Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Smultronstället
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-12-26

Medverkande

Victor Sjöström
Isak Borg, professor

Gunnar Björnstrand
Evald Borg, docent, hans son

Ingrid Thulin
Marianne, Evalds fru

Visa alla medverkande

Om filmen

Guldbjörnen och Golden Globe är bara två av de priser som Ingmar Bergmans Smultronstället förlänades efter premiären 1957. Filmen, om en insulär läkare som på äldre dar...

Visa hela texten

Handling

Professor Isak Borg, 78 år, sitter vid ett bord och skriver. Hans röst återger det skrivna. Han är en ensam man som i morgon ska promoveras till jubeldoktor vid Lunds universitet....

Visa hela handlingen

Press

Smultronstället imponerade på samtliga inventerade kritiker. Fem av dem var starkt berömmande. Tre hade invändningar av sådant slag att de inte ville inordna filmen bland Bergmans stora...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Guldbjörnen och Golden Globe är bara två av de priser som Ingmar Bergmans Smultronstället förlänades efter premiären 1957. Filmen, om en insulär läkare som på äldre dar inspireras att ompröva sitt liv och verk, tillhör filmhistoriens mest refererade.

Smultronstället refereras ibland som filmens ur-road movie, förebild för många senare begivenheter i genren. Det originella med Bergmans film är knappast att den var först (resan är väl snarare en slags urform för allt klassiskt berättande), men hur den gestaltar sig i sitt slag. Det är inte så mycket händelserna längs vägen som avgör filmens utgång, utan vad de utlöser i huvudet på dess huvudperson, den inre resan, det som redan hänt - i sin enkelhet ett genialiskt grepp som utmärker Smultronstället.

När den 78-årige professorn Isak Borg - Victor Sjöström i sin sista filmroll - rullar ut bilen från Slussen i Stockholm på väg mot hederspromovering i Lund, börjar en omvälvande resa tillbaka in i ett plågat psyke. Han är ingen vilken person som helst. Initialerna antyder att han är en del av upphovsmannens egen person. Viktigare kanske, en annan förkortning: Is-Borg, som i kall och avskärmad.

Isak Borg är en principfast monolit som lyckats med det kirurgiska mästerstycket att stänga ute omvärlden, distansera sig från sina närstående, med tomheten och ensamheten som straff. Han är en levande död, i filmens nutid men också när han i fysisk gestalt stegar in i barndomens formativa händelser: redan där en bror duktig med bristande mellanmänskliga kvaliteter. Förföljd av kryptiska drömmar med klockor utan visare och försedd med en tunt sentimentalt röst möter han nya och gamla bekantskaper på jakt efter redan förlorade smultron. Men till skillnad från filmvärldens övriga zombies är han förhållandevis sympatisk i mångas ögon, ömt auktoritär, och aldrig så skrämmande för någon annan som för sig själv.

”Det är som att jag skulle vilja säga mig nånting som jag inte vill höra när jag är vaken… att jag är död fast jag lever”, säger han när han vaknar upp efter ännu en av bildfärdens drömmar, där han minns sin sedan länge döda hustru.

Ändå är han långt ifrån ensam i sitt slag. Känslokylan har en historia: den bittra 96-åriga mamman (Naima Wifstrand) och den cyniske sonen Evald (Gunnar Björnstrand), ”bara 38 år”. I rakt nedstigande led överskuggas de alla av döden, något som Ingrid Thulins Marianne är en av de första sanningssägarna att påminna om. Det är också denna mörka skugga som gör att hon tvekar på en fortsättning med sonen.

Få filmer innehåller så många oförglömliga scener som Smultronstället, föremål för uppskattning och inspiration. Inte minst de scener där Isak Borg får glänta på dörren till barndomens hatälskade idyll, utan också flera andra: den tidiga, expressionistiska drömscenen där huvudperson upptäcker sig själv död i en likkista (en av flera scener som lånat inspiration från Victor Sjöströms Körkarlen), det äkta paret Alman som orsakar regelrätt trafikkaos och ursäktar sig med en svada av äktenskapliga förebråelser och sarkasmer i gränslandet mellan vetenskap och tro, samme Alman som återkommer som examinator då huvudpersonen kör i bland annat latin.

Mot bakgrund av allt hat och alla destruktiva relationer så är ändå Smultronstället ett ovanligt försonande bergmanskt drama. Omgivningen - fylld av olika slags kärlek - gör det möjligt för farbror Isak att om inte försonas med så väl känna en förstärkt blidhet inför både nuet och den ständigt närvarande barndomen.

Det finns en omedelbarhet i både text och bild, en självklarhet mellan ord och handling som gör att Smultronstället länge än kommer att vara upptagen i filmens kanon. Tekniskt fulländad men aldrig på bekostnad av livet på duken, där alla dessa meddelsamma skådespelare ger ifrån sig från sitt yttersta.

Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Rekvisita
Kostymör
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Victor Sjöström Isak Borg, professor
Gunnar Björnstrand Evald Borg, docent, hans son
Ingrid Thulin Marianne, Evalds fru
Bibi Andersson Sara
Folke Sundquist Anders
Björn Bjelfvenstam Viktor
Jullan Kindahl fröken Agda, Isaks hushållerska
Gunnar Sjöberg Sten Alman, ingenjör
Gunnel Broström Berit Alman, hans fru
Naima Wifstrand Isaks mor
Per Skogsberg Hagbart Borg
Per Sjöstrand Sigfrid Borg
Gio Petré Sigbritt Borg
Peder Hellman Sigbritts baby
Gunnel Lindblom Charlotta Borg
Göran Lundqvist Benjamin Borg
Maud Hansson Angelica Borg
Eva Norée Anna Borg
Lena Bergman Kristina Borg
Monica Ehrling Birgitta Borg, tvillingsyster till Kristina
Yngve Nordwall farbror Aron
Sif Ruud moster Olga
Gertrud Fridh Karin, Isaks hustru
Åke Fridell Karins älskare
Max von Sydow Henrik Åkerman
Ann-Mari Wiman Eva Åkerman, hans fru
Vendela Rudbäck Elisabet, hemhjälp hos Isaks mor
Helge Wulff promotor vid doktorspromotionen
Ulf Johanson Isaks far
Erik Nordgren dirigent vid promotionen
Harry Asklund ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Professor Isak Borg, 78 år, sitter vid ett bord och skriver. Hans röst återger det skrivna. Han är en ensam man som i morgon ska promoveras till jubeldoktor vid Lunds universitet.

Borg har på natten en dröm: Han befinner sig i en okänd, folktom stadsdel. Husen är förfallna. På en vägg hänger en klocka. Den saknar visare. Efter en stund visar sig en vagn dragen av hästar. På vagnen finns en kista. Vagnen fastnar i en lyktstolpe, och ett hjul lossnar. Kistan faller av. Borg tittar närmare på den. En hand sticker ut -- och griper tag i honom. Han ser sig själv ligga i kistan.

På dagen för promotionen vaknar Borg tidigt. Han beslutar ta bilen i stället för flyget från Stockholm till Lund, trots protester från hushållerskan Agda. Han får sällskap i bilen av sin svärdotter Marianne.

I bilen börjar Marianne tala om de 5 000 kr som Evald, hennes man, varje år återbetalar till sin far. Du behöver inte pengarna, säger hon. Sagt är sagt, svarar Borg. Evald respekterar mig. Han hatar dig också, säger hon och påminner honom sedan om hans replik, när hon för en månad sedan kom för att bo hos honom: Blanda inte in mig i era äktenskapliga kalamiteter. Hon säger att hon tycker synd om svärfadern.

Borg kör av från vägen och stannar i en skog. Efter en kort promenad berättar han att här bodde en gång han och alla hans syskon varje sommar. Marianne går för att ta sig ett dopp. Han försjunker i minnesbilder.

Borg ser sin bror Sigfrid tvinga till sig en kyss av hans, Isaks, käresta och kusin Sara. Hon gråter, undrar vad Isak ska säga och känner sig nästan som en dålig kvinna. Senare tröstas hon av Isaks syster Charlotta som lovar ta Sigfrid i upptuktelse.

Borg väcks ur sina drömmerier av en ung flicka som vill ha lift. Hon och hennes reskamrater, Anders och Viktor, får åka med. Hon heter Sara. I bilen berättar Borg om sin ungdomskärlek Sara. Hon är nu 75 år och gift med hans bror Sigfrid.

De är nära att krocka med en annan bil. Ingen människa skadas, men den andra bilen, en Volkswagen, går inte att köra vidare. Borgs bil får två passagerare till, herr och fru Alman, som från första stund grälar. Han är grymt ironisk, hon förtvivlad. Sedan han kallat henne en prakthysterika och hon börjat slå på honom, ber Marianne dem lämna bilen.

Efter lunch på Gyllene Uttern utanför Gränna, där Anders och Viktor råkar i en häftig diskussion om Gud, bryter Borg upp för att besöka sin gamla mor.

Borgs mor talar om barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon visar upp gamla leksaker och sin makes guldklocka som har förlorat visarna. Trots detta tänker hon ge den till Sigbritts son som snart fyller 50 år.

När bilresan går vidare, somnar Borg. Marianne sitter vid ratten. Han drömmer:

Han påminns av Sara om sin förestående bortgång. I ett hus ser han henne föras till bords av Sigfrid. Han kallas till tentamen av herr Alman som efter diverse prov skriver "inkompetens" i tentamensboken. Alman anklagar honom också för känslokyla. I en skog får Borg se sin hustru, död sedan 30 år, möta sin älskare. Den situationen, från 17 maj 1917, har Borg ständigt burit i minnet, säger Alman. Nu talar hustrun. Hon ska gå hem och bekänna för Isak, be om förlåtelse -- och han kommer att vara alldeles kall och oberörd.

Borg undrar vad straffet är. Ensamheten, gissar Alman. Finns det ingen nåd? frågar Borg. Jag vet ingenting om sådant, svarar Alman.

När Borg vaknar, är han ensam med Marianne. Bilen står parkerad. Ungdomarna har tagit en promenad. Marianne berättar om en uppgörelse med sin man för en tid sedan:

Hon berättar att hon är med barn. Evald slår bakut. Du får välja mellan mig och barn, säger han. Jag tänker inte ta på mig ett ansvar som tvingar mig att existera en dag längre än jag själv vill.

I bilen säger Marianne till Borg att hon nu tänker tala om för Evald att hon inte kan gå med på hans villkor.

Framme i Lund installerar sig Borg hemma hos Evald. Borgs hushållerska Agda, som flugit ned, är redan där. Marianne meddelar Evald att hon tänker ge sig av hemifrån i morgon.

Borg promoveras till jubeldoktor i domkyrkan.

Borg gör sig klar att gå till sängs. Han tar god natt av Agda. Det hörs sång utanför fönstret. Det är Sara, Anders och Viktor som uppvaktar och tar farväl. De har fått lift vidare till Hamburg.

Borg hör Evald och Marianne komma hem och passar på att fråga sonen hur det ska bli mellan honom och Marianne. Jag har bett henne stanna, svarar Evald. Jag kan inte vara utan henne. Hon har lovat att tänka på saken.

Borg får också tillfälle att växla ett par ord i enrum med Marianne. Jag tycker om dig, Marianne, säger han. Jag tycker om dig, Isak, säger hon.

I sängen minns Borg ett par barndomssituationer: Han och Sara befinner sig på ett smultronställe. Det finns inga smultron kvar, säger hon. Tillsammans kommer de fram till en strand. Längre bort, på en udde, sitter hans far och mor. Fadern metar. De vinkar till honom.

Censur / granskning

Censurnummer 91290
Datum 1957-12-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2490 meter
Kommentar Speltid: 91 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2490 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Smultronstället imponerade på samtliga inventerade kritiker. Fem av dem var starkt berömmande. Tre hade invändningar av sådant slag att de inte ville inordna filmen bland Bergmans stora verk.

StT (Robin Hood): "Åter ger oss Ingmar Bergman en makalös, en enastående film. Den är mänskligt vänlig och varm och handlar om döden. (-)

En känslokall, cynisk generation av intellektuella har sett ner på Sjöström, funnit hans bondefilmer 'tråkiga' och satt honom långt under Stiller. Ingmar Bergman har sista tiden studerat Sjöströms filmer och plötsligt insett storheten hos dem -- den vackra idea!listiska känslovärmen som döljer sig i 'tråkigheten'.

Och så har han med filmen Smultronstället velat resa ett äreminne över Sjöström. Han har gått till verket med gripenhet: Victor Sjöström har aldrig varit så bra som här sedan Körkarlen. Men hur har det kunnat bli en 'spännande', 'fascinerande', 'glad' film av detta stoff? Ja, det är mirakulöst. Ingmar Bergman behärskar numera filmens uttrycksmedel så fullständigt att han kan dikta fritt och ohämmat med dem och vet precis hur han skall betvinga sin publik -- genom att kasta den från ytterlighet till ytterlighet, sätta in en chock när det behövs och så genast mildra effekten genom en lustig, "vänlig" situation, eller en rolig replik mitt i prick. (-)

Varenda skådespelare faller in på rätt sätt på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är orättvist att framhäva någon särskilt. Nämner man Sjöström själv, Bibi Andersson, Naima Wifstrand, Gertrud Fridh (storartad), Sif Ruud, Gunnar Sjöberg, Jullan Kindahl, så betyder det inte att de övriga skulle vara sämre.

Ingrid Thulin har här sitt stora filmgenombrott. Fotografen Gunnar Fischer, som gett drömscenerna en medvetet skarp, överexponerad ton, har förstått att framhäva den skulpturala skönheten hos hennes huvud. Hennes ögon, och deras uttryck, glömmer man inte."

DN (C B-n): "Ingmar Bergmans nya film är en förtjusande konstruktion, en briljant uppvisning av hans artistiska kunnande utefter hela dess register. (-)

Smultronstället har en ram som vittnar om att dess berättare inte räds för den mest påfrestande sentimentalitet: den gamle professorn i Stockholm som skall jubelpromoveras i Lund och som under promotionsdagens bilresa ner genom Sverige åter upplever sin ungdoms landskap och sitt människolivs långa land av lycka och besvikelser. Det finns oerhört mycket av Hjalmar Bergman i denne fine gamle krumelur med hans trofast stultande hushållerska, liksom hela filmen är m y c k e t Hjalmar Bergmansk med sin ständiga konfrontation mellan ålderdom och ungdom, mellan förvärvad livsvisdom och omedelbar ungdomlig livsaptit och livsbejakelse.

Men sen man gjort sina generella anmärkningar mot filmen vill man gärna tacksamt erkänna dess många utsökta enskilda mänskliga och artistiska kvaliteter. Det finns mycket rörande poesi i Smultronstället. Victor Sjöström som professor Borg har självfallet en utomordentligt effektfull -- om också ibland en smula tråkig -- auktoritet, i närheten av den stora dödsfloden. Större än något jordiskt hav, och det gnistrar av förtjusande kontraster i samspelet mellan honom och de liftande ungdomarna: Bibi Anderssons lilla förtrollande Sara, inklämd i bilen mellan Folke Sundquist och Björn Bjelfvenstam. Och med underbara minnesbilder från professorns och seklets ungdom: sommarställen, smultronställen, namnsdagsuppvaktning på verandan, vita svepande klänningar i gräset. Bilder som ser ut som illustrationer ur Carl G Laurins 'Minnen'.

Och som kontrasteffekter: några otäckt frätande äktenskapliga uppgörelser. Professorns minnesbild av sin maka (Gertrud Fridh) och hennes älskare (Åke Fridell). Grälet på landsvägen mellan Gunnar Sjöbergs Alman och hans hysterika till hustru (Gunnel Broström). (-)

Smultronstället är alltså utan all tvekan en av Ingmar Bergmans tekniskt skickligast genomförda filmer. Den är verkligen styvt gjord -- men ändå gjord. G j o r d!"

Expr (Staffan Tjerneld): "Sjöström bör ha infriat Bergmans alla förväntningar. Han gör det riktigaste och rikaste gammelmansporträtt vi sett på svensk film. Där sådana roller annars sällan når ut över den söta idyllen.

Bergman har också kunnat mobilisera en lång rad skickliga aktörer där man den här gången främst fäster sig vid Jullan Kindahls charmerande hushållerska Agda och Ingrid Thulin som vacker och desillusionerad ung fru.

Det är bara en som svikit i den stora produktionen och det är diktaren Ingmar Bergman. Han har låtit locka sig till arbetet av regissör Bergmans smittande entusiasm, trots att han i själva verket haft litet eget att komma med. I stället har han levererat litterära lån.

Från Ibsenepoken kommer den gamla schablonen om de levande som egentligen är döda. Från 'Hans Nåd' de roliga grälen med trotjänaren. I skickligt gjorda drömavsnitt spökar Pär Lagerkvist, då inte Strindberg får bistå med en jubeldoktor som tenteras. Ett avsnitt, ett gammaldags sommarnöje, är original, men det är en ytlig och oengagerad skildring. Eftersom Smultronstället är gjord med pretention är bristen i innehållet allvarlig."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Smultronstället påbörjades 2.7.1957 och avslutades 27.8.1957.

Smultronstället har belönats med en rad internationella priser. Bland annat fick filmen 1958 Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och 1959 Grand Prix International vid filmfestivalen i Mar del Plata.

I Smultronstället gjorde Victor Sjöström sin sista filmroll.

I Stig Björkmans, Torsten Manns' och Jonas Simas intervjubok "Bergman om Bergman" berättar Ingmar Bergman att Victor Sjöströms medverkan i Smultronstället var en relativt sen idé. Det visade sig för övrigt också svårt att övertala Sjöström att ta rollen.

Smultronstället som "ett äreminne över Sjöström" - så som exempelvis Robin Hood (se Pressreaktion) ville betrakta filmen - var alltså ingen ursprunglig avsikt. Idén till filmen fick Bergman från en helt privat upplevelse, berättar han:

"En tidig morgon skulle jag resa till Dalarna, och så tog jag bilen och körde från Stockholm - jag tror det var mellan fyra och fem på morgonen - och kom till Uppsala. (-)

Mormor bodde på Nedre Slottsgatan 14 mitt emot Skrapan - plugget ni vet - och det var ett väldigt gammalt hus med jättestor våning. (-)

Där levde jag som liten pojke och jag hade starka intryck av den där världen.

När jag kom körande där på morgonen fick jag plötsligt en impuls, jag åkte upp till Slottsgatan 14. Det var på hösten och det började komma litet sol på domkyrkan och klockan slog just fem. Jag gick in på den lilla gården som var kullerstensbelagd. Så gick jag upp i huset och tog i dörrlåset till köksdörren, som fortfarande hade det där kulörta glasmönstret, och då gick det en ilande känsla igenom mig - tänk om jag öppnar nu och gamla Lalla, alltså den gamla kokerskan, står där inne i sitt stora köksförkläde och lagar frukostgröten, så som hon hade gjort så många gånger när jag var liten. Att jag plötsligt bara kunde stiga in i min barndom. (-)

Så slog det mig - tänk om man skulle göra en film om det här att man bara kommer alldeles realistiskt och plötsligt öppnar en dörr, och så går man in i sin barndom, och så öppnar man en annan dörr och kommer ut i verkligheten, och sen svänger man om ett gathörn och kommer in i någon annan period av sin tillvaro, och allting pågår, lever. Det var faktiskt uppslaget till Smultronstället."

Inspelning

1957-07-02 1957-08-27
Filmstaden, Råsunda Solna Sverige (ateljé)
Gränna Sverige
Gyllene Uttern Gränna Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Dalarö Sverige
Ägnö Stockholms skärgård Sverige
Universitetsplatsen Lund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1957-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 91 min
1957-12-26 China Jönköping Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Linköping Sverige 91 min
1957-12-26 Fontänen Malmö Sverige 91 min
1957-12-26 Scania Malmö Sverige 91 min
1957-12-26 Skandia Norrköping Sverige 91 min
1957-12-26 Fontänen Stockholm Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 91 min
TV-visning 1981-12-06 TV2 Sverige 87 min
1988-06-16 TV2 Sverige 87 min
1988-07-17 TV2 Sverige 87 min
1993-07-14 Kanal 1 Sverige 87 min
1998-06-14 SVT1 Sverige 87 min
2000-03-08 HTV-1 Kroatien 87 min
2003-07-27 SVT2 Sverige 87 min
2004-02-17 SVT1 Sverige 87 min
2004-09-21 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1957-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 91 min
1957-12-26 China Jönköping Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Linköping Sverige 91 min
1957-12-26 Fontänen Malmö Sverige 91 min
1957-12-26 Scania Malmö Sverige 91 min
1957-12-26 Skandia Norrköping Sverige 91 min
1957-12-26 Fontänen Stockholm Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 91 min
1957-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 91 min
Videorelease 1998-02 Sverige 87 min
Annan visning 1960 Warszawa Polen
TV-visning 2007-07-30 SVT2 Sverige
Dvd-release 2004-04-28 Sverige
TV-visning 2010-12-26 SVT1 Sverige
2011-07-12 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-05-09 Filmhuset Stockholm Sverige
FIAF-visning 2018-01-03 British Film Institute London Storbritannien
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-05-09 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-09-24 LAB111 Amsterdam Nederländerna
2018-07-12 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-11-02 ENTE MOSTRA INT.LE DEL CINEMA LIBERO - CINEMA LUMIERE Ufficio spedizioni Bologna Italien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-05-07 Hanaholmens kulturcentrum Esbo Finland
FIAF-visning 2018-03-22 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-09 HKIFF Hong Kong Kina
2018-03-05 Bio Rex Verkatehdas Tavastehus Finland
2018-05-09 Kino Tapiola Joensuu Finland
2018-10-26 Bio Rex Kajaani Kajaani Finland
2018-11-07 Kolkata Film Festival Kolkata Indien
2018-11-01 Noordelijk Film Festival Leeuwarden Nederländerna
2018-07-14 Kijkhuis Leiden Nederländerna
2018-06-08 Film Grain Foundation Valetta Malta
FIAF-visning 2018-04-08 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
2018-12-01 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-03-03 Art-kino Rijeka Kroatien
2018-11-01 Panak OÜ/Artis 1 Tallinn Estland
2018-05-27 Arthouse Cinema Niagara TampeRE RE Finland
2018-03-05 CinematekET Pl Trondheim Norge
2018-04-10 Logomo Turku Finland
2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna
TV-visning 2018-07-13 SVT2 Sverige
2019-04-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Das wohltemperierte Klavier. D. 1. Fuga, BWV 853, diss-moll
Kompositör Johann Sebastian Bach (1722)


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Marcia Carolus Rex
Kompositör Wilhelm Harteveld (1912)


Originaltitel Fehrbelliner Reitermarsch
Kompositör Richard Henrion (1875)


Originaltitel Under rönn och syrén
Kompositör Herman Palm (1878)
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Ja, må han leva!


Utmärkelser

Pris Rom 1989 (alla tiders bästa film enl. omröstning, ordnad av det statliga rådet för film och teater i Italien)
Sight & Sound London 1971 (10:e plats i i internationell kritikeromröstning om bästa filmer genom tiderna)
Evangelische Filmgilde 1961 ("monatsbeste")
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1961 (prädikat: besonders wertvoll)
Silver Laurel Award 1961
Syrena Warszawska Warszawa 1960 (bästa utländska film, t.m. Ballada o soldatie)
Nastro d'Argento 1960 (bästa utländska film)
Pris New York 1959 (1:a plats på New York Posts lista)
National Board of Review 1959 (bästa utländska film)
1959 Victor Sjöström (bästa skådespelare)
Academy Award-nominering Los Angeles 1959 Ingmar Bergman (Best Writing, Story and Screenplay Written Directly for the Screen)
Bodil Köpenhamn 1959 (bästa europeiska film)
Fédération Int'l de la Presse Cinématographique Venedig 1958 (bästa film utom tävlan, t.m. Wedding and babies)
Pris Oslo 1958 (sölvklumpen, Norske Kinosjefers Forbunds pris)
Fédération Int'l de la Presse Cinématographique Berlin 1958 Victor Sjöström (för rollen och hela verksamheten)
Goldener Bär (Guldbjörn) Berlin 1958
Folket i Bild Stockholm 1957 Ingrid Thulin (roll; minnesmedalj)
Stockholm 1957 Erik Nordgren (musik)
Stockholm 1957 (silverstatyett)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Smultronstället (1957)
Victor Sjöström - ett porträtt av Gösta Werner (1981) Citat ingår från Smultronstället (1957)

Ämnesord

Bilolyckor
Docenter
Drömmar
Ensamhet
Förnedring
Föräldrar och barn
Graviditeter
Gränna/Gyllene Uttern
Hedersdoktorer
Hushållerskor
Ingenjörer
Liftare
Lund/domkyrkan
Otrohet
Penningskulder
Professorer
Promotion/hedersdoktor
Samvetskval
Stockholm/Slussen
Stockholms skärgård
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2491


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2483


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2483


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2483


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SMULTRONSTÄLLET
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SMULTRONSTÄLLET
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AM ENDE DES TAGES
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SMULTRONSTÄLLET
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans SMULTRONSTÄLLET


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans VED VEJS ENDE Smultronstället
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel IL POSTO DELLE FRAGOLE
Tryckeri Vecchioni & Guadagno


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SMULTRONSTÄLLET
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Smultronstället
Omfång Klänning i gulrandig bomull


Typ Kostym
Arkivalietitel Smultronstället
Omfång Klänning i grå duchesse och spetskjol (2 delar)


Typ Kostym
Arkivalietitel Smultronstället
Omfång Klänning i lila taft med broderi- och pärldekoration


Typ Kostym
Arkivalietitel Smultronstället
Omfång Kappa i lila taft med broderi- o pärldekoration (till SFM 233)


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Smultronstället. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 28 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English title list of Wild strawberries (Smultronstället). New version.
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Liste de titres français du film A la fin du jour (Smultronstället).
Omfång 17 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Nemeckij titr k fil'mu "V konce dnja" [Smultronstället].
Omfång 18 s.
Språk Ryska


Typ Dialoglista
Manustitel Deutsche Titelliste des Filmes Am Ende des Tages (Smultronstället).
Omfång 20 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Smultronstället av Ingmar Bergman.
Omfång 156 s. Förord (2 s.) ingår. Produktionsuppgifter (1 s.) inklistrat i ett ex.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?