Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Prästen i Uddarbo
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1957-12-26

Medverkande

Max von Sydow
Gustaf Ömark

Anders Henrikson
Teodor, kyrkoherde på Allerö

Ann-Marie Gyllenspetz
Hanna, Teodors systerdotter

Holger Löwenadler
Alsing, direktör

Georg Rydeberg
Naaman, docent

Erik Strandmark
Ris Erik Eriksson, ordförande i skolrådet och kommunstyrelsen

Visa alla medverkande

Handling

Gustaf Ömark kommer till Allerö som ny predikant i frikyrkoförsamlingen. Redan från början kommer han på kant med församlingens starke man, direktör Alsing, genom sitt odogmatiska sätt...

Visa hela handlingen

Press

En underhållande, hjärtevinnande film med en imponerande Max von Sydow i huvudrollen -- det var det genomsnittliga omdömet om Prästen i Uddarbo. H Jansson i Ny Dag och C B-n i DN avvek dock...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Max von Sydow Gustaf Ömark
Anders Henrikson Teodor, kyrkoherde på Allerö
Ann-Marie Gyllenspetz Hanna, Teodors systerdotter
Holger Löwenadler Alsing, direktör
Georg Rydeberg Naaman, docent
Erik Strandmark Ris Erik Eriksson, ordförande i skolrådet och kommunstyrelsen
Tord Stål biskop i Västerås
Olof Thunberg Per Halvarsson, kyrkvaktmästare
Maud Elfsiö Inger
Björn Berglund ordförande i frikyrkodistrikt
Georg Adelly affärsbiträde
Svenerik Perzon Rutger, man i båt
Artur Cederborgh bonde
Bengt Sundmark arbetare i Uppsala
Claes Thelander läkare i Uppsala
Yngve Nordwall lektor
Oscar Rundblom domprost
Gunnar Öhlund man i skogshuggarbarack
Aurore Palmgren gamle kyrkoherdens hustru
Ingvar Kjellson läkare i Uddarbo
Gudrun Brost Albertina, kallad Gäs-Fröken
John Norrman Johannes
Ingmar Lind Göte
Elsa Ebbesen-Thornblad Amalia Larsson, lärarinna
Brita Öberg kvinna på barndop

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1957
Distributör i Sverige (16 mm) Kyrkliga Filmbyrån 1960

Handling

Gustaf Ömark kommer till Allerö som ny predikant i frikyrkoförsamlingen. Redan från början kommer han på kant med församlingens starke man, direktör Alsing, genom sitt odogmatiska sätt att tillämpa sin gudstro.

Gustaf besöker kyrkoherden på ön och blir även presenterad för dennes systerdotter Hanna. Vid kaffebordet drabbas Gustaf av våldsamma darrningar i händerna. Han spiller kaffe. Plötsligt reser han sig från bordet och rusar i väg.

Hanna söker upp Gustaf i hans bostad och ger honom en liten Jesus-statyett. Jag vill att du ska ha den, säger hon. Jag fick den av mor.

När Gustaf kommer hem en kväll efter att ha försökt övertala en man att ta ansvar för sin familj, möts han av Hanna som hälsar honom välkommen. Efter en stund säger de god natt, och hon går.

Alsing anser att Gustafs frigjordhet har gått för långt och låter honom stå till svars inför församlingens äldste. Till stöd har han även kallat församlingens distriktsordförande.

Gustaf får höra att han röker, intresserar sig för teater och predikar obibliskt. Och så har man hört att han har en kvinna hos sig på nätterna.

När det sista är sagt, går Gustaf. Gustaf ger sig ut på vandring. Han går till Västerås där han söker upp biskopen. Gustaf, som inte har någon teologisk skolning, vill bli präst. Biskopen lovar att ge honom chansen. Han får två år på sig att läsa in en reducerad utbildning. Han slipper latin men måste lära sig grekiska.

Gustaf börjar studera grekiska i Uppsala för den ateistiskt provocerande docenten Naaman. För att försörja sig bär Gustaf tunga mjölsäckar. Dubbelarbetet och Naamans antireligiösa pikar blir till sist för mycket för honom. På Valborgsmässoafton bryter han sönder den Jesus-figur han fått av Hanna och faller sedan själv ihop själsligen.

Gustaf återvinner sin inre styrka och jämvikt på ett sinnessjukhus. När han känner sig frisk igen, får han besök av Hanna. Jag vill gifta mig med dig, säger hon.

Med tvekan godkänns Gustaf som präst av biskopen i Västerås. Gustafs grekiska är det inte mycket bevänt med, men den levande gudstro han vittnar om är desto starkare.

Gustaf får sin första tjänst i Uddarbo. Där ska han vara adjunkt och skolpräst.

På väg till Uddarbo besöker Gustaf sin kyrkoherde som visar sig ligga döende. Gustaf får packa upp nattvardskalk och oblatask.

Sista biten till Uddarbo skjutsas Gustaf med häst och vagn av kyrkvaktmästaren Per Halvarsson. De stannar till vid en skogshuggarbarack där en ung flicka finns till arbetarnas uppassning och förnöjelse. Gustaf tar flickan, Inger, med sig därifrån, trots protester från en arbetare.

Framme i Uddarbo konstaterar Gustaf att det inte finns någon kyrka. Man har hittills nöjt sig med ordenshuset.

Gustaf och Inger installerar sig i prästgården. Hon lovar att be aftonbön. Hon ska tacka för att hon har fått en så snäll husbonde. Han säger att han ska tacka för att han har fått en så fin piga.

Gustaf driver igenom att en kyrka ska byggas i Uddarbo, trots motstånd från Ris Erik Eriksson, ordförande i skolrådet och kommunstyrelsen. Kyrkan ska inte kosta en massa pengar. Människorna i bygden ska i stället låna ut sina händer, sitt arbete. När det är klart, ska jag skänka en kyrkklocka, säger Ris Erik. Är det ett vad? frågar Gustaf. Ja, svarar Ris Erik.

Hanna anländer till Uddarbo med en vagn fullastad med möbler och husgeråd. Var ska vi gifta oss? undrar Gustaf. Här! säger Hanna.

Kyrkan växer upp. Många villiga händer hjälper till. Över älven i Uddarbo går en liten färja som drivs med handkraft. Gustaf är med om en olycka med färjan. En människa omkommer. Det är inte en kyrka vi ska bygga, konstaterar Gustaf, det är en bro.

Brobygget är i full gång, när Gustaf kommer till Hanna för att berätta något viktigt. Han har just fått läkarbesked. Du ska snart mista mig, säger han. Men han vill inte att det ska vara ett uppbrott i förtvivlan. Han önskar glädje och hopp på den sista biten av vägen.

Kyrkan håller på att bli färdig. Ris Erik levererar kyrkklockan enligt sitt löfte.

Gustaf sitter i en stol hemma med en filt över benen. Det hörs hammarslag från kyrkbygget. Hanna är hos honom. Han tackar henne för allt som varit.

Borta vid kyrkbygget slår någon med en klubba på kyrkklockan.

Hör! Hör du? säger Gustaf till Hanna. Sedan dör han.

Censur / granskning

Censurnummer 91297
Datum 1957-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2515 meter
Kommentar Speltid: 92 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 91297
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1004 meter
Kommentar Speltid: 92 minuter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2515 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En underhållande, hjärtevinnande film med en imponerande Max von Sydow i huvudrollen -- det var det genomsnittliga omdömet om Prästen i Uddarbo. H Jansson i Ny Dag och C B-n i DN avvek dock negativt från genomsnittet.

StT (Robin Hood): "Prästen i Uddarbo är en vacker överraskning. Att författaren Axel Hambræus, själv präst, i sin rika erfarenhet hittat en originell människa som denne troende friskus Gustaf Ödmark och med värme och humor broderat kring honom, det förvånar mindre.

Men att en modern skådespelare som Max von Sydow kunnat förverkliga honom med sådan hängivenhet, och att en ung regissör som Kenne Fant kunnat sjunga hans filmiska lov utan en enda falsk ton, det är ett under. Ett under lika stort som att det växer fram ett äpple på den späda planta grabben -- på Uddarboprästens inrådan -- satt utanför skolhuset 'med litet koskit under' (grabbens uttryck).

Pratet om svenskarna som ett avkristnat folk måtte vara förhastat eftersom en stor grupp skådespelare så helhjärtat kan sluta upp kring ett sådant ämne, och göra det så naturligt.

Filmen är inte bara bra -- Fants avgjort bästa arbete -- den är också drastiskt rolig och till sist gripande utan floskler. Den förmår förena humor och religiöst allvar lika bra som Uddarboprästen själv. (-)

Max von Sydows insats är en prestation av det stora formatet. I USA skulle man tala om Oscar. Men också de andra lyckas. Den ljuva Ann-Marie Gyllenspetz, kyrkvaktmästare Olof Thunberg, biskop Tord Stål, kyrkoherde Anders Henrikson.

Allt som allt -- i Wiléns foto, i arkitektens miljö!skildring -- är den opretentiösa, harmoniska, lugnt flytande Prästen i Uddarbo en prydnad för vår filmproduktion. En sällsynt fågel, men vacker."

AB (Filmson): "Det är något rekorderligt över denne förvuxne blonde idealist som Orsaprosten Axel Hambræus lär ha skildrat efter levande modell -- alltså som han framstår i Max von Sydows knotiga resliga gestalt med oemotståndlig enfald och envishet som gränsar till karaktärsstyrka. I Rune Lindströms filmversion är han liksom i boken en man som hellre litar till sina händers verk men ändå efter bästa förmåga använder övertalningens konst och genomlever ett hårt och otacksamt liv med sin sköna livsledsagarinna Ann-Marie Gyllenspetz i kamp med Folketshuspampar, frimicklare och högdragna kolleger och i sin troskyldighet har förstånd att tala Guds ord med folkets tunga. Regissören Kenne Fant fördjupar sig inte nämnvärt i detaljer utan låter det hedervärda herdaminnet flyta fram i rapsodiska men tillfyllestgörande bilder av en gudsmans prövningar och glädje!ämnen i universitetsstaden och den avkrok där han hamnar. Somliga kanske finner filmen en smula pekoralistisk men jag tycker den är troskyldig på rätt sätt, både rar, rörande och roande och lyhörd för enkla människors världsliga och andliga behov. Och så är den naturvacker."

Ny Dag (H Jansson): "Filmen har föregåtts av hård reklam. Nordisk Tonefilm och dess regissör Kenne Fant samt manusförfattaren Rune Lindström har skurit ut några avsnitt ur boken och gett dem gestalt. Det blir just ingenting men antecknas skall Fants friska grepp över vissa scener i filmens början och von Sydows suveräna behärskning av uttrycksmedlen som många gånger kom en att glömma storypekoralet."

Kommentar Svensk filmografi

I en artikel av Torsten Jungstedt i Röster i Radio/TV (nr 21/1976) berättar Kenne Fant om arbetet med manuskriptet till Prästen i Uddarbo:

"Jag och Rune Lindström skrev manus i konsultationer med Axel Hambræus. Men mycket viktigt var att Ingmar Bergman medarbetade anonymt. Han läste romanen och han tog del av mitt manus och sa ironiskt en gång: 'Ett korrugerat plåttak hade du väl kunnat filma på Gärdet. Det behöver du väl inte resa till Dalarna för.'

Vad Ingmar menade var att jag raderat bort miljön från romanen och inriktat mig enbart på närbilder, för det var min fluga just då. Men då skämdes jag och började plocka tillbaka avståndsbilder i manus."

"Ingmar var över huvud ytterst hjälpsam när det gällde andra regissörer och han kunde offra mycken fritid på någonting som han varken fick pengar eller råd av", tillägger Fant.

Axel Hambræus' (1890-1983) roman "Prästen i Uddarbo" utkom 1953.

Romanens titelperson har en verklig förebild, Oscar Leonard Sjödin (1878-1947), född i Ytterlännäs i Ångermanland och i unga år flottare. Efter frikyrklig predikantskola och tjänstgöring i Östergötland och Stockholms skärgård drogs han till statskyrkan. Han ville bli präst. Biskop Nils Lövgren i Västerås hjälpte till att lägga upp studierna, som Sjödin klarade med knapp nöd, och sedan kunde han prästvigas på dispens.

Som kyrkoherde i Malung 1930-1936 kom Axel Hambræus att samarbeta med Sjödin som då var komminister i Malungsfors. Det senare tog Sjödin som en utmaning, och med stöd av Hambræus drev han igenom ett kyrkbygge. 1936 stod kyrkan färdig.

Förlaga

Originaltitel Prästen i Uddarbo (Roman)
Författare Axel Hambræus


Inspelning

1957 1957
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljé, Kungsholmen Stockholm Sverige (ateljé)
Färjestället Bäsna-Sifferbo Gagnefs kommun Sverige (m.fl. platser i Dalarna)
Stockholms skärgård Stockholm Sverige
Uppsala Sverige
Domkyrkan Västerås Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1958-01-27 Grand Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1957-12-26 Roxy Örebro Sverige 92 min
TV-visning 1969-06-20 Sverige 88 min
1976-05-16 TV1 Sverige 88 min
1988-04-30 TV2 Sverige 88 min
1991-09-01 TV3 Sverige 88 min
1992-06-02 TV2 Sverige 88 min
1995-09-13 Kanal 1 Sverige 88 min
1999-05-05 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1957-12-26 Roxy Örebro Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Shall We Gather at the River
Kompositör Robert Lowry (1864)
Textförfattare Robert Lowry (engelsk text 1864)
Joël Blomqvist (svensk text "O hur saligt ... 1876)
Jonas Stadling (svensk text "Få vi mötas ..." 1880)
Per Ollén (svensk text "O hur saligt ... 1876)


Originaltitel Välsignat är det hem förvisst / Välsigna, Herre, alla dem
Textförfattare Johan Alfred Eklund (svensk text 1911)
Jan Arvid Hellström (svensk text 1983)
Christoph Carl Ludwig von Pfeil (tysk text 1746, publ. 1782)


Ämnesord

Arbetare
Biskopar
Bygge/bro
Bygge/kyrka
Dalarna
Dalälven/färjestället Bäsna-Sifferbo
Direktörer
Docent/grekiska
Frikyrkoförsamling
Förnedring
Läkare
Ordenshus
Pigor
Predikanter
Präster
Prästgårdar
Sinnessjukhus
Stockholms skärgård
Trostvivel
Uppsala
Vaktmästare/kyrka
Västerås
Västerås/domkyrkan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2555


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2562


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2515


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2515


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2515


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2515


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PRÄSTEN I UDDARBO
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PRÄSTEN I UDDARBO
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 169 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 147 s. Miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 147 s. Miljölista (11 s.) ingår. Inklistrade rollistor och löst liggande namnlistor ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 16
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?