Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Nattens ljus
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-10-14

Medverkande

Marianne Bengtsson
Maria Pettersson

Lars Ekborg
Peter

Gunnar Björnstrand
Purman, assessor på ungdomsroteln

Birger Malmsten
Mikael Sjöberg, skådespelare

Gaby Stenberg
Ka, Mikaels fru

Gösta Cederlund
Alfred Björk, skådespelare

Visa alla medverkande

Handling

16-åriga Maria kommer resande med tåg till storstaden Stockholm. Med stora ögon tittar hon ut i mörkret på stadens alla ljus, när tåget närmar sig Centralen. På Centralen...

Visa hela handlingen

Press

Majoriteten kritiker tog tacksamt till sig den vänliga sagotonen i Nattens ljus. Men C B-n i DN hade inte uppfattat annat än falskhet, förljugenhet och dimridåer. MT (Per-Olof...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Speaker

Medverkande

Marianne Bengtsson Maria Pettersson
Lars Ekborg Peter
Gunnar Björnstrand Purman, assessor på ungdomsroteln
Birger Malmsten Mikael Sjöberg, skådespelare
Gaby Stenberg Ka, Mikaels fru
Gösta Cederlund Alfred Björk, skådespelare
Erik Strandmark snäll buse
Georg Rydeberg filmregissör
Helge Hagerman Andersson, radiopolis
Sten Ardenstam Lundström, radiopolis
Frithiof Bjärne radiopolis
Gösta Prüzelius Pettersson, polis
Torsten Lilliecrona polis på gatan
Gunnar Sjöberg överkonstapel
Hans Bendrik polis
Olle Ekbladh polis
Ivar Wahlgren herr Wilhelmsson, Marias morbror
Renée Björling fru Wilhelmsson, Marias moster
Nils Whiten Gustav Nilsson, portvakt
Hanny Schedin fru Nilsson
Sven-Eric Gamble pressfotograf
Gösta Jonsson ''Toppen''
Nils Jacobsson brandkapten
Nils "Knas" Ohlson inspicient
Alf Östlund herre i paletå
Greta Stave katt-matte
Stig Johanson spårvagnskonduktör
Gunnar "Knas" Lindkvist domare på danssalongen
Carin Lundquist dam i bil
Sven-Axel "Akke" Carlsson kavaljer på danssalongen
David Stein ej identifierad roll
Svea Holm ej identifierad roll
Mathias Alexandersson ej identifierad roll
Ella Sahlberg ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

16-åriga Maria kommer resande med tåg till storstaden Stockholm. Med stora ögon tittar hon ut i mörkret på stadens alla ljus, när tåget närmar sig Centralen.

På Centralen försöker en ung man stjäla Marias väskor, men genom ingripande av Alfred Björk -- en känd skådespelare som Maria inte känner igen -- får hon dem tillbaka. Den unge mannen lyckas försvinna. En pressfotograf lockas av uppståndelsen och tar en bild av Maria och Björk.

Utanför Centralen hämtas Björk för att delta i en nattfilmning. Maria tar spårvagn nr 9. Hon ska hem till sin moster. Hon kommer i samspråk med herr Purman, assessor på ungdomsroteln. En byråkrat som skriver dikter, avslöjar han och hjälper henne att hitta vägen hem till moster på Persgatan 13.

Ingen öppnar, när Maria ringer på mosters dörr, men i trappuppgången möter hon en person som hon känner igen -- skådespelaren Mikael Sjöberg.

En polis hjälper Maria så att portvakten tar hand om väskorna. Sedan vill hon se stan. Hon är försvunnen, när portvaktsfrun strax därpå får ett telefonsamtal från moster som blivit försenad på grund av en bilolycka.

Maria har blivit bjuden på rundtur genom stan i polisbil. Men snart avbryts turen och hon måste följa med till en polisstation. Väsktjuven på Centralen har gripits, och nu måste hon vittna. Hon påstår emellertid att den unge mannen, Peter, bara hjälpt till att bära väskorna, och han släpps fri.

Peter bjuder Maria på skjuts -- till hennes förskräckelse i en "lånad" bil. Efter att en stund ha jagats av polisen kör han in i en park och kysser henne. Hon har aldrig blivit kysst, berättar hon och ber honom göra om det. Han svär över samhället och säger att han ska bli svetsare, men egentligen vill han bli kompositör.

Peter kör vidare. Plötsligt måste han tvärbromsa. På gatan pågår filminspelning. Med på inspelningen är både Alfred Björk och Mikael Sjöberg. Björk drar impulsivt Maria in i inspelningen. Hon ska spela en liten roll. Hon är motvillig och backar ur efter en kort stund. Under tiden har Peter hunnit försvinna.

Maria möter åter herr Purman som är ute med sin hund Fantasia, och med fantasins kraft får de stan att fyllas med musik. De dansar tillsammans. Fantasia dansar också.

Men Maria längtar efter Peter som har talat om att besöka en danssalong. Än en gång får hon skjuts i polisbil.

Maria hittar Peter på danssalongen, där det nu är dags för SM i rock'n'roll. Orkestern spelar upp. Det här är min melodi, säger Peter.

Maria och Peter dansar. Jag älskar dig, säger hon.

Tävlingsledningen beslutar låta slumpen utse segrare. En strålkastare sveper över de dansande -- och stannar på Maria och Peter. De får en pokal. Fotografen från Centralen dyker upp och tar en bild.

Efteråt överraskar ett par poliser Peter och Maria med den "lånade" bilen. Om ni sätter Peter i fängelse, går det aldrig att reparera, vädjar Maria. Efter en stunds tvekan går poliserna med på att låta Peter gå fri -- om han genast lämnar tillbaka bilen.

Poliserna kör Peter och Maria till Persgatan 13, där de i porten möter Mikael Sjöberg och Alfred Björk. Sjöberg bjuder ungdomarna in till sig.

Sjöberg dansar med Maria. Peter blänger svartsjukt på hur hon uppvaktas och häller i sig champagne.

Senare på natten råkar den desperate Peter i slagsmål med Björk i trappuppgången. Björk faller utför trappan och blir liggande orörlig. Peter flyr.

Sjöberg kommer ut i trappuppgången. Han skrattar. Björk tittar upp på honom.

Peter har gömt sig i ett uthus, förskräckt över vad han gjort. Där hittar Maria honom och säger att han måste gå till polisen, och efter en stund har han kommit fram till samma uppfattnig.

Polisen gör en snabb undersökning av Peters uppgifter och kommer fram till att Björk är långt ifrån död. Jag vill ta mitt straff, säger Peter. Se Björks filmer, blir svaret, det är straff nog.

Polisen kör Maria och Peter hem. Vid Persgatan 13 kysser ungdomarna varandra godnatt och bestämmer att träffas i morgon. Peter sätter sig i bilen igen, och Maria får hjälp att ta sig in i mosters lägenhet utan att väcka någon.

Morgontidningen stoppas i brevlådan. Maria hämtar den och tittar i den på sitt rum. Hon ser sig själv på flera bilder. Artiklar berättar om några av hennes nattliga äventyr.

Maria sätter sig på sängen.

Censur / granskning

Censurnummer 90756
Datum 1957-09-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2540 meter
Kommentar Speltid: 93 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Majoriteten kritiker tog tacksamt till sig den vänliga sagotonen i Nattens ljus. Men C B-n i DN hade inte uppfattat annat än falskhet, förljugenhet och dimridåer.

MT (Per-Olof Wredlund): "Nattens ljus är inte en film som skall uppfattas med förnuftet eller som man skall ställa realistiska krav på utan en film för hjärtat och känslan. Missförstå mig nu inte -- det är i n t e en film i den sentimentala stilen utan en film som berättar för oss om hur världen kunde vara och borde vara och inte hur den är, om hur renheten och oskulds!fullheten segrar. (-)

Lars-Eric Kjellgren står för både originalmanuskriptet och regi. Nattens ljus innebär en lysande konstnärlig triumf för honom -- etiketten 'lovande' som klistrats på honom trots att han på de senaste åren gjort både Våld och Den hårda leken, två filmer som blivit väl mycket underskattade, bör bytas ut mot en som bättre passar. Lars-Eric Kjellgren är obestridligen mer än ett löfte. Han har en egen stil och ton inom svensk film.

Marianne Bengtsson gör den kvinnliga huvudrollen på ett sätt som helt besegrar en, chosefritt och naturligt, älskligt och fullkomligt avväpnande. Hennes storögda förvåning -- och förtjusning -- inför mötet med staden och nattens ljus är bara en del av den mångfacetterade tolkning hon visar prov på. Lars Ekborg får väl fram osäkerheten bakom den tuffa ytan för sin grabb på glid och ges här möjlighet att visa vilken fin artist han är -- det har varit dåligt för honom med bra roller under den senaste tiden -- och hur han kan fånga alla de smådrag som tillsammans ger bilden av en pojke i konflikt med samhället och i uppror mot den äldre generationen.

Även de mindre rollerna är väl besatta -- låt mig bara nämna Erik Strandmarks festliga krumelur som dyker upp här och var, Gösta Cederlunds åldrande skådespelare som inte vill erkänna att livet tagit slut för honom och Helge Hagermans radiopolis."

Arbetaren (Råland Häggbom): "Nattens ljus är en självständig och personlig film, fylld av så mycken charm och värme och ett så fint allvar, att man gärna håller inne med invändningar och kritik.

Visst har Kjellgrens lilla saga banala drag, och visst kan hans anarkism stundom verka lättköpt. Och han leker ibland lite väl fräckt med filmens schabloner, men han har självironi, och rollen som filmindustrins och folkhemmets gossen Ruda passar honom bra. Han är knappast ute för att skjuta prick, därtill är träffytan alltför stor. Snarare springer han omkring och smäller med en knallpulverpistol.

Hans film är lekfull och graciös, men inte ytlig, och de små sanningar han strör omkring sig är tänkvärda och utan varje spår av falskt djupsinne. Inte så sällan är den underfundig, med en symbolik som kan locka till vidare analys.

Det finaste i filmen, det som man kan njuta mest av, är kanske den visuella friskheten, den omedelbarhet och det behag med vilket kameran rör sig och det sätt på vilket den leker med ljus, rum och människor. Det är endast undantagsvis som bilderna i denna mycket genomarbetade film stelnar till en estetisk gest."

DN (C B-n): "Nattens ljus är resultatet, det utomordentligt tvivelaktiga resultatet, av Lars-Eric Kjellgrens ambition att spela rollen av något slags stockholmsk René Clair. Eller om man så vill: ett vittnesbörd om hur det kan bli när man missförstår Ingmar Bergman.

Villkoret för en sådan här film med pretentioner på att vara saga och poem skall ju vara att den seglar, åtminstone på en spindelväv av poetisk logik, i själva dess orimligheter måste det finnas en poetisk sanning. Men det är just den sanningen som man här saknar. Filmen bjuder på ett hopkok av groteska tokenskaper över vilka man sitter generad -- där Kjellgren hoppats att vi skulle sitta charmerade.

Det finns ett snällt patos i filmen också, en falsk humanitet. Tvärs genom filmen åker det polisbilar och kilar det snutar, dom ser ut som geléhallon och verkar ha till enda uppgift att på löpande band leverera åtalseftergifter.

Jag tycker illa om tarvliga filmer. Men jag tycker ändå sämre om filmer med kultiverade pretentioner som är falska och förljugna och där den musikaliska romantiken ingenting annat är än dimridåer."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Nattens ljus påbörjades 3.1.1957 och avslutades 28.2.1957.

Nattens ljus är den enda film till vilken Lars-Eric Kjellgren skrivit originalmanuskript. Manuskriptet bearbetade dock Kjellgren vidare tillsammans med Ingmar Bergman. På manuskriptet står: "En romantisk komedi av Lars-Eric Kjellgren. Scenario: Lars-Eric Kjellgren och Ingmar Bergman." Den senare uppgiften har sitt intresse bland annat mot bakgrund av Carl Björkmans (C B-n) uppfattning i DN (se Pressreaktion) att Nattens ljus är "ett vittnesbörd om hur det kan bli när man missförstår Ingmar Bergman".

Nattens ljus innehåller ett kort färgavsnitt. När Maria deltar i den nattliga filminspelningen, får åskådaren vid ett tillfälle se det kameran "ser", och denna film i filmen är i färg.

Filmen var ett av Sveriges två bidrag till Biennalen i Venedig 1958.

Inspelning

1957-01-03 1957-02-28
Filmstaden Råsunda Sverige
Centralen Stockholm Sverige (m.fl. platser i Stockholm)

Visningar

Sverigepremiär 1957-10-14 Fontänen Stockholm Sverige 93 min
1957-10-14 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1973-10-05 TV1 Sverige 89 min
1991-05-03 Kanal 1 Sverige 89 min
1997-12-12 SVT1 Sverige 89 min
2001-05-07 SVT1 Sverige 89 min
Annan visning 1961 Warszawa Polen
Urpremiär 1957-10-14 Fontänen Stockholm Sverige 93 min
1957-10-14 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 2016-09-12 SVT1 Sverige
2018-08-28 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2017-09-02 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-08-28 SVT1 Sverige
2019-11-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Conny's Blues
Kompositör Jürgen Jacobsen


Originaltitel I'm So Lonesome Tonight
Kompositör Francis Chagrin
Textförfattare Francis Chagrin


Originaltitel Rock 'n' Roll
Kompositör Bengt Hallberg
Ove Lind


Originaltitel Violins in Velvet
Kompositör Leslie Baguley


Originaltitel Nattens ljus
Kompositör Lars-Erik Larsson (1957)
Textförfattare Gardar (1956)


Utmärkelser

Folket i Bild Stockholm 1957 Lars-Eric Kjellgren (manus)

Ämnesord

Amatörpoeter
Assessor
Bilolyckor
Bilstölder
Danssalonger
Danstävling/SM i rock'n roll
Film i filmen
Filminspelningar
Filmregissörer
Fotografer
Olycka/bil-
Polis
Polisbilar
Portvakter
Regissörer
Skådespelare
Spårvagnar
Stockholm
Stockholms Central
Stölder
Stöldförsök
Svartsjuka
Tåg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2589


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2934


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NATTENS LJUS
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NATTENS LJUS
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel W SWIETLE NEONOW
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nattens ljus. Ett lustspel om ungdom och kärlek (och en del andra av livets bekymmer och glädjeämnen) av Lars-Eric Kjellgren. Stockholm den 13.10.1956. Version 1.
Omfång 102 s. + 1 s. brev från Lars-Eric Kjellgren.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Nattens ljus. En romantisk komedi av Lars-Eric Kjellgren. Scenario: Lars-Eric Kjellgren, Ingmar Bergman.
Omfång 170 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Synopsis
Manustitel Kort sammandrag av handlingen i SF-filmen Nattens ljus.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?