Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Damen i svart
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-02-01

Medverkande

Karl-Arne Holmsten
John Hillman, privatdetektiv

Annalisa Ericson
Kajsa Hillman, Johns fru

Nils Hallberg
Freddy Sjöström, Johns assistent

Anita Björk
Inger von Schilden

Sven Lindberg
Christian von Schilden, bruksdisponent, Ingers man

Isa Quensel
Cecilia von Schilden, Christians syster

Visa alla medverkande

Om filmen

Spöken i sorgflor och ond bråd död i Arne Mattson första film om det gifta radarparet Hillman, som här löser fallet med brukspatronens hastigt bortresta sekreterare. Suggestivt...

Visa hela texten

Handling

På Holmfors bruk går en ung kvinna ut i den mörka kvällen. En stund senare hörs ett skrik. Detektivparet John och Kajsa Hillman planerar en tids semester i Holmfors. Före...

Visa hela handlingen

Press

Damen i svart mottogs i huvudsak positivt med Robin Hood i StT och Filmson i AB som mest entusiastiska röster i kritikerkören. Som deras tydligaste motpol framstod Nils Beyer i MT. ...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Spöken i sorgflor och ond bråd död i Arne Mattson första film om det gifta radarparet Hillman, som här löser fallet med brukspatronens hastigt bortresta sekreterare. Suggestivt foto av Sven Nykvist.

Den ångestridna Anita Björk biktar sig för sin väninna Annalisa Ericson, den ena halvan av detektivparet Hillman. – Det är en sjaskig historia, Kajsa. Och ändå ångrar jag ingenting. Jag kan göra det ännu sjaskigare. Christian sa aldrig något, men jag visste att han visste. Ändå fortsätter komedin. Det är avskyvärt!

Barskrapad disponent, försvunnen sekreterare, otrogen hustru, enigmatisk syster, skrämmande svägerska, hotfull verkmästare och livrädd husa. Och en uråldrig trojänarinna som sitter på en pall och tjatar om gengångare. – Svarta damen visade sig samma kväll som Ann-Marie försvann. Och Hämnaren tar dem…

Filmens roligaste ögonblick är det där Björk har dånat och Ericson, som rusar efter te, till slut får nog av gamla Nanna, eller möjligen av hela filmen. – Nu är olyckan över bruket. Hämnaren tar oss. – Jajajajaja, var finns det en tekopp nånstans?!

Ylande hundar, knarrande trappor, hemliga lappar, avskurna sadelgjordar, vilda forsar (Hämnaren), tappade smycken, gamla fruns dagböcker och misstänkt långa fimpar. De skamlösa upphovsmännen kastar in hur många villospår som helst, och det finns ingen på bruket som inte bär sig väldigt underligt åt. Torsten Winge, som dyker upp med jämna mellanrum och inte har något som helst med intrigen att göra, står i rollistan som "mystisk man".

Men trots allt det fåniga är Damen i svart en ambitiös skräckfilm, suggestivt ljussatt av fotografen Sven Nykvist och full av de avancerade kamerarörelser regissören tyckte så mycket om. Mattson ville få biopubliken att känna verklig fasa, som Henri-George Clouzot med De djävulska eller Robert Siodmak med Spiraltrappan, och visste att det var bilderna som var det viktiga, inte handlingen.

Damen i svart gjordes för mer än sextio år sedan, och hur kusliga bilderna än är blir man idag mer rädd för dialogen.

– Jag kan inte frånkänna dig en viss charm, du är inte direkt ful, det du har sitter ungefär där det ska sitta, och så är du ganska fin på köttbullar. En utmärkt liten fru, kort sagt.

Kritikerna var inte sämre; en ansedd manlig recensent skrev om "den frodiga skulptristanten Sif Ruud – en bred bak i trånga byxor" och om Lena Granhagen, "den vetebulliga modellen från Uppsala, första gången inför filmkameran, frikostigt visande sina former in natura och i träskulptur."

Fem Hillman-filmer blev det, och Arne Mattsson, som gjorde drygt femtio sinsemellan mycket olika filmer på fyrtio år, regisserade dem allihop: Damen i svart (1958), Mannekäng i rött (1958), Ryttare i blått (1959), Vita frun (1962) och Den gula bilen (1963).

Folke Mellvigs historier om paret Hillman var ursprungligen en serie populära radiopjäser där John spelades av Karl-Arne Holmsten och Kajsa av Gaby Stenberg, Ruth Kasdan, Maj-Britt Nilsson, Annalisa Ericson och Inger Liljefors. Den första Hillman-boken är novellsamlingen Uppdrag för Hillman från 1951. Många av novellerna hade innan dess publicerats i tidningar. Hillman-filmerna kom som romaner ett år efter att de gått upp på biograferna.

Nina Widerberg 2019

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraman
Elektriker
Negativklippning
Musikarrangör

Medverkande

Karl-Arne Holmsten John Hillman, privatdetektiv
Annalisa Ericson Kajsa Hillman, Johns fru
Nils Hallberg Freddy Sjöström, Johns assistent
Anita Björk Inger von Schilden
Sven Lindberg Christian von Schilden, bruksdisponent, Ingers man
Isa Quensel Cecilia von Schilden, Christians syster
Lena Granhagen Sonja Svensson, modell
Sif Ruud Aina Engström, skulptris
Lennart Lindberg Björn Sandgren, bruksingenjör
Torsten Winge Hansson, mystiske mannen
Åke Lindman David Frohm, verkmästare
Ingrid Borthen Dagmar Frohm, Davids fru
Margareta Bergman Nanna, hushållerska
Sonja Westerbergh Maja, husa
John Norrman Andersson
Catherine Berg Ann-Marie Hansson, Christians sekreterare
Kotti Chave Sune Öhrgren, kommissarie
Erik Strandell landsfiskal
Per-Olof Ekvall fjärdingsman
Per-Axel Arosenius Johansson, polis
Gösta Lycke polis
Karl-Erik Forsgårdh polis
Göthe Grefbo Johansson, motorcykelpolis
John Melin Busschaufför
Curt Löwgren Erik
Ludde Juberg kyrkvaktmästare
Leif Nilsson Pelle
Sigvard Törnqvist ej identifierad roll
Richard Befwe ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1958
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På Holmfors bruk går en ung kvinna ut i den mörka kvällen. En stund senare hörs ett skrik.

Detektivparet John och Kajsa Hillman planerar en tids semester i Holmfors. Före avresan får Kajsa ett telefonsamtal från Inger von Schilden, vars man Christian är bruksdisponent. Inger undrar om inte Kajsa fått hennes brev som Christians sekreterare gick för att posta i måndags. Och sedan dess är sekreteraren, Ann-Marie Hansson, försvunnen, berättar Inger.

På tåget till Holmfors berättar Kajsa för John om Inger. Hon träffade Christian på en utlandsresa. Han var änkeman.

Vid stationen möts John och Kajsa av Inger. På vägen stannar hon vid ett hus och lämnar av en låda till Aina Engström. Hon är skulptris och syster till Christians första fru.

En stund senare möter de en skenande häst. Det är Christians, säger Inger. Strax hittar de också honom med sadeln bredvid sig. Han är oskadad. Sadelgjorden brast, berättar han.

John och Kajsa installerar sig i den stuga där de ska bo. Deras värd är David Frohm, verkmästare vid bruket. I stugan bodde tidigare Ann-Marie Hansson.

Inger är en stund ensam med Björn Sandgren, bruksingenjör. Han försöker kyssa henne. Vi måste vänta, säger hon och värjer sig.

Inger har bjudit John och Kajsa på middag. Vid bordet sitter också Christian, Björn och Christians syster Cecilia. Man börjar tala om Svarta damen och hennes anknytning till Holmfors. Kajsa berättar att hon nyss träffade en dam som sett Svarta damen samma kväll som Ann-Marie Hansson försvann.

På hemväg möter John och Kajsa sin assistent Freddy som håller på att sätta upp ett tält. Lukten av ett kriminalfall har dragit honom till Holmfors. Kajsa tog med sig pistolen, när hon for, säger han till John.

Samma kväll talar Inger med Christian. Han borde sälja Holmfors, säger hon, allt skulle bli bättre om de kom härifrån. Men något sådant kan han inte tänka sig, inte när Holmfors varit i släktens ägo i 200 år.

Nästa dag besöker Kajsa Aina Engström och nämner att hon hört rykten om försäljning av bruket. Om det vore så väl, säger Aina. Alla hennes pengar är placerade i bruket, investerade av hennes framlidna syster.

Under en ridtur berättar Inger för Kajsa att Christian rest till Stockholm för att försöka låna pengar.

Det är dans på Holmfors. Mycket folk har kommit till en lövad bana. Inger dansar med Björn Sandgren. Plötsligt avbryts dansglädjen av David Frohm. Han har sett Svarta damen nere vid forsen -- och hon mördade disponenten.

Under den följande draggningen i ån hittas snart ett lik -- Ann-Marie Hanssons. Hon är strypt med Ingers scarf. Den fortsatta draggningen är utan resultat.

Medan polisen undersöker mordet på Ann-Marie Hansson och Christians försvinnande, inträffar ytterligare ett mord. Det är Aina Engström som hittas död i sin ateljé.

John får en idé. Bland Ann-Marie Hanssons efterlämnade tillhörigheter finns en postförskottsavi från ett apotek. Försändelsen löses ut och visar sig innehålla resultatet av en beställd kemisk analys: Det insända provet består av bl a arsenik.

Svarta damen fortsätter att ge sig till känna. Inger tycks utsatt för spökterror. Och nu sätter Kajsa en idé i verket. Tillsammans med Inger börjar hon leta efter gamla handlingar i det von Schildenska biblioteket. Det är kväll, och Inger har gett tjänstefolket ledigt. Björn är på brukskontoret.

Kajsa går för att undersöka potatiskällaren under köket och lämnar Inger ensam. Strax därpå hittar Inger vad de sökt -- en bok som berättar om en gammal lönngång i huset.

I samma ögonblick visar sig Svarta damen. Inger skriker.

John och Freddy dyker hastigt upp i rummet och demaskerar Svarta damen -- som visar sig vara Christian. Nu kommer också Cecilia, Christians syster. Förlåt mig, säger hon till sin bror. Hon visste inte att hon var skuggad.

Inför Kajsa, Freddy och kommissarie Öhrgren reder John ut fallet. Christian ville komma åt Inger. Han ville ha hämnd. Han försökte med arsenik, men detta kom Ann-Marie Hansson på spåren. Och nu ändrade han taktik. Inger skulle åka fast för mord. Alla spår skulle leda till henne.

Kajsa undrar vad han skulle dra för nytta av detta? Öhrgren kan svara: Försedd med ett falskt pass hade han bara att vänta utomlands på Cecilia, sin medhjälpare, som kom efter med de nu tillgängliga miljonerna från Holmfors.

Så var det slut på det polisjobbet, säger John till Kajsa.

De ser Inger vandra bort ensam.

Men det mänskliga problemet kvarstår, säger Kajsa.

Kapten Hillman vänder sig med en maning till biopubliken: Avslöja inte vem mördaren är.

Censur / granskning

Censurnummer 91444
Datum 1958-01-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3000 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3000 meter
Längd i minuter 110 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Damen i svart mottogs i huvudsak positivt med Robin Hood i StT och Filmson i AB som mest entusiastiska röster i kritikerkören. Som deras tydligaste motpol framstod Nils Beyer i MT.

StT (Robin Hood): "Damen i svart är kanske den bästa thriller som gjorts här i landet. Vi har ju inte gjort så många förstås, Mattsson har själv försökt en gång i karriärens början, Ingmar Bergman har försökt, och några till. Damen i svart betyder ett stigande flera pinnhål mot de höjder, där mästarna Hitchcock, Siodmak (Spiraltrappan) och Clouzot dväljs. (-)

Man känner att filmningen berett Mattsson stort nöje. Han vägrar att i thrillerkonsten se en 'lägre' filmart, och han och fotografen Sven Nykvist har kärleksfullt kastat sig in i leken att vackert fånga brukets natur, igenslammade dammar och murkna broplankor. Och brukshusets pittoreska salonger och knarrande trappor -- filmen har fotograferats i den riktiga bruksbyggnaden!

Och han har inte nonchalerat människoskildringen och personinstruktionen. Han har omgett sig med ett garde utmärkta filmartister som samt och synnerligen (nästan) träffar prick.

Anita Björk är bättre än på länge, och lika bra är hennes man, bruksdisponenten Sven Lindberg. Och där är den mörkt hemlighetsfulla disponentsystern Isa Quensel, och den frodiga skulptristanten Sif Ruud -- en bred bak i trånga byxor. Där är den mystiske Torsten Winge, som stryker omkring i skumma (?) ärenden, där är den hopbitne finländaren-förmannen Åke Lindman.

Dessa dramatiska figurer blandas upp med skämtsamma: kapten Hillman -- Karl-Arne Holmsten, ovanligt till sin fördel; fru Kajsa -- Annalisa Ericson, idealhustru till en jäktad, gosselynnig detektiv; den stundom svagt stammande deckarassistenten Nils Hallberg, nattfjärilsdyrkande Sancho Panza; John Norrman, muttrande original; och den vetebulliga modellen från Uppsala, första gången inför filmkameran, frikostigt visande sina former in natura och i träskulptur. (-)

När scenerna är så välspelade och så vackert fotograferade som här, tittar man på bilderna mer än lyssnar till den mindre mästerliga dialogen, och blir svagt vimmelkantig i det vidlyftiga sällskapet. Filmen stegras inte till en klimax, chockerna är för jämnt fördelade, hundarna ylar och trapporna knarrar för ihärdigt och ofta. Och misstankarna sprids över alltför många personer.

Och denna påklistrade 'förklaring' i slutet efter upplösningen. Den är ett otyg i en deckarroman, men ännu otygigare i en filmthriller, som bör sluta strax den är slut."

SvD (Lill): "Om en deckare eller thriller ska lyckas, krävs i första hand spänning, i andra en logiskt hållbar story. Hur filmen håller i sistnämnda avseende vågar anmälaren på grund av bristande sakkännedom och skarpsinne inte uttala sig om, men spännande är den absolut. Och provkartan på misstänkta figurer är minst lika stor som i en Maria Lang-bok, varom för övrigt även miljön erinrar: ett gammalt bruk som väl kunde vara beläget i Västmanland men tydligen är lokaliserat till Uppland. Att den svarta damen inte bara är ett gammalt herrgårdsspöke utan en förklädd mördare framgår redan i de första bilderna, och sedan gäller alltså frågan vem det är som döljer sig under spökutstyrseln, vem som har de tänkbara motiven för ogärningarna, vilka indicier som är äkta och falska etc. etc. För den fåkunniga skrivaren av dessa rader kom upplösningen i varje fall som en överraskning.

Tjutande hundar, nattliga dimmor, strejkande ljus och mystiskt kringsmygande figurer av båda könen bidrar enligt traditionen till lämpligt uppjagad stämning."

MT (Nils Beyer): "Damen i svart är en rörig och plottrig film. Försök den som kan att ge ett korrekt referat av handlingen efteråt.

Det händer mystiska ting på ett gods, där deckarparet Hillman skall fira semester men snart får annat att tänka på. Upplösningen kommer verkligen som en överraskning. Men dessförinnan är det alldeles för många skräckeffekter, som inte har med handlingen att göra. De leder ingen vart, förklaras aldrig, är bara insatta för att lura och mystifiera publiken. Dylikt är inte fair play och förkommer aldrig hos genrens mästare.

Värre är, att det inte finns en enda levande människa på duken. Hr Hillman och hans fru, spelade av Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson är väl världens blekaste deckarpar -- knappt ens några roller utan en handfull repliker och ett och annat som de skall utföra för att det står så i texten. Och i hela filmen är det idel pappersfigurer, som skall fram i strålkastarljuset och bli 'misstänkta' i tur och ordning, och av vilka det egentligen bara var Anita Björk och Sif Ruud, som lyckades ge sina bägge kvinnor något av en mänsklig kontur."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Damen i svart påbörjades 16.8.1957 och avslutades 14.10.1957.

Sammanlagt fem Hillman-filmer spelades in i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Efter Damen i svart följde Mannekäng i rött (1958), Ryttare i blått (1959), Vita frun (1962) och Den gula bilen (1963). Alla filmerna regisserades av Arne Mattsson, och i alla spelas privatdetektiven John Hillman av Karl-Arne Holmsten och Hillmans assistent Freddy Sjöström av Nils Hallberg. (I Ryttare i blått är dock John Hillman reducerad till en bifigur p.g.a. utlandsresa.)

Kajsa Hillman, Johns fru, är i Annalisa Ericssons gestalt med i de tre första filmerna. Och Sonja Svensson, spelad av Lena Granhagen, förekommer i Damen i svart som fotomodell för att efter denna första bekantskap med Freddy återkomma som hans fästmö i alla de återstående filmerna utom Den gula bilen.

Rollen som Sonja Svensson i Damen i svart är för övrigt Lena Granhagens filmdebut.

John Hillmans deckarbravader, skapade av Folke Mellvig (1913-1994), nådde stor publik först genom radion. 21.1.1950 sändes pjäsen "Alias Henry Grundt" som gick i repris redan 17.6.1950, nu med titeln "Hillmans detektivbyrå". Sedan följde i snabb takt serierna "Melodimysteriet", "Naturlig död" och "Vattengraven". Sammanlagt blev det genom åren ett tiotal Hillman-pjäser.

Radions förste Hillman-regissör var Lars Madsén. Arne Mattsson regisserade sin enda Hillman-serie för radio 1957, "Grönt för mord".

I radio spelades John Hillman genomgående av Karl-Arne Holmsten. Som hans fru Kajsa medverkade i tur och ordning Gaby Stenberg, Ruth Kasdan, Maj-Britt Nilsson, Annalisa Ericson och Inger Liljefors.

Mellvigs första bok om Hillman var en novellsamling, "Uppdrag för Hillman", som utkom 1951. Många av novellerna var publicerade tidigare i Saxon & Lindströms tidningar och i 25-an. Senare följde även Hillman-romaner.

Alla Hillman-filmer utgavs av Mellvig i romanform året efter premiären. "Damen i svart" utkom alltså som bok 1959.

Inspelning

1957-08-16 1957-10-14
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Strömsbergs Bruk Tierp Sverige
Torstuna Enköping Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1958-02-01 Olympia Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1990-03-06 TV2 Sverige 105 min
1997-02-09 TV4 Sverige 105 min
2001-01-06 SVT2 Sverige 105 min
2002-03-11 SVT1 Sverige 105 min
2003-04-08 SVT1 Sverige 105 min
Urpremiär 1958-02-01 Olympia Stockholm Sverige 110 min
Dvd-release 2008-10-01 Sverige 105 min
TV-visning 2010-11-30 SVT1 Sverige
2012-07-03 SVT1 Sverige
2014-03-04 SVT1 Sverige
2016-02-15 SVT1
Cinemateksvisning 2020-03-14 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-11-19 SVT1 Sverige

Ämnesord

Assistent/privatdetektiv
Brukssamhällen
Disponenter
Fotomodeller
Förklädnad/spöke
Hushållerskor
Husor
Ingenjörer
Kemiska analyser
Lönngångar
Mord
Otrohet
Polis
Privatdetektiver
Sekreterare
Skulptörer
Spökerier
Svartsjuka
Tierp/Strömsbergs bruk
Torstuna
Tåg
Uppland
Verkmästare
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3034


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DAMEN I SVART
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DAMEN I SVART
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DAMEN I SVART
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DAMEN I SVART efter Folke Mellvigs Hillman-serie Regi: Arne Mattsson
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Damen i svart. Scenario. Folke Mellvig, Lars Widding.
Omfång 163 s. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Damen i svart. Regi: Arne Mattsson. Svensk dialoglista.
Omfång 49 s. + 4 s. trailerlista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dame in schwarz. Regie: Arne Mattsson. Deutsche Dialogliste.
Omfång 48 s. + 4 s. trailerlista.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Damen i svart. Eng.
Omfång 47 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Damen i svart. Regi: Arne Mattsson. Svesnk dialoglista. Uppdaterad juli 2008.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 48 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 113 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?