tjerneld): "Hon dansade en sommar till med Folke Sundquist och Arne Mattsson. Men den här gången är hon katolik och filmen inspelad i Argentina varför det inte blir så mycket av det roliga.

Snarare tvärtom. Det är sällan man ser en så seg och långtråkig film. Det kajkas omkring i en ovanligt osympatisk hamn i Argentina och då det någon gång händer något blir det inte bättre för det.

Nicole Berger är en dyster liten fransyska. Men Folke Sundquist är faktiskt bättre på spanska än på svenska. Hur det nu kan komma sig."

Kommentar Svensk filmografi

Den schweiziske författaren Gottfried Kellers (1819-1890) novell "Romeo och Julia i byn" (Romeo und Julia auf dem Dorfe) ingår i novellsamlingen "Folket i Seldwyla" (Die Leute von Seldwyla) som i original utkom 1856 (i utökad upplaga 1874) och i svensk översättning 1913.

På Rune Lindströms första manusversion för Livets vår, vilken också bär titeln Romeo och Julia i byn, står angivet "Efter Gottfried Kellers berättelse". Per Olof Ekströms manus, som kom att utgöra underlag för filmen, saknar hänvisning till Kellers novell. Inte heller de officiella produktionsuppgifterna för filmen anger Kellers namn. Det är dock ovedersägligt att filmen i allt väsentligt ligger nära handlingen i Kellers novell.

Före den officiella Sverige-premiären visades Livets vår i juni 1957 i en internationell filmvecka på Palladium i Stockholm.

Livets vår var ett försök att upprepa den enorma framgång som Hon dansade en sommar (1951) hade haft i hela Latinamerika.

Förlaga

Originaltitel Romeo und Julia auf dem Dorfe (Novell)
Författare Gottfried Keller


Inspelning

1956 1956
Estudios Guaranteed Buenos Aires Argentina
San Borombón Argentina
San Fernando Argentina
Río de la Plata Argentina

Visningar

TV-visning 1990-12-14 Kanal 1 Stockholm Sverige 80 min
Urpremiär 1957-09-30 Grand Stockholm Sverige 83 min (dessförinnan visad på Palladium i Stockholm 1957-06-19 vid Svenska Filmsamfundets femte internationella filmfestvecka 12-19 juni 1957)
Annan visning 1958-02-06 Buenos Aires Argentina 67 min (argentinsk premiär)
1959 Västtyskland
1958-05-16 Finland 83 min

Musikstycken

Originaltitel El Choclo
Kompositör Ángel Villoldo (1903)
Textförfattare Ángel Villoldo (1903)
Enrique Santos Discépolo (1947)
Juan Carlos Marambio Catán (1947)


Originaltitel Un tango en el recuerdo
Kompositör José Ranieri


Originaltitel El placer
Kompositör Vicente Romeo
Textförfattare Juan Andrés Caruso


Originaltitel Una canción de amor
Kompositör José Ranieri


Originaltitel ¡Ay ay ay!
Kompositör Osmán Pérez Freire (1910)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1931)
Nalle Halldén (svensk text 1920)
Osmán Pérez Freire (spansk text 1910)
Erik Fridén (svensk text 1937)
Sångare Nicole Berger (dubbad av ?)


Originaltitel Adiós muchachos
Kompositör Julio C. Sanders (1927)
Textförfattare César Vedani (1927)


Originaltitel Gondolero perezosa
Kompositör Manilla


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Alkoholmissbruk
Argentina
Barägare
Bröllop
Ekonomiskt obestånd
Föräldrar och barn
Klasskillnader
Mord
Samvetskval
Självmord
Släktfejder
Vigsel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2275


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Synopsis till en romantisk långfilm, av Per Olof Ekström.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Romeo och Julia i byn. Efter Gottfried Kellers berättelse, återberättad för film av Rune Lindström.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En romantisk långfilm av Per Olof Ekström.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Freuhling des lebens.
Omfång 89 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Livets vår/Springtime of life/La primavera de la vida
Omfång 3*89 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 89 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 12 s. Text till A donde vas, ballad ur Livets vår (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 11 s. Text till A donde vas, ballad ur Livets vår (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 10 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång Handskrivna anteckningar.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 13
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?