Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Expedition Röda havet
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1956-11-12

Om filmen

Västkustens dykarklubb far ner med ett segelfartyg genom Suezkanalen och Medelhavet till Röda havet, där de dyker efter vrak och havsdjur som barracudor, djävulsrockor och...

Visa hela texten

Handling

I Göteborgs hamn planerar Västkustens Dykarklubb en långfärd till Röda havet och bygger om en gammal kutter för ändamålet. Båten döps till "Red Sea" och vid mitten av januari 1956 är...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken tog emot filmen med samfälld förtjusning. Visserligen kunde ingen undgå att göra jämförelser med de mer professionellt påkostade utländska djuphavsfilmer som nyligen visats,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Västkustens dykarklubb far ner med ett segelfartyg genom Suezkanalen och Medelhavet till Röda havet, där de dyker efter vrak och havsdjur som barracudor, djävulsrockor och hajar. Äventyrligt och vackert med unika undervattenbilder.

Ett sällskap från Västkustens dykarklubb bestämmer sig i mitten av 1950-talet för att resa ner till Röda havet. De bygger om en gammal kutter som de döper till "Red Sea". De far iväg i början av 1956. De filmar hela färden från Västkusten ut i Atlanten, förbi Portugals kust, via Gibraltar in i Medelhavet, genom Suez-kanalen till slutmålet, såväl över som under vattnet.

Besättningen, som består av sju män, utstrålar äventyrslusta. Stämningen är munter och vi får följa hur de längs färden möter grekiska svampdykare och sudanska pärlfiskare, dyker ner till vrak från andra världskriget och råkar ut för barracudor, hajar och djävulsrockor. Undervattensbilderna är fantastiska och unika för sin tid. För filmens underhållning står hönan Blondie, som besättningen byter till sig mot ett paket cigaretter.

Att filmare dokumenterade världen under vattenytan var relativt nytt på 50-talet och uppskattates mycket av publiken. Den samtida fransmannen Jacques-Yves Cousteau var genrens ledande gestalt. Hans Den Tysta världen, som belönades med tre Oscars och Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes, kom samma år som Expedition Röda havet.

Kritikerna i Sverige tyckte kanske inte att Expedition Röda havet riktigt nådde upp till de utländska motsvarigheternas nivå men uppskattade ändå det svenska pojkäventyret. Man fascinerades av undervattensbilderna och drogs med av den smittande berättarlustan. I Dagens Nyheter skrev Jerome: "Expedition Röda havet har ett avväpnande frejdigt upptäckarhumör, och expeditionsmedlemmarna går med så uppenbart allvar in för sitt arbete nere i havsdjupen att man måste beundra dem. Att filmen fyndigt och trevligt berättar även om spännande upplevelser är naturligtvis bara ett plus vid sidan av de vetenskapliga resultat som också noteras. Bengt Börjesons undervattensfoto är utmärkt, inte minst kommer man ihåg de två medlemmarnas riskfyllda möte med de skräckinjagande barracudorna."

Expeditionsledaren Curt Lindblad gav samma år som filmen hade premiär ut en tryckt reseskildring av äventyret. Och 2014 kom Expedition Röda havet – ett halvt sekel senare, en uppföljare av natur- och undervattensfilmaren Armin Mueck, som med sina två döttrar gjorde om samma resa som de västkustska männen gjorde 1956, nästan 60 år senare.

Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Filmteam

Regi
Foto
Musik
Redigering
Teknisk regi
Musikarrangör
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Västkustens Dykarklubb
AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1956

Handling

I Göteborgs hamn planerar Västkustens Dykarklubb en långfärd till Röda havet och bygger om en gammal kutter för ändamålet. Båten döps till "Red Sea" och vid mitten av januari 1956 är allt klart för avgång.

Expeditionen går söderut förbi Portugals kust, via Gibraltar in i Medelhavet. Vid den grekiska svampdykarstaden Kalymnos gör man en första anhalt innan man den 17 februari inträffar i Alexandria. Så passeras Suezkanalen och första etappmålet i Röda havet blir Hurghada. Här företas en serie dykningar, och vid korallreven vid ön Aub Kasseh filmas eremitkräftor. Gruppen finner ett fartygsvrak från andra världskriget och träffar på farliga hajar.

Utanför Sudans kust lär man känna traktens pärlfiskare och filmar djävulsrockor och andra mer eller mindre livsfarliga havsdjur. Expeditionen gör ett besök i den utdöda Sudan-staden Suakin och får strax före hemresan sitt lystmäte på äventyrligheter i mötet med ett stim barracudor.

Under hela resan står hönan Blondie för små komiska muntrationer. (Bearbetning av reklamblad och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 88872
Datum 1956-10-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2155 meter
Kommentar speltid: 79 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2155 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken tog emot filmen med samfälld förtjusning. Visserligen kunde ingen undgå att göra jämförelser med de mer professionellt påkostade utländska djuphavsfilmer som nyligen visats, men den svenska filmen ansågs stå sig tämligen väl i konkurrensen. Man prisade den smittande äventyrsandan, skönheten och spänningen kring mötena med havens farligheter, barracudor, djävulsrockor och hajar.

"Detta är det verkliga pojkboksäventyret, upplevt av ett gäng salta sportdykare från Göteborg och förmedlat till en fascinerad publik med en smittande berättarlust." (Olle Marneus i Expressen)

"Självfallet kan man väl säga att denna film i fråga om bildrikedom och skönhetsupplevelser inte mäter sig med t ex Den tysta världen häromåret, men detta förringar näppeligen den svenska filmens värde i någon högre grad. Expedition Röda havet har ett avväpnande frejdigt upptäckarhumör, och expeditionsmedlemmarna går med så uppenbart allvar in för sitt arbete nere i havsdjupen att man måste beundra dem. Att filmen fyndigt och trevligt berättar även om spännande upplevelser är naturligtvis bara ett plus vid sidan av de vetenskapliga resultat som också noteras. Bengt Börjesons undervattensfoto är utmärkt, inte minst kommer man ihåg de två medlemmarnas riskfyllda möte med de skräckinjagande barracudorna." (Jerome i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Dokumentärfilm, nöjesskattebefriad enligt beslut 25.10.1956.

Djuphavsfaunan var vid denna tid ett nytt men mycket frekvent och uppskattat motiv inom dokumentärfilmsgenren världen över med namn som Hans Hass och Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) som ledande företrädare.

Ledaren för Expedition Röda Havet, Curt Lindblad, gav 1956 ut en reseskildring i tryck med samma namn och stoff som filmen. Han och några av hans reskamrater framträdde som introduktörer vid filmens premiär både i Göteborg och Stockholm.

Inspelning

1955-01 1955-04
Göteborg Sverige
Gibraltar Storbritannien
Kalymnos Grekland
Alexandria Egypten
Suezkanalen Egypten
Hurghada Egypten
Suakin Sudan (m.fl. platser efter Röda havets kust)

Visningar

Stockholmspremiär 1957-10-14 Olympia Stockholm Sverige 79 min
Sverigepremiär 1956-11-12 Draken Göteborg Sverige 79 min
Festivalvisning 2006-02-04 Draken Göteborg Sverige 77 min (Göteborg International Film Festival - restaurerad kopia)

Musikstycken

Ämnesord

Alexandria
Barracudor
Båtfärder
Djävulsrockor
Dokumentärfilm
Egypten
Gibraltar
Grekland/Kalymnos
Göteborg
Hajar
Hönor
Kutter
Livsfara
Pärlfiskare
Röda Havet
Sportdykning
Sudan
Suezkanalen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 25


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 854


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2119


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2119


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2119


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 150


Typ Omvändningsoriginal
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Omvändningsoriginal
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 2400


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2119


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Slutmix
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄVENTYR I HAJARNAS HAV
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄVENTYR I HAJARNAS HAV
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?