Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sjutton år
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-12-21

Medverkande

Ingeborg Nyberg
Lena Sander

Tage Severin
Allan Bentick

Randi Kolstad
Lydia Hennert, sångerska

Helge Hagerman
Bengt Sander, präst, Lenas far

Bengt Brunskog
Erik Sander, Lenas bror

Gun Hellberg
Brita Sander, Lenas syster

Visa alla medverkande

Handling

Det är sommar. Studenterna Allan Bentick och Erik Sander återvänder till hembyn. Allan har med sig vännen Uno Vallius. Sista biten har de fått skjuts av en bonde med häst och vagn, och...

Visa hela handlingen

Press

Sjutton år är sentimental och larvig, menade kritikerna nästan enigt. C B-n i DN hörde till dem som såg mest försonande på filmen. DN (C B-n): "Den väjer inte för någon som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Pressinformation
B-foto
Elektriker
Negativklippning
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Ingeborg Nyberg Lena Sander
Tage Severin Allan Bentick
Randi Kolstad Lydia Hennert, sångerska
Helge Hagerman Bengt Sander, präst, Lenas far
Bengt Brunskog Erik Sander, Lenas bror
Gun Hellberg Brita Sander, Lenas syster
Ulf Lindqvist Uno Vallius
Georg Rydeberg Emil Bentick, läkare, Allans far
Isa Quensel Agnes Bentick, Allans mor
John Kilian Taky, Allans fosterbror
Naima Wifstrand Clara, trotjänarinna hos Sanders
Kerstin Dunér Karin Strand
Agda Helin fru Strand, Karins mor
Bo Samuelson Sune Karlsson, bilmekaniker
Birger Lensander Jernberg, kantor
Albin Erlandzon karusellskötare

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1957
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är sommar. Studenterna Allan Bentick och Erik Sander återvänder till hembyn. Allan har med sig vännen Uno Vallius. Sista biten har de fått skjuts av en bonde med häst och vagn, och de möts nu av Eriks systrar Lena och Brita. Efter en stund av kärt återseende fortsätter Allan och Uno till Allans föräldrahem.

De närmaste dagarna försöker Allan få kontakt med Lena men hon är avvisande. Hans sätt att försöka uppliva deras gamla barndomsgemenskap är alltför burdust, tycks hon mena. Då visar hon långt större intresse för Allans lille fosterbror Taky. Honom kan hon ta hand om utan att behöva känna kravet att hela tiden spela sin nya och fortfarande lite främmande vuxenroll. Lena är 17 år.

Det är söndag och högmässa. Lena sjunger i kyrkan. Hon har en utmärkt röst. När hon sjungit färdigt och satt sig i sin bänk, söker sig Allan till henne och försöker ta hennes hand. Hon drar handen till sig.

Efter högmässan är Lena arg på Allan. Alla tittade, klagar hon.

Allan lyckas övertala Lena att följa med på en fisketur. De sitter och tittar på det stilla guppande flötet -- ett flöte som han fick av henne för fem år sedan. Ett förtrollat flöte, sa hon den gången. Han hänger flötet i en lina runt hennes hals.

Erik söker upp Allan och berättar att Lena är kär i honom. Allan säger att det är dumheter. Hon är för bra för att vara en av blommorna i din sommarbukett, säger Erik.

Den kända norska sångerskan Lydia Hennert råkar ut för en bilolycka nära Allans hem. Hon tas om hand av Allans far som är läkare. Han ordinerar en tids stillhet och placerar henne i Allans rum. Allan får tills vidare dela rum med Uno.

Både Allan och Uno känner sig starkt attraherade av Lydia och börjar på olika sätt uppvakta henne.

Pastor Sander, Lenas far, söker upp Lydia och ber henne medverka i en kyrkokonsert, innan hon reser. Hon ger ett halvt löfte. En dag när Lena har sånglektion för kantorn, råkar Lydia höra hennes sång. Lydia är imponerad och uppmuntrar henne.

Allan och Lena möts och råkar i gräl om Lydia. Efter en stund ber de varandra om ursäkt. Han föreslår att de ska träffas i morgon. Hon svarar att hon kanske kommer.

Lena kommer till mötesplatsen, men Allan finns inte där. Hon börjar leta och finner honom så småningom på byns festplats. Han är där med Lydia. Just nu roar de sig i slänggungan.

Särskilt för Lena blir kyrkokonserten en framgång, och efteråt erbjuds hon sångutbildning i Stockholm. Men något sådant orkar hon inte tänka på nu.

Allan kommer till Lena och undrar vad det är med henne. Hon sjunger ju så bra. Men hon tror inte att han bryr sig om hur hon sjunger. Och han ska väl följa med nu, när hon reser. Jag hatar dig! säger hon.

Lena får tröst i sin förtvivlan av gamla Clara, trotjänarinna hos Sanders. Clara berättar om den unge man hon en gång själv förlorade, därför att hon var så stolt.

Lena letar reda på Taky. Hon ger honom flötet som Allan hängde om hennes hals. Ge det till Allan, ber hon. Du behöver inte säga något.

Lydia ska resa. Allan vill följa med henne, men hon avvisar förslaget.

Allan har fått flötet av Taky, när Lydia ger sig av. Han är inte på plats för att ta farväl.

Allan letar efter Lena. Till sist finner han henne på festplatsen. Hon har slagit sig ned på en av stolarna i slänggungan. Han rusar fram och de omfamnar varandra.

En karusellskötare startar slänggungan. Lena och Allan sitter i var sin stol, den ena omedelbart framför den andra. Tillsammans cirklar de runt, runt.

Censur / granskning

Censurnummer 91291
Datum 1957-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2765 meter
Kommentar Speltid: 101 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2765 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sjutton år är sentimental och larvig, menade kritikerna nästan enigt. C B-n i DN hörde till dem som såg mest försonande på filmen.

DN (C B-n): "Den väjer inte för någon som helst naivitet, sentimentalitet eller predikan, dess sång väller fram som en tunna skön sirap över blomsterängar och kyrkogolv. Ingen ungdomlig förälskelse saknas här; här saknas inte heller 'Tryggare kan ingen vara'. Barnaröster under kyrkovalv.

Sedan man härmed räddat sin själ -- också med en anmärkning mot filmens alltför långsamma, sönderpratade manuskript -- medger man gärna att Sjutton år i all sin naiva vänlighet har en viss intagande svensk sommarcharm; det vore en klar orättvisa mot filmen om man inte gav den det erkännandet att den går hem hos just den publik till vilken den vänder sig. Rune Ericsons foto har i mjuka, svepande bilder fångat det värmländska landskapet; det är verkligen ett alldeles osedvanligt känsligt arbete han här har presterat. Och det finns i Alf Kjellins regi en nerv, stundom också en viss furia, som opponerar mot manuskriptets tradighet. Det är verkligen l i v i de snabbt skiftande bildscenerierna från detta landskap, ett stycke vid sidan av stora landsvägen.

Som skådespelerska är naturligtvis den mångreklamerade Ingeborg Nyberg amatör, och i några scener fäster man sig vid hur påtagligt orutinerad hon är som aktris. Men hon sjunger så klockrent och med en sådan öppenhet i stämman, och i ett par av sångscenerna -- ute vid skörden på fältet och vid den stora kyrkokonserten -- blir hennes sånger till små dramatiska intermezzon. (-)

Tage Severins älskande yngling (noga att skilja från en älskare) är just och blyg. En sekelskiftesförälskad. Författarinnan Runa, som med någon av sina romaner lär ha lämnat stoff till filmen, skulle säkert ha gillat honom. Vilken tanke -- Runa filmad!"

SvD (Höök): "Sjutton år är namnet till trots ingen ungdomsfilm, det är en film för tanter av bägge könen, som drömmer om den tid då flickor neg och hade flätor, unga män skydde orena tankar och oskul!den och friden tätt följde våra spår. Den trögt framflytande och allmänt veliga berättelsen står Runa för, författarinnan som utgav höganständiga romaner i rött klotband när seklet var ungt. Personagerna som dricker kaffe, springer över ängar och går i högmässan har förklätts i modern kostym men det hjälper inte. Ingeborg Nyberg är ingen modern flicktyp, hon ser ut som flickor gjorde på Runas tid, såtillvida är det stilriktigt.

Meningen med de vaga antydningarna till en handling är att åstadkomma tillräckligt många situationer där Ingeborg Nyberg kan brista ut i företrädesvis andlig sång. Och sjunga kan hon, så den mest förhärdade sväljer varje sofistikerad sentens samtidigt med lilla tåren. Ingeborg Nybergs utseende har givit fotografen alltför svåra problem att brottas med. Flickan är rar, men filma bör hon inte. När hon nu kan annat."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Sjutton år påbörjades 3.8.1957 och avslutades 11.10.1957.

Romanen "Grannarna i Västanfors" av Runa, pseudonym för Elisabeth Beskow (1870-1928), utkom 1916. Enligt förtexterna till Sjutton år bygger filmen på "motiv" ur romanen.

Förlaga

Originaltitel Grannarna i Västanfors (Roman)
Författare Runa


Inspelning

1957-08-03 1957-10-11
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Gräsmark Sunne kommun Sverige
Vadsbro kyrka, Vadsbro Flens kommun Sverige (kyrkointeriörer)
Sandrewateljéerna, Stockholm. Gräsmark i Värmland.

Visningar

Sverigepremiär 1957-12-21 Grand Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1996-02-25 TV3 Sverige 97 min
1996-09-29 TV3 Sverige 97 min
Urpremiär 1957-12-21 Grand Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 2013-11-05 SVT1 Sverige
2016-06-20 SVT1 Sverige
2020-02-24 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ave Maria
Kompositör Franz Schubert (1825)
Textförfattare Walter Scott (1810 - ur "Lady of the Lake")
Sjungs av Ingeborg Nyberg


Originaltitel Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Kompositör Oscar Ahnfelt (1872)
Textförfattare Lina Sandell (1865)
Sjungs av Ingeborg Nyberg


Originaltitel En liten vårvisa
Kompositör Antonín Dvořák (1894)
Textförfattare Karl-Ewert (text 1955)


Originaltitel En sak så underbar
Kompositör Johan Carl Danckwardt
Textförfattare Johan Carl Danckwardt


Originaltitel Fem krumelurer
Kompositör Charles Redland (1957)
Textförfattare Roland Eiworth (1957)


Originaltitel Sjutton år
Kompositör Charles Redland (1957)
Textförfattare Roland Eiworth (1957)


Originaltitel Dikter av J.P. Jacobsen. I seraljens lustgård
Kompositör Emil Sjögren (1887)
Textförfattare J.P. Jacobsen (dikten "I Seraillets Have" 1870)


Originaltitel Lilla vackra Anna
Textförfattare Bengt Henrik Alstermark (1824)


Originaltitel Plocka vill jag skogsviol
Textförfattare Alexander Slotte (1918)
Sjungs av Ingeborg Nyberg


Originaltitel Säg, minnes du psalmen, vi sjöngo
Kompositör Oskar Merikanto
Textförfattare Eino Leino


Originaltitel Tryggare kan ingen vara
Textförfattare Lina Sandell-Berg (svensk text 1856)


Originaltitel Var jag går, i skogar, berg och dalar
Textförfattare Carl Olof Rosenius (1847)
Ragnar Holte (textbearbetning 1986)


Originaltitel Staffansvisan


Ämnesord

Bilmekaniker
Bilolyckor
Festplatser
Flöten
Fosterbarn
Föräldrar och barn
Gräsmark
Högmässor
Kantorer
Karuseller/slänggungor
Konserter
Läkare
Meten
Präster
Studenter
Sångerskor
Sånglektioner
Värmland/Gräsmark

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2777


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SJUTTON ÅR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SJUTTON ÅR
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter ett tema av Runa. Scenario: Volodja Semitjov.
Omfång 192 s. handskriven rollista, spelaplan och lista över skådespelarnas speldagar (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?