Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Bock i örtagård
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1958-02-07

Medverkande

Edvin Adolphson
patron Jon Esping, godsägare på Gottorp i Tosterup

Gunnel Broström
Helfrid, kallad Guvernanten, patrons hålldam

Eva Stiberg
Elisa Zackrisdotter

Irma Christenson
fru Esping

Åke Fridell
David Jespersson, exportör

Åke Lindström
Johan Vricklund, målare

Visa alla medverkande

Handling

Patron John Esping kommer sjudande av ilska hem till sitt gods Gottorp. Han kommer instormande till sin hunsade hustru som har kafferep. Han kör i väg hennes gäster och skickar ut henne till...

Visa hela handlingen

Press

På det hela taget föll kritikerna för Bock i örtagård. Detaljanmärkningar kunde inte skymma glädjen över must, frodighet och en Edvin Adolphson i praktform.MT (Per-Olof...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Rekvisita
Kläder
B-ljud
Mixning

Medverkande

Edvin Adolphson patron Jon Esping, godsägare på Gottorp i Tosterup
Gunnel Broström Helfrid, kallad Guvernanten, patrons hålldam
Eva Stiberg Elisa Zackrisdotter
Irma Christenson fru Esping
Åke Fridell David Jespersson, exportör
Åke Lindström Johan Vricklund, målare
Gunnar Sjöberg kandidat Fabian
Hugo Björne Hagel, prost i Tosterup
Per Björkman Elof, kyrkvaktmästare
Claes Thelander pastor
Helge Hagerman Nils Åstrandsson
Stina Ståhle prostinnan
- Ej krediterade:
John Norrman Lutterlögn
Einar Axelsson Sommerhoff
Kerstin Dunér prostens piga
Alvar Granström organist
Rune Turesson statare
Svea Holst statarhustru
Marrit Ohlsson statarhustru
Sven Nilson kusk på Gottorp
Karl Erik Flens Lille August, statare
Thomas Ladberg Anton, Elisas och Johans son
Inga Ollert Anna, Elisas och Johans dotter
Pia Ollert Hillevi, Elisas och Johans dotter
Bo Samuelson Truls, dräng
Ing-Margret Lackne piga på Gottorp
Agda Helin Karolina, köksa på Gottorp
Curt Engman hovmästaren på Hotell Horn i Malmö
Håkan Serner smörgåsnissen på Hotell Horn i Malmö
Margareta Hansson dansös på restaurangbord
Ragnar Jahn tågkonduktör
Manne Grünberger Jeremias, "Kverulanten" på kyrkostämman
Sten Ardenstam kyrkbesökare
Harry Asklund kyrkbesökare
Claes Esphagen kyrkbesökare
Monica Lindberg kyrkbesökare
Carl Andersson bröllopsgäst
- Ej identifierade:
Ulla Magnusson moder med baby
Lillemor Jonsson sjuksköterskan
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Georg Skarstedt korpral Krakow
Birger Åsander stensprängare
Eric Fröling länsbokhållaren

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1958
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Patron John Esping kommer sjudande av ilska hem till sitt gods Gottorp. Han kommer instormande till sin hunsade hustru som har kafferep. Han kör i väg hennes gäster och skickar ut henne till hönsen. Sedan går han till sin hålldam, guvernanten kallad, och svär över kreatursexportören och konkurrenten Jespersson från vars beskydd han f.ö. en gång hämtat guvernanten. Nu ger guvernanten honom tröst med glatt pianospel.

På väg till tåget för att åka till Malmö och kreatursmarknaden där stannar Esping till hos torparen Vricklund, den ende på Gottorp som vågar hävda sig mot Esping. I stället för begärt dagsverke kan han dra sig undan för att måla en tavla. På torpet Paradiset lever han med en kvinna, Elisa, och de har barn. Men de är inte gifta.

Än en gång misslyckas Esping med att tala Vricklund och hans Elisa till rätta.

I anslutning till kreatursmarknaden går Esping på krog med konkurrenten Jespersson. Under den våta aftonen provoceras Esping av Jesperssons skryt och drar till med att han, Esping, säkert skulle kunna bli kyrkvärd. Jespersson protesterar. Esping som inte kan läsa och skriva och som har horungar i var och varannan gård. Det hela slutar med ett vad. Esping ropar ut över lokalen att Jespersson satt 1 000 kr på att han, Esping, inte kommer att bli kyrkvärd inom en månad.

Esping kommer hem till guvernanten, säger till om en toddy och frågar hur det går till i kyrkan. Här ska bli tukt och gudsfruktan, slår han fast. Den närmaste tiden får guvernanten vänja sig vid en ny repertoar på pianot - psalmer. Esping lyssnar med pilsner i hand.

Det stundar val av kyrkvärd. Esping söker upp den givne kandidaten Åstrandsson - som efter en handtryckning på 1 000 kr går med på att dra tillbaka sin kandidatur. Och vid kyrkostämman föreslår denne Esping som kan väljas enhälligt i brist på motkandidater.

Esping kastas genast in i sina nya plikter, eftersom hans kyrkvärdskollega är skadad i handen. Vid avfärden till kyrkan påpekar fru Esping att det inte passar sig att guvernanten sitter i Gottorpsbänken. Han inser att hon har rätt. Han beordrar dessutom byte av rum. Guvernanten ska flytta till gästrummet och hustrun till sovgemaket. Och så ska det vara mjölk till maten i fortsättningen, tillägger han.

I kyrkan håller det på att börja illa för Esping. Han hänger upp psalm-nummer efter en krognota, men kyrkvaktmästaren griper in och räddar situationen. Och sedan går det bättre, inte minst med insamlingen - eller snarare indrivningen - av kollekt.

Jespersson, som förstår att vadet håller på att gå förlorat, planerar motåtgärder. Samtidigt råder Esping bot för ett, enligt kyrkans syn, allvarligt missförhållande. Han organiserar massdop av bygdens odöpta ungar.

Pastorn talar allvar med Esping om guvernanten. Hon borde avskedas. Men Esping menar att avsked vore okristligt. Pastorn medger att guvernanten kanske kräver sin tid. Men om godsägaren kunde få Vricklund att gifta sig, vore det ett storverk.

Esping försöker övertala Vricklund som värjer sig. Esping lockar då med gratis lagfart på stugan - förutom ett storslaget bröllop - och Vricklund lovar tala med Elisa.

Elisa går med på giftermål efter stor tvekan - men i så fall inget kyrkbröllop.

Jespersson har sökt upp biskopen och berättar om Esping - den störste skurken på Malmö kreatursmarknad och far till en massa oäkta ungar. Biskopen bestämmer sig för att undersöka saken.

Det är dagen för Vricklunds och Elisas bröllop som ska äga rum i det fria. Mycket folk har kommit, däribland Jespersson och - biskopen.

Efter vigselceremonin samtalar biskopen enskilt med prosten, och Jespersson säger till Esping att han kan räkna med att bli avsatt från kyrkvärdsposten.

Biskopen kommer fram till Esping som tar tillfället i akt och tillkännager giftermål mellan Jespersson och guvernanten.

Sedan tar biskopen till orda. Han har hört prosten framföra en mängd lovord om godsägaren. Det är män som godsägaren kyrkan behöver, säger biskopen.

Vricklund och Elisa dansar lyckliga. Men på kvällen känner han sig osalig. Det är som om han i och med giftermålet har avsagt sig friheten.

Ensam vid en damm sliter Vricklund av sig vigselringen och kastar den i vattnet. Sedan rusar han hem till Elisa. Han omfamnar henne och bär in henne i kammaren.

Censur / granskning

Censurnummer 91439
Datum 1958-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2765 meter
Kommentar Aktindelning: 550-560-570-565-520 = 2765 m - 101 minuter. Aktlängder: 550, 560, 570, 565, 520.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2765 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

På det hela taget föll kritikerna för Bock i örtagård. Detaljanmärkningar kunde inte skymma glädjen över must, frodighet och en Edvin Adolphson i praktform.

MT (Per-Olof Wredlund:) "Det är en festlig och på sina ställen överdådigt rolig film som SF åstadkommit efter Fritiof Nilsson Piratens roman -- den har must, färg och liv över sig. Ämnet ligger farligt nära 'buskis' men balansgången har klarats med den äran.

I centrum står patron Esping, socknens rikaste och en kraftkarl med stark aptit på vin, kvinnor och sång och med en strävan att alltid vara den främste vare sig det gäller affärer eller annat. (-)

Olle Länsbergs manus och Gösta Folkes regi har - efter vad man kan förstå - väl fångat tidsstämningen och den epok vars glädjeämnen bl.a. omfattade horhus, punsch och cancan-dansöser.

Som patron Esping är Edvin Adolphson ypperlig. Det är bara vid ett par tillfällen som han spelar över. Annars fullkomligt strålar han av dominans och självsäkerhet och sjutusan-djäklar. Åke Fridell som trätobrodern ger ett nytt bevis för sin förmåga att sätta pregnanta färgklickar. För den kvinnliga fägringen svarar Gunnel Broström och Eva Stiberg med den äran som guvernanten och målarens kvinna."

DN (Jerome): "Det har blivit en mustig och frodig film av Fritiof Nilsson Piratens 'Bock i örtagård'. Olle Länsbergs manuskript har inte bara fått med de viktigaste av bokens situationer och konflikter, det har också fångat in åtskilligt av berättarglädjen och den diaboliska fantasin hos boken. Särskilt första hälften av filmen är strålande, här har berättelsen en bredd och en stämning och ett tempo som rycker en helt med. Sedan mattas väl tempot något, det Vricklundska tvångsbröllopet är inte på långt när lika roligt och festligt som scenerna på Malmöhotellet med deras punschångor och synliga fröjder. Men denna reser!vation betyder ändå inte så mycket, slutet har några vackert skimrande bilder kring den lycka som inte är avhängig av en prästs ord, utan av två människors förståelse och kärlek till varandra. Där har också filmen sin djupare mänskliga anknytning.

Gösta Folkes regi har många förtjänster i sin skildring av den genuint folkliga och förbryllande värld som har sitt centrum på Gottorp och sin svängaxel i den myndige, vitale och knipsluge patron Esping. Men vad vore filmen utan Edvin Adolphson i den rollen! Adolphson är helt enkelt storartad, han lyfte upp filmen på sina stadiga axlar, genomlyste den med sin humor och sin auktoritet i alla stycken, minsann också de erotiska. Och han inhöstar med all rätt biskopens beröm för sina vidunderliga gärningar i det andliga, eller åtminstone det sedliga, i pastoratet."

Ny Dag (Hjorvard): "'Bock i örtagård' hör till topparna i hans Nilsson Piraten-produktion och vi gick till Palladium med en undran om musten och frodigheten i den piratska berättarglädjens bocksprång över Skåneslätten skulle kunna överflyttas till filmen.

Olle Länsberg hade ur romanen skickligt skalat ut den koncentrerade handling som filmen kräver och man kan inte begära att han mer än glimtvis skulle få med Piratens dråpliga dialog och färgsättning. Gösta Folke, som skött regin, har inte det tusanjäkliga överdåd och är inte den lössläppte Barabbas, som en sådan film kräver. Skådespelarna kunde lyckligtvis spela ut på egen hand, främst Edvin Adolphson som Bocken själv, folkplågaren, fyllbulten och horbocken, som i sin äregirighet att bli kyrkvärd, blir en väldig men i högsta grad ofrälst pådrivare i den kyrka där han förut aldrig satt sin fot. Irma Christensson hade helt lagt av det raffinemang hon brukar visa i andra roller och krupit in i en rultig och äktenskapligt åsidosatt bondmoras skepnad - en suveränt genomförd förvandling."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Bock i örtagård påbörjades 26.7.1957 och avslutades 27.9.1957.

Fritiof Nilsson Piratens (1895-1972) roman "Bock i örtagård" utkom 1933.

Av författarens övriga verk har följande blivit föremål för filmatisering:

"Bombi Bitt och jag" utkom 1932 - Trian gelfilm 1936; regi Gösta Rodin (se Bombi Bitt och jag 1936).

Bombi Bitt och jag - tv-serie 1967; regi Bengt Lagerkvist.

"Bokhandlaren som slutade bada" utkom 1937 - Sandrews 1968; regi Jarl Kulle (se Bokhandlaren som slutade bada 1969).

I samtliga fall har filmerna samma titel som förlagorna. Piraten har också levererat "idén" till filmen Sven Tusan - Europa Film 1949; regi Gösta Stevens.

Förlaga

Originaltitel Bock i örtagård (Roman)
Författare Fritiof Nilsson Piraten


Inspelning

1957-07-26 1957-09-27
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Kivik Simrishamns kommun Sverige
Torup Hylte kommun Sverige
Kristinehov Tomelilla kommun Sverige
Ravlunda Simrishamns kommun Sverige
Skepparp Simrishamns kommun Sverige
Haväng Simrishamns kommun Sverige
Brösarps backar Tomelilla kommun Sverige
Stafsund Ekerö Sverige
Skå kyrka Ekerö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1958-02-07 Fontänen Stockholm Sverige 101 min
1958-02-07 Palladium Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1996-06-21 SVT1 Sverige 97 min
2000-05-01 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1958-01-31 Hansa-Biografen Kivik Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Spinn, spinn, dotter min


Originaltitel Långt ner i Småland


Originaltitel Värnamovisan
Kompositör Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Textförfattare Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Sångare Åke Lindström
Sångtextförfattare Olle Länsberg (ny sångtext 1958)


Originaltitel Petter Jönssons resa till Amerika
Textförfattare Magnus Elmblad (1873)
Sångare Åke Lindström


Originaltitel Dikter av Ernst Josephson. Min graf/O, gräv mig en grav
Kompositör Ture Rangström (1911)
Textförfattare Ernst Josephson
Sångare Per Björkman


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare kör


Originaltitel Berättelse och sång om Löjtnant Sparre och Elvira Madigan, den sköna konstberiderskan, hvilka båda för egen hand och af kärlek sköto ihjäl sig i Tåsinge, Danmark
Textförfattare Johan Lindström Saxon (1889)
Musiker Gunnel Broström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Modlitwa dziewicy/La prière d'une vierge
Kompositör Tekla Bądarzewska-Baranowska (1851)
Musiker Gunnel Broström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Tiden flyr: när vill du börja
Kompositör Dietrich Becker (1677)
Textförfattare Johan Olof Wallin (1816)
Musiker Gunnel Broström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Till dig allena, Jesu Krist
Textförfattare Anders Frostenson (svensk textbearbetning 1977)
Johan Olof Wallin (svensk textbearbetning 1816)
Konrad Hubert (tysk text 1540 "Allein zu dir, Herr Jesu Christ")
Laurentius Petri Gothus (svensk text 1564)
Musiker Gunnel Broström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Av djupets nöd, o Gud, till dig
Kompositör Martin Luther (1524)
Textförfattare Martin Luther (ty text 1524 - "Aus tiefer Not schrei ich zu dir)
Olaus Petri (svensk text 1536)
Musiker Gunnel Broström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel När jag ligger på din arm
Kompositör Åke Lindström (1958)
Textförfattare Fritiof Nilsson Piraten (1958)
Sångare Åke Lindström


Originaltitel Amanda Lundbom
Textförfattare Emil Norlander (1909)
Sångare Edvin Adolphson
Gunnel Broström


Originaltitel Jag lyfter mina händer
Kompositör Melchior Teschner (1615)
Textförfattare Jakob Arrhenius (svensk text 1694)
Jesper Swedberg (svensk textbearbetning 1694)
Sångare kör


Originaltitel Dig skall min själ sitt offer bära
Textförfattare August Afzelius (1814)
Britt G. Hallqvist (textbearbetning 1979)
Sångare kör


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)
Sångare Eva Stiberg


Originaltitel Si, Jesus är ett tröstrikt namn
Textförfattare Basilius Förtsch (tysk text 1609 - "Jesus ist gar ein süsser Nam")
Haquinus Magni Ausius (svensk text 1641)
Jakob Boëthius (svensk textbearbetning 1694)
Sångare kör


Originaltitel Elisa
Kompositör Åke Lindström (1958)
Textförfattare Olle Länsberg (1958)
Sångare Åke Lindström


Ämnesord

Alkoholförtäring
Andrarum/Kristinehov
Biskopar
Bröllop
Ekerö/Stavsund
Färingsö/Skå kyrka
Gods
Godsägare
Kivik
Kreaturshandlare
Kreatursmarknader
Kyrkor
Kyrkostämmor
Kyrkvaktmästare
Malmö
Mutor
Patroner
Präster
Ravlunda
Ravlunda/Haväng
Ravlunda/Skepparp
Ravlunda/Torup
Samboförhållanden
Statare
Torpare
Utomäktenskapliga barn
Vadslagning
Val/kyrkvärd
Vigsel
Äktenskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BOCK I ÖRTAGÅRD
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BOCK I ÖRTAGÅRD


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BOCK I ÖRTAGÅRD
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BOCK I ÖRTAGÅRD
Affischdesign Bertil Ranke


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bock i örtagård. Roman av Fritiof Nilsson Piraten. Manuskript av Olle Länsberg.
Omfång 166 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bock i örtagård. Roman av Fritiof Nilsson Piraten. Manuskript av Olle Länsberg.
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bock i örtagård. Roman av Fritiof Nilsson Piraten. Manuskript av Olle Länsberg.
Omfång 173 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bock i örtagård. Roman av Fritiof Nilsson Piraten. Manuskript av Olle Länsberg.
Omfång 161 s+ 1 s. spelschema.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bock i örtagård. Roman av Fritiof Nilsson Piraten. Filmsynopsis: Olle Länsberg.
Omfång 94 s. + 2 s. nya scener.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Set a fox for keeping geese. Screen story after the novel by Fritiof Nilsson Piraten.
Omfång 27 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Der bock zum gärtner gesetzt. Nach dem roman von Fritiof Nilsson Piraten.
Omfång 27 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Bock i örtagård. Efter Fritiof Nilsson Piratens roman.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk Filmindustri visar Bock i örtagården. En film efter Fritiof Nilsson Piratens roman. Manuskript: Olle Länsberg.
Omfång 26 s. + 1 s. produktionsuppgifter + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?