Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blommor åt gudarna
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1957-11-11

Medverkande

Handling

Det är onda tider i den lilla balinesiska byn, som drabbats av missväxt och sjukdom. Varken bydoktorn eller magikern förmår avvända det onda. Byrådet samlas och beslutar att blidka...

Visa hela handlingen

Press

Om skönhetsvärdena i denna film var stockholmskritikerna eniga, likaså om dess etnografiska värde. De entusiastiska recensenterna talade därutöver om sympatisk konstlöshet, de mer...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Eric Lundqvist
Robert Lundhaal
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1957
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det är onda tider i den lilla balinesiska byn, som drabbats av missväxt och sjukdom. Varken bydoktorn eller magikern förmår avvända det onda. Byrådet samlas och beslutar att blidka gudarna med offer och med uppförandet av det rituella ketjakspelet, som bygger på brottstycken ur det mytologiska Ramayana.

Medan den extatiska ritualen utförs av alltmer extatiska män med och utan masker, förklarar speakern de olika turernas mytiska innebörd.

Ritualen synes ha avsedd effekt, missväxten upphör och sjukdomen viker. Filmen och speakern övergår till att skildra vardagslivet i byn, där praktiska, religiösa och konstnärliga aktiviteter är naturligt sammanvävda i en stresslös enhetlighet. Byns framstående dansare, Rindi, är också jordbrukare och skulptören Ronda uppföder tuppar för tuppfäktning. Man planterar ris, plöjer med bufflar, väver, reparerar tempel, skördar kokosnötter.

Som tack för att gudarna avvänt det onda från byn anordnas ännu ett rituellt spel, där även kvinnorna deltar med dans och där inlevelsen leder till kollektiv extas.

Rindi undervisar byns småflickor i rituell danskonst, Ronda framför sina tuppar i tuppfäktning, riset skördas kollektivt. Efter risskörden ordnar byborna en tempelfest till gudarnas ära.

Censur / granskning

Censurnummer 91028
Datum 1957-10-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2540 meter
Kommentar Aktindelning: 575-490-435-485-555 = 2540 m - 93 minuter. Aktlängder: 575, 490, 435, 485, 555.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Om skönhetsvärdena i denna film var stockholmskritikerna eniga, likaså om dess etnografiska värde. De entusiastiska recensenterna talade därutöver om sympatisk konstlöshet, de mer kritiska om longörer och monotoni.

"Stoffet har varit så rikt att Lundqvist bara haft att ösa ur sin guldgruva. Ibland tänker man nog att det inte hade skadat om han grupperat det med fastare hand, det händer att snarlika episoder följer tätt på varandra, och dessemellan gör berättelsen litet planlösa skutt.

Men en alltigenom fängslande film har det blivit." (Perpetua i DN)

"Alldeles förtrollande är t ex den bildsvit som illust!rerar byns dansmästare i hans instruktion av de små flickorna inför den stora tacksägelsefesten efter lyckad skörd, så smidig i sin bildväxling och så intim i sina effekter att man blir helt fascinerad." (Lill i SvD)

"Det finns ingen anledning att sätta ifråga de etnografiska kvaliteterna hos Blommor åt gudarna men däremot måste det tyvärr sägas att även det mest intressanta stoff blir enahanda när det serveras på det sätt som här skett. I en reseskildring i bokform kan man mycket väl släppa efter på kravet om en röd tråd men det går inte i en dokumentärfilm om den skall kunna vara oavlåtligt fängslande." (Per-Olof Wredlund i MT)

Kommentar Svensk filmografi

"Då jag lärde känna jägm. R. Lundhaal 1955 var han knuten till SF som producent av bl.a. undervisningsfilmer för skogsarbetare. Jag inbillade honom att det skulle vara roligare och fördelaktigare att tillsammans med mej göra en film om livet i Indonesien. En ärligare film än de som dittills gjorts om land och folk i den där arkipelagen. Så lite söderhavsromantik som möjligt. Vi kom överens med SF att dela lika på både utgifter och inkomster. Senare visade det sej att våra utgiftskalkyler varit riktiga. Det var värre med inkomsterna. De uteblev helt. Slutet på femtiotalet var en ond tid för biografbranschen: TV stal biografpubliken.

Vi hade tänkt oss att i första hand göra en film om Nya Guineas primitiva folk, men då holländarna vägrade mej visum valde vi Bali till operationsområde. Inte för de mångomsjungna bara bröstens skull utan faktiskt för att försöka fånga något av Bali-kulturens skönhet.

1955 hade jag varit tjugofem år i Indonesien och gjort många och långa besök på gudarnas ö, som balineserna brukar kalla sitt hemland. Jag var då sen tjugo år gift med en indonesiska. Ett tiotal böcker om land och folk därnere hade jag hunnit med och trodde mej känna ö-världen och särskilt Bali så väl att det skulle bli en enkel match för oss att göra en sannfärdig film om Bali och dess folk.

I mars 1955 reste Sari och jag till Bali för att förbereda filmningsarbetet innan Lundhaal skulle komma i slutet av året. Vi slog oss ner i byn Sesetan. Levde bylivet och lärde känna byns människor. Vi reste också omkring över hela ön på jakt efter den ideala byn för vår filmning. Skrev också flera oanvändbara filmmanuskript. Det vi ville finna och fånga gled bara undan. Då Lundhaal kom i december hade jag inte gjort just några framsteg. Efter ännu en månads gemensamt fåfängt arbete, fåfäng väntan på någon förlösande idé, beslöt vi att slänga alla manus, avstå från allt regisserande. Avgjorde att hålla till i byn där vi slagit oss ner och rent dokumentariskt fånga så mycket vi kunde komma åt av det s.k. vardagliga by-livet. Av det sålunda samlade materialet, ville vi klippa ihop en film som skulle skildra ett folk som inte vet vad stress eller brådska är. Som har en livsrytm så lugn och avspänd att den går oförstående västerlänningar på nerverna. En kultur där dans, lek och konstnärligt skapande ger livet mening och innehåll på ett för oss främmande sätt. Där man inte kan dra gräns mellan religiöst och profant handlande.

Det blev inget älskande par, inga egentliga huvudroller att hänga upp de olika scenerna på. Men dansaren Rindi och träsnidaren Ronda med familjer har kanske fått de flesta filmmetrarna. Helt självfallet, på grund av deras ställning i bygemenskapen." (Ur PM om filmen, undertecknat Eric Lundqvist 22.8.1967)

Filmen blev nöjesskattebefriad enligt beslut 20.11.1957.

Samtidigt med filmens premiär publicerades boken "Bali", skriven och illustrerad av filmens upphovsmän, jägmästarna Eric Lundqvist och Robert Lundhaal.

Av förhandspubliciteten kring Blommor åt gudarna framgår att lagarna på Bali förbjöd fotograferandet av nakna kvinnor, vilket förklarar varför samtliga kvinnor i filmen uppträder påklädda.

Som förspel till filmen visades snart efter premiären Gösta Werners kortfilm Den förlorade melodin om stress och trafikproblem i Stockholm.

Inspelning

(vintern-våren) 1956 1956
Sesetan, by i Denpasar Bali Indonesien

Visningar

Sverigepremiär 1957-11-11 Fontänen Stockholm Sverige 93 min
1957-11-11 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1967-09-21 Sverige 89 min
1967-12-21 Sverige 89 min
Urpremiär 1957-11-11 Fontänen Stockholm Sverige 93 min
1957-11-11 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Festivalpris Cork 1958

Ämnesord

Bali
Dansare
Dokumentärfilm
Extas
Magi
Medicinmän
Missväxt
Offerfest
Religion
Risodling
Ritualer
Skulptörer
Tuppfäktning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2534


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2533


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2251


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2532


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BLOMMOR ÅT GUDARNA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BLOMMOR ÅT GUDARNA
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign [?) Ek


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Blommor åt gudar.
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Svensk filmindustri visar Blommor åt gudarna. En film av jägmästarna Eric Lundqvist och Robert Lundaahl.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?